Home NederlandGelderland Mooiste wandelingen op de Noord-Veluwe

Mooiste wandelingen op de Noord-Veluwe

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Wandelen op de Noord-Veluwe is het hele jaar door heerlijk. Op de Noord-Veluwe vind je zandverstuivingen, gevarieerde bossen, enorme heidevelden en meer natuurschoon. Ook kun je er genieten van drie prachtige Hanzesteden. In dit artikel ontdek je de mooiste wandelingen op de Noord-Veluwe.

Lees ook: de mooiste plekken op de Veluwe

Over wandelen op de Noord-Veluwe

De Noord-Veluwe ligt ongeveer in het hart van Nederland in de provincie Gelderland. Je kunt stellen dat het van Putten in het westen tot Hattem in het noorden loopt.

Het is een enorm beschermd natuurgebied waar de natuur vrij spel heeft. Het is het leefgebied van de zogenaamde “Nederlandse big 5”: het edelhert, het wilde zwijn, het ree, de das en de vos. En nu komt daar de wolf zelfs bij! Neem een verrekijker mee als je gaat wandelen en laat je verrassen.

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Hanzestad Hattem

In het uiterste noordelijke puntje van de Veluwe ligt Hattem. Een eeuwenoud Hanzestadje vlak bij Zwolle. Alleen al het zien van de prachtige 14e-eeuwse Dijkpoort met luiken en torentjes maakt een bezoek aan dit stadje de moeite waard.

Je vindt hier geschiedenis, cultuur en natuur op één plek. De historische binnenstad met haar musea, terrasjes en leuke winkels staan garant voor een leuk dagje uit op de Veluwe. Er zijn 4 toffe wandelroutes die je hier kunt lopen: Trage Tocht Hattem, het Klompenpad, NS-wandeling Wezep-Zwolle en de hanzestadswandeling Hattem. Kijk voor meer informatie op deze website. Meer weten over Hattem? Lees ook het artikel Wat te doen in Hattem? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Lees ook: De mooiste heidegebieden op de Veluwe [en wat je er kunt doen]

Landgoed Oud Groevenbeek

Verstopt in de bossen tussen Putten, Ermelo en Drie vind je het kleine, maar bijzondere landgoed Oud Groevenbeek. Landgoed Oud Groevenbeek heeft een geweldige sfeer. Voor je gevoel waan je je in vervlogen tijden als je naar de oude villa (uit 1908), druivenkas en watertoren kijkt.

Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen langs bossen en heide. Een aanrader is de wandelroute Oud Groevenbeek. In slechts 2.2 kilometer loop je langs het landhuis, de druivenkas, de bossen en de heide. Daarna kun je fijn uitrusten op het terras van het Theehuis. Honden mogen mee aan de lijn. Als je goed op let kun je hier reeën spotten. Zie deze website voor meer info.

Ermelosche heide

Tussen Ermelo en Staverden (ook wel bekend als de kleinste stad van Nederland) ligt het mooie heidegebied de Ermelosche heide. Het maakt deel uit van het stuwwallenmassief van de Veluwe. 

Bijzonder: op deze heide zijn nog een aantal grafheuvels te vinden. Ze zijn te herkennen aan de lichte verhogingen in het landschap. Deze grafheuvels zijn al duizenden jaren oud!

De heide wordt nog op traditionele wijze in stand gehouden met schapen. Je kunt de schaapskudde, de herder en de honden hier dan ook tegenkomen. Ook kun je de schaapskooi met daarbij een bezoekerscentrum Schapedrift, waar je meer informatie vindt over de schapen en de heide, bezoeken.

Het Zandenbos

Ten zuiden van het gezellige, mooie dorpje Nunspeet ligt het Zandenbos. Een bos waar je nooit uitgekeken raakt. Met geurige heidevelden, afwisselende bossen en een paar hele bijzondere plekjes.

Zo is er de Zandenplas waar je op zomerse dagen heerlijk kunt zwemmen en de Waschkolk waar je wilde dieren kunt spotten. Wil je de hoogtepunten van het Zandenbos tijdens één wandeling ontdekken? Dan tip ik deze wandelroute van ruim 13 kilometer.

Goed om te weten: honden mogen op veel plekken los in dit bos. Let op de bordjes wanneer ze los mogen en weer aangelijnd moeten worden. Dit staat goed aangegeven. Lees ook: 10x bijzondere accommodaties in Nunspeet

De Zandenplas.

De Dellen en Heerder Sprengen

Op landgoed De Dellen wisselen bos en heide elkaar af. Het landgoed herbergt een rijke historie aan natuur en cultuur. Veel dieren voelen zich hier thuis. Niet zo gek, want De Dellen is onderdeel van de vrije wildbaan van de Noordoost-Veluwe. 

Hier vind je allerlei fauna, van de zandhagedis tot het edelhert. Ook kun je hier de rondtrekkende schaapskudde tegenkomen. Zie deze website met meer informatie over wandelroutes over De Dellen en Heerder Sprengen. Het fijne is dat deze mooie wandelingen over de Noord-Veluwe niet erg lang zijn en daardoor voor iedereen goed te doen zijn. Ze variëren van 3 tot 4.5 kilometer.

De Renderklippen

Ook geweldig om te voet te verkennen: De Renderklippen. Ook dit is een prachtig natuurgebied met volop heide. Het ligt tussen Epe en Heerde en is 223 hectare groot.

Het leuke aan dit mooie heidegebied op de Veluwe is, dat het vele hoogteverschillen kent. Hierdoor heb je vanaf verschillende plekken mooi uitzicht over de omgeving. Hier blijf je mooie plekjes ontdekken.

Let op: er lopen niet alleen schapen van de Schaapskudde rond. Ook de fauna met sprinkhanen, de zandhagedis, adders, ringslangen en gladde slangen is hier heel bijzonder. Kijk dus goed naar de grond als je hier loopt.

Lees ook: Wat te doen op de Noord-Veluwe? Allerlei tips en bezienswaardigheden


Hanzestad Harderwijk

Harderwijk is véél meer dan de stad van het dolfinarium. Het is een mooi Hanzestadje waar je fijn doorheen kunt struinen en op mooie dagen lekker aan de boulevard kunt zitten met zicht op het water.

Op deze website staan verschillende wandelingen door Harderwijk. Grote aanrader is de Hanze stadswandeling. Deze leidt je naar de plekjes die een functie hadden in de tijd van de Hanze. Je treedt bijna letterlijk in de voetsporen van de handelaren, de koopmannen en de Graaf van Gelre. 

Lees ook: eten en drinken in Harderwijk bij de leukste plekjes

Landgoed Staverden

Bij Ermelo, vind je het prachtige kasteel Staverden. Het is meer dan een mooi kasteel, het is totaalbelevenis. Op het landgoed vind je namelijk ook een brasserie en een bierbrouwerij en je kunt er heerlijk wandelen. Ook de kasteeltuinen en het verblijf van de witte pauwen wil je zeker een keer gezien hebben.

Wat wandelen betreft is Klompenpad Het Speuldepad een aanrader. Deze is wel lang, namelijk 16 kilometer. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maar een deel ervan te wandelen. Ook kun je kiezen voor de rode, gele en blauwe route van 3 tot 3.5 kilometer lang. Klik hier voor meer informatie.

De kasteeltuinen met daarachter de brasserie en de kas van de brasserie.

Het Hulshorster Zand

Een andere plek in het noorden van de Veluwe waar ik enorm graag kom om te wandelen is het Hulshorster Zand. Als je over de A28 rijdt kun je er al door de bomen heen een glimp van opvangen, maar als je er wandelt zie je pas echt dat dit zeker één van de mooiste plekken op de Veluwe is.

Het is er vaak heerlijk rustig, ongerept en mooi. Een gigantische zandvlakte, afgewisseld met bomen waar je heerlijk doorheen kunt struinen en een hert kunt tegenkomen. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en wordt ook wel de woestijn van de Veluwe genoemd. Klik hier voor een leuke wandeling van Natuurmonumenten van 8 kilometer.

Wil je een flinke wandeling maken? Kies dan voor de Hulshorster Bosrand Route van de ANWB. Het startpunt van de route is het Natuurtransferium in Nunspeet. Een rustige, mooie maar ook pittige wandelroute van 19 kilometer. De route gaat door het bos, over heide en een zandverstuiving. Je kunt ook een klein deel van deze route pakken (dat is wat ik vaak doe).

Het Speulderbos

Het Speulderbos (ook wel bekend als het Sprielderbos en het Putterbos, deze zijn onderdeel van elkaar) is volgens velen één van de mooiste bossen van Nederland. Ik kom er ook heel graag, want het is inderdaad prachtig. Terwijl je er wandelt zie je eeuwenoude natuur en cultuur.

Het bijzondere is dat Staatsbosbeheer hier de natuur haar gang laat gaan. En dat is te zien. Je ziet er allerlei bomen in verschillende vormen die lijken te dansen.

Daarnaast zie je er bijvoorbeeld ook varens, mos en paddenstoelen. Ook kun je er wild spotten! Als je goed oplet kun je tijdens je wandeling sporen zien van het wild dat in de bossen leeft, vooral wroet-en schuursporen van wilde zwijnen zijn makkelijk te herkennen. Meer weten? Lees ook mijn artikel Het Speulderbos: allerlei handige tips en informatie

mooiste plekken op de veluwe
Het Solse Gat in het Speulderbos.

Het Vierhouterbos

Niet zo bekend, maar absoluut één van de mooiste plekken van de Noord-Veluwe om te wandelen is het Vierhouterbos. Het doet mij denken aan het Speulderbos, maar dan een stuk minder druk! Het is een veelzijdig bos, waar je ook wild kunt spotten.

Een leuke wandelroute hier is de Wandelroute Bergelt. Een prachtige wandeling door het oude boombos van 6.5 kilomter. Je loopt door een opgaand bos, waar statige, knoestige beuken en eeuwenoude eiken het beeld bepalen. Wilde zwijnen, damherten en wilde zwijnen leven hier vrij, dus kijk goed om je heen om ze te spotten. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn welkom aan de lijn.

mooiste plekken op de veluwe

De Elspeetse Heide (natuurgebied Stakenberg)

Wandelen in een prachtig heidegebied? Kies voor de Elspeetse Heide bij Elspeet. Zéker als je kids hebt, want hier is ook een leuk speelveld voor kinderen én het bijzondere Tijdkijkerpad, aangegeven met rode pijlen.

Je komt onderweg zogenaamde “tijdkijkers” tegen; een soort telescoop met een plaatje erin. Als je door de tijdkijker kijkt ga je terug in de tijd en zie je bijvoorbeeld een mammoet over de heide lopen. Je ontdekt op speelse wijze hoe dit gebied er duizenden jaren geleden uit heeft gezien.

Genieten van mijlenver uitzicht over dit prachtige gebied? Beklim zeker ook even de 20 meter hoge uitkijktoren op de Elspeetse Heide (niet ver van het parkeerterrein). Ook het geluid klinkt vanaf deze hoogte heel bijzonder. Het lijkt wel alsof je alles op de grond extra goed kunt horen. Honden zijn welkom aan de lijn. LET OP: de uitkijktoren is op dit moment (augustus 2023) voorlopig gesloten, vanwege houtrot.

Hanzestad Elburg

Misschien is Elburg wel het allermooiste stadje op de Veluwe. De vesting van Elburg, met prachtige wallen, knusse grachten en delen van de oude stadsmuur is werkelijk prachtig. Terwijl je door dit oude Hanzestadje loopt kijk je je ogen uit en er is ook nog eens volop leuks te doen in Elburg. Lees voor meer info het artikel over de leukste bezienswaardigheden en handige tips voor een bezoek aan Elburg (de vesting).

Een wandelroute volgen in Elburg? Klik hier voor meer informatie over 5 verschillende wandelroutes. Op mijn verlanglijstje staat nog de bijzondere wandeling door de A.Vogel Tuinen. Daar leer je wandelend meer over de diverse planten, bomen en kruiden die hier groeien. 

Meer te weten komen over het prachtige Elburg? Dan is een historische stadswandeling met gids ontzettend leuk. Deze wandeling duurt anderhalf uur. Voor meer informatie over de wandelroute en het complete wandelnetwerk van Elburg kun je terecht bij VVV Elburg (Jufferenstraat 8).

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips
De meest fotogenieke straat in Elburg.
Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Veluwemeerkust

Tussen Hierden en Hulshorst vind je natuurgebied Veluwemeerkust. Een weids en gevarieerd gebied met bloemrijke weilanden en één van de grootste essenhakhoutbossen van Nederland. Hier kun je de wandeling Veluwemeerkust-Hulshorst pakken.

Je wandelt 8.8 kilometer over dorpsweggetjes en kleine paden tussen de weilanden, van het authentieke boerderijdorp Hierden via de graslanden die in het voorjaar vol bloemen zijn, via het bos bij Hulshorst weer terug naar het mooie beginpunt. Klik hier voor mee rinformatie.

Leuvenumsebos

De Leuvenumse bossen bij Ermelo staan garant voor urenlang wandelplezier. Het is een prachtig gebied met oude, statige beuken en een mooie beek. Ook hier vind je altijd sporen van dieren als het edelhert, de ree en het wilde zwijn. Met wat geluk spot je ze zelfs terwijl je er wandelt.

Hier een bijzondere wandeling maken die niet te lang is? Start op de parkeerplaats aan de Poolseweg en sla linksaf over het wildrooster. Volg daarna de blauwe paaltjes. Deze wandelroute van 5.5 kilometer voert je langs de Leuvenumse beek en door de bossen. Honden mogen aangelijnd mee. Klik hier voor meer informatie.

Wezepsche Heide

Wandelen door een natuurgebied dat bestaat uit een prachtige combinatie van heide en bos? Kies dan voor de Wezepsche Heide. Een heel bijzonder natuurgebied, want het is een waterwingebied van Vitens. Onderdeel van een stuwwal uit de IJstijd!

Op de Wezepsche Heide vind je allerlei wilde dieren. Elke keer als ik er wandel verbaas ik me weer over de grote aantallen sporen in het zand. Er leven wilde zwijnen, edelherten en reeën, maar ook de das is meer dan eens gesignaleerd. Kijk vooral ook naar boven, want de havik en de buizerd leeft hier ook.

Het zijn echter vooral de Schotse Hooglanders die hier wonen die een wandeling door dit gebied extra bijzonder maken. Zij grazen het gras tussen de heides weg en eten jonge uitlopers van de hei op, zodat dit niet gemaaid hoeft te worden. Je mag ze bewonderen op afstand (zeker 25 meter).

Op zoek naar een wandelroute die je kunt volgen op de Wezepsche Heide? Vitens heeft een mooie route uitgezet. Je kunt hem downloaden in PDF. Google op: Wezepsche Heide Vitens en je kunt hem direct downloaden.  

Goed om te weten: de hond mag aangelijnd mee. Het is belangrijk dat je hier geen afval achterlaat. Ook geen hondenpoep. Dit kan schadelijk zijn voor de Schotse Hooglanders en bovendien is dit een waterwingebied, dus wil je de grond niet vervuilen.

Het Zwolse Bos

Onder Zwolle, in Heerde, ligt het Zwolse Bos dat wel 500 hectare groot is. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet. Ik ben fan van de Tonnenbergroute. Een wandeling van 4.5 kilometer door het bos en over de heide. Prachtig! Handig om te weten: honden mogen hier het hele jaar door loslopen.

Lees het artikel alles over het hondenlosloopgebied in het Zwolse Bos op mijn andere website Woef Welkom voor een uitgebreid verslag.

Je kunt deze wandeling combineren met een bezoek aan het Heerderstrand! Een mooi meer (onderdeel van Leisure Lands) waar je omheen kunt wandelen of als de zon schijnt lekker kunt zwemmen. In het hoogseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) geldt een hondenverbod op het Heerderstrand.

Tongerense Heide en Wisselse Veen

In het buitengebied van Epe liggen de natuurgebieden Tongerense Heide, Tongerense Veen en Wisselse Veen. Een afwisselend gebied met mooie beken en veel hoogteverschillen op de grens van de hoge droge Veluwe en lage natte gebieden rond Tongeren. Maar het is vooral het heidegebied dat deze plek zo bijzonder maakt.

Op de Tongerense Heide zie je alle vijf de heidesoorten die op de Veluwe voorkomen. Dit zijn dopheide, kraaiheide, struikheide en rode en blauwe bosbes. Het afwisselende gebied is ideaal voor wandelen, fietsen of paardrijden. Er is een parkeerplaats bij het Wisselse Veen en er zijn wandelroutes uitgezet.

Het Wisselse Veen is bijzonder leuk, omdat je er over een houten vlonderpad doorheen kunt lopen. Klik hier voor meer informatie.

Landgoed Schovenhorst

Een ander landgoed op de Noord-Veluwe dat nooit zal vervelen en het hele jaar door prachtig is om te zien is Landgoed Schovenhorst. Vooral in de herfst vind ik het telkens weer magisch mooi. Je kunt er meerdere wandelingen maken, maar “de boswandeling” van 4 kilometer is mijn favoriet. Hierin ontdek je het afwisselende bos. Zie deze website voor meer informatie over wandelen op Schovenhorst.

Maar er is meer! Je kunt er ook de bostoren beklimmen. Entree is 4,- (je kunt contactloos betalen). Wat ik zo bijzonder vind aan deze toren -naast het uitzicht- zijn de bomen hoog boven op de toren. Daarnaast kun je genieten van 5 bomentuinen waar je doorheen kunt wandelen! Hieronder zie je foto’s die ik daar maakte in de zomer en de herfst.

Trek of toe aan koffie? Strijk neer bij de leuke Brasserie Schovenhorst met groot, sfeervol terras. Met speeltuintje, waterbak voor de hond, insectenhotel, vuurkorf en meer. Hier voel je je echt welkom. En de kaart biedt allerlei lekkers.

Ook leuk: Wat te doen in Nunspeet en omgeving? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Overnachten op de Veluwe

Je verblijf op de Veluwe verlengen met een overnachting? Dat doe je op en top op een vakantiepark waar het je aan niets ontbreekt. Ontdek hier: de leukste vakantieparken op de Veluwe. Van een verblijf in een tiny house tot een wellness lodge met sauna en uiteraard kun je ook gebruikmaken van alle faciliteiten die het vakantiepark biedt. Welke kies jij?

Liever een andere bijzondere accommodatie op de Veluwe? Denk aan overnachten in een knus boshuisje, luxe boetiekhotel of een stoere glamping tent. Even helemaal weg in eigen land. Bekijk dan het artikel bijzonder overnachten op de Veluwe met allerlei toffe tips!

Genieten van wellness op de Veluwe? Zie het artikel leuke accommodaties op de Veluwe met een hottub of jacuzzi. Dat wordt nog lastig kiezen!

Op zoek naar nog meer wandelingen die je kunt maken op de Veluwe? Lees ook het artikel over de mooiste wandelroutes op de Veluwe van het blog Wandeldingen. Je vindt er volop inspiratie en informatie.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.