Home Finland Reisverslag Tromsø, Noorwegen (en een stukje Finland)

Reisverslag Tromsø, Noorwegen (en een stukje Finland)

geschreven door Nathalie
1 Reacties

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. En ook waanzinnige fjorden, bergen, bossen en dieren. Het mooiste winter wonderlandschap dat ik ooit heb gezien! In dit reisverslag over Tromsø, Noorwegen (in februari 2017)neem ik je mee naar de meest noordelijk gelegen stad ter wereld, stap ik op een slee met husky’s, rij ik prachtige roadtrip routes én zie ik voor het eerst ooit het noorderlicht!

Landen in een poolstorm

Samen met mijn vriend vloog ik van Amsterdam naar Bergen en van Bergen naar Tromsø. De laatste vlucht was met een propellervliegtuigje en door een ware poolstorm konden we niet landen in Tromsø.

We hebben heel lang rondgecirkeld voordat we eindelijk voet aan land konden zetten, maar ik ben dol op sneeuw en vond het geweldig om hierdoor verwelkomd te worden. Volgens de locals was het eindelijk winter, want in december, januari en begin februari hadden ze bijna dagelijks regen. Wat een geluk voor ons!

Tromso, Noorwegen in de sneeuw - Map of Joy
 

We haalden onze huurauto van Sunny Cars. Aanrader, want dit is altijd all-inclusive, dus inclusief verzekeringen. We zijn even het centrum van Tromsø ingereden om koffie te drinken bij Riso Mat & Kaffee (deze leuke barista doet jaarlijks mee aan wereldkampioenschappen latte art) en besloten toen naar ons appartementje aan een fjord net buiten Tromsø te gaan. Het was al donker, we waren moe en buiten zijn was bijna niet te doen in de storm. Ik heb het nog nooit zo hard zien sneeuwen!

Riso Mat & Kaffee, Tromso, Noorwegen - Map of Joy

We verbleven in een appartement in het dorpje Vikran met de naam Vikran Vacation, dat ik je echt kan aanraden. De prijs valt mee voor Noorse begrippen, het ontbreekt je aan niets en de locatie is prachtig!

Sneeuw, Noorwegen, Skibotn - Map of Joy

Roadtrip naar Finland

Dag twee begon heel goed qua weersomstandigheden en werd uiteindelijk ook een stralende dag. We reden richting Skibotn en van daar door naar Kispiljarvi, Finland. Gelukkig was de auto heel goed opgewassen tegen het winterweer. Echt alles aan deze route was waanzinnig.

Er lag een mega dik pak sneeuw, het landschap was compleet ingepakt in een witte deken en in de middag brak de zon door. We reden langs een fjord en zagen opeens walvissen! Daar had ik niet op durven hopen, want ik had gehoord dat de walvissen al naar zee waren teruggekeerd rond deze tijd van het jaar. Ongelooflijk gaaf! Lees ook: Lapland vakantie? Alles wat je moet weten

Lees ook: 13x de leukste dingen om te doen in Fins Lapland in de winter

Walvis, Noorwegen, Tromso - Map of Joy

Vlak voordat we Finland inreden zagen we nog iets heel bijzonders: een bijna ronde regenboog. We geloofden onze ogen bijna niet. Dat het echt uniek was zagen we die avond op het lokale journaal waar allemaal foto’s van de regenboog voorbij kwamen.

Finland, regenboog, sneeuw landschap - Map of Joy
Roadtrip Finland - Map of Joy

Jaaaa, noorderlicht!

De grootste reden voor mij om deze reis te maken was om het noorderlicht te zien. Tijdens eerdere reizen was het mij niet gelukt en Tromsø staat bekend als dé noorderlichtstad. We hadden vier avonden en de eerste was door de pool storm dus zonder het zien van noorderlicht voorbijgegaan.

De avond van dag twee was het weer enigzins bewolkt, maar wel droog. Ik hield alle sites en apps in de gaten, maar het zag er niet goed uit. De kp-idex was namelijk ook nog eens erg laag. Ik had eerlijk gezegd de hoop al opgegeven, maar besloot toch nog een keer uit het raam te kijken, voordat ik naar bed ging.

Ik zag een soort brede streep in de lucht die duidelijk geen wolk was. We stoven naar buiten! En ja hoor daar was de dansende groene dame in volle glorie. Een show van ruim 20 minuten.

Niet alleen groen licht, maar ook zeldzaam paars. Als ik nu naar de foto’s kijk geloof ik het bijna nog steeds niet dat het is gelukt. Zo, zo, blij! In september gaan we voor een nieuwe kans, want dan gaan we weer naar IJsland. Ik zal later nog een artikel plaatsen over hoe je het noorderlicht fotografeert.

Noorderlicht, Vikran, Tromso, Noorwegen - Map of Joy

Lees hier meer over het noorderlicht, op welke 3 plekken je het het beste kunt zien en hoe je ernaartoe kunt reizen.

Schiereiland Sommarøy

De derde dag waaide het flink en was het bitterkoud, maar in de ochtend en het begin van de middag was het nog droog. We besloten een roadtrip te maken over Kvaloya naar Sommarøy en vanaf daar door te rijden naar Ringvassøya. Ik zal later nog uitbreide artikelen plaatsen met roadtrip informatie.

Ook weer een prachtige route! Al die Noorse huisjes, natuur die mij aan de Schotse hooglanden en IJsland deed denken, felblauw zeewater. Het bijzondere aan Noorwegen vind ik dat het landschap zo veelzijdig is binnen korte afstand. Sommarøy vind ik één van de mooiste plekken die ik tot nu toe in Noorwegen heb gezien.

Noorwegen, Tromso, Noors huisje - Map of Joy
Sommaroy, Noorwegen, winter - Map of Joy

Op weg naar Ringvassøya werden we weer getrakteerd op een beestachtig leuk moment: er staken rendieren over op de weg! Het kerstgevoel was compleet. Helaas ging het rond 14 uur weer hard sneeuwen en is het niet meer opgehouden. Je ziet dan bijna niets meer en die avond was het ook onmogelijk om het noorderlicht te zien.

Rendieren, Tromso, Noorwegen - Map of Joy

Huskysledentocht

Dag vier stond geheel in het teken van een huskysledentocht, iets wat we al járen dolgraag wilden doen. De tocht vond plaats in Breivikeidet. Opnieuw een watertandend mooie plek. Diepe valleien, omringd door dik besneeuwde dennenbomen, gigantisch hoge bergen. Ik keek mijn ogen uit.

uskysledentocht, winter, Tromso, Noorwegen - Map of Joy

De tocht met de husky’s was er één om nooit te vergeten. Ze zijn zo enthousiast en lief. Het sneeuwde weer af en aan en dat maakte de beleving extra bijzonder. Na de tocht hebben we geholpen met het afdoen van de tuigjes en dergelijk en ze ‘naar bed gebracht’. I woof you! Helaas was het deze laatste avond weer hard aan het sneeuwen en dus bewolkt. Geen noorderlicht meer gezien…

Huskysledetocht Noorwegen, Tromso - Map of Joy

De volgende dag gingen we na een rondje door het gezellige Tromsø (later meer over deze stad) weer naar huis. We gingen zoals we kwamen: in een pool storm. Opvallend om te zien hoe gewoon de Noren daarmee omgaan. Als in Nederland één vlok valt ligt alles plat, maar daar veegt de stewardess -alsof het doodgewoon is- de sneeuw uit de cabine met een bezem. Wat moet je anders? Heerlijk.

Tromso, Noorwegen, winter, street art, - Map of Joy

Alles bij elkaar heeft deze reis mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Ik was al een beetje verliefd op Noorwegen, maar nu heb ik er echt een deel van mijn reishart aan verloren. Ik ben ook zo benieuwd hoe dit deel van het land er in de zomer uitziet, al had ik dit magische winterse avontuur voor geen goud willen missen! Het landschap is zó mooi dat het wat mij betreft net zo bijzonder is als bijvoorbeeld Alberta, Canada. Dat ik terugga staat vast!

Je kunt vanaf Amsterdam vliegen naar Tromsø met o.a. KLM. Klik hier voor aanbiedingen .

1 Reacties

Eva 04/03/2017 - 20:08

Ohhh Nathalie, wat prachtig en wat geweldig dat jullie het noorderlicht hebben gezien. Ik hoop snel meer te lezen over deze reis :) Hoe is het met jou verder? Al ietsje meer opgeknapt?

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.