Stedentrip Londen gids: leukste bezienswaardigheden, wijken, hotels [en andere praktische informatie]

Notting Hill, Londen - Map of Joy

Een stedentrip Londen op de planning? In deze uitgebreide stedentrip Londen gids vind je alle praktische informatie op een rij. Wat zijn de leukste bezienswaardigheden die je niet mag missen, welke wijken zijn het leukst om te bezoeken, bij welke accommodatie kun je slapen, hoe werkt de Oyster Card en voor welk vliegveld in Londen kun je het beste kiezen? In deze stedentrip Londen gids vind je antwoord op al je vragen.

Lees hier alle artikelen over Londen.

5 leukste wijken in Londen


Londen is zo groot als de provincie Utrecht. Ik hoor het mijn leraar Engels nog zeggen toen ik in de schoolbanken van de middelbare school zat. Zó groot? Het komt een beetje intimiderend over, maar als je je goed voorbereid op je reis weet je zeker dat je de allerleukste plekjes ziet. Elke wijk in Londen heeft zijn eigen charme. Dit zijn mijn 5 persoonlijke favorieten.

Notting Hill

Prachtige statige huizen in allerlei kleuren stralen je in deze wijk tegemoet. Je ziet meteen dat dit niet zomaar een wijk is, dit is een wijk waar mensen met behoorlijk wat geld kunnen wonen. Het is echt een plaatje om te zien, maar wat nog wel het allerleukst is; het is heel erg gemoedelijk en gezellig. Je kunt hier heerlijk wandelen, want dit stadsdeel is niet heel druk. Daarnaast heb je hier dagelijks de Portobello Road Market waar je (vooral op zaterdag) veel bijzondere antiekvondsten kunt scoren bij verschillende kraampjes. Ook zijn er meerdere leuke cafeetjes en restaurantjes waar je fijn kunt ontbijten, lunchen of even lekker kunt zitten om mensen te kijken.

Notting Hill, Portobello Road Market, London - Map of Joy

Camden Town

Al sinds de jaren ’90 een hippe wijk waar je in verschillende oude, industriële panden van alles kunt beleven. Het lijkt hier wel alle dagen van de week feest. Alle loodsen en fabriekshallen zijn tegenwoordig gevuld met winkeltjes en restaurants, maar vooral markten. Met name in het weekend is het hier goed shoppen, smullen van de vele food standjes en meer leuks. Ervaar het festivalgevoel in een grote stad.

Camden Town, Cameden Lock Market, London - Map of Joy

Shoreditch

Een wijk in het oosten van Londen die langzaamaan steeds populairder wordt. Voorheen een arme migrantenwijk, nu zo hip dat de huur niet meer te betalen is. En dat zie je terug in de ontzettend fijne sfeer en alle leuke adresjes die hier als paddenstoelen uit de grond schieten. Bovenal een heel creatieve wijk, waar je een street art tour kunt maken (lees dit artikel) en op zondag kunt genieten van allerlei markten in oude fabriekshallen met hoofdzakelijk vintage en handgemaakte items (lees dit artikel).

Brick Lane, markt, London - Map of Joy

Covent Garden

Knusse winkelstraatjes en een overdekt gedeelte (Covent Garden Market) waar je niet uitgekeken raakt. Covent Garden is ontzettend mooi om te zien. Het lijkt wel een dorpje in het midden van de grote stad. Er is veel te beleven, want er zijn altijd straatmuzikanten en andere artiesten live te aanschouwen. Loop vooral door naar The Seven Dials; een kruispunt met 7 mooie straatjes. Ook het moeilijk vindbare Neal’s Yard (gebruik Google Maps) is een bijzonder plekje dat je niet wilt missen…

Covent Garden, London - Map of Joy

Soho

Het wereldberoemde Carnaby Street en Regent Street vind je hier om te winkelen, maar het is niet zo druk en massaal als Oxford Street en dat maakt dit wijkje zo fijn. Bovendien heb je in het zuiden China Town. Hier zijn de straatbordjes zelfs tweetalig (Engels en Chinees). Het oriëntaalse uiterlijk (van lampionnen tot draken) geven je het gevoel op reis tijdens een reis te zijn.

Zoek en boek hier leuke, goedkope accommodaties in Londen centrum.

Top 15 bezienswaardigheden in Londen


Dat er ontzettend veel te doen is kun je je inmiddels wel voorstellen. Zeker als je voor het eerst naar Londen gaat moet je goed je tijd inplannen. Als iemand mij vraagt wat je zeker moet doen in Londen noem ik altijd onderstaand rijtje met meest interessante plaatsen in Londen.

Big Ben, Houses of Parliament en Westminster Abbey

Sla drie vliegen in één klap. Deze drie must sees zitten namelijk bijna op één adres. De 100 meter hoge Big Ben wil je natuurlijk gezien hebben, omdat het het boegbeeld van de stad is. Het zit aan de zijkant van Houses of Parliament. Dit enorme gebouw mag je bezoeken door van tevoren een rondleiding te boeken. Dat doe je hier. Naast Houses of Parliament ligt de kerk Westminster Abbey. Gebouwd in Gotische stijl en vooral bekend als de plek waar kroningen en begrafenissen van het Engelse koningshuis plaatsvinden. Je kunt de kerk bezoeken.

Big Ben, London - Map of Joy

St. Paul’s Cathedral

Gelegen op Ludgate Hill in de binnenstad vind je de kathedraal St. Paul’s Cathedral. Het is de zetel van de anglicaanse bisschop van Londen. Er liggen vele beroemde mensen begraven, waaronder Winston Churchill. Prins Chales en Prinses Diana zijn hier getrouwd. Het kan druk zijn, dus koop je kaartjes online via de website van St. Paul’s Cathedral.

Natural History Museum

Wist jij dat je de musea van Londen gratis kunt bezoeken? Geweldig toch! Mijn favoriet is het Natural History Museum. Alleen het pand is al geweldig om te zien. De collectie bestaat uit echte overblijfselen van dinosaurussen, prachtige mineralen en edelstenen, bijzondere opgezette dieren zoals de dodo etc. Ook kun je er ervaren hoe een aardbeving voelt en de eerste druk van het boek van Darwin (in het Nederlands!) bewonderen. Een must visit voor elke natuurliefhebber, jong en oud.

Natural History Museum, London - Map of Joy
Ik in mijn favoriete museum in Londen.

China Town

Alsof je China binnenstapt in Engeland. Deze China Town van Londen is gelegen in het zuiden van de wijk Soho. Vooral in de avond is het hier gezellig druk. Dan branden alle Chinese lampionnen en zit elk restaurant vol met mensen die smullen van de Chinese keuken. Kijken, proeven en beleven.

Buckingham Palace en Hyde Park

Het beroemde paleis in hartje Londen kun je niet overslaan. Wil je de ‘changing of the guards’ meemaken? Zorg er dan voor dat je in de ochtend rond 11 uur voor het paleis staat. Het is mogelijk om de kunstschatten van het paleis te bezoeken. Buckingham Palace ligt in Hyde Park. Dit immens grote park is het hele jaar door leuk om te bezoeken. Een groene oase waar je omringd door eekhoorntjes kunt wandelen, picknicken en af en toe een event kunt bezoeken.

Hyde Park, herfst, Londen stedentrip - Map of Joy

Piccadilly Circus

Denk aan Times Square in New York, maar dan kleiner en overzichtelijker, maar niet minder indrukwekkend. Piccadilly Circus doet zijn naam eer aan, want als je op het drukke plein staat voelt het bijna als een circus. Overal zie je mensen oversteken, dubbeldekker bussen rijden, reclameborden flikkeren. Het is heel toeristisch en toch voelt het elke keer overweldigend leuk als je er staat.

PIccadilly Circus, London - Map of Joy

Trafalgar Square

Hét plein van de stad is Trafalgar Square. De gigantische pilaar (Nelson’s Column) van 50 meter torent hoog boven het plein uit. Er staan vier grote bronzen leeuwen, twee prachtige fonteinen en dan heb ik het prachtige museum The National Gallery dat eraan grenst nog niet eens genoemd. Heel mooi!

Oxford Street

Chaos, drukte, plezier. Oxford Street is de winkelstraat der winkelstraten. Je moet het minstens een keer gezien en beleefd hebben, het liefst tijdens de kerstperiode (vanaf half november), omdat de hele straat dan fonkelt door lichtjes.

Oxford Street, kerstshoppen in Londen - Map of Joy

Sky Garden

Gratis over Londen uitkijken op grote hoogte? Het kan in de Sky Garden! Het zit in het Walkie Talkie gebouw waar je ook meerdere hippe restaurants en bars vindt. Een bezoek is dus gratis, maar je moet wel via deze site een dag en tijdstip reserveren. Je loopt rond in een soort glazen koepel op de 35e, 36e en 37e verdieping met 360 graden uitzicht over de stad. Waanzinnig! Lees dit artikel voor een uitgebreid verslag.

Sky Garden, Londen - Map of Joy

Tower Bridge en Tower of Londen

Naast de Big Ben is de Tower Bridge het gezicht van Londen. Het is dan ook een bloedmooie brug om te zien. Je kunt er overheen wandelen, maar je kunt ook de hoogte in en hem beklimmen. Naast de brug ligt de Tower of London. Rond het jaar 1000 gebouwd en heeft onder andere de functie gehad van een fort, paleis en zelfs staatsgevangenis. Je kunt het bezoeken, er zijn verschillende dingen te zien en daarom zijn er verschillende tickets te koop. Ik bezocht ooit de tentoonstelling ‘Crown Jewels’ met inderdaad de prachtige juwelen van het koningshuis. Aanrader!

Tower Bridge, London - Map of Joy

Millenium Bridge

Nieuw, modern, architectonisch hoogstandje. Deze brug is gelegen tussen Modern Tate en de St. Pauls Cathedral. Vooral het uitzicht op de kathedraal is vanaf deze plek bijzonder mooi.

Hotels in Londen


Londen is geen goedkope stedentrip bestemming als het gaat om accommodaties. In dit artikel heb ik een lijst met 10 leuke en betaalbare accommodaties in Londen beschreven. Stuk voor stuk bijzonder leuke adresjes die je niet enorm veel kosten. Van hotels tot appartementen en hostels.

Notting Hill, London - Map of Joy

Welk vliegveld in Londen?


Londen heeft 6 vliegvelden! Niet zo gek dus dat je het misschien lastig vindt om te bepalen voor welke luchthaven je moet kiezen en hoe je dan het beste in de stad terecht komt.

Het meest centraal gelegen zijn Heathrow (22 kilometer) en London City Airport (14 kilometer). Gevolgd door Gatwick (45 kilometer), Luton (55 kilometer), Stansted (56 kilometer) en Southend (66 kilometer). Over het algemeen kun je stellen dat de verder gelegen vliegvelden goedkopere vliegtickets bieden (denk aan Ryanair en EasyJet), maar het kost door de afstand wel meer geld om met de trein of de bus naar de stad te komen.

Liverpool Street Station, Shoreditch, London - Map of Joy
Liverpool Street Station in de wijk Shoreditch.

Hoe je het beste in de stad komt vanaf het vliegveld

London City Airport

London City Airport is kleinschalig en het meest dichtbij. De snelste manier om vanaf London City Airport naar het centrum van Londen te reizen is door middel van de Docklands Light Railway (DLR). Een ticket kost je maar een paar euro en binnen een half uur brengt de DLR je vanaf het station London City Airport naar het metrostation Bank in het zakendistrict City. Een Oyster Card (zie uitleg verder in dit artikel) of treinkaartje kun je ter plekke kopen.

Heathrow

Heathrow is enorm groot en druk en daardoor niet voor iedereen een fijne start van de stedentrip. Het is echter wel dichtbij de stad en daardoor ben je met de metro in ongeveer 30 minuten in het centrum en met de trein slechts een kwartier tot 30 minuten onderweg. Een Oyster Card (zie uitleg verder in dit artikel) of treinkaartje kun je ter plekke kopen.

Gatwick

Gatwick ligt ten zuiden van de stad en biedt de bus (onder andere de National Express) die je in minstens 1.30 uur naar Victoria Coach Station brengt. Je kunt ook de trein nemen (de Gatwick Express) die er 30 minuten over doet om je naar Victoria te brengen. Bustickets kun je ter plekke kopen of online (Google even op ‘bus van Gatwick naar Londen’ en kies de beste optie uit). Kaartjes voor de Gatwick Express kun je het beste thuis online boeken via hun site, dan ben je verzekerd van een plek.

Stansted

Stansted biedt dezelfde diensten. Verschillende busmaatschappijen, zoals de National Express (minstens 1.30 uur naar Victoria Coach Station) of de trein (de Stansted Express) die er 45 minuten over doet om je naar Liverpool Street Station te brengen. Bustickets kun je ter plekke kopen of online (Google even op ‘bus van Stansted naar Londen’ en kies de beste optie uit). Kaartjes voor de Stansted Express kun je het beste thuis online boeken via hun site, dan ben je verzekerd van een plek.

Luton

Ook Luton biedt dezelfde diensten. Verschillende busmaatschappijen, zoals de National Express (minstens 1.40 uur naar Victoria Coach Station) of de trein (de Thames Link Railway) die er 35 minuten over doet om je naar St. Pancras Station te brengen. Bustickets kun je ter plekke kopen of online (Google even op ‘bus van Luton naar Londen’ en kies de beste optie uit). Kaartjes voor de Thames Link Railway kun je het beste thuis online boeken via hun site, dan ben je verzekerd van een plek.

Southend

Southend biedt een treinverbinding naar Liverpool Street Station, een rit die ongeveer 55 minuten duurt. Kaartjes kun je kun je het beste thuis online boeken via deze site, dan ben je verzekerd van een plek.

Algemene tip

Voor de vier laatst genoemde luchthavens geef ik je graag deze tip: ondanks dat een enkele reis met de trein hetzelfde kost als een retour met de bus, zou ik je toch aanraden om de trein te nemen. De files rondom Londen kunnen namelijk erg heftig zijn. Je kunt een stuk ontspannener aan je stedentrip of reis naar huis beginnen met de trein. Helemaal als je thuis je kaartjes al online boekt. Kosten hangen af van het moment dat je boekt en het tijdstip waarop je reist (spits is duurder). Hou aanbiedingen in de gaten.

Klik hier voor het vinden en boeken van goedkope vliegtickets.

Met de auto, bus, trein of de boot naar Londen?


Ik ben op alle mogelijke manieren al eens naar Londen geweest. Het meest prettig vind ik de trein, omdat je in hartje Londen uitstapt (bij St. Pancras Station) en direct aan je stedentrip kunt beginnen. Je doet er nog geen 6 uur over in totaal, met één overstap in Brussel. Let op: vanaf half december 2017 kun je rechtstreeks vanaf Amsterdam, Schiphol en Rotterdam naar Londen met de trein! Dan is de reistijd nog korter!

Je kunt vanaf meerdere plaatsen met de auto of de bus (vaak een georganiseerde reis) op de boot naar Engeland varen. Je kunt dit doen met de boot van Hoek van Holland naar Harwich (overdag 5 uur en 30 minuten varen), Duinkerken (Frankrijk) naar Dover (2 uur varen) en Calais (Frankrijk) naar Dover (1.30 uur varen). Je kunt ook met de auto naar Londen gaan via de Eurotunnel trein in Calais (35 minuten). Je auto parkeren in Londen? Via deze website kun je actueel kijken waar dat mogelijk is.

Camden, subway, London - Map of Joy

Hoe werkt de Oyster Card in Londen?


In Londen reis je met de Oyster Card (hetzelfde als onze OV-chipkaart) in het openbaar vervoer. Je begint dus met het kopen van een Oyster Card. Dit kun je doen bij een ticketmachine of aan het loket op vrijwel alle metrostations. Je kunt een Oyster Card ook van tevoren thuis laten bezorgen via verschillende websites, maar dat kost je onnodig extra geld! Je betaalt in Londen eenmalig een ‘deposit’ van £ 5 om een Oyster Card te kopen en vervolgens moet je er geld op zetten om mee te kunnen reizen. Ook dit doe je bij de ticketmachines, maar je zult tijdens je verblijf in Londen merken dat het ook kan bij winkels die het logo van de Oyster Card op hun deur of raam hebben geplakt (let op: hier betaal je meestal wel transactiekosten! Bij een officiële ticketmachine is hier geen sprake van).

Kaart opgeladen en klaar voor vertrek? Als je gaat reizen met de metro scan je je Oyster Card bij het poortje waar je doorheen moet om naar het perron te gaan en dit doe je ook om het perron weer te verlaten. Je checkt dus in én uit. Als je gaat reizen met de bus hoef je alleen in te checken. Dit doe je bij de chauffeur of bij de deur waar je instapt door je kaart tegen het Oyster Card scansysteem te houden. Precies hetzelfde als in Nederland, maar je checkt dus NIET uit als je de bus verlaat.

Aan het eind van je stedentrip en weet je zeker dat je niet meer naar Londen gaat? Dan kun je bij de ticketmachines je Oyster Card deactiveren. Je krijgt dan de £ 5 terug waar je de kaart mee kocht én het ongebruikte reis tegoed. Je kunt je Oyster Card ook houden (ik heb de mijne al járen, omdat ik regelmatig naar Londen ga) en tijdens je volgende verblijf in Londen weer gebruiken.

Met je bankpas reizen in het openbaar vervoer


Naast de Oyster Card kun je ook je bankpas wellicht gebruiken om te reizen in het openbaar vervoer in Londen. Dit werkt door middel van contactloos betalen. Je moet hiervoor wel een bankpas hebben waarmee je contactloos kunt betalen. Dit kost je niets extra, de tarieven zijn hetzelfde als bij het gebruik van een Oyster card. Ook met je bankpas geldt dat je moet in- en uitchecken op de metrostations en alleen hoeft in te checken in de bus. Let op: het kost bij de meeste Nederlandse banken €2,25 aan transactiekosten per gebruik!

Heb jij nog een aanvullende tip voor deze stedentrip Londen gids? Leuk! Deel hem ajb in een reactie.

Ultimate London city trip guide with everything you need to know: which airport to choose, where to sleap, what to do etc - Map of Joy

time to momo - Londen
time to momo - Londen
100% good time!
Score 4.3 van 5 sterren.
€16,95
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Lonely Planet Make My Day London
Lonely Planet Make My Day London
Score 3.8 van 5 sterren.
€7,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Marco Polo Londen
Marco Polo Londen
Reizen met Insider Tips
Score 4.2 van 5 sterren.
€9,50
4 - 5 dagen
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Geef een reactie