Home NederlandGelderland Radio Kootwijk bezoeken [handige informatie en tips]

Radio Kootwijk bezoeken [handige informatie en tips]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Omringd door natuur pronkt het imposante voormalige zendstation van Radio Kootwijk. Je kunt dit iconische gebouw van kilometers afstand zien liggen. Altijd al eens een bezoek willen brengen aan deze plek vol geschiedenis? Je kunt het zendgebouw van Radio Kootwijk bezoeken! Lees er alles over in dit artikel vol handige informatie en tips.

Radio Kootwijk geschiedenis

Zendstation Radio Kootwijk wordt gezien als een historisch voorbeeld van technische ontwikkelingen in de 20e-eeuw. En dat in een omgeving die nog geheel ongerept was. Architect Julius Luthmann ontwierp het hoofdgebouw van Radio Kootwijk. Een indrukwekkend art-deco gebouw van beton.

Hier moest de zendapparatuur voor de lange golf geplaatst worden om communicatie met de overzeese Nederlandse koloniën (voornamelijk Nederlands-Indië) tot stand te brengen. Dit stuk grond op de Veluwe was de perfecte plek, want het lag afgelegen en was doordoor vrij van storing.

In 1923 nam de PTT het radio telegrafisch zendstation in gebruik voor de lange golf. Dit was echt uniek voor die tijd. Al snel werd er overgestapt op het zenden via de korte golf. Koningin-moeder Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden “Hallo Bandoeng, hoort u mij?” Een historisch moment, want dit was toen, met een afstand van 12.000 kilometer, de langste verbinding ter wereld!

Vanaf dat moment was het in Nederland mogelijk om via de grotere postkantoren te bellen met Nederlands-Indië. Snel daarna kon dat ook met andere landen en continenten. Eindelijk konden mensen de stem van geliefden aan de andere kant van de wereld weer horen. Goedkoop was het niet. De eerste 3 minuten kostte al 30 gulden! Daar moest men toendertijd ruim 2 weken voor werken.

De gebouwen en infrastructuur van Radio Kootwijk zijn tussen 1918 en 1965 gerealiseerd. Een watertoren, transformatorhuisjes en twee pomphuisjes behoren tot de nutsgebouwen. Daarnaast waren gebouwen nodig zoals een hotel (het voormalige tehuis voor ongehuwde ambtenaren), werkplaatsen, opslagruimten, woningen en kantoren. Anno nu staan er nog 19 gebouwen op het complex.

Door de opkomst van satellietverbindingen in de jaren ’70 beperkten de zendfunctie van Radio Kootwijk tot lucht- en scheepvaartverkeer. Eind 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht. In 2009 is het voormalig zendstation Radio Kootwijk overgedragen aan Staatsbosbeheer. Zie voor meer informatie de website van Radio Kootwijk.

Radio Kootwijk in de Tweede Wereldoorlog

Op 11 mei 1940 kwamen de eerste soldaten van de Wehrmacht naar Radio Kootwijk. De Duitsers gebruikten het zendstation voornamelijk voor communicatie in codetaal met hun onderzeeboten. Daarnaast werden de zenders ingezet voor propaganda-uitzendingen naar Groot-Brittannië en de neutrale landen. Ook fungeerde Radio Kootwijk als stoorzender voor uitzendingen van Radio Oranje en de BBC.

Zonder dat de Duitsers het door hadden werden ze afgeluisterd door de geallieerden, die hun codetaal hadden gekraakt. Hierom is nooit hardhandig geprobeerd Radio Kootwijk uit handen van de Duitsers te krijgen. Om geen argwaan te wekken bij de Duitsers werd het zendstation af en toe licht beschoten tijdens een schijnaanval door geallieerden. Je kunt de kogelgaten in de zenderzaal nog zien als je Radio Kootwijk bezoekt. Voor meer informatie over Radio Kootwijk en de Tweede Oorlog klik hier.

In de blauwe balk zie je enkele kogelgaten

Radio Kootwijk bezoeken zonder gids

Je kunt het zendgebouw van Radio Kootwijk, een aantal dagen per jaar, zonder gids bezoeken. Terwijl je door het art-deco gebouw loopt zie je een film en meerdere foto’s die je door de tijd meevoeren en de geschiedenis tot leven brengen. Er is een gids aanwezig aan wie je vragen kunt stellen.

Lees ook: Wat te doen in Apeldoorn en omgeving [bezienswaardigheden en tips]

Radio Kootwijk openingstijden

Jaarlijks wordt in de schoolvakanties op enkele dagen het zendstation opengesteld. Tijdens deze openstellingen is Radio Kootwijk toegankelijk tussen 11-15 uur. Volwassenen betalen € 6,-, kinderen van 7 t/m 12 jaar € 3,- en kinderen t/m 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Ook kun je op deze openstellingsdagen op de gok naar Radio Kootwijk gaan en aan de kassa vragen of er nog plek is om het gebouw te betreden. Er mogen namelijk maar een bepaald aantal mensen tegelijk het gebouw in.

Wil je juist wel met een gids door het gebouw lopen? Het is mogelijk om deel te nemen aan een publieksexcursie. Deze vinden plaats in het weekend om 11 uur en om 13 uur. Reserveren via deze site is een must.

Radio Kootwijk concert

Heel erg bijzonder; af en toe worden er concerten gegeven in de zendkamer van Radio Kootwijk. Hou hiervoor de agenda van de website in de gaten. Een onvergetelijke ervaring.

Lees ook: 30x de mooiste plekken op de Veluwe [+ te doen tips]

Radio Kootwijk parkeren

Parkeren kan vlakbij het zendstation van Radio Kootwijk. Om natuur en inwoners te ontzien, geldt betaald parkeren. Er zijn 150 parkeerplekken, waarvan enkele met een laadpaal. Een parkeerticket kost € 6,- per dag (alleen pinnen). Gratis parkeren is mogelijk op de nabijgelegen parkeerplaatsen bij Hoog Buurlo of bij ’t Leesten. Van hieruit leiden wandel- en fietspaden naar Radio Kootwijk.

Radio Kootwijk openbaar vervoer

Helaas is Radio Kootwijk niet bereikbaar per openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde NS station is in Apeldoorn, waar je OV-fietsen kunt huren. De afstand is circa 15 kilometer. Een aanrader, want de omgeving is prachtig!

Lees ook: 30x bijzonder overnachten op de Veluwe

Radio Kootwijk wandelen

Bij Radio Kootwijk kun je naar hartenlust wandelen. Het is een plek op de Veluwe als geen ander. Een uniek groot open gebied met heidevelden, bossen en zandverstuivingen.

Wil je een lange wandeling maken waarbij je allerlei moois van het gebied te zien krijgt? De bewegwijzerde, rode paaltjesroute van 12,5 kilometer voert je onder andere over de golvende Hoog Buurlose Heide en door een mooi gemengd bos. Goed om te weten: je loopt over geasfalteerde fietspaden, onverharde bospaden en door mul zand. Zie deze pagina van Staatsbosbeheer voor meer informatie.

De rode paaltjesroute

Ook niet missen: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa! Wil je het van grote hoogte bekijken? Beklim dan uitkijktoren De Zandloper die 13,5 meter hoog is.

Vanaf hier zie je het voormalige zendgebouw van Radio Kootwijk prachtig in het natuurgebied liggen. Hoe je hier komt? Volg vanaf Kootwijk de Heetweg richting het westen (Kootwijkerbroek). Sla bij de oranje borden linksaf naar de Houtvester v.t. Hoffweg, richting parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het slechts een klein stukje lopen.

Naar Radio Kootwijk met de hond

Honden zijn aangelijnd welkom in de omgeving van het voormalige zendstation. Tijdens mijn bezoek aan Radio Kootwijk zag ik ook mensen die met hun hond naar binnen gingen, terwijl op de website staat aangegeven dat honden niet naar binnen mogen. Dit is dus niet helemaal duidelijk.

Honden mogen aangelijnd mee bij de twee wandelingen die hierboven beschreven staan. Wil je graag met de hond naar een hondenlosloopgebied bij Radio Kootwijk? Dat kan bij het nieuw aangelegde Kootwijkerduin dat in de buurt ligt. Meer weten? Zie het artikel alles over het hondenlosloopgebied Kootwijkerduin op de Veluwe op mijn andere website Woef Welkom.

Kootwijkerduin

Radio Kootwijk hotel

Wil je graag overnachten in de omgeving van Radio Kootwijk? Je zou kunnen kiezen voor een verblijf in Apeldoorn of Otterlo. Beiden liggen op de Veluwe met Radio Kootwijk ongeveer in het midden van deze twee plaatsen. Ook Hoog Soeren, Uddel en Garderen zijn een goeie optie. Hieronder enkele verblijftips waar je uit kunt kiezen.

Van der Valk de Cantharel in Apeldoorn

Dit Van der Valk hotel in Apeldoorn is serieus waar enorm bijzonder. Je kunt hier zelfs overnachten in een luxe boshuisje! Naast dat de vele verschillende accommodaties hier er prachtig en heel erg Veluws uitzien (van kleurgebruik tot materialen) is dit ook een hotel waar je jezelf enorm in de watten kunt laten leggen. Er is namelijk een wellnesscentrum met onder andere een sauna, verwarmde waterbedden en een Turks stoombad.

Ook zijn er verschillende outdooractiviteiten mogelijk. Denk aan een (elektrische) fiets huren of een tochtje met een koets of huifkar maken. En aan het eind van de dag kun je smullen in het moderne restaurant en/of de hotelbar. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Boutique Hotel Hoog Soeren

Met Paleis het Loo en het Kroondomein op steenworp afstand is dit een hele bijzondere plek vlakbij Apeldoorn om te overnachten. De kamers van Hotel Restaurant Hoog Soeren hebben een industrieel, Scandinavisch design en kijken uit over de groene omgeving van het hotel. Ook het restaurant is top. Je geniet hier midden op de Veluwe op het mooie terras, of bij slecht weer voor de openhaard, van de lekkerste gerechten, cocktails, wijnen speciaalbieren en meer. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Weverlodge in Otterlo

De locatie van de Weverlodge is simpelweg geweldig. Het ligt middenin de bossen van Otterlo. Vooral vanaf het terras is het volop genieten van het uitzicht. Ook binnen kom je ogen te kort. Of je kiest voor een kamer, suite of chalet; ze zijn ingericht als in een woonblad met veel oog voor sfeer en detail. Klik hier voor meer informatie en om te boeken

Landal Rabbit Hill in Uddel

Op vakantiepark Landal Rabbit Hill vind je heerlijke vakantiehuizen, maar ook grote, luxe safaritenten voor zes personen. Met talloze wandel- en fietspaden in de omringende bossen. Je hoeft je accommodatie maar te openen en je ziet konijntjes huppelen en eekhoorntjes van boom naar boom springen. En op het park kun je ook nog genieten van onder andere een overdekt zwembad, tafeltennistafel en een leuke brasserie. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

leuke vakantieparken op de Veluwe

WestCord Hotel de Veluwe in Garderen

Dit prachtige hotel ligt net buiten het dorp Garderen. Je loopt hier zó de natuur in, maar ook het verwarmde buitenzwembad en de aanwezige sauna lonken… Voor een hapje en een drankje kun je terecht in het leuke inpandige grand café. Je begint je dag hier sowieso goed met een lekker uitgebreid ontbijtbuffet. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Lees ook deze artikelen over de Veluwe:
leuke accommodaties op de Veluwe met een hottub of jacuzzi
Wat te doen op de Noord-Veluwe? Allerlei tips en bezienswaardigheden
De mooiste heidegebieden op de Veluwe [en wat je er kunt doen]
Mooiste wandelingen op de Noord-Veluwe
Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips
leuke vakantieparken op de Veluwe
Wandelen in het Speulderbos: allerlei handige tips en informatie
eten en drinken in Harderwijk bij de leukste plekjes
Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]
bijzondere accommodaties in Nunspeet
de meest bijzondere Natuurhuisjes op de Veluwe
Wat te doen in Nunspeet en omgeving? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Disclaimer: De accommodatie foto’s in dit artikel zijn eigendom van Booking.com. In dit artikel zijn affiliate links gebruikt, het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.