Op reis gaan zonder professionele camera en alleen een smartphone gebruiken om foto’s mee te maken? Onlangs kocht ik de Samsung S22 en waagde daarmee de gok. Ik liet mijn spiegelreflexcamera en systeemcamera thuis en maakte alleen foto’s met mijn smartphone. Hoe dat is bevallen? Lees snel verder.
Inhoudsopgave
Waarom de Samsung S22?
Persoonlijk ben ik een groot fan van de Samsung smartphones. Ik begon met de S2, kocht een aantal jaren later de S5, daarna de S8 en onlangs dus de S22. De Samsung S22 kopen vond ik een logische stap. De S8 deed het na 4 jaar intensief gebruik nog prima, maar de fotokwaliteit begon mij te storen. Het was niet slecht, maar zeker niet goed te noemen. Daardoor sleepte ik constant mijn spiegelreflexcamera of systeemcamera mee.
De Samsung S22 biedt behoorlijk wat qua fotografie. Zo zitten er drie lenzen op de achterkant. De primaire camera heeft een resolutie van 50 megapixels! Daarnaast zit er een 12 megapixel-groothoeklens op het toestel en een telecamera met 10 megapixel 3x-zoomlens. Aan de voorkant van het toestel zit een selfiecamera met 10 megapixels. Dit zijn toffe extra’s!

Reisfoto’s maken met de Samsung S22
Ik nam mijn nieuwe Samsung S22 mee naar Drenthe waar ik in het mooie monumentendorp Orvelte aan de slag ging met de verschillende camerafuncties. Het eerste wat mij opviel aan het fotograferen met deze smartphone is dat de kleuren heel levendig zijn. Zowel binnen als buiten kun je er prima mee fotograferen.
De groothoek optie is top om mee spelen als je bijvoorbeeld gebouwen wilt vastleggen of mooie landschappen wilt vereeuwigen. De telecamera is een leuk extraatje, maar wel eentje waar je mee moet oppassen. Hoe meer je inzoomt (het kan tot 30x), hoe meer kwaliteit je verliest, maar als je slechts een beetje inzoomt kan het prima. Zeker als je de foto’s alleen voor Instagram wilt gebruiken is de kwaliteit meer dan goed.
Ook verrassend: de nachtmodus. Als het donkerder wordt stelt de Samsung S22 al snel voor om deze modus te gebruiken. Deze functie zorgt er onder meer voor dat donkere delen lichter worden. Heel handig!
Liever zelf je instellingen bepalen? Dat kan op met de PRO-optie in het menu van je camera. Je kunt zelf de sluitertijd, de ISO-waarde, belichtingscompensatie, scherpte en witbalans instellen. Je kunt zelfs in RAW je foto’s opslaan. Deze onbewerkte foto’s zijn groot van formaat en zijn onbewerkt.


Conclusie
De fotokwaliteit en het gebruiksgemak vind ik echt heel goed. De camera’s werken snel en de foto’s zijn scherp en goed gedetailleerd. Het is voor mij heel erg wennen dat ik geen zoeker heb om door te kijken, zoals je dat bij een gewone camera wel hebt. Het scherm daarentegen is zeer prettig om te gebruiken als kader. Inzoomen doe je via het touch screen met je vingers.
Ook erg fijn zijn de opties: portret, voedsel en panorama. Zo kun je zonder poespas snel een goeie foto maken van een persoon en je Instagrammable eten. Er zit ook een foto editor op het toestel, maar ik gebruik zelf de app van Lightroom met daarin mijn eigen presets (die ik ook op de foto’s in dit artikel heb toegepast). Dit is nu eenmaal wat ik gewend ben, maar met de foto editor kun je ook veel kanten op. Denk aan het aanpassen van licht, schaduw, scherpte etc.
Het enige wat ik mis is dat je niet goed kunt spelen met scherptediepte. Hiervoor heb je echt nog steeds een camera met een goeie lens nodig (liefst met een brandpunt van 1.4 mm). Durf ik mijn professionele camera’s nu thuis te laten? Voor een dagje uit, stedentrip of een weekendje weg absoluut! Voor natuurreizen waarbij je bijvoorbeeld wilt inzoomen op wildlife grijp ik toch liever mijn spiegelreflexcamera met telelens, doordat de telecamera iets te wensen overlaat.
Wil je nog veel meer weten over de camerakunsten van de S22 dan kun je dit uitgebreide artikel lezen van het blog Fotografille.


Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate links of gesponsorde links/artikelen. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.