Home Oostenrijk Tips voor het reizen met de auto naar Oostenrijk

Tips voor het reizen met de auto naar Oostenrijk

door: Nathalie

Als je van plan bent om met de auto naar Oostenrijk te reizen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel worden alle aanbevelingen en verplichtingen die van toepassing zijn tijdens het reizen met de auto naar Oostenrijk besproken, zodat je met een gerust hart aan je roadtrip kunt beginnen.

Verplicht om in de auto te hebben 

Eén van de eerste zaken waar je rekening mee moet houden is het feit dat je bepaalde items verplicht in je auto moet hebben. Als je door Oostenrijk rijdt moet je de volgende zaken geregeld hebben:

Verbanddoos of EHBO-kit 

Dit is essentieel om medische hulp te kunnen bieden in geval van ongevallen of ziekte tijdens je reis. Zorg ervoor dat de verbanddoos compleet is en alle benodigde medische spullen bevat, voordat je aan je roadtrip begint.

Gevarendriehoek

Een andere belangrijke verplichting is het meenemen van een gevarendriehoek. Bij pech moet je deze op ongeveer 50 meter afstand van je auto plaatsen. Dit waarschuwt andere bestuurders dat er een obstakel op de weg ligt en kan helpen bij het voorkomen van verdere ongelukken.

Veiligheidsvestjes

Ook moet je ervoor zorgen dat je veiligheidsvestjes bij je hebt. Iedereen die in de auto aanwezig is, moet een veiligheidsvest hebben dat voldoet aan de EN471 norm voorschriften. Het veiligheidsvest moet over je kleding passen en moet gedragen worden op het moment dat je de auto verlaat bij nood of pech. Dit zorgt ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Geldig tolvignet

Daarnaast is het verplicht om tol te betalen wanneer je over de Oostenrijkse wegen rijdt. Je kunt dit doen door het aanschaffen van een tolvignet. Het is belangrijk om te weten dat deze vignetten worden geleverd met directe geldigheid, dus je hoeft niet 18 dagen te wachten voordat je ze kunt gebruiken.

Sneeuwkettingen (tijdens de winterperiode)

Tijdens de wintermaanden zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven door borden langs de weg. Het is daarom sterk aan te raden om altijd sneeuwkettingen in je auto te bewaren, zodat je voorbereid bent als het nodig is.

Winterbanden

Daarnaast moet je auto tussen 1 november en 15 april voorzien zijn van winterbanden. Dit is verplicht om de veiligheid op de weg te waarborgen en noodzakelijk als je bijvoorbeeld op wintersport gaat. Bekijk hier wat de leukste wintersport plekken in Oostenrijk zijn.

Tolwegen en Vignetten

Voor het merendeel van de snelwegen in Oostenrijk is het verplicht om een vignet te hebben. Hier kun je meer informatie vinden over het vignet voor Oostenrijk. Daarnaast zijn er ook enkele aparte wegen waar je tol moet betalen.

Als je op vakantie gaat naar Oostenrijk, heb je een vignet nodig dat online verkrijgbaar is en geldig is voor de standaard snelwegen. Daarnaast zijn er ook zogenaamde sondermautstrecken, voornamelijk tunnels, waar je met een speciaal tolvignet kunt betalen. Gebruik van een camera op de Oostenrijkse snelwegen betekent dat je kenteken wordt gescand, zodat je maximaal kunt profiteren van je vakantie in Oostenrijk. Dit zijn de wegen waarvoor dit geldt:

  • A9 Pyhrn Autobahn – Bosruck en Gleinalmtunnel
  • A10 Tauern Autobahn – Tauerntunnel en Katschbergtunnel
  • A11 Karawanken Autobahn – Karawankentunnel
  • A13 Brenner Autobahn – Brennerpas
  • S16 Arlberg Schnellstraße – Arlbergtunnel

Veel voorkomende files in Oostenrijk

Met het oog op verkeersinformatie, waaronder de drukste knooppunten en meest voorkomende files, is het handig om te weten dat er in het hoogseizoen op de snelwegen in Oostenrijk drukke plekken zijn waar je rekening mee moet houden. 

Deze wegen kun je het beste vermijden:

  • A10 Salzburg – Villach
  • Fernpasstraße B179
  • Bij de grensovergang met Duitsland (Kufstein A12)
  • Bij de Brennerautobahn A13 bij de Italiaanse grens kan ook verkeersdrukte worden verwacht.
  • In het hoogseizoen neemt de intensiteit van het verkeer toe, waardoor er meer verkeersdrukte en files ontstaan op de snelwegen in Oostenrijk.
Rijden over de Silvretta-Hochalpenstraße

Tanken in Oostenrijk

Wanneer je in Oostenrijk bent, zul je waarschijnlijk ook moeten tanken. Gelukkig zijn alle soorten brandstof in Oostenrijk verkrijgbaar en zijn de prijzen meestal lager dan in Duitsland, hoewel de brandstoffen soms andere namen hebben. Dit maakt een autorit naar Oostenrijk extra aantrekkelijk.

In Oostenrijk wordt E95 verkocht onder de namen Super of Bleifrei, terwijl Superplus 98 simpelweg Super Plus wordt genoemd. Diesel en LPG hebben in Oostenrijk dezelfde naam als elders.

Liever goedkoop tanken in Oostenrijk?

Wil je besparen op brandstofkosten in Oostenrijk? Tank dan op zondag en maandag, wanneer de prijzen over het algemeen het laagst zijn. Ook is de benzineprijs buiten de snelweg goedkoper dan op de snelweg en zijn de prijzen vaak lager vóór 12 uur ’s middags.

Welke verkeersregels gelden er in Oostenrijk?

Wanneer je gaat autorijden in Oostenrijk, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels van het land. Door de wetten na te leven, kun je niet alleen boetes voorkomen, maar ook veilig rijden. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten:

  • Zorg dat je een geldig tolvignet voor Oostenrijk hebt voordat je de weg op gaat. Met een geldig auto vignet kunnen automobilisten, motorrijders en campers tegen een eenmalige vergoeding legaal over het wegennet in Oostenrijk rijden.
  • Kinderen die oversteken hebben altijd voorrang, ongeacht waar ze oversteken.
  • Het is verboden om een mobiele telefoon te gebruiken, zelfs als je in de file staat.
  • De maximumsnelheid op de snelwegen in Oostenrijk is 130 km/u, tenzij anders aangegeven.
  • Hulpdiensten hebben voorrang in het verkeer. Automobilisten moeten altijd uitwijken voor hulpdiensten. Het is erg belangrijk dat er altijd voldoende ruimte is op de weg voor het passeren van hulpverleners.

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate links of gesponsorde links/artikelen. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.