Home natuur Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna en Kasteel Predjama

Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna en Kasteel Predjama

geschreven door Nathalie
4 comments

In Slovenië is de natuur niet alleen bovengronds prachtig mooi, onder de grond kun je ook een wonderlijk schouwspel zien. Een bezoek aan de grotten van Postojna moet daarom echt op je doen in Slovenië-lijstje staan als je een liefhebber bent van bijzondere natuur. In de ban van sprookjesachtige plekken? Breng dan ook een bezoek aan het nabijgelegen Kasteel Predjama. Leuk om te doen voor volwassenen én kinderen, ook als het slecht weer is.

Met de trein de grot in en uit

Dat een bezoek aan de grotten van Postojna een ware belevenis is wordt direct duidelijk. Hier loop je niet gewoon een grot in om hem te bekijken, je avontuur start met een treinritje. Het treintje doet een beetje denken aan een boemeltreintje uit een attractiepark.

Met best wel wat vaart rij je steeds dieper de grotten in. En wat is er tijdens deze treinrit al een hoop moois te zien! Af en toe valt een zware druppel op je hoofd en je voelt de temperatuur steeds meer afnemen tot slechts 8 graden.

De grotten zijn enorm groot, in totaal vind je er 24 km aan passages en hallen en je kijkt je ogen uit. Na 3,7 kilometer “oehs en aahs” kom je aan op één van de mooiste plekken en stap je uit voor een wandeling. Deze wandeling eindigt weer bij het treintje die je terug naar de uitgang rijdt.

Lees ook: 12x de allermooiste plekken in West-Slovenië (en te doen tips)

Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna - Map of Joy

Met een gids aan de wandel

Vanaf het uitstappunt van het treintje ga je met een gids dieper de grotten in en maak je een wandeling van 1,5 kilometer. Heel goed te doen voor jong en oud en de paden zijn dusdanig goed aangelegd dat een kinderwagen of rolstoel geen probleem zou moeten opleveren.

Er zijn gidsen in verschillende talen beschikbaar, ook een Nederlandstalige. Wil je zeker weten dat een gids in de taal van jouw keuze beschikbaar is, dan kun je het beste een reservering maken. Als je niet met een gids op pad wilt kun je ook kiezen voor een audioguide.

Ik ging op pad met een Nederlandstalige gids die vol enthousiasme de geheimen en verhalen van de grotten van Postojna deelde. Zonder gids is alles prachtig om te zien, maar het is echt zoveel leuker om de verhalen erbij te horen.

Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna - Map of Joy

Stalagmieten en stalactieten

Ik heb eerder grotten bezocht in verschillende landen en ik vind ze allemaal iets bijzonders hebben, maar nooit eerder was ik zo onder de indruk van de kleuren, vormen en verhalen als bij de grotten van Postojna. Hier zie je zoveel verschillende stalagmieten en stalactieten dat je niet weet waar je moet kijken.

De gids vertelt over hoe de verschillende vormen zijn ontstaan en welke namen de mensen de meest bijzondere exemplaren heeft gegeven. Zo is er een Manneken Pis, maar ook een legende over een draak. En inderdaad de vergelijkingen zie je echt terug in de rotsformaties.

Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna - Map of Joy

Zeldzaam diertje

Dat de grotten van Postojna een wel heel bijzondere inwoner hebben maakt het betoverende effect compleet. Diep in deze grotten leeft namelijk de olm. Een zeldzaam diertje dat in zijn eentje leeft en niets kan zien.

Het diertje rukt en hoort wel goed. Speciaal voor bezoekers van de grot zijn een paar olmen in terrariums te zien. Ik heb geen foto gemaakt van het diertje, want het was erg donker, maar hij deed mij het meest denken aan een kleine salamander of een kleine aal, zonder oogjes, maar inderdaad met opvallend goed zichtbare oren en een grote neus.

Kasteel Predjama

Ook leuk om te bezoeken is het nabijgelegen Kasteel Predjama. Het is gelegen in een prachtige groene vallei. Het meest bijzondere is echter dat Kasteel Predjama het enige nog intact zijnde grotkasteel ter wereld is!

Het kasteel bevindt zich in een rots van maar liefst 123 meter hoog. Het kasteel in originele staat werd zo’n 800 jaar geleden gebouwd, maar het kasteel dat je nu ziet dateert uit de 16de eeuw en is opgetrokken in renaissancistische stijl. Je kunt het alleen van buiten bewonderen, maar nog leuker is om de geschiedenis van het kasteel tijdens een rondleiding door het kasteel te leren kennen.

Doen in Slovenië: bezoek Kasteel Predjama - Map of Joy

Praktische informatie

Het adres van de grotten van Postojna is Jamska cesta 30. Het is ongeveer één uur rijden vanaf Ljubljana. Je kunt verschillende kaartjes kopen, waaronder een combi-ticket die je ook toegang tot Kasteel Predjama verleend. Het is 15 minuten rijden van elkaar gelegen. Klik hier voor voordelige tickets.

Nog meer leuke dingen doen in Slovenië? Boek je tickets voordelig hier.

Een jas of warme trui is geen overbodige luxe, omdat het in de grotten slechts 8 graden kan zijn. Ook wordt je een beetje nat van de druppels die de grot lekt. Het is zeker aan te raden om met een gids te gaan wandelen, maar het is niet verplicht. Het is donker in de grot, maar er is gezorgd voor goede verlichting. Trek geen gladde schoenen aan in verband met gladheid door het vocht in de grot.

Slovenië is een bestemming die je met je eigen auto vanuit Nederland kunt bereiken. Vanuit Utrecht is het via Duitsland en Oostenrijk 13 uur rijden naar Predjama. Lees hier 5 tips ter voorbereiding op je roadtrip. Ook geen overbodige luxe als je op weg gaat is een goede autoverzekering.

Lees ook:
6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië
3x doen in de regio Bohinj in Slovenïe
Doen in Slovenië: wandelen door de Tolmin kloof
Rondreis Slovenië en Kroatië [reisverslag]

Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna - Map of Joy
Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna - Map of Joy
Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna - Map of Joy
Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna - Map of Joy
Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna - Map of Joy

In samenwerking met Autoverzekering.nl

4 comments

Caro 14/09/2017 - 19:20

Wat gaaf die grotten! Ik vind het zo jammer dat ik er toen geen tijd voor had, weer een reden om terug te gaan naar Slovenië :)

Reply
Nathalie 15/09/2017 - 15:57

Zeker doen! Ik was echt helemaal verbaasd over de schoonheid van deze grotten. Een prachtplek.

Reply
ilse 02/08/2021 - 11:00

zouden we hier ook een hond mee naar toe kunnen nemen denk je?

Reply
Nathalie 02/08/2021 - 14:16

Hi Ilse, nee dat zou ik persoonlijk niet doen. Weet ook niet zeker of het hier überhaupt is toegestaan. Voor tips waar je wel met de hond heen kunt verwijs ik je graag naar mijn andere website http://www.woefwelkom.nl Veel plezier!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.