Home IJsland Walvissen spotten in Húsavik, IJsland

Walvissen spotten in Húsavik, IJsland

geschreven door Nathalie
4 comments

Het is een ervaring om nooit te vergeten; het zien van walvissen in de vrije natuur. In IJsland is het mogelijk om walvissen te spotten tijdens een safari per boot. Walvissen spotten met een boottocht in IJsland kan het beste vanuit het dorpje Húsavik in het noorden van IJsland. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over het maken van een walvis safari vanuit Húsavik in IJsland. Echt iets wat je moet doen in IJsland.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route]. Een mooie roadtrip route door Noord-IJsland

Wanneer en waar kun je walvissen spotten in IJsland?

Over het algemeen kun je stellen dat tussen april en september de kans het grootst is om walvissen te spotten in IJsland. De beste plekken om dat te doen zijn Reykjavik, Akureyri en Húsavík vanaf een boot. De allerbeste plek is Húsavík, omdat je vanuit dit dorpje de Skjálfandi baai bij invaart om de walvissen te spotten. In deze baai is bijzonder veel voeding te vinden voor de walvissen. Húsavik wordt ook wel de walvis hoofdstad van het noorden genoemd.

Op zoek naar een accommodatie in (de buurt van) Húsavik? Kijk hier voor aanbiedingen.

 

Welke walvissoorten kun je zien?

Je hebt kans op het zien van meer dan 20 soorten (wal)vissen. Er zwemmen hier namelijk ook veel andere vissoorten rond. Je hebt grote kans op het zien van de bultrug, blauwe vinvis, dwergvinvis, gewone vinvis, potvis, orka, witsnuitdolfijn en de bruinvis.

Met geluk spot je ook nog zeehonden of papegaaiduikers (vanuit Húsavik kun je zelfs naar een eiland waar papegaaiduikers broeden in de zomer). Maar let op: het blijft een safari en daardoor heb je nooit 100% garantie dat je een dier te zien krijgt.

Walvissen spotten in Húsavik, IJsland - Map of Joy

Bij welke organisatie boeken?

Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om een activiteit met dieren alleen te doen als ik op voorhand zeker weet dat het niet schadelijk of hinderlijk is voor dieren. In de haven van Húsavik zitten meerdere aanbieders van walvis safari’s. Je kunt kiezen voor een RIB safari (dat zit je met een klein groepje op een RIB boot) of een safari per grote boot waar een grotere groep mensen aan boord kan.

Na flink googlen en het lezen van ervaringen koos ik voor de organisatie North Sailing en de ‘Silent Whale Watching’ safari van 3 uur. Ik kocht mijn ticket aan de kassa (€ 85,- per persoon) in het kantoor in de haven, maar je kunt ook reserveren. Tijdens deze walvis safari wordt gebruikgemaakt van een stille, elektrische boot voorzien van groene stroom. Doordat de boot weinig geluid maakt ondervinden de walvissen er geen hinder van.

Een prachtige roadtrip in de buurt van Reykjavik maken? Lees dit artikel met 10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes met uitgestippelde roadtrip route.

Mijn ervaring met de walvis safari

De boot was comfortabel, de gids voorzag iedereen van warme, goede kleding (het kan flink koud worden op zee) en de gids deed zijn best zoveel als mogelijk te vertellen en de bestuurder naar de plekken te laten varen waar de walvissen zich bevinden. Onze boot bleef op gepaste afstand van de dieren, wat ik ook heel belangrijk vind. Zoals je op de foto’s kunt zien deden andere organisaties dat niet.

Ik zag tijdens mijn walvis safari in Húsavik in september 2017 tientallen bultrugwalvissen, maar geen andere dieren. Ze zwommen soms op slechts tientallen meters langs de boot, wat enorm veel indruk maakt. Een bultrugwalvis kan wel 16 meter lang worden! Ze zijn echt gigantisch groot. Vaak zie je alleen het achterste gedeelte van de bultrugwalvis. Als het dier adem moet halen (gemiddeld ongeveer om het kwartier), doet hij dat via het zogenaamde ‘spuitgat’ op zijn kop.

Zodra je ergens een fonteintje of een geiser (soms wel 3,5 meter hoog) ziet opduiken uit het water weet je dat je moet opletten, want enkele seconden later volgt een deel van de rug met daarop een vin en hun geweldig mooie sierlijke staart. Als je geluk hebt kun je een springende bultrugwalvis zien. Dan duikt hij op vanuit het water. De bultrugwalvis staat erom bekend dit graag te doen, net als dolfijnen.

Lees ook: 22x de allermooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben

Walvissen spotten in Húsavik, IJsland - Map of Joy
Walvissen spotten in Húsavik, IJsland - Map of Joy
Walvissen spotten in Húsavik, IJsland - Map of Joy
Walvissen spotten in Húsavik, IJsland - Map of Joy
Walvissen spotten in Húsavik, IJsland - Map of Joy
Walvissen spotten in Húsavik, IJsland - Map of Joy

Reizen naar IJsland

  • Auto huren? Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door IJsland.
  • Op zoek naar een accommodatie in IJsland? Zie Booking.com, waar je vaak kunt boeken met gratis annuleren, zodat je reisplannen flexibel blijven.
  • Reisgids IJsland nodig? Neem hier een kijkje voor het aanbod.
  • Goedkoop, leuke activiteiten doen? Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Lees ook deze artikelen:
IJsland in de herfst: 3x de mooiste watervallen
10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland [roadtrip route]

4 comments

Sophie 05/03/2018 - 12:34

Zo gaaf! Wij hadden helaas minder geluk en hebben alleen dolfijnen gezien. Ook heel leuk natuurlijk :-)

Reply
Nathalie 06/03/2018 - 10:09

Het is inderdaad altijd een kwestie van mazzel hebben. Ik had dolgraag orka’s gezien.

Reply
Chantal 20/03/2019 - 07:51

Wauw wat mooi! Is de boottrip ook geschikt voor mensen die want minder goed te been zijn? Of is het een ruig tripje?
Groetjes

Reply
Nathalie 21/03/2019 - 17:42

Hi Chantal, je kunt zitten op de boot, dus dat moet geen probleem zijn. Ook kun je je vasthouden aan de reling als ik het me goed herinner.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.