Home IJsland Doen in IJsland: bezoek Geysir en Strokkur

Doen in IJsland: bezoek Geysir en Strokkur

by Nathalie

Op de tweede dag van onze road trip door IJsland, reden we via Pingviller (zie de foto met de schapen) naar Geysiren Strokkur (onderdeel van de Golden Circle, een route die veel reizigers rijden door Zuid-IJsland). Enorm veel zin had ik in deze dag, want het was al jaren een wens om een actieve geiser te zien.

Perfecte weer

Tijdens onze reis door West-USA lukte het helaas niet om ook nog naar Yellowstone te gaan, waar je ook een actieve geiser hebt. De dag begon bewolkt en nat, maar al snel brak de zon door en hebben we volgens de IJslanders de mooiste zomerdag van het jaar mogen ervaren! Als ik zo’n natuurwonder kan fotograferen op een dag met een felblauwe lucht en fluffy white clouds ben ik in de zevende hemel.

Pingvellir, Iceland travel report -Map of Joy

Geysir, Iceland travel report -Map of Joy

Geysir, Iceland travel report -Map of Joy

Strokkur steelt de show

Geysir (hierboven) is onderdeel van het 6 km2 grote geothermale gebied Haukadalur, waarvan Geysir en Strokkur de meest bekende zijn. Geysir is de hete bron waar het woord geiser vanaf stamt en is helaas al enkele jaren niet meer echt actief, doordat men er jarenlang zeep in gooide om hem te laten spuiten. Je ziet nog wel wat water borrelen, maar tot een eruptie komt het nog maar zeer zelden. Maar in hetzelfde gebied ligt ook de geiser genaamd Strokkur die nog wel om de zoveel minuten heet water spuit. Je kunt hem niet missen; volg de horde toeristen. Maar als je eenmaal Strokkur hebt zien spuiten boeit het je echt niet meer dat je er met ruim 50 mensen omheen staat.

Geysir, Iceland travel report -Map of Joy

Wachten vol spanning

Soms spuit hij wel tot 30 meter hoogte. Een waanzinnig schouwspel vol water, damp en zwavellucht! Na een uitbarsting is de geiser rustig en zit er bijna geen water in, maar al snel zie je het water opkomen en weer dalen. Het lijkt alsof het water gepompt wordt en een soort dampbel vormt. Soms komt er na een aantal minuten een eruptie van water en soms moet je wel 20 minuten wachten. Erg spannend. Mensen staan constant klaar met hun camera’s om het vast te leggen. Op het filmpje dat ik maakte kun je dat goed zien.

Geysir, Iceland travel report -Map of Joy

Geysir Center

Sla het Geysir Center niet over! Ik had nooit verwacht dat ik bij een tourist trap als deze ook nog eens de direct naastgelegen horecagelegenheden zou aanraden, maar er zit een ‘kantine’ en een restaurant die een lust voor het oog en de smaakpapillen zijn. Echt top! Zelfs de souvenirwinkel mag je eigenlijk niet overslaan vanwege de geweldige styling en collectie. Wat een smaak hebben die IJslanders!

Lees hier alle artikelen over IJsland.

Geysir, Iceland travel report -Map of Joy

Geysir, Iceland travel report -Map of Joy

8 comments

Stéphanie | Expeditie Aardbol 16/09/2014 - 08:41

GAAF! En die foto met die schaapjes is zoo mooi!

Reply
Linda 16/09/2014 - 13:26

Ik vind dit zó leuk om te lezen, ben meteen in gedachten weer terug in IJsland. Ook bizar om het verschil te zien tussen zomer en winter, ben zelf in februari geweest en nu móet ik in de zomer nog een keer terug 🙂 Prachtige foto’s ook!

Reply
Nathalie 16/09/2014 - 13:47

Ben heel benieuwd naar de winters daar. Wil zeker terug!

Reply
Michelle | Travel lifestyle.nl 22/09/2014 - 20:00

Ik ben alleen maar wow wow wow. Wat is dit allemaal mooi! Lijkt me zo bijzonder!

Reply
Marcella 29/09/2014 - 20:55

Prachtige foto’s, lijkt me een heel bijzonder gebied. Wauww! De Kiwi’s zijn ook erg goed met souvenirs, de mooiste producten kwamen voorbij in Nieuw-Zeeland!

Reply
We Are Travellers 13/10/2014 - 07:22

Wauw, ijsland ziet er echt gaaf uit! Staat hoog op mijn bucketlist!

Reply
Jessytravel.nl 08/11/2019 - 11:20

Ik zou zo weer terug willen als ik dit lees, wat fantastisch!!

Reply
Nathalie 08/11/2019 - 11:30

Ik ook, zo vaak als mogelijk :)))

Reply

Laat een reactie achter