Home roadtrip 10x tips voor je eerste camperreis

10x tips voor je eerste camperreis

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Een onvergetelijke roadtrip maken met een camper? Of je nu een camper koopt, huurt of op een georganiseerde camperreis gaat; het is fijn om je goed voor te bereiden. Ontdek in dit artikel 10x tips voor je eerste camperreis. Van het leren kennen van de camper voor vertrek tot welke spullen je mee moeten nemen en waar je voor vertrek over na moet denken.

Lees ook: Internationaal rijbewijs nodig? Lees er hier alles over.

Kies een camper die past bij je reis

Hoeveel bedden heb je nodig, welk type brandstof wil je verbruiken, hoeveel ruimte heb je nodig, welk rijbewijs is vereisd? Dit en meer moet je je van tevoren afvragen. Wil je in korte tijd ver rijden? Dan is een camper die minstens 100 kilometer per uur kan rijden erg fijn.

Leer je camper kennen voor vertrek

Eén van de meest belangrijke tips voor je eerste camperreis is dat je voordat je aan je roadtrip begint de camper leert kennen. Maak proefritjes in de omgeving. Ook kan het helpen om instructievideo´s op YouTube te bekijken. Een camper is geen auto, dus geef jezelf de tijd om te wennen.

Lees ook: 20x de mooiste roadtrip routes in Europa

Plan vooruit

Je hebt met een camper veel vrijheid, maar toch is het handig om van tevoren al een planning te maken met de plekken waar je wilt overnachten. Zeker in het hoogseizoen kan het voorkomen dat je beoogde camperplek al vol is. Om teleurstellingen te voorkomen kun je beter vooruit plannen. In een land als Zweden mag je trouwens wild kamperen met je camper! Zoek dit voor vertrek uit.

Bedenk ook goed of de route die jij wilt rijden camperproof is. Hoe is het met de wegen gesteld en kan de camper onder eventuele bruggetjes door? Daarnaast is het goed om te weten dat je altijd langer over een route zult doen dan Google Maps of een navigatiesysteem aangeeft.

Maak een inpaklijst

Maak voor vertrek een inpaklijst, zo voorkom je dat je dingen vergeet. Van kleding tot reisdocumenten, maar denk bijvoorbeeld ook aan telefoonopladers en wat je in de camper nodig hebt aan pannen, beddengoed etc.

Lees ook: Verplicht mee op vakantie met de auto [handige tips]

Hou je camper georganiseerd

Een praktische tip voor je eerste camperreis: hou je camper georganiseerd. Het is makkelijker om op een klein oppervlak te leven als het goed georganiseerd is, vooral als je in een groep of met kinderen reist. Organiseer je camper zodat je gemakkelijk toegang hebt tot veelgebruikte spullen zoals schoenen, eten, jassen en geld.

Zorg ervoor dat je je slaapplek vóór zonsondergang vindt

’s Avonds laat zoeken naar campings in het donker of ’s avonds laat aankomen is geen ontspannen vakantie. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om een leuke kampeerplek te vinden en jezelf te installeren. Onderzoek de campings van tevoren, zodat je tijd hebt om te ontspannen en te genieten van een diner met een uniek uitzicht. Deze tip voor je eerste camperreis levert je echt meer vakantieplezier op.

Lees ook: 7x handige apps voor een roadtrip

Vergeet je waardevolle spullen niet!

Als je ergens parkeert en de camper verlaat om naar het strand te gaan of om een wandeling te maken, neem dan alle waardevolle spullen met je mee en laat niets achter dat zichtbaar is aan de buitenkant.

Wees je bewust van de natuur en de lokale gemeenschappen

Geniet lekker van je camperreis, maar vergeet daarbij niet rekening te houden met het milieu en de lokale gemeenschappen onderweg. Controleer of je kampeerplek in overeenstemming is met de lokale regelgeving, beperk het lawaai tot een minimum als je in de buurt van andere mensen kampeert en laat je parkeerplek altijd achter zoals het was voor je aankomst.

Lees ook: 5x tips voorbereiding roadtrip met eigen auto

Maak een checklist

Je zult al snel leren dat een camper veel voorzieningen en hulpmiddelen heeft die je goed moet bijhouden. Denk hierbij aan het niveau van de gas-, water- en elektriciteitsvoorziening. Het is belangrijk dat je deze functies controleert voordat je ´s avonds je camper ergens parkeert zodat je niet zonder water, stroom, gas of toilet komt te zitten. Maak ook een routine van het controleren van de sanitaire voorzieningen in de buurt van de camping.

Heb je een hond? Lees ook dit artikel op mijn andere blog Woef Welkom: Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

Zorg voor een veiligheids back-up

Vergeet niet een goede zaklamp en een powerbank in te pakken. Misschien breng je wel lange periodes door in afgelegen gebieden en dan wil je wel een werkende telefoon hebben voor het geval dat er iets gebeurt.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.