Home Engeland De mooiste surfplekken in Ierland, Engeland en Schotland

De mooiste surfplekken in Ierland, Engeland en Schotland

door Nathalie
0 Reacties

De Nederlandse kust beschikt over een aantal stranden waar je prima kunt surfen, maar in Ierland en Groot-Brittannië kom je op een aantal plekken waar je pas echt goeie golven hebt. Zowel in Ierland als in Engeland en Schotland heb je een aantal geweldige surfspots. In dit artikel deelt gastblogger Olmo van SurfaWhile de mooiste surfplekken in Ierland, Engeland en Schotland.

Surfen in Bundoran, County Donegal, Ierland

Dé surfhoofdstad van Ierland is Bundoran, gelegen in het noorden van het land. Rondom Bundoran zijn er meerdere surfstranden te vinden, wat deze regio erg divers maakt voor surfliefhebbers.

De omstandigheden zijn op bijna alle stranden nét even anders, wat deze mooie surfplek in Ierland geschikt maakt voor surfers van alle niveaus. De meeste bekende ‘break’ is The Peak, waar beginners het beste kunnen leren surfen op het strand van Rossnowlagh.

Ook Bundoran is zeker van april tot oktober een mooie surfplek in Ierland en ook een heerlijke plek om een aantal weken door te brengen. In de omgeving is namelijk ook nog van alles te doen, met de prachtige rotspartijen van Slieve League (zie foto hieronder) als één van de hoogtepunten.

Zou jij hier willen leren surfen en Engels willen leren of verbeteren? Klik dan hier.

Lees ook: 5x absoluut doen in de regio Cork

Mooiste surfplek Ierland, Slieve League

Surfen in County Sligo, Ierland

Direct ten zuiden van Bundoran ligt County Sligo. Hier kom je enkele hele goede surfspots tegen, met omstandigheden voor alle surfniveau’s. De meest bekende stranden zijn die van Enniscrone, waar ook het leuke O’Dowd Castle gelegen is en Strandhill. Dit laatste plaatsje ligt vlakbij Sligo, de hoofdstad van de gelijknamige county.

Mocht je trouwens nog in Sligo komen en zin hebben in een pint of Guiness, dan kun je het beste even gaan kijken bij Thomas Connelly’s Pub, de oudste Irish Pub in Sligo en omstreken. Ook is één van de traditional walking tours in Sligo aan te raden. Een leuke manier om dit gezellige centrum te leren kennen.

Lees ook: met de auto naar (Noord) Ierland [handige tips].

Mooiste surfplek Ierland, Sligo

Surfen in Mullaghmore, County Donegal, Ierland

Deze surfspot staat bekend als dé plek met de hoogste golven van Ierland, en zelfs ter wereld! Gelegen tussen Bundoran en Sligo – op een schiereiland – is Mullaghmore een rustig plaatsje. Het contrast met de golven, die vanaf de open zee bij het schiereiland aankomen, kan bijna niet groter.

Alleen ervaren surfers die precies weten wat ze doen kunnen hier surfen, maar een bezoek aan dit plaatsje is zeker de moeite waard want het is (wanneer de golven op z’n hoogst zijn) een spektakel om te zien. En als je er dan toch bent kun je direct de Creevykeel Court Tomb bezoeken; grafstenen die hier al eeuwenlang liggen, erg bijzonder!

Lees hier alle artikelen over Ierland en Noord-Ierland.

Surfen in Cornwall, Engeland

Deze prachtige streek in Engeland, vol met groen en mooie natuur, is gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland. Verdeeld over een aantal plekken, vind je hier verschillende stranden waar de omstandigheden om te surfen erg goed zijn, voor zowel beginnende als gevorderde surfers.

Lees ook: 18x leuke, bijzondere accommodaties in Cornwall.

In het zuiden van de streek vind je Sennen Cove. Naast een goed surfstrand vind je hier nog vele andere hoogtepunten. Denk aan een mooi scheepswrak (Mayon Cliff), het Maen Castle en de prachtige Enys Dodnan Arch (Land’s End). Iets ten noorden ligt het plaatsje St. Ives, wat naast een goede surfspot ook nog eens heel mooi is om te zien.

Een plaatsje in Cornwall wat makkelijker te bereiken is, is Newquay. De meest bekende surfplek van Engeland. Het beste surfstrand hier is Watergate Bay, net ten noorden van het stadje. Vanuit Newquay heb je ook voldoende mogelijkheden om de omgeving te ontdekken, waar je veel natuur (denk aan het naastgelegen Devon) en verschillende surfspots tegen zult komen. Voor het ontdekken van al deze bijzondere plekjes is een (huur)auto aan te raden.

Voor het huren van een auto in Engeland tipt Map of Joy Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door Engeland. Lees ook: auto huren in het buitenland [informatie en tips].

Zou jij hier willen leren surfen en Engels willen leren of verbeteren? Klik dan hier.

Mooiste surfplek in Ierland, St. Ives

Surfen in Bournemouth, Engeland

Deze stad is vrij populair onder strandgangers en dat is niet zo gek gezien het 9 kilometer lange strand dat hier te vinden is. Deze surfplek kan wat druk zijn, want de golven zijn er niet het hele jaar te vinden, dus als ze er zijn komt iedere surfer uit de omgeving ernaartoe. De golven zijn ook niet altijd geschikt voor beginners, maar als je enige ervaring met surfen hebt zul je deze mooie surfplek in Engeland geweldig vinden. Zowel in Bournemouth zelf als op de stranden van het nabijgelegen Poole zijn verschillende mooiste surfspots in Engeland te vinden, zoals op het schiereiland Sandbanks of Branksome Beach.

Bournemouth is een internationale stad en dat heeft deels te maken met de aanwezigheid van de University of Bournemouth en de vele taalscholen. Daarnaast trekt de stad ook veel nationale bezoekers, aangezien het weer in het zuiden van Engeland vaak wat beter is dan in het meestal koudere noorden.

Lees hier alle artikelen over Engeland.

De mooiste surfplekken in Engeland, Bournemouth

Surfen in Thurso, Schotland

Thurso is bijna het meest noordelijk gelegen puntje van het Schotse vasteland en staat bekend als het vertrekpunt van de ferries naar de Orkney-eilanden (ook al vertrekken deze officieel vanuit Scrabster, wat iets verderop ligt). Bij goed weer kun je vanaf de boulevard en vanuit de haven in Thurso deze geweldige eilanden zien.

In en rondom Thurso (met name East Thurso) wordt er regelmatig gesurft, waar de omstandigheden wel vrij uitdagend kunnen zijn. Dit heeft te maken met de open zee, de dikwijls harde wind en de kou. Maar als je goed kunt surfen en je een dik wetsuit aantrekt, is deze mooie surfplek in Schotland zeker aan te raden.

Lees hier alle artikelen over Schotland.

Over SurfaWhile

Dit artikel is geschreven door Olmo van SurfaWhile. Al 10 jaar reist hij actief en sinds hij 4 jaar geleden SurfaWhile oprichtte (een online reisbureau voor surfvakanties) is hij nóg meer gaan reizen om surfplekken te ontdekken. Hij is onder andere in Australië, Zuidoost-Azië, Bangladesh, Marokko, Ethiopië, Mexico en Zuid-Amerika geweest.

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter