Home dichtbij op reis Uitgaan in het Ruhrgebied [de leukste plekken]

Uitgaan in het Ruhrgebied [de leukste plekken]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Een onverwacht leuke stedentripbestemming dichtbij? Dat is het Ruhrgebied in Duitsland! Grote troef is het rauwe, stoere karakter van deze industriële omgeving, waar je veel leuke dingen kunt doen, vooral op het gebied van uitgaan. In dit artikel: uitgaan in het Ruhrgebied [de leukste plekken].

Over het Ruhrgebied

Nergens in Duitsland is zoveel industrieel erfgoed te vinden als in het Ruhrgebied (dat dus ook wel als één grote stad bekend staat). Ongeveer 3500 industriemonumenten geven het bewogen verleden van het Ruhrgebied weer. De oude steenkoolmijnen hebben plaatsgemaakt voor groen en nieuwe, vaak culturele, functies. Niet voor niets was het Ruhrgebied in 2010 Cultuurhoofdstad van Europa.

Het Ruhrgebied is een regio net over de Duitse grens, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Je bent er zó vanuit Utrecht, want het is slechts 1.30 uur rijden! Dit alles maakt van het Ruhrgebied een ideale bestemming voor een lang weekendje weg.

Uitgaan in Bochum

De Bermuda3Eck (en het aangrenzende Ehrenfeld), in de binnenstad van Bochum, is het bekendste uitgaansgebied van het Ruhrgebied. Hier heb je de hoogste bardichtheid in het hele Ruhrgebied (meer dan 80 horecabedrijven zitten hier) en kun je van de ene naar de andere bar gaan voor een lekker lokaal biertje. Als de avond op gang is gaan de voetjes van de vloer in de bars en clubs.

In de zomer is het hier extra gezellig, want dan verschijnt hier een grote biertuin! Verder vind je in de Bermuda3Eck vele restaurants, met voor ieder wat wils. Een typisch lokale aanrader is het Bratwursthaus, want hier worden allerlei braadworsten geserveerd. Kijk op deze website voor evenementen in deze wijk, zoals concerten en theatervoorstellingen.

Uitgaan in het Ruhrgebied [de leukste plekken] _ Map of Joy

Uitgaan in Duisburg

De Innenhafen (onderdeel van de Binnenhafen) is helemaal hip en happening. Het wordt beschouwd als één van de grootste binnenhavens van Europa. Hier liggen imposante schepen voor anker te wachten op de volgende tocht over de wereldzeeën, via de zeehavens Amsterdam, Emden, Rotterdam, Antwerpen of Hamburg.

Het is 10 km² groot en je vindt er veel toffe restaurantjes in de oude industriële panden. Strijk bijvoorbeeld neer bij Kuppersmuhle Restaurant met een gevarieerde menukaart, Bolero Duisburg met een Mexicaanse kaart en Faktorei voor ander andere lekkere burgers.

Ook fijn: er is een promenade aangelegd waar je heerlijk kunt wandelen terwijl de zon steeds verder achter de horizon met industrieel erfgoed verdwijnt.

Landschaftpark Duisburg-Nord

Oorspronkelijk is het Landschaftpark Duisburg-Nord (ook wel LaPaDu genoemd) een staalfabriek, maar nu is het een plek waar je ook ’s avonds allerlei culturele hoogtepunten kunt beleven.

In het weekend baadt de voormalige staalfabriek in allerlei kleuren, want dan zijn er lichtinstallaties te bewonderen van London Design kunstenaar Jonathan Park. Een echt onvergetelijke ervaring is de begeleide fakkeltocht.

In de gloed van het licht van de fakkels dwaal je door de oude staalfabrieken en leer je meer over de industriële geschiedenis van deze indrukwekkende plek. Deelname kost € 14,-, je krijgt een fakkel in bruikleen. Zie deze website voor meer informatie over Landschaftpark Duisburg-Nord.

Uitgaan in het Ruhrgebied [de leukste plekken] _ Map of Joy

Copyright: Nielinger.

Uitgaan in Dortmund

De wijk Kreuzviertel in Dortmund behoort absoluut tot één van de meest trendy wijken van het Ruhrgebied. Het is een wijk met oude gebouwen en veel gezellige zijstraatjes, waar vooral architecten, kunstenaars, freelancers en studenten wonen.

In deze creatieve setting tref je talrijke bars, pubs en restaurants voor een leuke avond uit. Aanraders zijn: Kieztörtchen en Froilein Meier.

Street Food Festivals

Ook worden er regelmatig street food festivals georganiseerd in het Ruhrgebied. Je kunt een avond lang allerlei smaken van over de hele wereld proeven bij de Lohberg Mijn of op het Landschaftspark Duisburg-Nord. Omringd door oud-industrieel oogsnoep en met deuntjes van bands en dj’s. Kijk hier voor meer informatie.

Uitgaan in het Ruhrgebied [de leukste plekken] - Map of Joy

Voordelig: de RUHR.TOPCARD

Geld besparen tijdens je verblijf in het Ruhrgebied? Je kunt de zogenaamde RUHR.TOPCARD aanschaffen voor flinke kortingen en gratis toegang bij geselecteerde attracties. Denk bijvoorbeeld aan gratis toegang tot Movie Park Germany, alpincenter Bottrop, Zoo Wuppertal en de Gasometer in Oberhausen.

De kaart kost € 54,- voor volwassenen en € 35,- voor kinderen en is één heel kalenderjaar geldig, dus je kunt nog een keer terug voor meer leuks. De kaart kan online of bij lokale verkooppunten gekocht worden. Zie deze website voor meer informatie of het kopen van de RUHR.TOPCARD.

Leuk! Je kunt met je RUHR.TOPCARD ook van kortingen in Nederland genieten. Zo kun je, vlak buiten het Ruhrgebied, bijvoorbeeld voordelig naar de Apenheul en Thermen Bussloo.

Meer Duitsland tips? Klik hier voor allerlei verhalen over Duitsland.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.