Home Noord-Ierland Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Maak je een reis door Noord-Ierland of ben je op zoek naar een originele stedentripbestemming? Ik tip Derry-Londonderry. Een knusse stad die je makkelijk te voet kunt verkennen met leuke restaurantjes en traditionele pubs en heel veel indrukwekkende historie. In dit artikel over een stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips. Van de meest boeiende musea tot de leukste plekken om te eten en drinken en hoe je er komt.

Lees ook: De beste plek om Halloween te vieren: Derry-Londonderry [een uitgebreid verslag]

Is het Derry of Londonderry?

Laten we meteen dit lastige vraagstuk tackelen. Het is namelijk voor iemand die de stad niet kent best wel verwarrend dat de één het Derry noemt en de ander het Londonderry of zelfs Derry-Londonderry.

Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk en de stad Londonderry is gebouwd met geld uit Londen. Daardoor is het formeel vernoemd naar Londen. Op alle verkeersborden en plattegronden staat het ook als Londonderry aangegeven, maar de Ieren zelf noemen het Derry, “want Derry is net zo Iers als de rest van Noord-Ierland, dat ook gewoon Iers is”, aldus een local die ik vroeg om zijn mening over hoe je de stad nu moet noemen.

Het is en blijft een gevoelige kwestie. Iedereen kent The Troubles en Bloody Sunday. Om iedereen tevreden te stellen is besloten om over het algemeen Derry-Londonderry te hanteren en toen de stad in 2013 “first UK city of culture” was werd het zelfs Legenderry genoemd. Je mag dus Derry, Londonderry, Derry-Londonderry en Legenderry zeggen. Ik gebruik in de rest van dit artikel de naam Derry.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips
Uitzicht vanaf de stadsmuren over de wijk Bogside.
 

De stadsmuren

Derry wordt ook wel “The Walled City” genoemd. Al 400 jaar wordt de binnenstad volledig ommuurd door een historische muur. Een wandeling over deze vestingmuur, met een hoogte van 6 meter, is een absolute aanrader. Ze zijn uitgerust met poorten, wachttorens, kantelen en grote kanonnen.

Ik deed het met een gids die veel leuke weetjes en feitjes kon vertellen. Zijn naam is Ruairí Ó hÉara en hij werkt voor Tours of Derry. Je kunt ook de gratis app “Walk the Walls” downloaden en zelf aan de wandel gaan.

Er zijn nog vier originele toegangspoorten in de stadsmuur te vinden: Bishop’s Gate, Ferryquay Gate, Butcher Gate and Shipquay Gate. Langs de vestingsmuur vind je op meerdere plekken, maar zeker bij de poorten, trappetjes omhoog om de muur mee te betreden.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips

Guildhall

Een plaatje om te zien: Guildhall. Dit neogotische gebouw met rode bakstenen ligt net buiten de stadsmuren vlak tegenover Magazine Gate. Je mag het gebouw binnenlopen en als je geluk hebt wordt het gigantische orgel bespeeld. Kijk vooral ook even omhoog, want de glas-in-loodramen zijn simpelweg schitterend. Er worden regelmatig concerten georganiseerd.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, Guildhall
Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, Guildhall

Peace Bridge

Wandel via de Peace Bridge over de rivier Foyle naar de andere kant van de stad. Sinds de moderne brug geopend werd in 2011 heeft hij meerdere prijzen gewonnen. Aanrader: ga ’s avonds naar de brug voor een bijzondere kijk op de stad en de rivier met mooie verlichting.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, Peace Bridge

St. Columb’s Park

Als je over de Peace Bridge wandelt zie je links al veel groen. Loop als je aan de overkant bent hiernaartoe. Je vindt hier namelijk St. Columb’s Park, een groene oase in de stad, waar je fijn doorheen kunt wandelen en kunt picknicken bij mooi weer. Er is ook een leuke eettent, Café in the Park, waar je zowel binnen als buiten kunt zitten.

Craft Village

Midden in het centrum van Derry vind je Craft Village. Een reconstructie van een 18e eeuws straatje en een 19e eeuws plein waar in knusse pandjes allerlei creatieve ondernemers zitten. Je kunt er winkelen, iets eten en drinken en regelmatig toffe evenementen bezoeken, zoals een kookworkshop of een avond met livemuziek. Kijk op de website voor een agenda.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, Craft Village
Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, Craft Village

Museum The Siege

Dat Derry een hele bijzondere geschiedenis heeft leer je al snel als je een museum bezoekt. Zo is The Siege er één die je niet wilt missen. Heel kort gezegd gaat de expositie hier over The Siege of Londonderry in 1689. Een historische gebeurtenis in de geschiedenis van de Britten en de Ieren. Het was een gevecht tussen twee koningen om de Britse troon waarbij Derry betrokken raakte en 105 dagen lang ruim 30.000 protestanten tussen de stadsmuren opgesloten hebben gezeten. In dit museum komt het indrukwekkende verhaal tot leven.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, The Siege Museum

Museum of Free Derry

Een ander museum dat je bezocht moet hebben is Museum of Free Derry. In het museum werken 5 mensen die allemaal betrokken zijn geweest bij de Bloody Sunday in Derry. De medewerker die ik sprak verloor zijn 17-jarige broertje Michael op die dag. Hij kon mij precies vertellen wat er die dag is gebeurd vanuit zijn eigen beleving. Zijn verhaal benam mij helemaal de adem toen hij op de parkeerplaats van het museum de kogelgaten in de muren aanwees.

Ook de moderne, interactieve tentoonstelling in dit museum is een must om te zien. Nergens kun je meer te weten komen en meer leren over het verhaal achter Bloody Sunday dan hier. Kijk op de website voor meer informatie.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, Museum of Free Derry

Muurschilderingen in Bogside en het Bloody Sunday monument

Op de weg naar het Museum of Free Derry toe (Rossville Street) en tegenover het museum zie je op de muren van de huizen de muurschilderingen over Bloody Sunday en het gevecht om mensenrechten dat de bevolking hier heeft geleverd. Het zijn er in totaal 12, gemaakt door “the Bogside Artists” tussen 1997 en 2004.

Tegenover het Museum of Free Derry (op de Free Derry Corner) vind je het Bloody Sunday monument. Een pilaar met daarop de namen van de slachtoffers. Dagelijks worden er nog verse bloemen neergelegd.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, muurschilderingen Bogside
Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, Bloody Sunday Monument

Muurschilderingen in Fountainhead

Wil je ook de andere kant van het verhaal in beeld zien (die van de loyalisten, oftewel de protestanten) dan raad ik je aan om naar de protestantse wijk The Fountain te lopen. Ook daar zijn enkele muurschilderingen te zien. Niet zoveel en zo groot, maar toch brengen ze een ander verhaal over die de cirkel rond maakt als je meer over de geschiedenis van Derry-Londonderry wilt weten.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, muurschilderingen Fountainhead
Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, muurschilderingen Fountainhead

Halloween vieren in Derry

Wil je graag een keer Halloween vieren op zijn grootst? Dan moet je -net als ik deed- eind oktober een stedentrip Derry plannen. Derry kun je de hoofdstad van het van oorsprong Keltische feest Halloween noemen. In de zeven dagen voor 31 oktober, de dag waarop Halloween gevierd wordt, kun je de hele dag door genieten van feestelijke activiteiten in de stad.

In de drie avonden voor Halloween vindt “Awakening of the Walls” plaats. Op en langs de stadsmuren zie je dan allerlei optredens in Halloweensfeer. Op 31 oktober vindt er ’s avonds een Halloween Parade plaats met grandioos vuurwerk boven de rivier Foyle. En het publiek doet vrolijk mee; iedereen is verkleed. Geweldig om een keer mee te maken! Zie voor meer informatie http://derryhalloween.com/

Lees ook: De beste plek om Halloween te vieren: Derry-Londonderry [een uitgebreid verslag]

Derry Halloween
Ik tijdens het vuurwerk na de Halloween Parade.
Derry Halloween
Niet alles is eng tijdens Halloween. In Derry is tijdens Halloween ruimte voor allerlei soorten kunst en theater. Mooi!

Tower Museum

Nog een bijzonder boeiend museum bezoeken? Het Tower Museum staat in het teken van de gevaarlijke avonturen en scheepswrakken uit de 16e eeuw. Aan de kust van Donegal (wat niet ver van Derry ligt) zonk in 1588 La Trinidad Valencera, het vierde grootste schip van de Spaanse Armada. Vierhonderd jaar later werd het ontdekt door duikers van de City of Derry Sub Aqua Club. In dit museum kom je in beeld en geluid alles over dit schip te weten.

St. Columb’s Cathedral

In hartje stad pronkt de St. Columb’s Cathedral. Deze prachtige kathedraal, met een hoogte van 67 meter, dateert uit 1633 en is daardoor één van de oudste gebouwen. De kathedraal is gebouwd met dezelfde groengrijze steensoort als de stadsmuren.

Binnen in de kathedraal kun je vele historische artefacten bewonderen. Loop ook even binnen bij het Chapter House Museum naast de kathedraal, want daar kun je oude foto’s, schilderijen en boeken bekijken en leer je meer over de geschiedenis van de stad.

St. Columb’s Cathedral

Derry Girls muurschildering

Ook zo gek op de serie Derry Girls, die je op Netflix kunt zien? Het gaat over vier meiden en één jongen in hun tienerjaren en het speelt zich af begin jaren negentig in Derry. Het is vooral komisch, maar tussen de verhaallijnen door leer je ook meer over hoe het toen was om in Derry te leven.

Ikzelf ben groot fan van de serie en vond het dan ook erg leuk om de gigantische muurschildering in het centrum te zien. Een populaire attractie in Derry, want de serie heeft veel fans en de locals zijn er ook erg trots op. Je kunt hem spotten om de hoek van de Badgers bar in Orchard Street.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips, Derry Girls mural

Eten en drinken in Derry

Tijdens mijn stedentrip Derry heb ik op meerdere plekjes gegeten en gedronken. Hier mijn aanraders. Voor echt goeie koffie in een leuk, knus tentje tip ik Cow Bog (Waterloo Street 2). Je kunt er ook heerlijk vega(n) ontbijten en lunchen of jezelf trakteren op een verse brownie.

Voor lunch of diner tip ik Brown’s in Town Restaurant. Een gezellig tentje met een niet te versmaden kaart. Chef Patron Ian Orr heeft de titel “Georgina Campbell’s Ireland Chef of the Year” gewonnen, verscheen in “BBC’s Great British Menu” en “Saturday Kitchen” en won de afgelopen 7 jaar “Best Chef in Northern Ireland in the Good Food Eating Guide”! Ik at er een risotto met kip en pancetta en een lemon possed die ik niet snel zal vergeten.

Aan de overkant van de rivier Foyle (loop via de Peace Bridge) vind je de Walled City Brewery. Deze gezellige, laagdrempelige tent met strak interieur heeft als enige in Ierland de titel “Best Gastro Pub” gewonnen. Hier drink je de lekkerste, ambachtelijke biertjes en smul je van een constant wisselende kaart met gerechten die gemaakt worden met voornamelijk lokale ingrediënten.

In de Craft Village kun je je smaakpapillen strelen bij Soda & Starch. Ook dit is een bijzonder sfeervol, huiselijk restaurant met een topkaart. Er wordt met de seizoenen mee gekookt en van donderdag tot zaterdag staat er vooral vis op het menu.

Zin in een avondje live traditionele muziek in een échte Ierse pub? Peadar O’Donnell’s is de plek waar de locals komen. Ik was er rond 11 uur in de avond op een woensdag en het zat stampvol en was super gezellig. Meer Iers dan dit wordt het niet.

Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips
Ik vierde mijn verjaardag (31 oktober, tijdens Halloween) in Derry en kreeg deze heerlijke “Derry Mess” bij Soda & Starch voorgeschoteld als dessert.

Leuk hotel in Derry

Ik sliep tijdens mijn stedentrip in het City Hotel net buiten de stadsmuren en vlak bij de Peace Bridge. Een fijne, comfortabele uitvalsbasis om te voet de stad te verkennen met een lekker ontbijtbuffet in de ochtend en een binnenzwembad voor extra ontspanning. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Combineer Derry met de Causeway Coastal Route

Wat mij betreft één van de mooiste roadtrip routes van Europa: de Causeway Coastal Route in Noord-Ierland. Je kunt deze roadtrip route starten of eindigen in Derry! Denk aan woeste golven, een glooiend landschap, schapen in de wei, ruige kliffen, bijzondere natuurwonderen, eeuwenoude kastelen en knusse dorpjes. Dit wil je niet missen. Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route]

Nog meer roadtrip in Europa inspiratie? Lees ook: 20x de mooiste roadtrip routes in Europa

Causeway Coastal Route, Noord-Ierland - Map of Joy

Hoe kom je in Derry?

Je kunt onder andere met KLM en easyJet vliegen naar Belfast. Klik hier voor aanbiedingen. Je bent er binnen 1,5 uur. Auto huren in Noord-Ierland? Kies voor Sunny Cars, dan rij je inclusief verzekeringen! Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Meer weten over een auto huren in het buitenland? Lees dit artikel vol tips en informatie over het huren van een auto in het buitenland.

Meer weten over Noord-Ierland? Zie https://discovernorthernireland.com/ Meer weten over Derry? Zie https://www.visitderry.com/

Lees ook:
5x de leukste, traditionele pubs in Belfast [met livemuziek]
12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast
Onvergetelijk: wandel in Noord-Ierland over de Carrick-a-Rede touwbrug
Alles wat je wilt weten over de Giant’s Causeway bezoeken

Ik was in Derry op uitnodiging van Visit Derry, maar dit heeft op geen enkele wijze mijn mening over de stad in dit artikel beïnvloed.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.