Home handige tips Reisfoto’s maken met een camera of een smartphone: de belangrijkste verschillen

Reisfoto’s maken met een camera of een smartphone: de belangrijkste verschillen

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Je gaat op reis en staat voor de keuze om een camera mee te nemen of alleen je smartphone. Zeker als je met alleen handbagage vliegt een dilemma. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste verschillen, zodat je beter kunt inschatten of jij reisfoto’s gaat maken met een camera of een smartphone.

De smartphone

Persoonlijk ben ik al járen een groot fan van de Samsung smartphones. Tegenwoordig bieden de Samsung smartphones behoorlijk wat qua fotografie. Denk aan verschillende lenzen en een enorm hoge resolutie van 50 megapixels! De frontcamera van de nieuwe Samsung 23 biedt ook nog eens 12 megapixels en daarnaast zijn de S23 kleuren erg leuk (het oog wil ook wat).

De camera

Een systeemcamera, een spiegelreflexcamera of een compact camera: op het gebied van camera’s is er voor elk wat wils. De mogelijkheden van deze camera’s lopen uiteen. Ik heb ze alle 3 in huis. Grote voordeel van de systeemcamera en de spiegelreflexcamera: de kwaliteit van deze foto’s is uiteindelijk beter dan die van de smartphone. Maar, dit is eigenlijk alleen belangrijk voor foto’s die je groot wilt afdrukken. Heb je het over foto’s voor Instagram? Dan maakt het echt niet uit.

Camera of smartphone?

Ik begin met het allergrootste voordeel van de smartphone ten opzichte van de camera: het gewicht. Dit is voor mij altijd een belangrijke factor als ik pad ga. Als het regent kies ik eigenlijk altijd voor de smartphone en niet voor een camera. Natte cameralenzen zijn namelijk vreselijk vervelend. Een smartphone stop je zó in je broekzak, een camera hangt om je schouder of zit in een (rug)tas.

De fotokwaliteit en het gebruiksgemak van een moderne smartphone vind ik echt heel goed. De camera’s werken snel en de foto’s zijn scherp en goed gedetailleerd. Je hebt geen zoeker om door te kijken, zoals je dat bij een gewone camera wel hebt. Het scherm van de telefoon is daarentegen is zeer prettig om te gebruiken als kader. Inzoomen doe je via het touch screen met je vingers.

Ook erg fijn zijn de opties die nieuwe smartphones bieden: portret, voedsel en panorama. Zo kun je zonder poespas snel een goeie foto maken van een persoon en je Instagrammable eten. Ook kun je zelf je sluitertijd en dergelijke instellen. Zo maakte ik dit jaar voor het eerst een foto van het noorderlicht met mijn smartphone! Het is de eerste foto die je ziet in dit artikel over een Lapland vakantie.

Het enige wat ik mis bij een smartphone is dat je niet goed kunt spelen met scherptediepte. Hiervoor heb je echt nog steeds een camera met een goeie lens nodig (liefst met een brandpunt van 1.4 mm). Durf ik mijn camera’s nu thuis te laten? Voor een dagje uit, stedentrip of een weekendje weg absoluut! Voor natuurreizen waarbij je meer detail en scherptediepte wilt, grijp ik toch liever mijn camera. Uiteindelijk is de keuze heel persoonlijk, maar één ding is zeker: met een smartphone maak je tegenwoordig echt geen slechte foto’s meer. Wil je meer weten en leren over smartphonefotografie? Neem dan een kijkje op de site van fotograaf Sjoerd.

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate links of gesponsorde links/artikelen, zoals hier met Tele2. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.