Home IJsland Reisverslag roadtrip IJsland

Reisverslag roadtrip IJsland

door Nathalie
8 comments

In 2014 zette ik mijn eerste stappen op het land van vuur en ijs en ik was op slag verliefd. IJsland is in ontzettend veel opzichten een buitengewoon land. Als je houdt van bijzondere natuur dan vind je IJsland misschien wel één van de allermooiste landen ter wereld. Ik in elk geval wel. In september 2017 was ik er een kleine week in het begin van de herfst en ontdekte met mijn man Snaefellsnes en het noorden. In dit reisverslag over de roadtrip door IJsland vertel ik je er alles over.

Een complete pakketreis naar IJsland boeken? Neem een kijkje bij de actuele aanbiedingen van TUI. Ook De Jong Intra biedt vaak voordelige pakketreizen naar IJsland aan.

Schiereiland Snaefellsnes

De eerste twee dagen stonden in het teken van het schiereiland Snaefellsnes. Met recht IJsland in het klein te noemen. Op dit relatief kleine schiereiland vind je alles wat dit land zo uniek maakt. Hier heb je vaak het rijk nog vaak alleen (IJsland is nu eenmaal populair) en kun je volop genieten van de rust en de ruimte.

Je kunt alle hoogtepunten binnen één dag afvinken, wat wij ook deden, maar ik had er graag wat langer gebleven. Je hebt er stranden, watervallen, kloven, heetwaterbronnen, ruige kliffen, lavavelden, prachtige vissersdorpjes en meer moois. Ik vond vooral Arnastapi met de woeste kustlijn prachtig, maar ook de waterval Kirkjufell (waar ik al járen een plaatje van op mijn IJsland Pinterestboard had staan) viel niets tegen.

Een bijzonder stukje roadtrip was een weg die bijna niemand pakt, maar waar je door het mooiste lavaveld van het land rijdt (en ik heb er veel gezien in IJsland). Ik kon mijn geluk niet op. Lees hier een artikel over 10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland [roadtrip route].

 

Road Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy


Zó mooi is het uitzicht tijdens een roadtrip door Snaefellsnes.

Snaefellsnes, arch rock Arnastapi, Iceland - Map of Joy


Ik op de zogenaamde ‘arch rock’ in Arnastapi aan de kust.

Budakirkja Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy


Het prachtige zwarte Búðakirkja omringd door groen.

Icelandic horse, Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy
IJslandse paarden zijn zo waanzinnig mooi!

Kirkjufell, Iceland, Snaefellsnes - Map of Joy


Waterval en berg Kirkjufell. Iconische plek op Snaefellsnes.

Lavafield, Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy


Bij het lavaveld op Snaefellsnes. Eén van de mooiste van het land.

Sheep on the road, Snaefellsnes, Iceland, road trip - Map of Joy


Heel schattig, maar altijd oppassen in IJsland voor schapen op de weg. Helaas zag ik twee aangereden schapen deze keer…

Road trip Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy


Onze eerste reis als getrouwd stel. Dat moesten we even vastleggen natuurlijk :)

Het meer van Myvatn

Na een rit van 4 uur op dag 3 kwamen we aan in Akureyri in het noorden, de tweede grote stad van IJsland. Van hieruit hebben we enkele mooie plekken in het noorden verkend. De lijst van dingen die ik wilde zien was enorm lang dus we moesten keuzes maken.

We kozen op dag 4 voor een volle roadtrip dag met een bezoek aan waterval Godafoss en een rondje om het meer van Myvatn. Het waaide loeihard, maar de zon scheen volop. Godafoss is een plaatje, zeker in de zon die enkele regenbogen er cadeau bij gaf.

Het rondje rond het meer van Myvatn deed ons van de ene in de andere verbazing staan. Wat is het ook hier weer ontzettend mooi! Hoogtepunten waren het geothermische gebied van Námafjall en wandelen over Leirhnjúkur. Vooral dat laatste was onvergetelijk. Klauteren over rotsen, langs spleten waar stoom uit raasde, omringd door oude lavavelden en een uitzicht waar je U tegen zegt. Ik wilde er niet meer weg.

Viti Crater, Iceland - Map of Joy


De Viti Crater vlakbij Leirhnjúkur. Knalblauw water in een oude vulkaankrater.

Hiking through Leirhnjúkur, Iceland - Map of Joy


Wandelen door Leirhnjúkur. Ik wilde hier nooit meer weg…

Godafoss waterfall, Iceland - Map of Joy


De Godafoss waterval. Geen verdere woorden nodig toch?

Namafjall, Iceland - Map of Joy


Het geothermische gebied Namafjall. Hartje voor de kleuren!

Verblijven in IJsland? Klik hier voor aanbiedingen van accommodaties.

Het noorderlicht

Zoals ik al eerder deelde had ik voor 2017 één ultiem reisdoel: eindelijk het noorderlicht zien. Omdat het tijdens eerdere reizen naar noorderlichtbestemmingen maar niet wilde lukken (waaronder IJsland!) deed ik research naar de beste plekken en reistijden. Lees hier het artikel dat ik schreef over de beste plekken om het noorderlicht te zien. Eerder dit jaar had ik enorm veel geluk in het Noorse Tromsø waar we een onvergetelijk schouwspel zagen.

Lees ook: Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!

Statistisch gezien is de zonneactiviteit het hoogst rond de equinoxen op 21 september en 21 maart. Daarom landde we deze keer op 21 september in IJsland. De eerste drie avonden was het compleet bewolkt en zagen we niets. De vierde avond zaten we redelijk dichtbij de poolcirkel in het noorden, wat sowieso gunstig is, en was het deels bewolkt.

We hebben hard zitten duimen en dat werd beloond. We zagen ook hier eindelijk het nooderlicht! In alle eerlijkheid was het licht vrij zwak en met het blote oog niet heel erg goed zichtbaar. We hadden de pech dat er de week voor en na ons verblijf een zonnestorm was en wij net in de rustige periode in IJsland waren, maar we mogen niet piepen, want we hebben het gezien!

Vooral door de cameralens met een lange sluitertijd en hoge ISO was het schouwspel goed te zien. Wat een geluk! Ik vond het zo magisch om te zien (en verslavend, want ik wil het wéér zien).

Northern Lights in Akureyri, Iceland - Map of Joy

Op walvissafari

Op dag 5 zette we in het vissersdorpje Húsavik voet aan boord van een boot om walvissen te spotten. Wederom was het fantastisch mooi weer. Meestal heb ik niet zoveel geluk tijdens reizen ‘boven’ Nederland, maar tijdens deze reis hebben we maar 1,5 dag regen gehad. Het kan zo’n verschil maken in je reisplezier!

Tijdens een tour van 3 uur hebben we meerdere bultrugwalvissen gezien. Ook hier weer geluk, want ook dit was tijdens eerdere reizen niet gelukt. Deze walvissen zijn wel 16 meter lang! Je weet dan ook niet wat je ziet als ze boven water komen om adem te halen. Waanzinnig indrukwekkend. Lees hier een artikel over walvissen spotten in Húsavik.

Whale watching Husavik, Iceland - Map of Joy

Herfst in IJsland

Ik had niet durven dromen dat ik mijn favoriete seizoen in volle glorie in IJsland zou kunnen bewonderen, maar op dag 6 reden we terug richting het zuiden om te overnachten in de buurt van Reykholt. Daar brachten we nog een bezoek aan de Glanni waterval, de Hraunfossar waterval en de Barnafoss waterval.

De watervallen zijn al een lust voor het oog, maar het landschap daar… alle kleuren die de herfst kan maken op één hoop. Wow! Lees ook IJsland in de herfst: 3x de mooiste watervallen.

Autumn in Iceland - Map of Joy

Hraunfossar Iceland in Autumn - Map of Joy
Waterval Hraunfossar. Redelijk onbekend nog, maar echt een must visit zoals je ziet.

Geothermisch gebied Seltun

Op dag 7 moesten we helaas alweer richting het vliegveld rijden. We besloten om net als 3 jaar geleden nog een roadtrip te maken door Reykjanesbær in het uiterste zuidwesten en daar weer het geothermische gebied Seltun te bezoeken. Wat een toetje!

De roadtrip is al een cadeautje, maar Seltun is serieus zó gaaf. Ik tip deze plek altijd aan iedereen die kort de tijd heeft in IJsland, want het doet mij denken aan een stukje Yellowstone NP. Lees hier een artikel over Seltún in geothermisch gebied Krýsuvík.

Seltun, geothermal area, Iceland - Map of Joy

Na een flinke wandeling daar zat de reis er echt op en moesten we de huurauto weer inleveren op het vliegveld. Auto huren voor je reis door IJsland? Ik kan het je aanraden om van tevoren bij Sunny Cars een huurauto te boeken. Dit is altijd all-inclusive, dus inclusief verzekeringen! Zeker als je door IJsland rijdt (met ruige natuur) een geruststellende gedachte.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route]

Praktische informatie

Je kunt met Transavia Nederland vliegen van Schiphol naar Reykjavik (Keflavik) en van mei tot september naar Akureyri (in het noorden) vanaf Rotterdam Airport. Andere opties zijn KLM en Icelandair. Klik hier voor aanbiedingen.

Op beide vliegvelden kun je een auto huren. Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door IJsland. Lees ook: auto huren in het buitenland [informatie en tips].

8 comments

Janet 07/10/2017 - 21:11

IJsland lijkt me fantastisch! Mooie foto’s!

Reply
Nathalie 12/10/2017 - 15:22

Dankje, dat is het zeker :)

Reply
Mr. Poro 01/11/2017 - 07:58

Geweldig verslag! Ik hoop Ijsland in de komende jaren nog te zien!

Reply
Nathalie 05/11/2017 - 12:23

Dankje, ik zou het zeker proberen.

Reply
Marcella 03/11/2017 - 16:40

Gaaf land hè! Ik snap je liefde voor IJsland maar al te goed! Mooie herfst foto’s!

Reply
Nathalie 05/11/2017 - 12:23

Ik vind het heel leuk dat je ook zo enthousiast over IJsland bent sinds je erheen bent geweest.

Reply
Joop Liefaard 02/06/2019 - 15:48

Leuk om dit alles te lezen. We willen in oktober naar IJsland gaan (om het noorderlicht te zien) en hebben veel leuke tips uit dit verslag kunnen halen. Hartelijk dank.

Reply
Nathalie 03/06/2019 - 08:40

Wat leuk om te horen, veel dank daarvoor Joop en ik hoop dat het een topreis wordt!

Reply

Laat een reactie achter