Home Duitsland Rastatt: originele stedentrip vol cultuur

Rastatt: originele stedentrip vol cultuur

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Ken jij de Duitse stad Rastatt al? Het is gelegen in het hart van de veelzijdige regio Baden-Württemberg. Een verrassende stedentripbestemming, zéker voor iedereen die van cultuur houdt. Zo kun je er prachtige paleizen bezoeken. Ontdek in dit artikel welke plekken en te doen tips je niet wilt missen.

Over Rastatt

Je kunt Rastatt gerust een verborgen parel van Baden-Württemberg noemen. Het heeft flair, een rijke historie en barokke architectuur. Rastatt heeft een belangrijke rol in zowel de Europese als Duitse geschiedenis, vooral vanwege de zogenaamde Vrede van Rastatt die hier werd gesloten en een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog. Ook heel fijn: de stad is lekker compact, waardoor je alle hoogtepunten makkelijk te voet kunt bezoeken.

Aanschouw Residenzschloss Rastatt

Grootste blikvanger van de stad? Het Residenzschloss Rastatt, ook bekend als het “Versailles van Baden”. Het vormt al meer dan 300 jaar het schitterende middelpunt van Rastatt. Dit paleis wordt beschouwd als één van de mooiste barokke paleizen in heel Duitsland. Kortom; dit wil je een keer gezien hebben!

Aan het begin van de 18e-eeuw lieten markgraaf Ludwig Wilhelm en markgravin Sibylla Augusta zich inspireren door de architectuur van niets minder dan het Paleis van Versailles voor het ontwerp van het paleis met drie vleugels en de bijbehorende tuinen. Ook de aristocratische paleizen in Wenen dienden als voorbeeld. Dit alles levert een bijzondere plek op waar je je in vervlogen tijden waant.

Fotocredit: Holger Klement

Bezoek Stadtkirche St. Alexander

Een historische kerk bezoeken tijdens je stedentrip Rastatt? Loop dan zeker binnen bij de Stadtkirche St. Alexander. Te vinden in het hart van de stad. Het is een opvallend voorbeeld van barokke architectuur in de regio. Binnen zie je prachtige fresco’s, beeldhouwwerken en altaarstukken. Je kunt er diensten en zelfs concerten bijwonen.

Fotocredit: Paul Gärtner


Bewonder Schloss Favorite

Nog een paleis dat zeer de moeite waard is om te bezoeken is het Schloss Favorite in het district Förch van Rastatt. Het diende oorspronkelijk als zomerresidentie voor markgravin Sibylla Augusta. Als bezoeker kan jij hier nu genieten van rondleidingen door de prachtig ingerichte kamers, waarbij je een glimp kunt opvangen van het leven van de aristocratie in de 18e-eeuw. Vooral de indrukwekkende porseleincollectie is bijzonder. Het idyllische park, aangelegd in de stijl van een landschapstuin, wil je ook niet overslaan. Het is heerlijk wandelen tussen de oude bomen en langs de zwanenvijver. Je vindt er ook een fijn café met de grootste selectie gebakjes van de stad.

Fotocredit: Holger Klement


Wandel de Historische Route

Nog meer cultuur en historie? Er is een bijzonder leuke Historische Route in de stad aangelegd. Je loopt in zo’n anderhalf uur langs 24 bezienswaardigheden. Kijk voor meer informatie en een handige kaart voor tijdens de wandeling op deze website. Je kunt ook een papieren kaart ophalen bij het toeristen informatiepunt. Adres: Kapellenstraße 34.

Plan je trip

Wil jij Baden-Württemberg graag als vakantiebestemming ontdekken? Op de website van Tourismus Baden-Württemberg vind je nog veel meer inspiratie, tips en nog niet door de massa ontdekte bijzondere plekken in deze regio. Het fijne is dat je er makkelijk met de auto naartoe kunt. Je bent er vanaf Utrecht al in een kleine 6 uur rijden. Met de trein reizen kan ook. Je reist dan naar de stad Karlsruhe en pakt daar de regionale trein naar Rastatt. Ook dan ben je nog geen 6 uur onderweg vanaf Utrecht gezien.

Je kunt een stedentrip Rastatt combineren met andere bijzondere steden, zoals kuuroord Baden-Baden, maar ook prachtige wandelingen en fietsroutes in de natuur. Liefhebber van wijn? Dan zit je hier ook fantastisch, want wist jij dat je hier zelfs hele goeie wijngaarden kunt bezoeken? Dat geeft toch een instant vakantiegevoel? Op naar Baden-Württemberg!

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.