Home Europa stedentrips Stedentrip Rijeka tips

Stedentrip Rijeka tips

door Nathalie
0 Reacties

Met een adembenemend uitzicht op de Adriatische Zee en een prachtig stadscentrum vol historie en leuke evenementen is Rijeka een toffe stedentripbestemming in Kroatië. Het ligt in de regio Kvarner en is de op twee na grootste stad van Kroatië. Toch is Rijeka nog steeds een redelijk onontdekt plekje aan de Adriatische kust. Lees er alles over in dit artikel vol stedentrip Rijeka tips.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Dubrovnik [en handige tips!]

Een vakantie Kroatië boeken? Neem een kijkje bij de actuele aanbiedingen van de Vakantie Discounter. 

Een stedentrip Rijeka

Rijeka is een levendige kuststad aan de Kvarner baai met heel wat hippe kunstruimtes, restaurants en leuke barretjes. De historische bezienswaardigheden van Rijeka zijn onder andere de levendige centrale markt, de 17e-eeuwse karaktervolle stadstoren en de middeleeuwse ‘Leaning Tower’ die 40 cm overhelt. De hoofdstraat van Rijeka, Korzo, ligt in het hart van de stad en is autovrij, waardoor je de vele winkels, restaurants en cafés rustig kunt verkennen.

Stedentrip Rijeka tips - Map of Joy
Fotocredit: Ivo Biocina.

De leukste museums in Rijeka

Rijeka is ook de thuishaven van vele fascinerende musea voor jong en oud. Pal in het stadscentrum biedt het Peek & Poke Club/Computermuseum een blik op de geschiedenis van de computer. Je kunt er meer dan 1.000 soorten bewonderen, van de eerste rekenmachines tot spelcomputers en andere zeldzame exemplaren en je mag er met retro spelcomputers spelen.

Een andere geweldige keuze is het Natural History Museum. Volledig gewijd aan de geologie, plantkunde en het zeeleven van het Adriatische gebied. Het beschikt ook over een geweldige botanische tuin met meer dan 2000 inheemse plantensoorten.

Ook het Maritiem en Historisch Museum is een aanrader en vertelt je alles over Rijeka en de Kvarner-regio. Kortom; als je van het bezoeken van bijzondere musea houdt tijdens een stedentrip, dan zit je in Rijeka meer dan goed.

Prikkel je zintuigen op de centrale markt

Aan het eind van 19e eeuw werd de centrale markt aan de kust gebouwd en nog steeds is dit een druk bezochte plek in Rijeka. In het begin werd er vis direct vanuit de boot op deze plek verkocht, maar nu is er een overdekt gedeelte op de centrale markt te vinden (gebouwd in 1916), helemaal vol met de vangst van de dag. Een spektakel om te zien tijdens je stedentrip Rijeka. Kijk vooral ook naar boven en bewonder het toegepaste art nouveau dat je aan Wenen doet denken.

Lees ook: Wat te doen in Split? De leukste tips en bezienswaardigheden

Stedentrip Rijeka tips - Map of Joy
Fotocredit: Goran Razic.

Bezoek het fort op de heuvels bij Trsat

Dit heuvelfort net buiten Rijeka is een fascinerend en indrukwekkend historisch monument. In de 13e eeuw was het een strategisch gelegen fort, maar nu is het vooral een populaire attractie, vanwege het unieke uitzicht op de Golf van Kvarner.

Daarnaast is Trsat een belangrijke bedevaartplaats die vandaag de dag nog steeds door heel wat pelgrims wordt bezocht. In de loop der tijd is het meerdere keren gerenoveerd en het klooster herbergt heel wat bijzondere artefacten, waaronder een 15e-eeuws gotisch standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Trsat.

Beleef een show in het Kroatisch Nationale Theater

Deze grootse theaterruimte ontstond in 1880 en is sindsdien een ruimte voor theatervoorstellingen, opera en ballet. Bijzonder: het Kroatisch Nationale Theater organiseert het hele jaar door optredens en concerten op buitenpodia aan de Korzo en op de stranden van Kvarner.

Kunstliefhebbers willen een bezoek aan het historische theater sowieso niet missen. Je komt er alles te weten over de theatertradities van de regio die meer dan twee eeuwen teruggaan in de tijd.

Stedentrip Rijeka tips - Map of Joy
Fotocredit: Ivo Biocina.

Bezoek het beroemde Galeb Schip in Rijeka

Rijeka heeft een lange geschiedenis als havenstad. Het meest beroemde schip is ongetwijfeld Galeb, dat gebruikt werd in de bananenhandel. Het schip zonk in 1944 en werd onder Tito gereconstrueerd die het gebruikte als ontvangstruimte bij politieke bijeenkomsten met wereldleiders. Tegenwoordig is het één van de meest populaire attracties van Rijeka en bovendien zal het ook de locatie zijn voor een aantal veelbelovende evenementen in 2020.

Stedentrip Rijeka tips - Map of Joy
Fotocredit: Damir Kvajo

Praktische informatie

Vanaf Amsterdam kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Rijeka vliegen. Klik hier voor aanbiedingen. In Rijeka kun je allerlei leuke, betaalbare accommodaties boeken. Klik hier voor aanbiedingen.

Op het vliegveld kun je een auto huren. Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door Kroatië. Lees ook: auto huren in het buitenland [informatie en tips].

Voor meer informatie over Rijeka als culturele hoofdstad van Europa, zie https://rijeka2020.eu/en/ en https://www.croatia.hr/nl-NL

Lees ook:
Rondreis Kroatië en Montenegro [reisverslag met tips]
Met de auto naar Kroatië [handige tips]
Vakantie Kroatie inspiratie: 6x mooie onontdekte plekken in Kroatië
5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen]
Doen in Dubrovnik: wandelen over de oude stadsmuren en bezoek Fort Lovrijenac
Rondreis Slovenië en Kroatië [reisverslag]

Laat een reactie achter