Home Oostenrijk 4x geweldige wandel- en fietsroutes in Zillertal [bike & hike]

4x geweldige wandel- en fietsroutes in Zillertal [bike & hike]

door Nathalie
0 Reacties

Gek op wandelen en/of fietsen? In het Oostenrijkse Zillertal kun je volop genieten van wandel- en fietsplezier. De natuur in dit gebied staat garant voor kilometers lang genieten in de buitenlucht. Al trappend de berg op en al wandelend de top bereiken; “bike & hike” is hier subliem. Ontdek hier 4x geweldige wandel- en fietsroutes Zillertal.

Lees ook: Wat te doen in Vorarlberg in de zomer? De 10 leukste tips!

Wandel- en fietsroutes in Zillertal

In het intro las je het al: bike & hike. De combinatie van wandel- en fietsroutes is ideaal om Zilltertal te ontdekken. Soms is de weg naar de bergtop te lang om in één dag af te leggen. En daarom komen de bike & hike routes in Zillertal als geroepen.

Je wisselt af tussen wandelen en fietsen om zo langere afstanden te overbruggen. Je pikt je (e)mountainbike op aan de voet van de berg om zo over de lange kronkelende alpen- en boswegen te razen. Wanneer er steile, rotsachtige beklimmingen je pad kruisen, ruil je je fiets in voor stevige wandelschoenen.

Heb je de bergtop bereikt? Dan pik je opnieuw je mountainbike op die voor een vlotte afdaling zal zorgen. Al bollend naar beneden geniet je van de uitzichten links en rechts van het pad. 

Uiteraard kan er ook afzonderlijk gewandeld en gefietst worden in Zillertal. De Oostenrijkse wandelbestemming beschikt over optimale bewegwijzerde wandelpaden die zich uitstrekken over een oppervlakte van 1.400 kilometer. Daarnaast telt Zillertal ook nog eens 1.200 kilometer aan fietspaden.

©zillertaltourismus_monepic

Route 1: Stoamandlweg

Je start op de fiets in het centrum van Kaltenbach, waar de Stoamandlweg je langs de mooiste uitzichten naar de 2442 meter hoge top van de Wimbachkopf brengt. Met deze route ben je ruim 6 uur zoet, waarvan je zo’n 5 uur op de fiets doorbrengt.

Je trapt jezelf zo’n 36.8 kilometer de hoogte in tot aan de Wedelhütte. Daar parkeer je jouw fiets en wissel je hem in voor een paar stevige wandelschoenen om de laatste kilometer van de tocht te trotseren. De wandelroute met adembenemend panorama loopt langs de bergkam en is versierd met zogenaamde Stoamandln, waaraan dit pad haar naam te danken heeft. Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. De route wordt hier beschreven. 

©zillertaltourismus_monepic

Route 2: Zittauer Hütte

Op zoek naar een bike & hike route waarbij je de helft van de route te fiets en de helft van de route te voet aflegt? Kies dan voor de Zittauer Hütte. De fietstocht duurt hier ongeveer 2,5 uur en is 30 kilometer lang. Deze wordt aangevuld met een wandeling van 2 uur van 5.5 kilometer.

Aan het Muziekpaviljoen van Gerlos ligt de start van je fietstocht. De eerste kilometers voeren je langs Seestüberl en Bärschlagalm tot aan Alpengasthof Finkau. Van hieruit ga je via het schaduwrijke bospad omhoog naar de rustieke Trisslalm (1.583 meter hoog). Je fietst tenslotte nog door het wondermooie Wildgerlosdal om daarna je fiets achter te laten aan de kabelbaan.

Wat volgt is een steile beklimming via stenen trappen en langs een waterval naar de Zittauer Hütte (2.328 meter). Eenmaal boven wacht je uitzicht op een schitterend landschap rond het Wildgerlosmeer. Moeilijkheidsgraad: matig moeilijk. Ontdek deze spectaculaire route hier!

©zillertaltourismus_monepic

Route 3: Kasseler Hütte 

Deze bike & hike route is een tikkeltje moeilijker dan de voorgaande en duurt zo’n 7 à 8 uur. Je zwaait je been over de fiets en volgt de fietsroute 470, van Mayrhofen naar het Stilluptal. Eerst cross je door het bos met aan het einde een kort, steil gedeelte.

Daarna kan je wat op adem komen door makkelijkere alpenweiden en weilanden tot je het stuwmeer in Stilluptal bereikt. Een heldergroen meer omringd door groen, bergwanden én watervallen. Je volgt het stuwmeer dat je tot het station van de kabelbaan brengt. Hier laat je je fiets achter en wandel je zo’n 1,5 uur naar de Kasseler Hütte, genesteld in het midden van de prachtige Zillertalse Alpen. Moeilijkheidsgraad: matig moeilijk. Benieuwd? Meer informatie vind je hier.

©zillertaltourismus_monepic

Route 4: Junssee/Junsjoch

Deze route is 20.6 kilometer lang en neemt 5 uur in beslag. De start van de route ligt in een prachtig dal, waar je bergopwaarts fietst richting Hinterhux (route 545). Links en rechts zie je groene, weelderige weiden waar honderden koeien en kalfjes staan te grazen.

Een breed pad brengt je via stevige bochten naar de bergkaasmakerij Stoankasern op 1.984 meter hoogte. Plan zeker een stop in en doe wat kracht op door te proeven van de verse kaashapjes. Daarna fiets je verder tot aan de parkeerplaats, waar je je wandelschoenen aantrekt richting Junssee. Een magisch helderblauw meer die je gezien wilt hebben. Moeilijkheidsgraad: matig moeilijk. Je trip plannen? Dat kan hier!

©zillertaltourismus_monepic

Meer weten over deze geweldige wandel- en fietsroutes in Zillertal?

Deze link leidt je naar het ‘Online Tourenportal’ waar je alle informatie vindt over fietsverhuur, begeleide (fiets)tochten, fietstransport, e-bike oplaadstations en nog meer details over alle routes in Zillertal. Je kunt er ook de GPX-gegevens van elke route downloaden. 

Denk erom dat je voor Oostenrijk een vignet nodig hebt. Deze kun je hier online bij de ANWB makkelijk en voordelig bestellen. Je ontvangt het vignet per post en kunt hem thuis dus al op je voorruit plakken.

Lees ook:
Waarom skiën in de lente in Zillertal een topidee is
De leukste dingen om te doen in Hochsteiermark [buiten het winterseizoen]
Waarom skiën in Sölden zo leuk is [tips en ervaringen]

Laat een reactie achter