Het stond al járen op mijn verlanglijstje, een roadtrip: mooiste witte dorpen route Andalusië. Door de provincies Cádiz en Sierra de Grazalema in Spanje om de prachtige ‘pueblos blancos’ met eigen ogen te zien. In dit artikel deel ik mijn uitgestippelde roadtrip route. Langs bergen, glooiende heuvels en felblauwe meren.

Lees hier alle verhalen over Andalusië.

Roadtrip Andalusia, Spain - Map of Joy

Waar moet je zijn in Andalusië?

Het is belangrijk om te weten dat er heel veel witte dorpjes te bewonderen zijn in het zuiden van Spanje. De meeste vind je in de provincies Cádiz en Sierra de Grazalema in Andalusië en daarom heb ik daar 4 dagen rondgereden en een eigen mooiste witte dorpen route Andalusië uitgestippeld. Ik had van tevoren opgezocht welke dorpjes ik persé wilde zien en verder heb ik me onderweg laten verrassen. Op mijn wensenlijstje stonden: Ronda, Arcos de la Frontera en Vejer de la Frontera. Over deze drie witte dorpjes had ik al veel gehoord en ik had er tientallen bloedmooie foto’s van voorbij zien komen op Pinterest en Instagram. Ze vielen dan ook niet tegen!

Roadtrip: mooiste witte dorpen route Andalusië, Spanje - Map of Joy

Welke route kun je rijden in Andalusië?

Ik vloog naar en vanaf Sevilla. Goedkoop vliegen naar Sevilla? Klik hier voor aanbiedingen van Fly Vueling en Transavia Nederland. Ik begon en eindigde mijn reis op het vliegveld van Sevilla, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor Malaga of Granada. Als je een huurauto reserveert bij EasyTerra kun je direct vanaf het vliegveld in Sevilla aan de roadtrip route die ik hier beschrijf beginnen. EasyTerra vergelijkt het aanbod van autoverhuurders in Sevilla, zodat jij dat niet hoeft te doen. Dit bespaart tijd en geld. Lees dit artikel als je alles wilt weten over auto huren in het buitenland. De rijafstanden die ik aflegde waren heel goed te doen. Hieronder een afbeelding van de route en het totaal aantal kilometers dat ik verspreid over 4 dagen heb afgelegd.

Roadtrip: mooiste witte dorpen route Andalusië, Spanje

Op deze volgorde heb ik de volgende witte dorpjes bezocht vanuit Sevilla: El Gastor, Zahara de la Sierra, Grazalema, Ubrique, Olvera, Arcos de la Frontera, Cadiz, Conil de la Frontera en Vejer de la Frontera. De dorpjes zijn stuk voor stuk een lust voor het oog en ondanks dat ze met elkaar gemeen hebben dat ze stralend wit zijn hebben ze toch ieder hun eigen karakter. Ronda, Arcos de la Frontera en Vejer de la Frontera maakte de meeste indruk, dus ik zal deze uitgebreid beschrijven en laten zien.

In de video die ik over deze roadtrip maakte zie je ook de andere dorpjes en meer moois dat ik onderweg zag.

Ronda

Het meest bekende witte dorpje van Andalusië is Ronda. Niet zo gek, want dwars door het dorp ligt een enorme kloof van ongeveer 500 meter lang en 100 meter diep met de naam Tajo de Ronda. Indrukwekkend! Over de kloof ligt de brug Puente Nuevo die de twee dorpsdelen met elkaar verbindt. Vanaf deze brug kun je de kloof en de omgeving van Ronda goed zien. Het is een vrij groot dorpje met veel gezellige straatjes en enkele pleintjes waar je leuke restaurants en barretjes vindt. Het mooist vond ik het zogenaamde oude centrum aan de overkant van de brug (met de auto kom je aan in het nieuwere gedeelte). Hier vind je iets meer rust (Ronda kan erg druk worden), prachtige nauwe straatjes en proef je de lokale sfeer. Klik hier voor aanbiedingen van accommodaties in Ronda.

Roadtrip: mooiste witte dorpen route Andalusië, Spanje, Ronda - Map of Joy

Roadtrip: mooiste witte dorpen route Andalusië, Spanje, Ronda - Map of Joy

Roadtrip: mooiste witte dorpen route Andalusië, Spanje, Ronda - Map of Joy

Arcos de la Frontera

Doordat Arcos de la Frontera 200 meter boven de zeespiegel ligt straalt dit witte dorp je al tegemoet in de verte als je aan komt rijden. Dit middeleeuwse dorpje stamt uit de 13e eeuw en dat merk je als je door de prachtige straatjes loopt. Denk aan rijk versierde deuren, handgemaakte ornamenten op de gevels, afgesleten keien. En dat alles natuurlijk in alle tinten wit. Ook hier kun je op verschillende plekken even bijkomen met een verse sinaasappelsap of uitgebreid lunchen en dineren. Op en top vakantie! Klik hier voor aanbiedingen van accommodaties in Arcos de la Frontera.

Arcos de la Frontera, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Arcos de la Frontera, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Vejer de la Frontera

Volgens de Spanjaarden zelf is Vejer de la Frontera één van de allermooiste en meest witte dorpjes die ze rijk zijn. Toevallig is het ook mijn persoonlijke favoriet. Het is minder toeristisch dan Ronda en Arcos de la Frontera, maar absoluut niet minder mooi. Hier heb je kruip-door-sluip-door straatjes, waardoor je je een beetje in een doolhof vol oogsnoep waant. Ook dit dorp ligt 200 meter boven de zeespiegel, waardoor je fantastisch uitzicht hebt op de omgeving. De magie zit hem voor mij in de goed bewaard gebleven Moorse invloeden, waardoor je vanzelf een 1001 nacht gevoel krijgt. Magisch! Klik hier voor aanbiedingen van accommodaties in Vejer de la Frontera.

Vejer de la Frontera, Andalusia, Spain - Map of Joy

Vejer de la Frontera, Andalusia, Spain - Map of Joy

Vejer de la Frontera, Andalusia, Spain - Map of Joy

Vejer de la Frontera, Andalusia, Spain - Map of Joy

Vejer de la Frontera, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Praktische informatie

Qua temperatuur kan ik je zeker aanraden deze roadtrip in het voorjaar of het najaar te doen. Ik had de eerste week van oktober bijna elke dag 30 graden en overal was het redelijk druk in de middag, maar in de ochtend en avond viel dat mee. Je kunt kiezen voor één accommodatie en van daaruit de route rijden, maar je geniet er meer van als je het in een rustiger tempo doet en bij minstens 2 of 3 adresjes logeert. Klik hier voor de beste aanbiedingen voor accommodaties in Andalusië.

Grazalema, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Foto’s van de overige dorpjes

Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Zahara de la Sierra, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Conil de la Frontera

Conil de la Frontera, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Conil de la Frontera, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Grazalema

Grazalema, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Ubrique

Ubrique, Andalusia, Spain - Map of Joy

Ubrique, Andalusia, Spain - Map of Joy

Olvera

Olvera, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Olvera, Andalusie, Spanje - Map of Joy

El Gastor

El Gastor, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Cadiz

Cadiz, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Het laatste reisnieuws en reisinspiratie van Map of Joy in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates requiredCadiz, Andalusie, Spanje - Map of Joy

Cadiz, Andalusia, Spain - Map of Joy

Roadtrip route langs de mooiste witte dorpen van Andalusië, Spanje - Map of Joy

In samenwerking met EasyTerra.

19 thoughts on “Roadtrip: mooiste witte dorpen route Andalusië”

  1. Wauw, wat een schitterende foto’s! En volgens mij heb je ook aardig wat van Zuid-Spanje gezien. Maar vind je het niet fijn om op één plek te blijven en daar rustig de omgeving te kunnen verkennen?

  2. We zijn ook in Ronda geweest, erg mooi.
    Maar mijas , net boven fuengirola heeft echt indruk gemaakt.
    Helaas wel heel erg toeristisch , maar zo ontzettend gezellig. Is echt een aanrader!

  3. Wat een mooie route! De dorpjes zien er prachtig uit.

    Ik ken de ongeving enigszins van stedentrips, een roadtrip daar staat absoluut nog op m’n bucketlist. Ik ben vooral benieuwd naar Ronda – al zal m’n favoriet waarschijnlijk een minder toeristisch dorpje zijn.

  4. Wauwww! Ik was helemaal niet zo bekend met deze regio, maar wat ziet het er prachtig uit!! Bedankt voor het delen. Weer iets voor op het wensenlijstje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *