Home handige tips Reizen in Coronatijd tip: doe een test via Spoedteststraat

Reizen in Coronatijd tip: doe een test via Spoedteststraat

by Nathalie
0 Reacties

Ga je op reis en heb je een COVID-19 test nodig? Grote kans dat de test dan niet ouder mag zijn dan 72 uur. Misschien kom je er zelfs onverhoopt pas een dag voor vertrek achter dat je een test moet doen? In dit artikel lees je meer over de diensten van Spoedteststraat (door de RIVM gevalideerd).

Hoe lang is de test geldig?

De meeste landen hanteren momenteel de regel dat een negatief testresultaat 3 dagen (72 uur) voor vertrek moet zijn afgenomen om geldig te zijn. Daarbij is soms een aanvullende Antigeen sneltest nodig. Als je een PCR-test hebt afgenomen langer dan 3 dagen voor je vertrek dan is deze niet meer geldig.

Houd er rekening mee dat elk land zijn eigen regels mag maken omtrent corona. Je moet er als reiziger dus altijd voor zorgen dat je op de hoogte bent van het meest actuele regelgeving in het land waar je naartoe reist. Neem een kijkje op de website Nederland Wereldwijd van de RIVM.

Wat zijn de kosten?

Afhankelijk van welke COVID-19 test je wilt afnemen ligt de prijs tussen de € 119,- en € 219,-. De Antigeen sneltest is € 89,- en een PCR-test kun je laten doen vanaf € 149,- of met spoed voor € 219,-.

Wat is het verschil tussen de testen?

Bij een PCR-test wordt in het laboratorium gecheckt op de aanwezigheid van het COVID-19 virus in het afgenomen neusslijm monster. Hoewel een Antigeen sneltest op dezelfde wijze wordt afgenomen, namelijk via een lange wattenstaaf in de neus, wordt bij deze test niet op moleculair niveau gecheckt maar op antigenen. Dit zijn stukjes eiwit van het virus die snel aangetoond kunnen worden.

Je kunt de uitslag van een Antigeen sneltest dan ook binnen 15 minuten krijgen. Het is echter zo dat een Antigeen sneltest minder accuraat is dan een PCR-test. Daarom vragen de meeste landen om een negatieve PCR-test. Soms wordt ook nog om een aanvullende negatieve Antigeen sneltest gevraagd.

Hoe snel komt de uitslag van de spoedtest?

Als je bij de Spoedteststraat een Spoed COVID-19 PCR-test afneemt en je doet dat voor 11 uur ’s ochtends, dan krijg je ’s middags om 17.30 de uitslag. Bij de niet spoed versie van de PCR-test krijg je de uitslag de volgende dag. De uitslag wordt per email gegeven. Je krijgt er een wereldwijd geaccepteerd reiscertificaat bij.

Wat zijn de Spoedsneltest locaties?

Zowel in Bunnik (Utrecht) als op Schiphol kun je 24/7 terecht! Als je een coronatest reserveert via de site, dan kun je zelf gemakkelijk het tijdstip aangeven wanneer je je wilt laten testen. Ook een test bij je thuis is mogelijk.

Testen op Schiphol

De Schiphol testlocatie van Spoedteststraat bevindt zich op de Tupolevlaan 1. Dit is dichtbij de vertrekhal van Schiphol. De autorit van de testlocatie naar de ingang van de luchthaven is ongeveer 10 minuten.

Samenvatting: wat te doen voor je op reis gaat?

Controleer de coronatest vereisten van het land waar je naartoe reist. Check hoe laat je vlucht vertrekt. Maak vervolgens een afspraak om je te laten testen. Afhankelijk van wanneer je vertrekt bepaal je of je een spoedtest of een niet spoed test moet laten doen. Voorbeeld: je vliegt binnen 24 uur? Ga voor de spoedtest. Je vliegt pas over 3 dagen? Dan is een niet spoed test prima. Maar let erop dat de testuitslag vaak niet ouder mag zijn dan 72 uur, dus doe de test niet te vroeg.

Laat een reactie achter