Home Portugal Dit wil je niet missen tijdens je rondreis door Alentejo [roadtrip route]

Dit wil je niet missen tijdens je rondreis door Alentejo [roadtrip route]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Olijfbomen, wijngaarden en glooiende velden die eindeloos lijken door te gaan, met hier en daar dorpjes met witgekalkte huizen die erom vragen ontdekt te worden. Het Portugese Alentejo is puur en authentiek en biedt alles voor een heerlijke vakantie onder de zon. In dit artikel: dit wil je niet missen tijdens je rondreis door Alentejo [roadtrip route]. De leukste dingen om te doen tijdens een roadtrip door Alentejo op een rij.

Rondreis Alentejo Portugal, plattegrond - Map of Joy
Op deze plattegrond zie je de plekken die in dit artikel over een rondreis Alentejo genoemd worden.

Rondreis Alentejo

De regio Alentejo ligt tussen Lissabon en de Algarve en is ongeveer net zo groot als Nederland. Het is daarom raadzaam om van tevoren te bedenken wat je allemaal wilt zien en binnen welk tijdsbestek. Alentejo is dunbevolkt, rijk aan historie en tradities en zit vol bijzondere plekken. In dit artikel worden bij lange na niet alle mooie, bijzondere plekken van Alentejo genoemd. Zo heeft Alentejo ook nog een prachtige kustlijn die in dit artikel niet aan bod komt.

Het is een gebied dat nog niet ontdekt is door massatoerisme, waar het ’s nachts nog echt donker wordt en waar met trots en passie de cultuur wordt bewaard. Het klimaat is mild, met in de zomer een gemiddelde temperatuur van 23 graden. Kortom; het heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie onder de Portugese zon.

Rondreis Alentejo Portugal, Monsaraz - Map of Joy
Het uitzicht vanuit Monsaraz in de avond.

Ermida da Nossa Senhora da Visitação in Montemor-o-Novo

De eerste stop tijdens deze rondreis Alentejo is Ermida da Nossa Senhora da Visitação in Montemor-o-Novo. Een echt authentiek Portugees kerkje op een heuvel met prachtig uitzicht op het dorpje en het omringende landschap. Zowel van binnen als van buiten maakt Ermida da Nossa Senhora da Visitação indruk.

Het eerste wat opvalt als je de kerk betreedt zijn de prachtig bewerkte tegels in wit en blauw die dan ook geïnspireerd zijn op Delfts blauw aardewerk. Een compleet bijbels verhaal speelt zich op de tegels af. Ook de gewelfde plafonds en het altaar zijn uniek. Vergeet niet het kleine kamertje links in de kerk te bezoeken. Het is vol behangen met foto’s om mensen te eren, niet te vergeten, geluk te wensen en meer.

Ermida da Nossa Senhora da Visitação in Montemor-o-Novo
Ermida da Nossa Senhora da Visitação in Montemor-o-Novo

Kunst van het karpetten maken in Arraiolos

Vervolg je roadtrip door Alentejo naar het dorpje Arraiolos. Niet alleen, omdat het dorpje de moeite waard is om te zien (je zult merken dat werkelijk alle dorpjes hier oogstrelend zijn), maar vooral omdat de eeuwenoude kunst van het karpetten maken, in typische Alentejo-stijl, hier nog wordt toegepast.

Al sinds de 16e eeuw worden in Arraiolos karpetten gemaakt voor grote landhuizen en paleizen. Men denkt dat de Moren deze handvaardigheid ooit naar Alentejo hebben gebracht. Bij Fábrica de Tapetes Hortense kun je je niet alleen vergapen aan de gemaakte werken die er hangen en liggen, maar ook met eigen ogen zien hoe ze deze prachtige karpetten maken. Van het ontwerp op papier tot het borduren met naald en draad.

Leuk: wil je zelf deze techniek toepassen? Je kunt een klein pakketje kopen met daarin alles wat je nodig hebt om zelf een klein kunstwerkje in deze stijl te maken.

Rondreis Alentejo, Arraiolos - Map of Joy
Rondreis Alentejo, Arraiolos - Map of Joy

Het veelzijdige stadje Évora

Een knus, mooi en zeer sfeervol stadje is Évora. Hier kun je makkelijk een hele dag doorbrengen tijdens je rondreis Alentejo. Slenteren door de eeuwenoude straatjes, een terrasje pakken, beetje winkelen en volop cultuur snuiven. Évora geeft je instant vakantiegevoel.

Zoek je een bijzonder adres om te logeren en/of om te lunchen? Ik tip: Pousada de Évora. Ik heb hier geluncht en dat is echt een feestje. Het is goed bewaard gebleven klooster uit de 15e eeuw, voorzien van de luxe van nu. Terwijl je je ogen uitkijkt kun je smullen van authentieke gerechten uit de regio.

Ook zeker doen: een wandeling maken door Évora, want er is veel historisch erfgoed te zien. Van de Catedral Gótica de Évora en de Templo de Diana tot de Praça do Giraldo en de Colégio do Espírito Santo.

Pousada de Évora, Portugal - Map of Joy
Lunchen in de prachtige Pousada de Évora.
Rondreis Alentejo, Évora - Map of Joy
Rondreis Alentejo, Évora - Map of Joy

Bezoek Monsaraz en proef lokale wijnen

Struinen langs witgekalkte huisjes op een heuvel, waar je weer wordt getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Het kan in Monsaraz tijdens je rondreis Alentejo. In het historische centrum van dit kleine dorpje zie je sporen van de Romeinen en de Moren.

Middenin het dorpje vind je de 16e eeuwse parochiekerk de Igreja Matriz met elementen van de barok en de renaissance. Meest indrukwekkend is het kasteel uit de 13e eeuw. Je kunt via een trap omhoog en langs de randen van het kasteel lopen en genieten van het uitzicht.

Aanrader: strijk neer bij de Ervideira Wine Shop en beloon jezelf met een glas wijn met lekkere, kleine hapjes. Dat kan in de winkel of boven op het terras terwijl je van het uitzicht geniet. De familie die dit bedrijf runt maakt al sinds 1880 wijn en is nu in handen van de 4e generatie. Ik mocht er meerdere wijnen proeven die stuk voor stuk verrukkelijk waren, maar het meest bijzonder was de Conde d’Ervideira Vinho da Aqua. De flessen worden namelijk 1 jaar lang 30 meter diep in het meer bij Monsaraz gekoeld. Dit kan doordat de fles wordt verzegeld met wax.

Ervideira Wine Shop, Monsaraz, Alentejo - Map of Joy
Kasteel Monsaraz, Alentejo - Map of Joy

Zie Alentejo vanuit een luchtballon

De zon langzaam op zien komen, het landschap horen en zien ontwaken en dan de lucht in gaan om dit schouwspel van bovenaf te beleven. Ik mocht Alentejo in de vroege ochtend vanuit een luchtballon zien en zal dit niet snel vergeten. Het is werkelijk schitterend om dat mee te mogen maken.

Tijdens de vlucht zie je de witte dorpjes, het landschap met olijf- en kurkbomen, wandelende dierenkuddes, stromende meren en meer. Je blijft kijken en je verwonderen. Wil jij Alentejo ook vanuit een luchtballon zien? Ik vloog met het bedrijf Wind Passenger en steeg op vlak bij Monsaraz. Dit was mijn derde ballonvaart (eerder maakte ik er één in Nederland en één in Turkije) en vond dit de meest professionele van de drie. Meer weten en zien? Lees ook: Waanzinnig om te doen: een ballonvaart in Alentejo.

 

Alentejo luchtballon - Map of Joy

Ontspannen, genieten en slapen bij Monte da Estrela

Middenin de natuur van Alentejo, gehuld in stilte, vind je het hele bijzondere plekje Monte da Estrela. Dit is niet zomaar een plek om te slapen tijdens je rondreis Alentejo, hier kun je met gemak een week van het uitzicht, de sfeer, het eten en meer genieten. Ik heb er één nacht geslapen en ben erg onder de indruk.

Het interieur komt rechtstreeks uit een woonblad. Invloeden van over de hele wereld worden moeiteloos gemixt met modern comfort. De eigenaren hebben veel gereisd en wilden een plek creëren om zelf te wonen en te delen met gasten. En dat doen ze met verve. Alle details kloppen en je voelt je hier direct thuis. Hier gaat onthaasten vanzelf.

Alentejo, Monte da Estrela - Map of Joy
Het uitzicht in de avond vanaf het terras van Monte da Estrela.
Alentejo, Monte da Estrela - Map of Joy
Een hoekje uit de deluxe kamer waar ik in mocht slapen. Een woondroom!

Snuif cultuur in Serpa

Als je meer wilt leren over de tradities en de cultuur van Alentejo dan moet je in Serpa zijn. Het stamt uit de tijd van de Romeinen (ruim 2000 jaar geleden). In de smalle, oude straatjes vind je verschillende musea, waarvan ik Casa do Cante het meest bijzonder vond. Hier staat alles in het teken van de volksliederen, de Cantares do Alentejo, die hier al generaties lang worden gezongen. Een traditie die gelukkig in stand wordt gehouden en zelfs wordt erkend door UNESCO.

Wil je nog meer cultuur zien tijdens je bezoek aan Serpa? Je kunt door de ruïnes van het oude kasteel lopen, waarvan vooral het entree indrukwekkend is om te zien, doordat het ooit is opgeblazen door de Spanjaarden. Buiten het kasteel op het plein zie je de mooie Igreja de Santa Maria kerk.

Serpa staat ook bekend om de niet te versmaden schapenkaas. Bij Queijaria TradiSerpa (een kleine kaasfabriek) kun je de kaasmakers in actie zien. Als je een tour wilt door de fabriek dan kan dat op afspraak. Een stuk kaas kopen kan natuurlijk altijd.

Trek gekregen? Ga lekker lunchen bij Molhó Bico. Hier smul van je van gerechten die typisch zijn voor deze regio, vaak met brood, ei en varkensvlees als ingrediënten. Toen ik er at werden er Cantares do Alentejo gezongen. Het is mooi om te zien dat locals graag aanschuiven om vol trots een deuntje mee te zingen.

Alentejo, Serpa - Map of Joy
Alentejo, Serpa - Map of Joy
De indrukwekkende entree van het kasteel in Serpa.

Overnachten bij Xistos voor het Afrikagevoel

Op één oor op een plek waar je één bent met de natuur en met name tijdens de zonsondergang en de zonsopkomst het gevoel hebt dat je je op de Serengeti bevindt? Dan moet je bij Xistos zijn. Zodra je de toegangspoort opent wordt je omringd door een kudde koeien en tijdens je verblijf kun je ook nog ezels en een vos tegenkomen.

Hier slaap je in kamers die er van buiten uitzien als witte, strakke bungalows, maar van binnen basic, maar comfortabel zijn ingericht met natuurlijke materialen en waar zoveel als mogelijk duurzame oplossingen worden toegepast. ’s Nachts kun je hier sterren kijken en zelfs de Melkweg zien en overdag kun je relaxen aan het zwembad met uitzicht over het eindeloze landgoed.

Alentejo, Xistos - Map of Joy
Ezels bij de waterpoel op het landgoed van Xistos, tijdens de zonsondergang. Afrikagevoel!
Alentejo, Xistos - Map of Joy

Sterrenkijken en de zonsopkomst en -ondergang zien

Waar je ook bent in Alentejo; de kans dat je een geweldige blik op het heelal kunt werpen is groot. Er is buiten de steden en dorpen erg weinig lichtvervuiling, dus zodra het donker wordt kun je met je hoofd in je nek de sterren en de Melkweg bewonderen.

Hier is sprake van een zogenaamd Dark Sky Reserve. Je kunt het ook professioneel aanpakken en het Reserva DARK SKY Alqueva bezoeken. Via de website kun je een sterrenkijksessie of een zonnestelsel observatie boeken waarbij je met professionele apparatuur het heelal kunt zien.

Ook de zonsondergangen en -opkomsten zijn hier adembenemend. Vooral de zonsopkomsten vond ik van ongekende schoonheid. Ik zag ze eerder alleen in Afrika zo intens mooi. Het licht zien veranderen van paars naar roze en oranje en geel terwijl de natuur ontwaakt is simpelweg een cadeautje. Neem er de tijd voor en geniet in stilte met het toenemende gezang van de vogels om je heen.

Alentejo, zonsopkomst - Map of Joy
De indrukwekkende zonsopkomsten in Alentejo zul je niet snel vergeten…
Alentejo, zonsopkomst - Map of Joy
Alentejo, zonsopkomst - Map of Joy

Bewonder het dorpje Mértola

Voor nog meer cultuur tijdens je rondreis Alentejo wil je Mértola niet overslaan. Het is gelegen aan de rivier Guadiana en ook hier schitteren witgekalkte huisjes je te tegemoet. Mértola heeft een bijzondere (vooral Moorse) geschiedenis waar je alles te weten over kunt komen als je de kerk Nossa Senhora da Anunciação, het kasteel Castelo de Mértola en de oude opgravingen bezoekt (deze drie liggen bij elkaar op een heuvel).

Wil je een drankje doen op een leuke plek? Bij Bom D+ (achterin de overdekte markthal Mercado Municipal) heb je een klein terras met uitzicht op de rivier. Kies voor de verse sinaasappelsap en queijadas (ronde gebakjes van deeg en fruit) voor een genietmomentje.

Alentejo, Mertola - Map of Joy
Alentejo, Mertola kerk - Map of Joy
Alentejo, Mertola - Map of Joy

Geniet van kunst, design en wijn bij Quinta do Quetzal

Wijngaarden zie je op meerdere plekken pronken in het landschap van Alentejo, zo ook bij Quinta do Quetzal (opgezet door een Nederlands echtpaar). Hier maken ze zelf wijn die je kunt proeven tijdens een wijnproeverij, kookworkshop of lunch in hun eigen restaurant. Niet zomaar een restaurant, maar een restaurant met een stak en tegelijk sfeervol designinterieur, met uitzicht op de wijngaarden en een menukaart die perfect past bij de wijnen die geschonken worden.

En dat is nog niet alles; onderin het restaurant zit een kunstgalerie waar je je in een modern museum waant. Met een bezoek aan Quinta do Quetzal zie je weer een hele andere kant van Alentejo. Smaakvol met een wow-factor.

Alentejo, Quinta do Quetzal - Map of Joy
Alentejo, Quinta do Quetzal - Map of Joy

Varen over het Alqueva meer

Het grootste kunstmatig aangelegde meer ter wereld? Die vind je in Alentejo! Je kunt het Alqueva meer verkennen door het water op te gaan met een boot of kano en op een warme dag mag je er ook een frisse duik nemen (ik was er in september en toen was het water 22 graden).

Ik verkende het meer tijdens een boottochtje met een gids die meer over deze bijzondere plek kon vertellen. Je kunt dit boeken bij Alentejo Break. Ook is het mogelijk om te stand up paddlen, wakeboarden en te kanoën, ook in het donker! Tijdens het kanoën in het donker bewonder je de sterren en de melkweg.

Het stuwmeer heeft in Alentejo het landschap verrijkt. Waar eerst alleen velden met olijfbomen, kurkeiken en steeneiken stonden zie je nu door de aanwezigheid van het water nieuw leven. Als je op het meer een boottocht maakt kun je naast allerlei vogels ook hazen, schapen en zelfs otters spotten.

Lees ook: Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route]

Rondreis Alentejo, Alqueva meer - Map of Joy

Wandel door Elvas

Hou je van sluip-door-kruip-door straatjes die authentiek en sfeervol ogen? Dan is Elvas een dorpje dat je op je lijstje moet zetten tijdens je rondreis Alentejo. Het ligt vlak bij de grens van Spanje en is één van de best bewaarde stervormige vestingsteden van Europa (op UNESCO sinds 2012). De stad wordt omringd door een dubbele ringmuur uit de 13e en 14e eeuw. Hoog boven de stad steekt de Forta da Graça uit dat je kunt bezoeken.

Ook het Aqueduto da Amoreira in Elvas kun je niet missen. In andere dorpen en steden zie je ook vaak een aquaduct (Évora heeft ook een mooie), maar deze is het meest bijzonder om te zien door de hoogte en de vele bogen die erin verwerkt zijn.

Terwijl je door de straatjes van Elvas loopt word je getrakteerd op Moorse invloeden, veel planten, gele pandjes en knusse pleintjes. En alles ademt historie. In het hart van de stad kun je het Castelo de Elvas bezoeken van waaruit je uitzicht tot ver in Spanje hebt.

Tip: zoek je slaapplaats in Elvas? Het Santa Luzia Hotel ligt net buiten de oude stadsmuren en biedt gezellige kamers en een restaurant waar op verzoek gekookt kan worden aan je tafel. Leuk!

Rondreis Alentejo, Elvas - Map of Joy
Rondreis Alentejo, Elvas - Map of Joy
Rondreis Alentejo, Elvas - Map of Joy

Mooi marmerdorpje Estremoz

Wist jij dat er in Alentejo marmergroeven te vinden zijn? In Estremoz zie je hoe ze het marmer op verschillende manieren hebben toegepast. Sla daarom zeker een bezoek aan het Pousada Castelo de Estremoz niet over.

Het is een hotel, maar je kunt er ook gratis de hoge toren beklimmen voor mooi uitzicht over de omgeving. In de toren zie je veel marmer terug; kijk vooral naar de trap waar je op loopt, want de vormen en kleuren in het marmer zijn prachtig.

Ook de kleine straatjes van Estremoz zijn weer de moeite van het ontdekken waard. Nogmaals vergaap je je aan kleine straatjes, huisjes (met piepkleine deuren) en sfeervolle plekjes om te winkelen en eten en drinken. Ik heb heerlijk geluncht bij Alecrim, waar authentieke gerechten met een moderne twist op de kaart staan en je goeie wijnen en koffie kunt drinken.

Rondreis Alentejo, Estremoz - Map of Joy
Rondreis Alentejo, Estremoz - Map of Joy
Rondreis Alentejo, Estremoz - Map of Joy

Lees ook:
5x zien en doen in de Alentejo, Portugal
4x doen vanuit Albufeira, Portugal
13x food hotspots in Lissabon om lekker te eten en drinken
5x gratis doen in Lissabon
18x leuke, goedkope accommodaties in Porto
15x de allerleukste dingen om te doen op Madeira
De mooiste stranden van de Algarve (die je misschien nog niet kent)

Ik was op uitnodiging van Visit Portugal in Alentejo, maar zoals altijd deel ik mijn eigen, eerlijke mening.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.