Home handige tips Verplicht mee op vakantie met de auto [handige tips]

Verplicht mee op vakantie met de auto [handige tips]

door Nathalie
0 Reacties

Met de auto op vakantie? Het is wat mij betreft de meest ideale en leuke manier van reizen. De vakantie begint al als je je eigen straat uit rijdt. Heerlijk! Het is alleen wel belangrijk dat je voor vertrek kijkt naar wat je echt niet mag vergeten mee te nemen of moet regelen voor je vakantie met de auto. Denk bijvoorbeeld aan je kentekenbewijs of een milieusticker. En is je autoverzekering eigenlijk wel geldig in het buitenland? In dit artikel: verplicht mee op vakantie met de auto [handige tips].

Lees ook mijn artikel: Internationaal rijbewijs nodig? Lees er hier alles over.

Echt niet vergeten mee te nemen op vakantie met de auto

Naast alle baggage die je mee wilt nemen zijn er een aantal dingen die je echt niet mag vergeten op vakantie met de auto, ongeacht je vakantiebestemming. Denk aan je rijbewijs, paspoort en kentekenbewijs (en check ruim op tijd of deze nog geldig zijn).

Naast deze verplicht op vakantie met de auto mee te nemen producten, zijn er nog een aantal items die niet in ieder land verplicht zijn, maar wel heel handig zijn om mee te nemen. Denk hierbij aan:
· reservesleutel van je auto
· een gevarendriehoek
· veiligheidshesje
· reservelampen
· EHBO-doos
· Europees schadeformulier
· goedgekeurde brandblusser
· voor alle brillendragers: een reservebril

Ga je niet met je eigen auto op reis, maar wil je een auto huren in het buitenland? Lees dan dit artikel vol handige tips en informatie.

Ieder land zijn eigen regels

Wat je echt moet inpakken hangt af van je vakantiebestemming en de route ernaartoe. Ieder land heeft zo zijn eigen regels. De kans is groot dat je door België, Frankrijk en/of Duitsland rijdt, dus over deze drie landen geef ik extra tips, zodat je goed voorbereid op vakantie met de auto kunt.

Verplicht meenemen in de auto in België

Wist jij bijvoorbeeld dat het Belgische Antwerpen in het centrum en op de linkeroever een ‘lage-emissiezone’ heeft ingevoerd? Met een Nederlands kenteken hoeft je voertuig niet geregistreerd te worden als het voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor de lage-emissiezone (dit controleer je hier lez.antwerpen.be). Nederlandse voertuigen worden automatisch geregistreerd aan de hand van de informatie in het kentekenregister van de RDW. Wie de zone inrijdt met een voertuig dat niet voldoet aan de gestelde normen krijgt een boete. België kent daarnaast een aantal verplichte veiligheidsartikelen zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en goedgekeurde brandblusser.

Lees ook: 10x tips voor je eerste camperreis

Goed voorbereid op vakantie met de auto [handige tips]

Verplicht meenemen in de auto in Frankrijk

Staat de Autoroute du Soleil op de planning? In Frankrijk heb je niet alleen een gevarendriehoek en veiligheidsvestje nodig, maar ook een alcoholtest (deze kun je bijvoorbeeld in de grote bouwmarkten kopen). Daarnaast is een milieusticker (eco vignet) verplicht als je bijvoorbeeld door het centrum van Parijs of een andere grote stad rijdt. Er zijn twee soorten milieuzones: permanente en tijdelijke milieuzones. En er zijn verschillende soorten milieustickers. De sticker heet in het Frans officieel certificat qualité de l’air, maar wordt ook CQA of vignette Crit’Air genoemd. Meer informatie hierover kun je vinden op certificat-air.gouv.fr.

Zoek je een handig inpaklijstje voor je roadtrip met de auto? Klik hier.

Verplicht meenemen in de auto in Duitsland

Gaat je route door Duitsland of is dit land jouw vakantiebestemming dit jaar? Houd er dan rekening mee dat je in ieder geval een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos meeneemt in de auto. Deze drie dingen zijn namelijk verplicht.

Ook controleren ze in Duitsland streng op het feit of je wel of niet een milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) hebt voor de grotere steden. Mijn ervaring is dat je meestal wel de buitenwijken van een Duitse stad zonder milieusticker kunt doorrijden, maar zodra je dichtbij het centrum komt je echt niet onder het nodig hebben van een sticker uit komt. Een sticker heb je al vanaf € 13,95 als je deze hier online koopt bij de ANWB en je hebt er lang plezier van.

Ga je met je hond op vakantie met de auto? Zie dit artikel met handige tips.

Check de geldigheid van je autoverzekering

Ook een belangrijk onderdeel van goed voorbereid op vakantie met de auto gaan is het controleren van je autoverzekering. Is je autoverzekering geldig in het buitenland? Je autoverzekering is in de meeste Europese landen gewoon geldig. Als je een autoverzekering afsluit krijg je van je verzekeraar een groene kaart. Op deze kaart vind je een overzicht van alle landen waar je autoverzekering dekking biedt. Sommige landen zijn op de kaart doorgestreept. In deze landen is je verzekering niet geldig. Het is aan te raden om dit voor je vakantie eens te bekijken.

Hoewel het (binnen de EU) niet verplicht is om de kaart mee te nemen, wordt dit wel aangeraden. Het is namelijk een internationaal verzekeringsbewijs. Ga je op vakantie met de caravan? Dan moet je voor bepaalde landen nog een tweede groene kaart aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld als je naar Duitsland, Polen en Spanje gaat.

Goed voorbereid op vakantie met de auto [handige tips] - Map of Joy

In samenwerking met Independer.

Laat een reactie achter