Home Faeröer Eilanden Vakantie naar de Faeröer Eilanden: alles wat je moet weten

Vakantie naar de Faeröer Eilanden: alles wat je moet weten

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Een reis maken naar de Faeröer Eilanden? Het is een waanzinnige outdoor bestemming. Denk aan ruige kliffen, schilderachtige valleien en mooie watervallen. Maar de Faeröer Eilanden is wel een bestemming die vraagt om de nodige voorbereiding. In dit artikel over een vakantie naar de Faeröer Eilanden ontdek je alles wat je moet weten.

Waar liggen de Faeröer Eilanden op de kaart?

Als je op de kaart een driehoek trekt tussen Schotland, IJsland en Noorwegen, dan kom je bij de Faeröer Eilanden uit. Het ligt boven Shetland en als je nog verder naar het noorden gaat zit je in IJsland. Het bestaat uit 18 eilandjes.

Zijn de Faeroër Eilanden een land?

De Faeröer Eilanden heeft veel elementen van een volwaardig land. Het heeft bijvoorbeeld een eigen vlag en een eigen taal, maar het is niet helemaal onafhankelijk. Denemarken beheert nog steeds de militaire defensie, politie, justitie, valuta en buitenlandse zaken, maar de Faeröer Eilanden is sinds 1948 autonoom grondgebied. De officiële status is: een land dat deel uitmaakt van het Koninkrijk Denemarken. Ook goed om te weten: de Faeroër Eilanden zijn geen lid van de EU.

Welke taal spreken ze op de Faeröer Eilanden?

De taal op de Faeröer heet “Faeröers”, maar het grootste deel van de bevolking spreekt ook Deens. Ben je al eens in IJsland geweest? Dan zul je merken dat het Faeröers vergelijkbaar is met de IJslandse taal. Met Engels red je je trouwens prima! Ik ben er tijdens mijn verblijf van 8 dagen niemand tegengekomen die geen Engels sprak.

Lees ook het artikel: Wat te doen op de Faeröer Eilanden: tips en bezienswaardigheden

Waar betaal je mee op de Faeröer Eilanden?

In mijn ervaring is het meebrengen van een creditcard voldoende. En als je toch liever cash bij je hebt dan kun je kiezen voor Deense Kronen die je ter plekke kunt pinnen.

Hoe kom je op de Faeröer Eilanden?

Ik vloog zelf met KLM en Atlantic Airways naar de Faeröer Eilanden. Vanaf Schiphol vlieg je eerst naar Kopenhagen, om daar een overstap te maken op een vliegtuig van Atlantic Airways dat land op luchthaven Vágar. Je kunt dit vliegticket gewoon bij KLM boeken, die werken samen met Atlantic Airways. Je kunt ook via Edinburgh, Reykjavik en Bergen naar de Faeröer Eilanden vliegen, maar dan moet je wel twee losse tickets boeken. Zo kun je er bijvoorbeeld een stedentrip of extra reis aan vastplakken.

Een andere optie is om per boot naar de Faeröer Eilanden te varen. Je stapt in Hirtshals in Denemarken aan boord van een ferry van Smyril Line. In ongeveer 1,5 dag bereik je de Faeroër Eilanden. Tijdens de nacht overnacht je in één van de comfortabele hutten aan boord. Een voordeel: je kunt je eigen auto meenemen. Ik zag meerdere Nederlandse kentekens voorbijkomen toen ik er was, dus dit is een populaire optie.

Beste reistijd voor de Faeröer Eilanden

Over het algemeen kun je stellen dat mei-september de beste reistijd is voor de Faeröer Eilanden. Dan valt namelijk de minste neerslag. Dit is ook precies de periode waarin je de papegaaiduikers kunt zien. Een toffe bonus! In juli en augustus is het drukker dan normaal, omdat veel locals zelf vakantie vieren en vooral ook veel Denen het vliegtuig of de boot pakken naar de Faeröer Eilanden.

Het weer op de Faeröer Eilanden

Daar kan ik kort over zijn: zeer onvoorspelbaar, eigenlijk altijd fris en ook nat. Je kunt hier 4 seizoenen op één dag ervaren of zelfs in een kwartier, terwijl het hartje zomer is. Het is dan ook belangrijk om hier constant rekening mee te houden.

Draag laagjes en bekijk het weer voordat je bijvoorbeeld aan een hike begint. Zeker als je een hike langs kliffen zonder hekwerk maakt is dit écht noodzakelijk. Bij harde wind moet je dit gewoon niet doen voor je eigen veiligheid. Ik was er in de zomer van 2023 en beleefde twee uitzonderlijk warme dagen van 21 graden. Twee dagen later was het 8 graden… Meestal is het in de zomer minimaal 6 en maximaal 12 graden. In de winter schommelt het tussen de 2-6 graden. In de winter valt wel sneeuw, maar nooit een heel dik pak.

Boek eerst je huurauto

Als je een reis naar de Faeröer Eilanden plant is het heel belangrijk om eerst je huurauto te boeken. Er zijn op de Faeröer Eilanden namelijk maar zo’n 1200 huurauto’s in totaal beschikbaar! Hoe eerder je boekt, hoe meer keus, en hoe goedkoper je een huurauto kunt boeken. Ik deed het 7 maanden van tevoren. Lees ook: auto huren in het buitenland [informatie en tips] daarin staat alles wat je wilt weten.

Hoe zijn de wegen op de Faeröer Eilanden?

De wegen zijn in goeie staat op de Faeröer Eilanden. Denk aan asfalt dat goed wordt onderhouden (hier en daar af en toe een kuiltje). Natuurlijk zijn er ook weggetjes van zand of grind die je tegen zult komen, maar dit is voor korte stukjes, om bijvoorbeeld bij een parkeerplaats te komen. Lees ook het artikel: Autorijden op de Faeröer Eilanden: alles wat je moet weten

Hoe zijn de faciliteiten op de Faeröer Eilanden?

Heel goed! Een tankstation is nooit ver weg en dat geldt ook voor een supermarkt. Daarnaast viel het mij op dat je op behoorlijk veel plekken een openbaar toilet vindt. Gratis, redelijk schoon en vaak voorzien van toiletpapier en zelfs handzeep.

Waar verblijven op de Faeröer Eilanden?

Er zijn inmiddels gelukkig behoorlijk wat accommodaties te vinden op de Faeröer Eilanden. Ik weet nog wel dat ik me in 2014 ging oriënteren op een zelf samengestelde reis naar de Faeröer Eilanden en dat ik vrijwel niets kon vinden, op wat verbouwde garages met een bed na. Nu zijn er een aantal toffe hotels en kun je bij particulieren hele toffe vakantiehuisjes en appartementen boeken, verspreid over meerdere eilanden. Ook hier de tip om niet te lang te wachten met het boeken van je accommodatie. Hoe eerder, hoe beter, want het aanbod is nog altijd minimaal vergeleken andere bestemmingen.

Lees ook: 10x bijzondere hotels op de Faeröer Eilanden

Omdat wij een roadtrip gingen maken over de verschillende eilanden kozen wij de hoofdstad Tórshavn als uitvalsbasis voor onze vakantie op de Faeröer Eilanden. Dit ligt heel centraal. Nadeel is wel dat je meer kosten maakt voor het gebruiken van de toltunnels naar de andere eilanden. Elke keer als je door een toltunnel rijdt betaal je namelijk tol.

Heb je een paspoort of visum nodig voor de Faeröer Eilanden?

Een paspoort of ID-kaart is voldoende, je hebt geen visum nodig. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Je paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens het gehele verblijf.

Hoelang nodig om de Faeröer Eilanden te verkennen?

Je kunt de hoogtepunten afvinken in 3 dagen, maar dat raad ik niemand aan. Al is het maar omdat slecht weer roet in het eten van je planning kan gooien. Zelf ben ik 8 dagen op de Faeröer Eilanden geweest en dit was ruim voldoende. Ik heb meerdere eilanden kunnen ontdekken en hoefde niet te haasten.

Je mag niet overal zomaar lopen op de Faeröer Eilanden

Als je op de Faeröer Eilanden bent let er dan op dat je niet zomaar overal mag lopen. Vaak staat dit goed aangegeven met bordjes. Vrijwel elk stuk land is in handen van een particulier. Ook wordt er gevraagd om rekening te houden met de privacy van de bewoners in de dorpjes waar je komt.

Om het gras niet te beschadigen is het zeer belangrijk dat je je aan de lokale regels houdt. Voor veel locals is het gras enorm belangrijk, omdat ze daar hun schapen mee voeden. Veel landeigenaren vragen sinds een paar jaar een toegangsprijs om hun land te betreden. Met het geld dat ze hiermee ophalen beheren ze hun land. Zo maakte ik een wandeling naar het beroemde meer dat optisch boven de oceaan zweeft. Daar moest ik 200 Deense Kronen voor aftikken, oftewel 27,- euro.

Zijn de Faeröer Eilanden duur?

Helaas wel! Ik ben meerdere keren in alle Scandinavische landen en IJsland geweest en de Faeröer Eilanden spannen echt de kroon. Je verblijf, het vliegticket en de huurauto: allemaal fors aan de prijs. Boodschappen zijn duurder, maar ondanks dat de Faeröer Eilanden vrij afgelegen liggen en alles per boot of vliegtuig naar de Faeröer Eilanden gebracht moet worden is het best betaalbaar.

Restaurants zijn een stuk prijziger. En dan nog heb je zelf de keuze tussen een pizza of een restaurant met een Michelin-ster. Zo aten wij op een avond in een laagdrempelig restaurant een kleine salade, friet voor 2 personen, een hamburger en twee cola en moetsen daar bijna 60,- euro voor afrekenen. Wil je de prijzen laag houden? Verblijf dan in een vakantiehuisje met eigen keuken en neem zelf gesmeerde broodjes voor onderweg mee. Dat laatste is sowieso een goed idee, want op veel plekken is simpelweg geen horeca.

Waar je ook rekening mee moet houden qua kosten zijn de tolwegen én het feit dat veel bijzondere, beroemde plekken entreegeld vragen (hiermee onderhouden ze het landschap). Zoals eerder genoemd maakte ik een wandeling naar het beroemde meer dat optisch boven de oceaan zweeft. Daar moest ik 200 Deense Kronen voor aftikken, oftewel 27,- euro. Op het eiland Kalsoy en het eiland Mykines betaal je ook geld om het land te mogen betreden en zo zijn er nog meer plekken die dat doen.

Zijn de Faeröer Eilanden toeristisch?

Het valt nu nog mee, zelfs in het hoogseizoen, maar je voelt al duidelijk hoe de inwoners ermee worstelen dat er steeds meer toeristen komen. Ze zijn er blij mee en er trots op dat de Faeröer Eilanden bezoekers van over de hele wereld trekt, maar ze maken zich ook zorgen. De Faeröer Eilanden zijn niet groot en kunnen een grote stroom toeristen echt niet aan.

In een dorpje als Saksun, dat door Instagram een grote hit is geworden, wonen sinds een paar jaar bijna geen mensen meer. Ze trokken het simpelweg niet dat er dagelijks bussen vol mensen naar hun dorp kwamen kijken. Ook een eiland als Mykines, dat bekend staat als het eiland van de papegaaiduikers, wordt langzaamaan onder de voet gelopen. Het vragen van de eerder genoemde entreegelden om een bepaald stuk land te mogen betreden helpt iets, maar of het genoeg is zal de tijd leren.

Het is niet voor niets dat er overal bordjes in het gras staan met teksten als: gebruik geen drone, respecteer de privacy van de bewoners en loop niet over het gras. Ik zal eerlijk zijn; je voelt je hierdoor soms niet welkom, maar ik begrijp het wel. Veel dorpjes op de Faeröer Eilanden zijn enorm klein en rustig (soms woont er maar één familie). Moet je je voorstellen dat je daar woont en dat er constant toeristen door je straat lopen, herrie maken en het gras kapot lopen.

Moet je dan maar niet gaan? Die vraag heb ik mezelf ook gesteld. Ik heb ervoor gekozen om wel te gaan, maar wel heel bewust te reizen. Ik ben bijvoorbeeld niet naar het eiland Mykines gegaan, maar wel naar het nog niet bekende eiland Sandoy. Ook heb ik me overal aan de regels gehouden en respect getoond.

Saksun

Waar vind je papegaaiduikers op de Faeröer Eilanden?

Het eerder genoemde eiland Mykines staat bekend als het papegaaiduikerseiland, maar omdat dit eiland wordt ondergelopen door toeristen heb ik deze overgeslagen. Ik had op andere plekken het geluk om papegaaiduikers te spotten.

Zo zag ik ze op de kliffen bij de Múlafossur waterval, in het zuidoosten van het eiland Sandoy en in het dorpje Gjógv. Maar er zijn meer plekken waar je ze tijdens hun broedseizoen kunt spotten. Mijn advies: hou je ogen goed open als je in de buurt van kliffen bent. Het broedseizoen van de papegaaiduiker loopt van mei-september.

Kan ik EU-roaming gebruiken op de Faeröer Eilanden?

Inmiddels kun je via de meeste providers gewoon gebruikmaken van EU-roaming (check dit voor de zekerheid wel even bij jouw provider). Hou er wel rekening mee dat je niet overal bereik zult hebben. Wifi is ook vrijwel overal gratis te gebruiken.

Inpaklijst voor de Faeröer Eilanden

Er zijn een aantal items die je zeker in je koffer moet doen als je de Faeröer Eilanden gaat bezoeken. Of je nu in de zomer of de winter naar de Faeröer Eilanden gaat. Denk aan waterproof wandelschoenen, een waterproof jas en een waterproof broek. Verder is het ook fijn om een muts, sjaal en handschoenen mee te nemen.

Ik had ook wandelstokken mee, die voor extra grip zorgen tijdens de hikes. Zelfs in de zomer is thermo ondergoed (liefst van merino wol) een aanrader. En ben je net als ik gek op fotografie? Neem dan een groothoeklens mee (ik heb er zelf één van Canon). De landschappen schreeuwen erom! En een waterproof rugzak is ook erg fijn.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Leonie 17/07/2023 - 12:01

Ik heb met veel plezier en enigzins jaloers of, beter gezegd, heel erg jaloers jullie avonturen gevolgd op de Faeröer eilanden! De papegaaienduikers spotten staat erg hoog op mijn wishlist (zie jaloers)! Bedankt voor dit mooie en handige verslag.

Reply
Nathalie 17/07/2023 - 13:54

Hey Leo, wat leuk om te horen. Ik zeg; sparen en gaan!

Reply
Simone | Paper Travels 21/07/2023 - 21:45

Ja zo tof! Die papegaaiduikers staan al echt een lange tijd op mijn wensenlijstje… Het gaat er een keer van komen. Was leuk om digitaal met je mee te reizen!

Reply
Nathalie 22/07/2023 - 15:12

Leuk om te horen Simone! De aanhouder wint bij het spotten van die pretbekjes, dat heb ik wel bewezen 😉

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.