Een stedentrip Londen is altijd een goed idee, maar hoe ga je ernaartoe? Reizen naar Londen kan op meerdere manieren. Uiteraard kun je er met je eigen auto heen gaan door de boot te pakken, maar ook vliegen, met de trein of de bus is een optie. En als je dan gaat vliegen, voor welk vliegveld in Londen kun je dan het beste kiezen? In dit artikel deel ik alles over reizen naar Londen vanuit mijn eigen ervaringen.

Welk vliegveld in Londen?

Er zijn 6 vliegvelden waarmee je kunt reizen naar Londen vanaf Schiphol! Niet zo gek dus dat je het misschien lastig vindt om te bepalen voor welke luchthaven je moet kiezen en hoe je dan het beste in de stad terecht komt.

Het meest centraal gelegen zijn Heathrow (22 kilometer) en London City Airport (14 kilometer). Gevolgd door Gatwick (45 kilometer), Luton (55 kilometer), Stansted (56 kilometer) en Southend (66 kilometer). Over het algemeen kun je stellen dat de verder gelegen vliegvelden goedkopere vliegtickets bieden, zo boek ik altijd bij EasyJet, maar het kost door de afstand wel meer geld om met de trein of de bus naar de stad te komen. Je kunt ook met bijvoorbeeld KLM naar Londen vliegen, maar dan alleen naar Heathrow en London City Airport.

Budget tip: het loont de moeite om de vliegtickets van EasyJet per vliegveld te vergelijken. Zo vlieg ik bijvoorbeeld heen wel eens naar Gatwick en terug via Luton, omdat dat veel geld scheelt. Je kunt zonder problemen twee enkele reizen boeken bij EasyJet.

Goed om te weten: je kunt ook vanaf andere luchthavens in Nederland naar Londen reizen, maar ik beperk me in dit artikel tot Schiphol, omdat je vanuit Amsterdam de meeste opties hebt en omdat ik persoonlijk geen ervaring heb met reizen naar Londen vanaf andere luchthavens.

Liverpool Street Station, Shoreditch, London - Map of Joy
Liverpool Street Station in de wijk Shoreditch.

Hoe kom je in het centrum van Londen vanaf het vliegveld?

Er zijn verschillende manieren om naar het centrum van Londen te komen vanaf het vliegveld. Het is afhankelijk van het vliegveld waar je op vliegt wat de beste optie is of wat de voordeligste optie is. Hieronder heb ik per vliegveld uitgelegd wat enkele mogelijkheden zijn.

London City Airport

London City Airport is kleinschalig en het meest dichtbij het centrum van Londen. Je kunt bijvoorbeeld met KLM naar dit vliegveld in Londen vliegen vanaf Schiphol. Klik hier voor aanbiedingen van o.a. KLM om te vliegen naar London City Airport.

De snelste manier om vanaf London City Airport naar het centrum van Londen te reizen is door middel van de Docklands Light Railway (DLR). Een ticket kost je maar een paar euro en binnen een half uur brengt de DLR je vanaf het station London City Airport naar het metrostation Bank in het zakendistrict City. Een Oyster Card (zie uitleg in het artikel: Alles wat je wilt weten over een stedentrip Londen) of treinkaartje kun je ter plekke kopen. Je kunt ook een voordelige shuttle service boeken via deze site.

Heathrow

Heathrow is enorm groot en druk en daardoor niet zo iedereen fijn om via te reizen naar Londen. Het is echter wel dichtbij de stad en daardoor ben je met de Heathrow Express maar 15 minuten onderweg naar Paddington Station. Een kaartje koop je hier.

Je kunt vanaf Schiphol onder andere met KLM naar dit vliegveld in Londen vliegen. Klik hier voor aanbiedingen van o.a. KLM om te vliegen naar Heathrow.

Gatwick

Gatwick ligt ten zuiden van de stad. Ik heb het vaakst op Gatwick gevlogen, vanwege de gunstige vliegticketprijzen en omdat je op meerdere manieren snel naar de stad kunt reizen. Kijk hier voor aanbiedingen van EasyJet naar Londen Gatwick.

Zo kun je de bus pakken (onder andere de National Express) die je in minstens 1.30 uur naar Victoria Coach Station brengt. Je kunt ook de trein nemen (de Gatwick Express) die er 30 minuten over doet om je naar Victoria te brengen. Bustickets kun je ter plekke kopen of alvast hier. Kaartjes voor de Gatwick Express kun je het beste hier boeken dan ben je verzekerd van een plek.

Stansted

Je kunt ook met EasyJet vliegen naar Stansted. Kijk hier voor aanbiedingen van EasyJet naar Stansted. Stansted biedt dezelfde diensten om naar het centrum te komen als Gatwick.

Verschillende busmaatschappijen, zoals de National Express (minstens 1.30 uur naar Victoria Coach Station) of de trein (de Stansted Express) die er 45 minuten over doet om je naar Liverpool Street Station te brengen. Bustickets kun je ter plekke kopen of alvast hier online . Kaartjes voor de Stansted Express kun je het beste hier boeken, dan ben je verzekerd van een plek.

Luton

Nog een optie is het vliegveld Luton, waar je met EasyJet en Vueling heen kunt vliegen vanaf Schiphol. Kijk hier voor aanbiedingen van EasyJet naar Luton en kijk hier voor aabiedingen van Fly Vueling. Deze luchthaven in Londen biedt dezelfde diensten als Stansted en Gatwick om naar het centrum te komen.

Je vindt er verschillende busmaatschappijen, zoals de National Express (minstens 1.40 uur naar Victoria Coach Station) of de trein (de Thames Link Railway) die er 35 minuten over doet om je naar St. Pancras Station te brengen. Bustickets kun je ter plekke kopen of alvast hier kopen. Kaartjes voor de Thames Link Railway kun je het beste thuis online boeken via hun site, dan ben je verzekerd van een plek.

Southend

De laatste optie qua vliegvelden in Londen is Southend. Je kunt ook met EasyJet vliegen naar Southend. Kijk hier voor aanbiedingen van EasyJet naar Southend. De kans is groot dat je voor deze vlucht het goedkoopste ticket kunt scoren, maar wees je ervan bewust dat reizen naar het centrum vanaf Southend alleen per trein kan.

Southend biedt een treinverbinding naar Liverpool Street Station, een rit die ongeveer 55 minuten duurt. Kaartjes kun je kun je het beste thuis online boeken via deze site, dan ben je verzekerd van een plek.

Algemene tip

Voor de vier laatst genoemde luchthavens geef ik je graag deze tip: ondanks dat een enkele reis met de trein hetzelfde kost als een retour met de bus, zou ik je toch aanraden om de trein te nemen. De files rondom Londen kunnen namelijk erg heftig zijn. Je kunt een stuk ontspannener aan je stedentrip of reis naar huis beginnen met de trein. Helemaal als je thuis je kaartjes al online boekt. Kosten hangen af van het moment dat je boekt en het tijdstip waarop je reist (spits is duurder). Hou aanbiedingen in de gaten.

Reizen naar Londen, wat is de beste optie? - Map of Joy

Met de trein reizen naar Londen

Ik ben op alle mogelijke manieren al eens naar Londen geweest. Het meest prettig vind ik de trein, omdat je in hartje Londen uitstapt (bij St. Pancras Station) en direct aan je stedentrip kunt beginnen. Met de nieuwe, snelle verbinding van Eurostar vanaf Amsterdam ben je er supersnel! Twee keer per dag gaat er een trein vanuit Amsterdam (deze stopt ook in Rotterdam!) die je in 3 uur en 41 minuten naar Londen brengt. Het is ook mogelijk om via Brussel met de trein te reizen. Ik deed daar geloof ik iets minder dan 5 uur over, dus ook dat is prima te doen.

Met de boot reizen naar Londen

Je kunt vanaf meerdere plaatsen met de auto op de boot naar Engeland varen. Je kunt dit doen met de boot van Hoek van Holland naar Harwich (overdag 5 uur en 30 minuten varen), Duinkerken (Frankrijk) naar Dover (2 uur varen) en Calais (Frankrijk) naar Dover (1.30 uur varen). Klik hier voor aanbiedingen van DFDS Seaways.

Je kunt ook met de auto naar Londen gaan via de Eurotunnel trein in Calais (35 minuten). Je auto parkeren in Londen? Via deze website kun je actueel kijken waar dat mogelijk is.

Camden, subway, London - Map of Joy

Nog meer Londen tips

Londen is een stad die je nooit zal vervelen, want er is ontzettend veel leuks te zien en te doen. Lees hier allerlei Londen tips.

5x de leukste wijken in Londen

Londen is zo groot als de provincie Utrecht. Het komt een beetje intimiderend over, maar als je je goed voorbereid op je reis weet je zeker dat je de allerleukste plekjes ziet. Elke wijk in Londen heeft zijn eigen charme. De één is hectisch, de ander sfeervol of juist heel alternatief. Juist die variatie maakt van Londen de perfecte stedentrip. In dit artikel: 5x de leukste wijken in Londen. Van de hippe wijken in Londen tot de klassiekers.

Continue Reading

10x bijzondere en betaalbare accommodaties in Londen

Londen is en blijft één van de allerleukste steden ter wereld, maar helaas is Londen niet de goedkoopste bestemming. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte 10 bijzondere, betaalbare accommodaties in Londen. Allemaal onder de € 250,- per nacht voor twee personen, maar ga vooral met nog meer vrienden/familie op reis, want dat maakt verblijven in Londen echt betaalbaar.

Continue Reading

15x bezienswaardigheden en dingen om te doen in Londen

Zeker als je voor het eerst naar Londen gaat moet je goed je tijd inplannen. Als iemand mij vraagt wat je zeker moet doen in Londen noem ik altijd onderstaand rijtje met 15 bezienswaardigheden en dingen om te doen in Londen mét budget tips. De meeste activiteiten zijn zelfs gratis!

Continue Reading

5x markten op zondag in Shoreditch, Londen

In de wijk Shoreditch in Londen is elke dag van de week van alles te beleven, maar op zondag is het feest compleet. Op bijna elke hoek van de straat wordt een markt georganiseerd. Hier 5x markten op zondag in Shoreditch, Londen.

Continue Reading

21x doen tijdens kerst in Londen

Londen is het hele jaar door een perfecte stedentripbestemming, maar rond half november krijgt de stad een extra magisch tintje. Je vindt er de mooiste kerstverlichting, leukste kerstmarkten en kunt op bijzondere plekken schaatsen, kerstshows bezoeken en meer. In dit artikel 21x doen tijdens kerst in Londen. Al mijn tips voor de mooiste tijd van het jaar in Londen op een rij.

Continue Reading

Reizen naar Londen: trein, vliegtuig, bus of boot - Map of Joy

6 thoughts on “Reizen naar Londen: trein, vliegtuig, bus of boot”

  1. Met de Eurostar trein vond ik zelf echt super relaxt, en met de snellere verbinding is het nog een stuk interessanter geworden! Maar ook zelf rijden kan ik aanbevelen, en dan via Calais door de tunnel met de auto. Zeker als je met meer dan 2 personen gaat, is dit al gauw voordelig. Zo ben ik weleens met vriendinnen die kant op gegaan. Tip: zoek een hotel aan de zuidkant van Londen, zodat je niet links hoeft te rijden in de drukte van de stad (bovendien mag je in veel delen van Londen niet rijden zonder dure vergunning!) én krankzinnige parkeerkosten vermijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *