Home natuur 6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië

6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië

geschreven door Nathalie
0 Reacties

De natuur van Slovenië is bijna oogverblindend. Imposante bergen en kloven, mooie meren en de felblauwe Soča rivier maken diepe indruk. Ondergronds is nog veel meer natuurschoon te zien! Slovenië telt meer dan 13.000 grotten waarvan er een aantal toegankelijk zijn voor publiek. Je kunt deze bezienswaardigheden in Slovenië op verschillende manieren bezoeken. In dit artikel 6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië.

Lees ook: 12x de allermooiste plekken in West-Slovenië (en te doen tips)

Grotten van Postojna

Gek als ik ben van grotten, maakte de grotten van Postojna grote indruk op mij. Je loopt door grote kamers vol stalagmieten en stalactieten in allerlei vormen. Dit is absoluut één van de mooiste grotten van Slovenië. Bijzonder: je avontuur start en eindigt met een treinritje. De grotten zijn enorm groot, in totaal vind je er 24 kilometer aan passages en hallen en je kijkt je ogen uit.

Ik heb door de grot gewandeld met een gids, wat erg leuk is, want zo hoor je allerlei interessante weetjes. De wandeling is 1,5 kilometer lang en heel goed te doen voor jong en oud, want de paden zijn dusdanig goed aangelegd dat een kinderwagen of rolstoel geen probleem zou moeten opleveren. Lees hier mijn artikel over de grotten van Postojna.

Goed om te weten: een bezoek aan de grotten kost € 27,90. Toon je tolvignet en je mag gratis naar de Expo Cave Kast tentoonstelling. Een modern en voor jonge kinderen super interactief museum over het ontslaan van het karstgebergte – de poreuze kalksteenbodem. Leuk! Het hele jaar door geopend, kijk voor meer informatie op de website.

6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië, grotten van Postojna - Map of Joy
 

Škocjan grotten

Deze grotten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dan weet je dat je iets bijzonders te zien krijgt. De grotten van Škocjan liggen ongeveer 35 kilometer ten westen van Postojna in de gemeente Divaca en zijn ontstaan doordat de rivier Reka er doorheen stroomt. De totale lengte bedraagt zo’n 6 kilometer, waarvan het eerste gedeelte voor toeristen te bezichtigen is. Ook van bovenaf is dit stukje Slovenië waanzinnig mooi om te zien. Je kijkt neer op diepe kloven en watervallen omringd door groen.

Er zijn enkele reuzenkamers waarvan ‘Martel’s Chamber’ de grootste is. Deze is maar liefst 308 meter lang, 89 meter wijd en heeft een gemiddelde hoogte van 106 meter. Er zijn drie verschillende tours met een gids te boeken. Bekijk de website voor meer informatie en prijzen. De derde tour (de Škocjan Education Trail) kun je zonder gids lopen en is in dat geval gratis. Het hele jaar door geopend.

6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië, Skocjan grotten - Map of Joy
6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië, Skocjan grotten - Map of Joy

Vilenica grotten

In het uiterste westen van Slovenië nabij het dorpje Lokev vind je de gelijknamige grotten. Van de totale 1,3 kilometer zijn de eerste 450 meter van deze bezienswaardigheid in Slovenië opengesteld voor toeristen. En dat al sinds 1633, waardoor de grotten van Vilenica de eerste grotten ter wereld waren die aan publiek werden getoond.

Achter de naam zit ook een leuk verhaal. Vilenca betekent letterlijk: plek waar feeën graag ronddwalen. Als je een wandeling maakt door deze sprookjesachtige plek begrijp je wel hoe ze daar op zijn gekomen. De hoeveelheid stalagmieten en stalactieten en het helderblauwe water maken de grotten van Vilenica één van de mooiste grotten van Slovenië. Ook bijzonder: ieder najaar vindt het internationale Vilenca Literair Festival plaats in deze grot. Let op: het is alleen geopend op zondag. Kijk voor meer informatie op de website.

Lees ook: Rondreis Slovenië en Kroatië [reisverslag].

Križna Jama grotten

Ben jij ook zo dol op smaragdgroen gekleurd water? Dan moet je in Slovenië zeker de Križna Jama grotten bezoeken. Deze bezienswaardigheid heeft een hoop smaragdgroen gekleurde meertjes. Er worden korte tours van een uur gegeven en langere tours. Spannend: bij de ingang krijg je een zaklantaarn en kaplaarzen, want in tegenstelling tot andere grotten is deze niet verlicht.

Het wordt nog avontuurlijker, want in sommige meertjes (de grot telt er in totaal 22) verplaats je je met een rubberboot. Deze grotten zijn ook een schatkamer voor het vinden van de overblijfselen van verschillende diersoorten. In de loop der jaren zijn er meer dan 40 diersoorten aangetroffen. Bijzonder zijn de beenderen en een schedel van een beer die tentoongesteld worden. De tour van een uur kun je boeken van april t/m september. Prijs voor volwassenen is € 9,- p.p. Andere tours zijn het hele jaar door mogelijk. Kijk voor meer informatie op de website.

6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië, Krizna Jama grotten - Map of Joy
6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië, Krizna Jama grotten - Map of Joy

Kostanjevica grotten

De Kostanjevica grotten bevinden zich in het oosten van Slovenië, dichtbij de grens van Kroatië. Deze grotten liggen onder de heuvels van Gorjanci nabij de plaats Kostanjevica. Van de totale lengte van meer dan 2 kilometer zijn de eerste 300 meter toegankelijk gemaakt voor toeristen. De ingang van deze grot is ontdekt toen een enorme hoeveelheid water 1937 door de rotsen brak.

Je kunt er nu tours lopen die ongeveer een duur duren. Je loopt over een verlicht pad. Het pad is goed aangelegd, waardoor dit leuke uitje in Slovenië ook geschikt is voor kinderen en ouderen. Via smalle doorgangen word je naar diverse ruimtes in de grot gebracht, waaronder de Stalactietenzaal. Kijk goed omhoog, want er woont een grote kolonie hoefijzervleermuizen. Van half april tot half oktober geopend. Prijs voor volwassenen is € 8,- p.p. Kijk voor meer informatie op de website.

6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië, Krizna Jama grotten, kajakken - Map of Joy

Fietsen of kajakken in grotten in Slovenië

Koroška is een regio in het noorden van Slovenië en hier vind je in de bergen van Peca nabij Mežica een enorm ondergronds gangenstelsel van ruim 800 kilometer lengte. Dit is ontstaan door mijnbouwwinning (zink en erts). Het gangenstelsel is met een treintje te bezoeken, maar hou jij van meer actie, kies dan voor een mountainbike of een kajak. Meer informatie over het verkennen van deze grot per treintje zie je hier.

Met een gids fiets je een afstand van 5 kilometer door allerlei mooie gangenstelsels. Goed te doen, want het hoogteverschil is nooit meer dan 15 meter. Een ontzettend stoere ervaring. Kijk op de website voor meer informatie.

Daarnaast kun je er kajakken en dat doe je op een meer 700 meter onder de grond! Over een afstand van 3,5 kilometer rij je in een treintje de oude mijnschachten in en vervolgens daal je via een trap nog 95 meter naar het eerste meer waar de 3-persoons kajakken gereed liggen. De tour eindigt met een bezoek aan een mijnschacht en een lunch (4 uur in totaal). Minimum leeftijd om deel te nemen is 10 jaar. Zie de website voor meer informatie.

6x wandelen, fietsen of kajakken in de mooiste grotten van Slovenië, Krizna Jama grotten, fietsen - Map of Joy

Wil je meer weten over het bezoeken van grotten in Slovenië? Bekijk dan deze website: https://www.slovenia.info/en/things-to-do/discover-nature/caves

Lees ook:
Doen in Slovenië: bezoek de grotten van Postojna en Kasteel Predjama
3x doen in de regio Bohinj in Slovenïe
Doen in Slovenië: wandelen door de Tolmin kloof

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.