Home stedentrips Roadtrip langs de 12 UNESCO-monumenten van Tsjechië

Roadtrip langs de 12 UNESCO-monumenten van Tsjechië

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Wist jij dat Tsjechië maar liefst 12 UNESCO-werelderfgoederen heeft? Het zijn stuk voor stuk “culturele of natuurlijke monumenten die mondiaal gezien uitzonderlijk en onvervangbaar zijn.” Niet alleen prachtig om te zien, maar ze geven ook een overzicht van de Europese geschiedenis van de romaanse periode tot de twintigste eeuw. Denk aan eeuwenoude stadscentra, unieke boerenhuizen en moderne architectuur. Daarom doen: maak een roadtrip langs de 12 UNESCO-monumenten van Tsjechië.

Lees ook: De mooiste kastelen in Tjechië die je kunt bezoeken.

De roadtrip route langs de 12 UNESCO-monumenten van Tsjechië

De route heb ik in twee delen ingevoerd in Google Maps (van Praag naar Brno en Brno naar Holašovice), maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de route ook per sé zo moet rijden. Het is wel het handigste als je start en eindigt in Praag als je niet met je eigen auto naar Tsjechië op vakantie gaat, want je zal dan hoogstwaarschijnlijk naar Praag vliegen en daar ook weer vandaan vertrekken. Ook zul je daar waarschijnlijk een auto huren en dus weer moeten inleveren. Goedkoop vliegen naar Praag? Klik hier voor aanbiedingen van Transavia Nederland.

Tip: huur je auto bij Sunny Cars. All-inclusive en dus zorgeloos, want je hoeft je niet druk te maken over verzekeringen. Lees dit artikel als je alles wilt weten over auto huren in het buitenland. Hoelang je over deze route kunt doen hangt af van je wensen, maar als je alles op je gemak wilt ontdekken raad ik een week aan. Alleen Praag verdient het al om zeker twee dagen te verkennen.

Lees ook: De leukste, minder toeristische wijken in Praag [en wat je er kunt doen]

roadtrip route langs 12 UNESCO-monumenten in Tjechië - Map of Joy

Praag

Je start je roadtrip langs de twaalf UNESCO-monumenten van Tsjechië in Praag. Deze stad is bij niemand onbekend. Het stadscentrum is het grootste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië. De Praagse Burcht met de betoverende Sint-Vituskathedraal, de Oude Stad met het Oude Stadsplein en de vele andere kerken en paleizen vormen een prachtige architectonische collectie die je gezien wilt hebben. Lees ook Wat te doen in Praag? Originele tips en bezienswaardigheden! Op zoek naar een leuk hotel in Praag? Lees ook: 13x leuke hotels in Praag.

Kutná Hora

In het historische centrum van Kutná Hora is de gotische Sint-Barbarakerk het bezoeken waard. De geschiedenis van Kutná Hora is onafscheidelijk verbonden met de zilvermijn. Het zilver bracht enorme rijkdom en heeft bijgedragen aan een aantal prachtige monumenten, zoals de Onze Lieve Vrouw kathedraal in het stadsdeel Sedlec, herbouwd in de barokke stijl door Santini.

Lees ook: 4x de leukste skigebieden in Tsjechië [te combineren met stedentrips]

Kutná Hora, Tjechië


Kutná Hora, fotocredit: Michal Vitásek

Žďár nad Sázavou

Nog geen 100 km ten zuidoosten van Kutná Hora ligt Žďár nad Sázavou. Boven de stad, op de Zelená hora (Groene Berg), staat de Bedevaartskerk van Sint Johannes van Nepomuk. De pelgrimskerk werd gebouwd aan het begin van de 18de eeuw en is het mooiste werk van de architect Johann Santini Aichel. Alles draait om symboliek: de plattegrond heeft de vorm van een pentagram, er zijn vijf uitgangen en ook vijf sterren en vijf engelen op het hoofdaltaar.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Moravië (gezien in Wie is de Mol)

roadtrip route langs 12 UNESCO-monumenten in Tjechië - Map of Joy

Brno

Gebouwd in 1929-1930 in opdracht van het echtpaar Tugendhat. Villa Tugendhat in Brno is één van de meest belangrijke voorbeelden van de functionalistische bouwstijl van architect Ludwig Mies van der Rohe. De villa is het enige moderne monument in Tsjechië dat op de Werelderfgoedlijst UNESCO staat. Door het gebruik van stalen frames zonder dragende wanden was de architect in staat om een nieuw en informeel concept te creëren; open ruimtes die verbonden zijn met de omgeving. De villa wordt beschouwd als één van de mijlpalen van de wereldarchitectuur van de 20ste eeuw. De stad Brno is sowieso een leuke stad om te bezoeken, denk hieraan als je je route uitstippelt.

Lees ook: Vakantietips voor de regio Liberec (Noord-Bohemen)

Olomouc, Kroměříž en Litomyšl

In de Moravische stad Olomouc staat de barokke Zuil van de Heilige Drievuldigheid. De gedenkzuil komt uit de 18de eeuw en is gebouwd in een karakteristieke stijl bekend als ‘Olomouc-barok’. De 35 meter hoge zuil is omgeven met een barokke beeldengroep en vormt een indrukwekkende sculptuur en is de grootste in Centraal-Europa.

Olomouc, Tjechië


Olomouc, fotocredit: Jaroslav Mares

Op een half uur rijden van Olomouc ligt het Aartsbisschoppelijk kasteel en de tuinen van Kroměříž. De Podzámecká tuin sluit direct bij het kasteel aan en aan de zijkant ligt de buitengewone Květná tuin in renaissancestijl. Er zijn doolhoven, priëlen, bassins, fonteinen, een plantenkas, een zuilengalerij en oneindige groene hagen van nauwkeurig geknipte struiken en bomen. Het renaissance kasteel in Litomyšl, geïnspireerd door Italiaanse bouwkunst, is uniek vanwege de sgrafitto-versiering op de façades.

Třebíč

Gelegen aan de oevers van de rivier Jihlava ligt de Moravische stad Třebíč. De monumentengroep in Třebíč bestaat uit de romaans-gotische Sint-Procopiusbasiliek en de joodse wijk Zámostí; naast Jeruzalem het enige, zelfstandig genoteerde joodse monument op de Werelderfgoedlijst UNESCO. Beide genoemde monumenten zijn een stille getuigenis van het samenleven van Joden en Christenen in een kleine Moravische stad.

In de Joodse wijk zijn meer dan honderd huizen bewaard gebleven, inclusief twee synagogen en het toenmalige raadhuis. De St. Procopius basiliek, oorspronkelijk een deel van het Benedictijnenklooster uit de 13de eeuw, werd gebouwd onder de invloed van de West-Europese bouwkunst.

Třebíč, Tjechië


Třebíč, fotocredit: Jaroslav Mares

Telč

Telč is een geheel bewaarde middeleeuwse stad met watervesting, een kasteel en een marktplein met daaromheen schilderachtige huizen met gevels in renaissance- en barokstijl. Hier blijf je foto’s maken.

Lees ook: Stedentrip Liberec: bezienswaardigheden en tips

Český Krumlov

Český Krumlov is een sprookjesachtige plaats met middeleeuwse straatjes, karakteristieke huizen en verbonden met vele legendes. Het charmante stadje is uniek vanwege haar kasteelcomplex met barokke theater. Het kasteel torent hoog boven de meanders van de Moldau uit.

Lees ook: Stedentrip Liberec: bezienswaardigheden en tips

Český Krumlov, Tjechië


Český Krumlov, fotocredit: Ladislav Renner

Holašovice en Lednice-Valtice

Holašovice is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorbeeld van een traditioneel Midden-Europees dorp. Er staan enkele tientallen huizen uit de 18de en 19de eeuw in een stijl die bekend staat als de ‘Zuid-Boheemse boerenbarok’.

In Zuid-Moravië strekt zich het Cultuurlandschap Lednice-Valtice uit; het grootste kunstmatig aangelegde cultuurlandschap van Europa. De adellijke familie Liechenstein creëerde een bijzonder landschap rondom de kastelen van Valtice en Lednice. Het uitgestrekte gebied met bossen en parken werd gevormd volgens de principes van de Engelse landschapskunst. Het natuurerfgoed is in 1996 op de lijst van de UNESCO opgenomen.

Lednice-Valtice, Tjechië


Lednice-Valtice, fotocredit: Libor Svacek

Nog meer weten over deze prachtige plekjes in Tsjechië? Zie: http://nl.czech-unesco.org/unesco-monumenten/

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.