Home lifestyle 15x NPO reizen: dit zijn de leukste reisprogramma’s

15x NPO reizen: dit zijn de leukste reisprogramma’s

door Nathalie
2 comments

Reizen vanuit je luie stoel? Bij de NPO hebben ze meer reisprogramma’s dan je misschien denkt. In dit artikel over NPO reizen laat ik je een handig overzicht zien van allerlei reisprogramma’s die momenteel op tv worden uitgezonden en/of nog steeds te zien bij NPO start (de website https://www.npostart.nl/ en de app). Van bijzondere plekken dichtbij huis, tot indrukwekkende plaatsen in allerlei uithoeken van de wereld. Veel kijkplezier!

Lees ook: Netflix reizen: 33x de leukste series, films en documentaires!

Bed & Breakfast

Gieren, verwonderen, genieten. Bed & Breakfast is met stip één van de leukste Nederlandse tv-programma’s. In elke aflevering zie je hoe drie (echt)paren een oordeel over elkaars B&B vellen. En dat doen ze door middel van een “grondig onderzoek”.

Het is serieus bedoeld, maar uiteindelijk simpelweg grappig en soms zelfs ontroerend. En je ziet ondertussen ook nog eens allerlei bijzondere plekken verspreid door heel Nederland. Top!

Lees ook: 15x tips voor een leuke thuisvakantie [staycation] voor reisfanaten

Ik Vertrek

Ook Ik Vertrek levert televisie op waar men nog lang over napraat op Twitter en bij het koffiezetapparaat op het werk. In elke aflevering zie je Nederlanders die hun geluk in het buitenland gaan beproeven.

Alle belangrijke, opvallende gebeurtenissen worden gevolgd. Van de voorbereidingen in Nederland tot de sleuteloverdracht in het land van bestemming. En verbouwen, vooral heel veel verbouwen. En dat gaat niet altijd van een leien dakje… Zie ook de website van het programma voor extra verhalen.

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

Floortje Dessing reist in Floortje Naar Het Einde Van De Wereld naar de verste uithoeken op aarde. Elke aflevering trekt ze naar een andere afgelegen en geïsoleerde bestemming waar ze mensen bezoekt die hier een bijzonder bestaan leiden. Ze draait een paar dagen mee in hun leven en ervaart hoe het is om op zo’n ongewone plek te wonen.

Trouwens ook een must see: Floortje Terug Naar Het Einde Van De Wereld. Hierin gaat ze opnieuw op bezoek bij een aantal oude bekenden die ze in de afgelopen jaren bezocht. En in het voorjaar van 2020 verscheen het programma Floortje Blijft Hier erbij, waarin ze ons de meest mooie plekken op Hollandse bodem liet zien.

Droomhuis gezocht

Hou je van reizen en vind je het heerlijk om binnen te kijken in andermans huizen? In Droomhuis gezocht helpt Sybrand Niessen Nederlanders bij het vinden van hun droomhuis in het buitenland.

In iedere aflevering staat een land of regio centraal. Ze worden rondgeleid door drie verschillende huizen en geadviseerd over de aankoop. Ook zie je wat er zoal te doen is in de regio. Van een eiland als Sardinië tot het woeste landschap van IJsland, allerlei plekken komen voorbij.

Nog meer binnenkijken in wereldse interieurs? Zie de rubriek werelds wonen.

We zijn er bijna

Helaas was er in 2020 geen nieuw seizoen van We zijn er bijna, maar op NPO start kun je alle vorige seizoenen terugkijken. In dit programma zie je een groep Nederlandse vakantiegangers (lees: veelal gepensioneerden met reisbloed in de aderen) op reis.

Met hun eigen caravan of camper trekken ze onder begeleiding van camping naar camping. De ene keer reizen ze met zijn allen door de Balkan, de andere keer door Ierland of Spanje. Het is hilarisch, aandoenlijk, herkenbaar en inspirerend tegelijk.

Toms Engeland

Als groot Engelandliefhebber, mag het je niet verbazen dat ik Toms Engeland een fantastisch programma vind. Tom Egbers gaat hierin op reis door Engeland.

Het is het land waar zijn moeder is geboren, waar hij elke zomervakantie op vakantie ging en waar hij van houdt. Net als zovelen was ook Tom verrast door de Brexit. In hoeverre wijkt Engeland af van het land van zijn jeugd? En kent hij het Engeland van nu eigenlijk wel? Zo mooi gemaakt ook! Smullen.

Lees hier: alle artikelen over Engeland.

Toms Ierland

En net toen ik dacht dat het niet beter kon kwam er een Toms Ierland achteraan. Ga maar vast zitten voor indrukwekkende beelden en verhalen over dit uiterst boeiende land dat bestaat uit Ierland én Noord-Ierland.

Tom Egbers reist naar (Noord) Ierland met een reden. Zijn betovergrootvader Thomas Duffy – naar wie hij is vernoemd – ontvluchtte dit land halverwege de 19e-eeuw vanwege de hongersnood. Hij vertrok naar Engeland, het buurland waarmee Ierland een pijnlijke relatie heeft. Tom gaat op onderzoek uit en leert meer over vroeger en nu. Vooral de aflevering over Derry-Londonderry vond ik indrukwekkend.

Lees ook: Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips

Erica op reis

Maar liefst acht seizoenen heeft Erica Terpstra wereldwijd gedraaid! Erica laat zich in Erica op reis met verwondering onderdompelen in de culturele gebruiken en rituelen van andere landen.

Ze heeft in deze landen bijzondere ontmoetingen, met opmerkelijke en inspirerende mensen. Simpelweg een heerlijk mens en een genot om haar reisavonturen te volgen.

Lees ook: De leukste Britse series [die reislust opwekken]

Jouw stad, ons dorp

Hollands glorie! Niet per se een reisprogramma, maar wat mij betreft toch een vermelding in deze lijst met NPO reizen waard. Je ziet in dit programma echte stedelingen en dorpsbewoners die met elkaar ruilen van huis en haard.

Dit levert interessante gespreken en situaties op. Hoe gaan stadsmensen om met de rust en sociale controle op het platteland en hoe ervaart een dorpeling het grote aanbod van restaurants en cultuur en de drukte in de stad? En als bonus ontdek je ook nog eens wat er in ons eigen Nederland te zien en doen is in allerlei steden en dorpen.

Lees ook: 13x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg

Tokidoki

Maar liefst twee seizoenen genieten van Japan met de oh zó leuke Paulien Cornelisse. Ze heeft Japans in Japan gestudeerd en met haar gevoel voor humor en taal reist ze door dit fascinerende land om jou meer over Japan te laten zien.

Dit is geen standaard reisprogramma. Elke aflevering van Tokidoki draait om een uniek Japans woord, dat eigenlijk niet te vertalen is. Dit levert bijzondere verhalen en ontmoetingen op.

Lees hier: alle artikelen over Japan.

3 op Reis

Al járenlang een begrip op tv: 3 op Reis. Ik weet nog dat ik als tv-redacteur van een totaal ander programma het faxapparaat deelde met de redactie van voorloper Yorin Travel (goeie ouwe tijd). Kwijlend keek ik naar de bevestigde vliegtickets en reisroutes die uit het faxapparaat rolde. Na RTL Travel, werd het 3 op Reis op de NPO: een reisprogramma dat niet meer weg te denken is van tv.

Diverse presentatoren reizen de wereld over en nemen jou mee naar de mooiste en meest verrassende bestemmingen. Het huidige seizoen gaat onder andere over reizen tijdens de coronacrisis. Je ziet plekken in Nederland die je wellicht nog niet kende en ontdekt wat er over de grens te zien en doen valt binnen het nieuwe normaal. Inspirerend!

Nog meer 3 op Reis? Je kunt ook afleveringen terugkijken van 3 op Reis Roadtrip en 3 op Reis Backpack.

Door het hart van China

In zeven afleveringen reis je met fotograaf en Chinakenner Ruben Terlou vanuit het noorden naar het zuiden van China. In bijzondere en spontane ontmoetingen staat het leven van de gewone Chinees centraal. Als je dit programma kijkt heb je het gevoel dat je het ware gezicht van China ziet. Prachtig!

Denkend aan Holland

In Denkend aan Holland gaan Janny en André (samen bekend van Heel Holland bakt) op zoek naar rust, weidsheid en indrukwekkende natuur in Nederland. Dit doen ze met een bootje en zo ontdek je elke aflevering weer mooie vaarroutes én bijzondere plekken langs deze vaarroutes om bij aan te meren.

Lees ook: Met een bootje varen door Nationaal Park De Alde Feanen, Friesland

Rail Away

Slow tv in optima forma. Ik ben echt fan van Rail Away. In feite is Rail Away een documentaireserie over de meest markante spoorlijnen in de wereld, maar ondertussen zie je de meest mooie landschappen voorbijkomen.

Van routes door Zweden en Zwitserland tot Engeland en Duitsland. Af en toe komt er ook een aflevering voorbij die verder over de grens is opgenomen, bijvoorbeeld in Canada.

Wie is de Mol

Last but not least: Wie is de Mol. Ik heb nog nooit een aflevering gemist. Het is niet alleen een fantastisch spel (al hoop ik dat ze ooit weer een seizoen gaan draaien met niet BN-ers), het neemt je ook mee op reis naar de meest bijzondere locaties in landen over de hele wereld. Denk aan IJsland, Schotland, Australië, Colombia en nu het Italiaanse Toscane. Prachtig gefilmd en gemonteerd en bloedspannend.

Lees ook: 6x de mooiste steden en dorpjes in Toscane die je gezien wilt hebben

Heb jij nog een tip voor een reisprogramma op de NPO die nog terug te zien is op de website of in de app? Deel het ajb in een reactie.

15x NPO reizen: dit zijn de leukste reisprogramma's

2 comments

johan 03/10/2020 - 06:55

Reizen Waes en de diverse series van Jelle Brandt Corstius zijn ook nog te vinden op NPOstart

Reply
Nathalie 03/10/2020 - 10:05

Hi Johan. Reizen Waes helaas niet (vind ik fantastisch), want is van de VRT. Daardoor staan de afleveringen op “niet beschikbaar” bij de NPO. Van Moskou tot Magadan van Jelle is een hele goeie toevoeging aan deze lijst, dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter