Home natuur Zó mooi is wandelen over de Hoorneboegse Heide

Zó mooi is wandelen over de Hoorneboegse Heide

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Lekker wandelen door een prachtig heidegebied? Dat kan in Hilversum bij de Hoorneboegse Heide. Er is zelfs een hondenlosloopgebied bij de Hoorneboegse Heide, dus als je een trouwe viervoeter hebt dan mag deze mee. In dit artikel lees je alles over wandelen over de Hoorneboegse Heide. Vooral in augustus als de heide in bloei staat een lust voor het oog.

Met de hond naar de Hoorneboegse Heide? Lees dit artikel op mijn andere website Woef Welkom.

Over de Hoorneboegse Heide

De Hoorneboegse Heide maakt deel uit van het Goois Natuurreservaat dat ruim 2.800 ha groot is. Het is een prachtig, afwisselend natuurgebied, in een glooiend landschap, waar je lekker kunt wandelen tijdens elk seizoen.

Lees ook: De mooiste heidegebieden op de Veluwe [en wat je er kunt doen]

Zó mooi is wandelen over de Hoorneboegse Heide
Wandelen over de Hoorneboegse Heide

Dieren op de Hoorneboegse Heide

In dit natuurgebied kun je allerlei dieren tegenkomen of van een afstandje bewonderen terwijl je wandelt over de Hoorneboegse Heide. Denk aan reeën, konijnen, hazen, veldleeuweriken, graspiepers en zandhagedissen, maar ook bos- en struweelvogels. Er komen hier zelfs dassen voor die je met geluk kunt zien.

Lees ook: Wandelen in de Soester Duinen [handige tips]

Let op: als je gaat wandelen over de Hoorneboegse Heide moet je vooral letten op de aanwezige grote grazers op de hei. Vaak zijn dit Charolaiskoeien, zoals je ook op de foto hieronder kunt zien. Begrazing door runderen is noodzakelijk voor het behoud van de heidevegetatie. Als je hen met rust laat doen ze je niets, maar weersta de verleiding om ze te aaien, want dat is echt niet bedoeling. En ook van een afstandje zijn ze prachtig om te zien.

Lees ook: 5x hondenstranden in Nederland [altijd loslopen]

Zó mooi is wandelen over de Hoorneboegse Heide
Zó mooi is wandelen over de Hoorneboegse Heide

Wandelen over de Hoorneboegse Heide

De Hoorneboegse Heide is het hele jaar door een mooie plek om te wandelen. Mijn favoriete periode is augustus, want dan staat de heide volop in bloei en zie je overal paarse tinten in het landschap. De foto’s in dit artikel zijn dan ook in de maand augustus genomen.

Het wandelgebied in de Hoorneboegse Heide is 145 hectare groot en bestaat uit verschillende soorten paden. Er zijn kleine paadjes die dwars door de heide lopen en verstevigde paden waar je ook met een rolstoel overheen kunt. Verspreid over het gebied staan bankjes waar je even op kunt uitrusten.

Lees ook: Wandelen in de Oostvaardersplassen [handige tips]

Zó mooi is wandelen over de Hoorneboegse Heide

Wil je een lange wandeling volgens een bepaalde route maken? Kies voor de wandeling Hoorneboegse Heide en Zwarte Berg van 6 kilometer. Het startpunt is op het dagrecreatieterrein De Zwarte Berg aan de Utrechtse Weg (ingang circa 800 meter voorbij de Noodweg, richting Hilversum), maar je kunt ook op andere plekken starten en de route volgen. De route wordt gemarkeerd door genummerde palen met rode pijlen. Zie de foto van het informatiebord.

Lees ook: Safarigevoel in Nederland? Ga wandelen in Natuurpark Lelystad

Zó mooi is wandelen over de Hoorneboegse Heide

Je kunt parkeren op meerdere plekken en zo de heide oplopen, maar ik parkeer altijd bij het vliegveld Hilversum (Noodweg 49) of er tegenover bij De Hollandse Snackbar De Egelshoek (Noodweg 52). Je kunt gratis parkeren aan beide kanten van de weg op een parkeerplaats.

Lees ook: 21x de leukste cadeaus voor wandelaars

Trek in iets lekkers? Een stukje verderop op de Noodweg (nummer 35) vind je Restaurant Floyds. Honden zijn hier welkom op het terras. Het is leuk om hier te lunchen of iets te drinken na een wandeling over de Hoorneboegse Heide. Ook hier kun je gratis parkeren. Meer weten over wandelen op de Hoorneboegse Heide? Kijk op deze website.

Lees ook: 20x bijzonder overnachten op de Veluwe

Zó mooi is wandelen over de Hoorneboegse Heide

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.