Home dichtbij op reis Oosterend: het mooiste dorp van Texel [en dit kun je er doen]

Oosterend: het mooiste dorp van Texel [en dit kun je er doen]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Texel is een prachtig Waddeneiland met verschillende leuke en mooie dorpen. Terwijl je het eiland verkend zul je al snel merken dat elk dorp zijn eigen unieke karakter heeft, maar het allermooiste dorp van Texel? Dat is Oosterend. Het is een erg fotogeniek en sfeervol dorpje met kleine straatjes en steegjes die erom vragen bewonderd te worden. Lees hier alles over Oosterend: het mooiste dorp van Texel en wat je er kunt doen.

Lees ook: 25x de leukste dingen om te doen op Texel

Openluchtmuseum

Wat Oosterend zo uniek maakt is dat het wel een openluchtmuseum lijkt. Een groot deel stamt uit de 12e-eeuw en dat zie je. De huisjes, met gevels van steen en hout, zijn mooi bewaard gebleven en zeer goed gerestaureerd. Je loopt hier door de afgelopen eeuwen heen.

 

Leuke wandeling door Oosterend

In en rond Oosterend zijn verschillende wandelroutes uitgezet om zo het leukste en mooiste van Oosterend te voet te verkennen. De Historische Leitjesroute door het dorp is het meest populair.

Tijdens deze route ontdek je op verschillende panden bordjes (zogenaamde leitjes) op de geveltjes, die verspreid door het dorp, met uitleg over het pandje, zijn toegepast. Wie heeft er gewoond? Wat deden deze mensen hier? Was het een werkplaats? Dit soort vragen en meer worden zo beantwoord. De routebeschrijving is gratis verkrijgbaar in diverse winkels in het dorp.

Lees ook: Wandelen op Texel? Dit zijn de 7 leukste wandelingen

25x de leukste dingen om te doen op Texel, het dorpje Oosterend

Oud vissersdorp

Misschien doet Oosterend je wel denken aan bijvoorbeeld Urk of Enkhuizen? Van oudsher is Oosterend dan ook een vissersdorp. Vroeger was in de buurt van de IJzeren Kaap aan de Waddenkant van het dorp een haven voor oester- en wiervisserij. Toen die in de 19e-eeuw verzandde, verhuisde de scheepvaart naar Oudeschild, maar er wonen nog steeds veel kottervissers in Oosterend.

Lees ook: 15x leuke accommodaties op Texel

Oosterend: het mooiste dorp van Texel

De Maartenskerk

Niet te missen als je Oosterend bezoekt: de imposante Maartenskerk. Dit gebouw vormt het middelpunt van het dorp. Eromheen liggen de mooiste schilderachtige straatjes en steegjes met oude geveltjes. De kerk is in juli en augustus geopend om te bezichtigen, van maandag tot en met donderdag van 13.30 tot 16.00 uur. Zie de website voor meer informatie.

Met de hond naar Texel? Lees ook het artikel hond mee naar Texel [al onze tips] op Woef Welkom.

Restaurants in Oosterend

Rond de kerk zijn enkele winkels, restaurants en een café gevestigd. Het Cafeetje in de Kerkstraat is een bruin dorpscafé met een goede keuken en uiteraard de plek voor een koud Texels biertje. Bij Bistro ’t Kerckeplein, in het hart van het dorp, strijk je neer voor mooie gerechten, geserveerd met een goed glas wijn in een sfeervolle setting. Met kids op pad? Kies dan voor Restaurant Strends End met een speelhoek.

Lees ook: 20x eten en drinken op Texel [dit zijn de leukste adresjes]

Lees ook: Ameland tips: dit zijn de leukste dingen om te doen en leuke accommodaties op Terschelling

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.