Home roadtrip Roadtrip Westkaap en Oostkaap [reisverslag met handige tips]

Roadtrip Westkaap en Oostkaap [reisverslag met handige tips]

door Nathalie
4 comments

Twee weken lang roadtrippen door de Westkaap en de Oostkaap in Zuid-Afrika. Ik deed het met mijn man in oktober 2019. Het was onze tweede reis door Zuid-Afrika en deze keer lag de focus op wildlife en de stad Kaapstad. Alles hebben we met een eigen auto gedaan. Van rijden door Addo Elephant Park tot de Clarence Drive. In totaal reden we zo’n 2400 kilometer. In dit artikel deel ik onze ervaringen, onze slaapadressen en geef ik allerlei tips voor jouw roadtrip door de Westkaap en de Oostkaap van Zuid-Afrika.

Lees ook: 5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap plattegrond - Map of Joy
Dit is globaal de route die we hebben afgelegd.

Dag 1: vliegen naar Kaapstad, ophalen huurauto en slapen bij de luchthaven

We vliegen van Schiphol naar Kaapstad met KLM. Je doet hier ongeveer 11 uur over. Klik hier voor aanbiedingen. We komen aan rond 21.30 en halen op de luchthaven direct onze huurauto op. Voor het huren van een auto tip ik -zoals altijd- Sunny Cars.

We hadden weer met de optie premium geboekt, waardoor we voorrang kregen bij het ophalen van de auto en de huurauto vrijwel nieuw was (er stond maar 1000 kilometer op de teller). Wat ik zo enorm fijn vind aan een huurauto van Sunny Cars is dat je heerlijk zorgeloos kunt rondrijden, want alles is inclusief, dankzij de all-in formule die ze bij elke boeking hanteren. Je hebt geen stress over het afsluiten van extra verzekeringen ja of nee, Sunny Cars benadrukt zelfs dat je je geen verzekeringen moet laten aanpraten bij het ophalen van de auto. Binnen een mum van tijd start je met een gerust hart aan je roadtrip!

Ook goed: je kunt via deze link gemakkelijk CO2-compensatie bij jouw Sunny Cars berekenen voor GreenSeat. Bij een gemiddelde huursom van € 350,- kost een GreenSeat € 1,75. Met jouw bijdrage compenseer je de CO2-uitstoot van jouw Sunny Car via klimaatprojecten elders op de wereld en draag je bij aan betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Super! Let op: je hebt in Zuid-Afrika een internationaal rijbewijs nodig. Lees er alles over in dit artikel.

Lees dit artikel als je alles wilt weten over auto huren in het buitenland.

 

Slapen bij de luchthaven van Kaapstad

Alle accommodaties hebben we thuis, enkele maanden van tevoren al geboekt via Booking.com (en één via San Parks) met de optie gratis te kunnen annuleren. Zo hebben we rustig onze route kunnen uitstippelen en nog enkele keren kunnen aanpassen. Omdat we laat in de avond landen checken we om 23 uur in bij het Cape Verde Hotel vlak naast het vliegveld. Een hele fijne plek om je roadtrip te beginnen. Goede, moderne kamers met heerlijke bedden en een mooie badkamer. In de ochtend stond een uitgebreid ontbijtbuffet klaar met naar wens gemaakte smoothies, pannenkoeken, eieren en meer. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Lees ook: Autorijden in Zuid-Afrika: alles wat je wilt weten!

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
De uitzichten onderweg zijn telkens weer oogstrelend.

Dag 2: Start roadtriproute Westkaap en Oostkaap

De eerste dag van de roadtrip door de Westkaap en Oostkaap rijden we richting onze tweede verblijfplaats: Hartenbos Private Game Reserve. Op de route ligt het stadje Swellendam dat aanvoelt als een dorp. Het bestaat uit een lange, brede straat met winkels en leuke adresjes om te lunchen. Wij kiezen voor Woodpecker’s Deli met een fijne binnentuin waar we smullen van twee steenoven pizza’s. Vooral die met zalm en citroensnippers is een aanrader!

Slapen in een safaritent

Via allerlei binnendoor weggetjes met aan weerszijden velden vol struisvogels komen we (na ongeveer 4 uur in totaal rijden) aan bij Hartenbos Private Game Reserve. We worden verwelkomd door één van mijn lievelingsdieren: de giraffe. Hartenbos bestaat uit een stuk land van maar liefst 800 hectare met allerlei dieren. Gevaarlijke dieren, zoals de leeuw en de neushoorn, vind je er niet, maar wel -naast de giraffe- allerlei hertensoorten en zebra’s. Het wordt met passie gerund door een gezin dat oog heeft voor detail en gastvrijheid. Alles ziet er top uit en het landschap is schitterend. Je zal hier maar wonen!

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy

Je kunt hier in een kamer slapen bij de lodge, maar ook in safaritent. Niet zomaar een tent, maar één waar je stijl van achteroverslaat als je van bijzondere slaapadresjes houdt. Onze safaritent ligt op het hoekje, kijkt uit over de bergen met hier en daar wandelend wildlife en biedt zelfs een bad op pootjes en bedden voorzien van elektrische dekens. We boffen, want we slapen hier aan het eind van de week nog een keer! Wil jij hier ook slapen? Klik hier voor aanbiedingen en om te boeken.

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Een groep oryxen tijdens de zonsondergang in Hartenbos.

Dag 3: Rijden via Knysna en Tsitsikamma naar Addo

Een roadtrip door de Westkaap en de Oostkaap biedt zoveel mogelijkheden dat je er weken leuke dingen kunt doen. Wij focussen ons op natuur en wildlife. We rijden in de ochtend door de stad Knysna aan zee, maar besluiten hier niets te doen. Via het prachtige Tsitsikamma National Park, waar we de eerste apen in de bomen langs de weg zien slingeren en soms speels op de weg zien springen rijden we door naar Addo Elephant Park.

Gek als we zijn op natuur en wildlife kunnen we niet wachten om op safari te gaan in Addo Elephant Park, waar je inderdaad vooral olifanten kunt spotten. We checken (na bijna 5 uur rijden) in de namiddag in en besluiten direct met onze eigen auto het park in te rijden voor een korte safari. We moeten namelijk om 18 uur in ons “camp” zijn en het is al 14.30 uur.

We zien deze eerste uren nog niet veel dieren, maar we blijven hier nog drie hele dagen, dus dat komt helemaal goed. We verblijven in het Nyathi Rest Camp, geboekt via San Parks (een soort Staatsbosbeheer). We hadden er al veel over gelezen en wisten dat het een mooie plek zou zijn, maar het overtreft al onze verwachtingen. We hebben zelfs een bad met uitkijk op een vallei met dieren en zien al snel een olifant en drie neushoorns! Ons balkon wordt bezocht door bavianen en ook wrattenzwijntjes komen ons gedag zeggen.

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Vanaf het balkon van ons verblijf in Addo met uitzicht op een prachtige vallei.
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips)

Dag 4, 5 en 6: Addo National Park

De drie dagen die volgen besteden we dus in Addo en we zijn dolgelukkig. Het is een groen, gevarieerd park met behoorlijk veel wildlife dat je zelf met je eigen auto kunt ontdekken of met een guide vanuit een jeep. Wij doen alles zelf (voor het eerst ooit tijdens een reis in Afrika) en genieten volop. We stoppen waar en wanneer we maar willen en genieten van de kleinste schildpadjes tot joekels van olifanten die langs onze auto lopen en modderbaden nemen. Mijn camera’s draaien overuren.

Meest bijzonder: een leeuwenkoppel dat we van heel dichtbij een wrattenzwijn zien vangen en verorberen. Tot nu toe zagen we dit nooit eerder tijdens een safari. Enorm indrukwekkend. Met pijn in ons hart, vol indrukken en herinneringen verlaten we stilletjes het park na drie dagen…

Lees ook: De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika [en praktische informatie voor je reis]

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Olifanten langs de auto in Addo. Super spannend en onvergetelijk.
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Er zijn niet veel leeuwen in Addo, maar wij hebben ontzettend veel geluk. We zien dit koppel een wrattenzwijn doden en opeten. Erg indrukwekkend.
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Eén van mijn favoriete foto’s van de reis: olifanten die verkoeling zoeken bij een waterplas tijdens een tropisch warme dag (40 graden).
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Dit is toch onbetaalbaar? De pret straalt ervan af.

Dag 6 en 7: Kragga Kamma Game Park

We hoeven op dag 6 vanuit het zuiden van Addo niet ver te rijden (45 minuten) en de dieren niet lang te missen, want we plakken er twee nachten in Kragga Kamma Game Park in Port Elizabeth aan vast. Dit is een private game reserve waar je ook met eigen auto doorheen mag rijden of met een gids met een jeep.

Het leukst is ons huisje middenin het park met mijlenver uitzicht op alle tinten groen en wildlife. Ook hier krijgen we direct bezoek van drie neushoorns die langs ons terras wandelen en al snel komen er ook giraffen, zebra’s en meer voorbij. En dat tafereel herhaalt zich nog een paar keer in de tijd dat we hier zijn. Bofkonten.

We nemen de dag erop een dagje rust en genieten volop van Kragga Kamma vanuit ons huisje en twee keer vanuit onze auto. Het park is niet super groot, maar maakt toch indruk. Het is mooi aangelegd en geeft je echt een outdoor gevoel. Er is zelfs een bush walk met een hangbrug van houten vlonders door de bomen aangelegd. Het huisje is basic, maar het bed is goed en het uitzicht onbetaalbaar. Alleen de cheetah’s en de leeuwen die hier achter slot en grendel zitten in grote verblijven geven een beetje een Beekse Bergen gevoel. Alles bij elkaar absoluut een aanrader om hier te verblijven. Wil jij hier ook slapen? Klik hier voor aanbiedingen en om te boeken.

Lees ook: Doen in Zuid-Afrika: safari in Pilanesberg

Drie neushoorns die langs ons huisje in Kragga Kamma wandelen alsof het niets is!
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Giraffen voor de deur. Wat een droomplek.

Dag 8: Terug naar Hartenbos

Na een laatste gamedrive door het Kragga Kamma Game Park, waar we onder andere waterbuffels een bad zien nemen, verlaten we rond 9 uur het park en rijden via de N2 weer richting Hartenbos, waar die geweldige tent weer op ons staat te wachten. We lunchen in Knysna (pizzeria Persello’s is een aanrader) en rijden daarna in één teug door.

We komen rond 15 uur aan en spenderen onze laatste dag in de bush met gluren en turen naar zebra’s, giraffen en meer. De tent stelt weer niet teleur en we genieten volop van de geluiden. Zelfs het bulderende onweer in de verte en de uil die op het tentdak gaat zitten schreeuwen om 6 uur in de ochtend vinden we fantastisch.

Lees ook: Safari Hluhluwe Umfolozi

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy

Dag 9: Via de Route 66 naar Gansbaai

We zwaaien een laatste keer naar de wilde dieren en rijden weg met 8 giraffen op de achtergrond. Wat gaan we dit missen, want wat was het een geweldige eerste week vol wildlife! We besluiten een kleine omweg te rijden. We wijken bij Heidelberg af van de N2 richting onze bestemming van vandaag: Gansbaai.

We rijden vanaf Heidelberg via de schitterende Tradouw Pass, dwars door de bergen, naar de R62. Getipt door velen als een waanzinnig mooie route. We rijden hem tot Montegu en zijn inderdaad onder de indruk. Het landschap met aan weerszijden imposante bergen doet mij denken aan West-Amerika. Een must see als je gaat roadtrippen in Zuid-Afrika in dit deel van het land.

Einde middag komen we aan in Gansbaai waar we twee nachten verblijven in een appartement aan zee met de naam Royal Albatros. Het uitzicht op de baai richting Hermanus is oogstrelend en direct worden we getrakteerd op een springende bultrugwalvis! De rest van de tijd hier maken we wandelingen langs de zee en kijken constant of we walvissen zien. Die zien we, maar helaas niet van dichtbij. Wel krijgen we op ons terras bezoek van een dassies en een mangoest. Wil jij hier ook verblijven? Klik hier voor aanbiedingen en om te boeken.

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
De Tradouw Pass.
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
De Route 66.
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Het uitzicht vanaf ons terras in Gansbaai.
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Een spuitende walvis.

Dag 10: Stony Point, Clarence Drive en Root 44

We verlaten Gansbaai voor het laatste deel van de reis. Via Hermanus (een heel stuk drukker en toeristischer dan Gansbaai) rijden we naar het Stony Point Nature Reserve. Een plek waar ik dolgraag heen wilde om Afrikaanse pinguïns te zien.

De plek maakt de hoge verwachtingen waar. Het is er prachtig en we zien honderden pinguïns op de prachtige rotspartijen, maar ook broedende aalscholvers en dassies met jonkies. Het meest blij word ik nog wel van het feit dat je hier met respect voor de pinguïns van de dieren en de natuur kunt genieten. Doordat je over een houten vlonder loopt waar je niet vanaf kunt verstoor je hun rest niet.

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Stony Point is een prachtplek om Afrikaanse pinguïns te zien.
Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
En ook de dassies die hier rondlopen zijn geweldig leuk om te zien.

Rijden over de Clarence Drive

Via de Clarence Drive vervolgen we onze weg. Dit is met recht één van de mooiste roadtriproutes ter wereld. Elke bocht laat een nieuw betoverend uitzicht zien, met zicht op zee en bergen, en we vallen van de ene “oeh” in de andere “aah”. De strak blauwe lucht, na een nacht met regen, maakt het plaatje compleet. Een roadtriproute die wat mij betreft úren mag duren en je zeker niet mag missen als je door de Westkaap rijdt.

De schitterende Clarence Drive.

Root 44 markt

We besluiten, voordat we naar Kaapstad gaan, nog even naar Stellenbosch te rijden. Het is namelijk zondag en dan kun je genieten van de markt Root 44. Het lijkt wel of we op Ibiza zijn beland op de hippiemarkt Las Dalias. Je kunt niet alleen allerlei producten van lokale ondernemers kopen, maar vooral genieten van eten; heel veel verschillend eten. En wijn natuurlijk, want we worden omringd door wijngaarden. Ook is er live muziek wat het een festivalsfeertje geeft. Leuk!

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
De Root 44 markt, waar je vooral heel veel lekkers kunt eten en drinken.

Naar Kaapstad

Einde middag checken we in bij ons laatste verblijf tijdens deze reis: City View Balcony Apartment in hartje Kaapstad, vlak om de hoek van de kleurrijke wijk Bo-Kaap en Kloof Street, waar je veel leuke hotspots vindt. Het appartement is modern en ruimtelijk ingericht (tikkeltje Scandinavisch waar ik erg van hou) en het ontbreekt ons aan niets, terwijl het enorm betaalbaar is! We hebben zelfs een beveiligde parkeerplaats in de inpandige garage, een gemeenschappelijk zwembad met uitzicht op de stad en een eigen balkon. Wil jij hier ook verblijven? Klik hier voor aanbiedingen en om te boeken.

Lees ook: 24x eten en drinken in het centrum van Kaapstad bij de leukste adresjes

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
De kleurrijke wijk Bo-Kaap in Kaapstad.

Dag 11-14: Leuke dingen doen in en rond Kaapstad

We genieten de laatste dagen van de reis van wat Kaapstad en het Kaapse Schiereiland te bieden heeft. Er zijn verrassend veel hippe hotspots te vinden, zoals koffietentjes met interieurs om door een ringetje te halen en restaurants met keukens van over de hele wereld. We eten en drinken dan ook lekker veel.

Ook hier zoeken we vooral de natuur op. Op een stralende ochtend “beklimmen” we per kabelbaan de machtige Tafelberg. Een natuurrijke wereld op zich, hoog boven de stad. Het is druk, maar gelukkig is er genoeg ruimte om te wandelen en om van het uitzicht te genieten voor iedereen. Vooral de hoeveelheid aan verschillende planten en bloemen verrassen ons. Ook zien we nog drie hertachtigen voorbij sprinten.

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Op de Tafelberg in Kaapstad.

Wandelen door Kistenbosch National Botanical Garden is ook een aanrader. Een oase van rust in de stad met bloemen, planten en bomen van over de hele wereld. Hier kun je met gemak een dag van genieten. Neem eigen eten en drinken mee en ga picknicken omringd door al het prachtige groen. Ook kun je hier mooie vogels spotten. Wij zien een broedende spotted eagle uil. Baie mooi!

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips)

Ook gaan we naar Boulders Beach. Dit strand wil ik graag bezoeken om ook hier de pinguïns te zien. Ik had me erop ingesteld dat het heel toeristisch zou zijn en dat is het ook. Er zijn niet veel pinguïns meer en ze worden vreselijk opgejaagd door de bezoekers. Toch maakt het strand zelf, met grote ronde keien (boulders) indruk. Wat een plaatje!

Roadtriproute Westkaap en Oostkaap (reisverslag met tips) - Map of Joy
Pinguïns op Boulders Beach.

Er is nog een mooi stukje roadtriproute op het Kaaps schiereiland te vinden dat je niet wilt missen: de Chapman’s Peak Drive. Voor 50 Rand mag je over dit stukje weg, dat je vast weleens hebt gezien in een autoreclame, rijden. De route is kort, maar krachtig. Ik vond de Clarence Drive mooier, maar manlief is meer onder de indruk van deze route die meer korte bochten heeft en in de namiddag gehuld is in een gouden gloed.

In Camps Bay zien we in de verte zeeleeuwen op de rotsen liggen. Helaas hebben we door laaghangende wolken geen goed zicht op de 12 apostelen, maar alles bij elkaar hebben we erg veel geluk gehad met het weer met slechts enkele buien en één volle dag regen. Ook hebben we alles kunnen doen wat we wilden doen. We kijken terug op een onvergetelijke reis vol hoogtepunten.

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

4 comments

Fred 03/11/2019 - 18:31

Wat een prachtige reis ! Bedankt voor t mooie reisverslag!!!

Reply
Castle Combe: het mooiste dorp van de Cotswolds! - Map of Joy
Nathalie 04/11/2019 - 09:56

Dankjewel Fred! :)

Reply
Ron M 04/11/2019 - 12:18

Ik heb genoten van het verslag en het digitaal materiaal van deze schitterende reis.
Dank voor het delen!!

Reply
Castle Combe: het mooiste dorp van de Cotswolds! - Map of Joy
Nathalie 04/11/2019 - 12:59

Dag Ron, wat fijn om te horen, dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter