Home natuur 10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant

10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Ontdek te voet de mooiste natuurroutes in de provincie Noord-Brabant. Je vindt er een aaneenschakeling van uitgestrekte natuurgebieden, vennen en bossen die zich perfect lenen voor een actief dagje in de vrije natuur. In dit artikel: 10x wandelen door de natuur in Noord-Brabant. De állermooiste en -leukste bijzondere plekjes om dat te doen.

Lees ook: 10x de mooiste Nationale Parken in Nederland

Wandeling Mastbos in Breda

Maak een wandeling door één van Nederlands oudste bossen. Tijdens een wandeling door het Mastbos in Breda loop je langs de meanders van de rivier de Mark en door het 500 jaar oude naaldbos tot bij het Kasteel Bouvigne.

Maak van deze wandeling een compleet dagje uit door ook de prachtige tuinen van het kasteel te bewonderen. Leuk voor jong en oud, want kids kunnen in het tegenoverliggende speelbos riddertje spelen. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: 22x eten en drinken in Den Bosch

10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant, Mastbos
Fotocredit: VisitBrabant

Wandeling Strabrechtse Heide

Start bij Natuurpoort De Plaetse om een schaapskooi met wel 350 Kempische heideschapen te zien. Bij het Waschven heb je een goed uitzicht op de grazende Schotse hooglanders. Net als de heideschapen houden ze het gebied kort.

Loop je langs de vennen, dan zie en hoor je tijdens het vroege voorjaar de heikikker en met veel geluk zie je zelfs de kraanvogel overvliegen! Verder voert de route je langs het grootste ven van Nederland en langs verschillende bossen, andere vennen en stuifzand. Het biedt mooie vergezichten in een rustige omgeving, waar je volledig bent ondergedompeld in de natuur. Klik hier voor meer informatie.

Nog meer wandelen in Nederland tips? Kijk hier voor alle artikelen over wandelen in Nederland.

Wandeling door de Biesbosch

Te voet het Nationaal Park de Biesbosch (één van de 4 nationale Parken van Brabant) verkennen? Een top idee, want er is ongelooflijk veel mooie natuur te zien. Neem je verrekijker mee, want er zijn talloze watervogels en andere waterdieren die je onderweg kunt spotten. Met wat geluk zie je ook nog een zeearend of een bever!

Tijdens wandelroute “De Pannekoek” passeer je het gerenommeerde Biesbosch MuseumEiland, dat op speelse wijze kinderen bijleert over technieken om het ecosysteem zo goed mogelijk in stand te houden. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: Wandelen in de Soester Duinen [handige tips]

10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant, Biesbosch

Wandeling Cartierheide

Dit ruigere stukje natuur in wandelparadijs De Kempen is gevormd door eeuwenoude tradities van keuterboeren en schaapsherders, die hun vee op de heiden lieten grazen. De wandelpaden kregen vorm door de marskramers, die er hun koopwaar kwamen aanprijzen.

Te midden van de historie en de wandelpaden, vloeien beekjes en grotere plassen, waarin onder meer salamanders en slangen hun onderkomen vinden. Ga zeker eens wandelen op de Cartierheide tijdens de schemering op een zomerse avond, want dan maak je het meeste kans om er een wilde ree te spotten. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: 10x leuke accommodaties in Den Bosch

Wandeling Oisterwijkse Bossen en Vennen

Dit natuurgebied in het hart van Noord-Brabant is het thuis van meer dan 80 vennen en kleine vijvers! Deze vennen bieden een woonplaats en een voedselvoorziening voor talloze diersoorten. Het indrukwekkende park prikkelt al je zintuigen en is te bezoeken op elk moment van het jaar.

In de lente ontwaakt de Oisterwijkse Bossen en Vennen uit zijn winterslaap om in de zomer een kakofonie van kikkergekwaak, insecten en andere waterdieren op te leveren. In de herfst is het gebied één groot kleurenpalet, ’s winters bieden de bevroren vennetjes een feeërieke ervaring. Ideaal voor ieder seizoen!

Lees ook: 21x de leukste cadeaus voor wandelaars

10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant

Wandeling Maashorst

De Maashorst is een oergebied; het heeft een rijk natuurlijk verleden. Deze natuur heeft helaas veel te lijden gehad de voorbije eeuwen, maar dankzij vele inspanningen is een groot deel nu toch hersteld. Dat uit zich bijvoorbeeld in de aanwezigheid van enkele massieve, zeldzame diersoorten.

Zo vind je er de wisent (een Europese bizon) de Tauros (een oerrund) en de Exmoorpony (een nazaat van het Europese wilde paard). Neem ook tijdens een wandeling door de Maashorst een verrekijker mee, zodat je deze grote, wilde grazers van dichtbij kunt zien.

Lees ook: 12x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg

Wandeling Groote Heide

De Groote Heide is meer dan 6000 hectare groot en spreidt zich uit over Noord-Brabant en Belgisch Limburg. Daarbij grenst het aan steden als Eindhoven en Valkenswaard in Nederland en Neerpelt en Achel in België. Je zou het dus kunnen combineren met een leuke stedentrip!

Het gebied zelf omvat ook wandelgebied De Malpie, waar Valkenswaard de titel van “Wandelgemeente van 2016” aan te danken heeft. Het gehele park is bijzonder veelzijdig en ook hier zijn bijzonder veel wilde dieren te spotten die je een safarigevoel geven. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: 16x eten en drinken in Eindhoven

Wandeling Grenspark Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is een populaire bestemming voor wandelaars, zowel in Nederland als in België. Net over de landsgrens vind je het Moretusbos terug. Een juweel van een bos, dat vertrekt vanaf de Brabantse Wal, een eeuwenoud landgoed waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Als je tijdens de wandeling goed je oren spitst, dan hoor je waarschijnlijk het prachtige geklepper van de bonte specht. De wandeling leent zich perfect om met kinderen te doen.

10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant, Kalmthout

Wandeling Loonse en Drunense Duinen

Zandvlaktes, naaldbossen, velden vol heide. De Loonse en Drunense Duinen in Brabant zijn schitterend! Het is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Hoe bijzonder is dat? De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Daarnaast biedt elk seizoen weer een nieuwe belevenis. Ook leuk: je kunt hier een herder met een kudde schapen tegenkomen. Klik hier voor meer informatie.

10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant, Loonse Drunense Duinen

Wandeling Andreas Schotelroute

Via deze wandeling snuif je kunst op in een mooie natuurrijke omgeving. Grafisch kunstenaar Andreas Schotel uitte zijn liefde voor het Brabantse boerenleven namelijk door het schetsen en etsen ervan. Deze kunstwerken plaatste hij in de natuur van Brabant.

Het inspireerde latere kunstenaars om hetzelfde te doen en zo is de Andreas Schotelroute in Esbeek intussen uitgegroeid tot een heel wandelmuseum. De wandeling kan je afsluiten met een bezoek aan het Andreas Schotelmuseum, waar zijn overige werken tentoongesteld worden. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: Wat te doen in Noord-Brabant? De leukste originele tips!

10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant, kunstwerk Andreas Scholte

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.