Home NederlandFlevoland Wandelen in de Oostvaardersplassen [handige tips]

Wandelen in de Oostvaardersplassen [handige tips]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Een stukje Afrika in Nederland. Zo heb ik de Oostvaardersplassen altijd ervaren. Ik kwam er al in de jaren ’80 toen het nog niet de naam Oostvaardersplassen had. Wat het zo bijzonder maakt is dat het een ontzettend gevarieerd natuurgebied is. Het is een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen waar je ogen en oren tekort komt. In dit artikel lees je alles over wandelen in de Oostvaardersplassen [handige tips].

Lees ook: 21x de leukste cadeaus voor wandelaars

Over de Oostvaardersplassen

Het meest bekende natuurgebied van Flevoland is de Oostvaardersplassen. Het is een uniek gebied, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Het ligt ingeklemd tussen Almere en Lelystad en is zo’n 6000 hectare groot. Het bestaat al 50 jaar.

Doordat je er veel verschillende dieren kunt spotten krijg je een echt safarigevoel. Naast allerlei soorten vogels, zoals lepelaars en aalscholvers kun je er onder andere ook reeën, vossen, konikpaarden en edelherten zien. Het is echt een paradijsje voor de natuurliefhebber.

Lees ook: 30x de mooiste plekken op de Veluwe

Je kunt op verschillende manieren van de Oostvaardersplassen genieten. Er zijn meerdere wandel- en fietsroutes aan de randen van het gebied aangelegd, die je op de website van Staatsbosbeheer kunt terugvinden. Raadpleeg sowieso de website voordat je het wilt bezoeken, want niet alle gebieden zijn het hele jaar geopend. Dit in verband met de rust die sommige dieren nodig hebben. Ook zijn honden niet overal toegestaan.

Lees ook: Safarigevoel in Nederland? Ga wandelen in Natuurpark Lelystad

konikspaarden in de Oostvaardersplassen
De hond mag aangelijnd mee in het gebied Oostvaardersveld in de Oostvaardersplassen.

Hoe groot zijn de Oostvaardersplassen?

De Oostvaardersplassen zijn zo’n 6000 hectare groot. Het gebied bestaat grotendeels uit water en is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land in de Provincie Flevoland. Je kunt je hier met gemak een hele dag vermaken.

Hoe oud zijn de Oostvaardersplassen?

De geschiedenis van de Oostvaardersplassen is bijzonder. Toen in 1968 de Flevopolder was drooggemalen, bleef dit natte deel ongebruikt. De natuur greep haar kans en er ontstond een moeras met plassen, rietvelden en wilgenbossen. Eigenlijk kun je wel stellen dat de natuur hier een stuk land heeft heroverd.

Wandelen in de Oostvaardersplasssen

Het Egelpad in Almere

In Almere vind ik het Egelpad een mooie wandeling door de Oostvaardersplassen. Deze is 2 kilometer lang en je wandelt door bos en over een verhard wandelpad met uitzicht op de Oostvaardersplassen. Je ziet tijdens deze route sowieso allerlei vogels, maar je kunt ook heckrunderen en herten zien. Klik hier voor meer informatie over deze wandeling door de Oostvaardersplassen. Honden zijn helaas niet toegestaan.

Lees ook: 5x bijzondere natuur in Flevoland [om in te wandelen]

Wandelen in de Oostvaardersplassen, Almere, Flevoland - Map of Joy
Start van het Egelpad in de Oostvaardersplassen.
Wandelen in de Oostvaardersplassen, Almere, Flevoland - Map of Joy
Wandelen in de Oostvaardersplassen, route het Egelpad.

Het Hertenpad in Almere

Daar vlak bij vind je het Hertenpad. Deze wandeling is ook 2 kilometer lang. Daarnaast (bij het Fluitbos) ligt een hoger gelegen uitkijkheuvel: de Jan van den Boschpad uitkijkheuvel. Het is verhard en toegankelijk met rolstoel.

Vanaf hier kun je tot heel ver de Oostvaardersplassen inkijken. Helemaal als je een verrekijker meeneemt is het een fantastische plek voor het spotten van dieren. Klik hier voor meer informatie over deze wandeling door de Oostvaardersplassen. Honden zijn helaas niet toegestaan.

Lees ook: Slapen in een safaritent in Nederland? Dit zijn de leukste!

Wandelen in de Oostvaardersplassen, Almere, Flevoland - Map of Joy
Vanaf de uitkijkheuvel met een zoomlens.

Het Oostvaardersveld in Lelystad

Ook een aanrader, maar dan in Lelystad: het Oostvaardersveld. Dit is mijn favoriete wandeling door de Oostvaardersplassen. Hier kun je namelijk een wildgebied in wandelen en als je geluk hebt koninkspaarden en edelherten zien. En de hond mag aangelijnd mee! Let er alsjeblieft wel op dat je de dieren rust en ruimte geeft. Houd voldoende afstand (zeker 25 meter) en maak geen herrie.

Parkeren kun je op de parkeerplaats “Oostvaardersveld” waar je ook een prachtig uitkijkpunt vindt en op een mooie dag zelfs de skyline van Almere op de achtergrond van de uitgestrekte natuur ziet.

Lees ook: 28x eten en drinken in Almere-Centrum

konikspaarden in de Oostvaardersplassen
Konikspaarden in het gebied Oostvaardersveld.

Met de boswachter mee

Wil je dieper het gebied van de Oostvaarderplassen in? Dat kan alleen met een georganiseerde excursie. Zo kun je een moeraswandeling maken, met een ecokar door de natuur rijden en een ‘big 5 safari’ beleven.

Er is een bezoekerscentrum in Almere-Buiten: Buitencentrum Oostvaardersplassen. Hier starten verschillende wandel- en fietsroutes, tal van excursies en andere activiteiten. In het bezoekerscentrum is ook horeca te vinden met een wijds uitzicht over de plassen vanaf het terras.

Lees ook: 20x bijzonder overnachten op de Veluwe

Wandelen in de Oostvaardersplassen, Almere, Flevoland - Map of Joy

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.