Home Nederland Wandelen in de Soester Duinen [handige tips]

Wandelen in de Soester Duinen [handige tips]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

De Soester Duinen in Soest in de provincie Utrecht is het hele jaar door een plaatje om te zien, maar vooral in augustus (vanwege de bloeiende heide) en in de herfst is het oogstrelend. Het is een prachtig natuurgebied met grote zandverstuivingen, heideterreinen en bossen. Het vormt samen met de aanliggende gebieden het noordelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug. In dit artikel vertel ik je meer over wandelen in de Soesterduinen.

Lees ook: Zó mooi is wandelen over de Hoorneboegse Heide

Wat zijn de Soester Duinen?

Denk aan een grote zandvlakte op een heuvelachtig gebied met hier en daar wat struiken, bomen en heide. Op de lagere plekken groeit ook mos, wat plantjes en soms staan er plassen. De Soester Duinen worden omringd door loofbomen en naaldbomen.

Dit alles bij elkaar maakt van de Soester Duinen een heel mooi, indrukwekkend natuurgebied dat een lust voor het oog is, vooral in de herfst als de planten en bomen verkleuren. Maar kun je er in augustus naartoe? Doen, want dan staat de heide hier prachtig in bloei!

Lees ook: Wandelen in de Oostvaardersplassen [handige tips]

De Soester Duinen is eigenlijk een groot duingebied zonder zee en bestaat uit de Lange Duinen en de Korte Duinen. Op de Lange Duinen zie je vooral veel zand en heide, met hier en daar een boom, waardoor het landschap bijna Afrikaans aan doet. Heb je een hond? Die mag hier loslopen en vrij spelen en ravotten. Met je hond naar de Soester Duinen? Lees eerst dit artikel op mijn andere website Woef Welkom met meer informatie.

In de Korte Duinen kun je heerlijk wandelen door het bos. Let goed op, want je kunt hier onder andere reeën en ransuilen spotten. Ik ben er één keer een ree tegengekomen die middenop een bospad stond.

Lees ook: Safarigevoel in Nederland? Ga wandelen in Natuurpark Lelystad

Wandelen in de Soester Duinen

Waar zijn de Soesterduinen?

De Soesterduinen zijn gelegen aan de noordzijde van de Utrechtse Heuvelrug. Het is het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht. Op de kaart ligt het tussen Amersfoort, Hilversum en Utrecht in.

Wandelen in de Soester Duinen
Wandelen in de Soester Duinen

Wandelen in de Soester Duinen

Er zijn verschillende routes de je kunt wandelen in de Soester Duinen. Deze staan goed aangegeven met paaltjes die de afstanden aangeven. Ik wandel zelf het liefst de blauwe route van 5.5 kilometer. Deze blauwe route voert je langs de vele zandverstuivingen en laten je optimaal genieten van de pracht van de Soester Duinen. Helaas is deze route niet te doen met een rolstoel.

Lees ook: 30x bijzonder overnachten op de Veluwe

Wandelen in de Soester Duinen
Wandelen in de Soester Duinen
Wandelen in de Soester Duinen

Parkeren bij de Soester Duinen

Wij parkeren altijd bij de ‘Parkeerplaats Lange Duinen’ aan de Foekenlaan in Soest-Zuid. Vanaf hier loop je zo het duingebied van de Lange Duinen op. Parkeren is kosteloos.

Lees ook: Slapen in een safaritent in Nederland? Dit zijn de leukste!

Wandelen in de Soester Duinen
Parkeren kun je hier.

Eten en drinken in de Soester Duinen

Er is een brasserie met een speeltuintje bij de parkeerplaats: Brasserie De Langeduinen. Open van woensdag t/m zondag van 10-16 uur. Je kunt hier een kopje thee of koffie drinken en genieten van een simpele lunch (friet, tosti’s etc) binnen of op het terras. Is je hond mee? Die is hier welkom op het terras.

Lees ook: 21x de leukste cadeaus voor wandelaars

Overnachten bij de Soesterduinen

Het is een aanrader om in de omgeving van de Soesterduinen te overnachten. De natuur en de leuke dorpen en steden op korte afstand maken het een perfecte plek voor een weekendje weg. Zo kun je kiezen voor de steden Utrecht, Hilversum en Amersfoort, maar natuurlijk ook voor Soest, Blaricum of Zeist. Hieronder vind je enkele suggesties om te overnachten bij de Soesterduinen.

Stayokay Hostel Soest

Allereerst het Stayokay Hostel Soest. Prachtig gelegen in de bossen en de duinen op loopafstand van de Soesterduinen. Het is een hostel, maar dan wel met het comfort van nu. Je kunt hier gewoon een eigen kamer met eigen badkamer boeken en je slaapt op goeie bedden. Er is ook een restaurant met mooi terras. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Leerhotel Het Klooster

Wat een plek! In Amersfoort kun je bijzonder overnachten bij Leerhotel Het Klooster. In dit voormalige klooster doen jonge professionals die aan de MBO Hotelschool Amersfoort studeren er alles aan om jouw een topverblijf te geven. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Kasteel Kerckebosch

In Zeist kun je ook heel bijzonder overnachten, namelijk in Kasteel Kerckebosch. Een prachtig kasteel uit 1904 met moderne, sfeervolle kamers en een heel goed restaurant. En dat in een zeer bosrijke omgeving. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

MUZE Hotel Utrecht

In Utrecht kun je aan de Tolsteegsingel verblijven in een oud pand dat is omgetoverd tot een prachtig hotel. Het is ingericht met veel gevoel voor sfeer en stijl. In de ochtend staat een heerlijk ontbijt voor je klaar om je dag mee te starten. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Disclaimer: De accommodatie foto’s in dit artikel zijn eigendom van Booking.com. In dit artikel zijn affiliate links gebruikt, het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.