Home IJsland Wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes

Wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes

by Nathalie
0 Reacties

Het kan bijna niemand ontgaan zijn. In het zuidwesten van IJsland, op schiereiland Reykjanes, is op 19 maart 2021 de vulkaan Fagradalsfjall uitgebarsten. Deze nieuwe vulkaan is een kleine uitbarsting. Er stroomt lava uit een spleet in de aarde van zo’n 500 à 700 meter. En het meest bijzondere: je kunt ernaartoe wandelen! Lees hier alles wat we nu weten over wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes.

Lees ook: Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!

Vulkanen in IJsland

Verspreid over heel IJsland zijn meer dan 200 vulkanen te vinden. Zo ongeveer om de 4 jaar is er één in het nieuws, omdat deze (deels) uitbarst, maar er ongeveer 30 vulkanen in IJsland die nooit stilstaan. Spannend!

De laatste grote uitbarstingen waren in 2010 (Fimmvorduhals en iets later Eyjafjallajökull), in 2011 (Grimsvotn) en in 2014-2015 (Holuhraun/Bárdabunga). Als je door IJsland reist kun je op meerdere plekken geothermische activiteit waarnemen. Eén van mijn favoriete plekken daarvoor is Seltún (in de buurt van de vulkaan Fagradalsfjall). In het noorden zijn het Leirhnjúkur lavaveld en Namafjall mijn favoriete plekken. Waanzinnig mooi!

Lees ook: 19x leuke hotels in het centrum van Reykjavik

Námafjall, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Tijdens een roadtrip door het noorden van IJsland bij Námafjall.
Leirhnjúkur,, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Gestold lava bij Leirhnjúkur.

Aardbevingen in IJsland begin 2021

Het werd extra spannend eind februari 2021. De IJslanders werden opgeschrikt door meerdere aardschokken op het schiereiland Reykjanes. De inwoners van die regio kregen in drie weken tijd met meer dan 50.000 aardbevingen te verduren.

Dat kun je je toch niet voorstellen hoe dat moet zijn? Ik heb zelf één aardbeving in IJsland meegemaakt, waar ik doorheen sliep. Bij het ontbijt kreeg ik de vraag of ik was geschrokken van de beving, maar ik had niets gemerkt (wat ik dus heel jammer vond).

Na al die schokken in drie weken tijd hadden de IJslanders niet meer uitleg van moeder natuur nodig: er komt een vulkaanuitbarsting aan! Wordt het de Keilir vulkaan op het schiereiland Reykjanes die gaat uitbarsten? Alle ogen waren daarop gericht, maar nee het magma vond zijn weg verder naar het zuidwesten. In de buurt van de berg Fagradalsfjall (zo’n 40 kilometer van Reykjavik) ging het los en vandaar dat IJsland nu een nieuwe vulkaan rijker is met de naam Fagradalsfjall.

Lees ook: 22x de allermooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben

Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!
Roadtrip over het schiereiland Reykjanes.
Leirhnjúkur, IJsland - Map of Joy
Aan de wandel door lavaveld Leirhnjúkur.

Over vulkaan Fagradalsfjall

Vulkaan Fagradalsfjall ligt in de Geldingadalir vallei. De eerste eruptie vond plaats op 19 maart 2021. Wie (net als ik) de livestreams in de gaten hield zag al snel dat er op drie verschillende plekken lava omhoog werd gestuwd. De vulkaan (en het landschap trouwens ook) zijn inmiddels al flink veranderd van vorm. Je ziet met de dag nieuw land ontstaan.

De omhoog komende lava heeft nu op één plek een kegelvormige krater gevormd. Ernaast is nog een kleinere krater te zien, maar het is zeer waarschijnlijk dat deze snel één grote krater gaat vormen. Een schouwspel om te zien.

Daarnaast is het interessant om in de gaten te houden waar de lava naartoe gaat. Momenteel loopt de Geldingadalir vallei langzaam vol. Als deze vol is en de lavastroom nog lang aan houdt, dan kan het zo zijn dat de lavastroom richting de oceaan gaat. Op Hawaii zie je dat bijvoorbeeld ook al jaren.

Lees ook: 18x leuke, bijzondere accommodaties in Zuid-IJsland

Hoelang blijft vulkaan Fagradalsfjall actief?

Daar gaan momenteel verschillende verhalen over de ronde. Het is inmiddels wel duidelijk dat vulkaan Fagradalsfjall nog wel even doorgaat met het omhoog stuwen van lava. Misschien nog wel járen lang (het getal 30 gaat rond)! Dat zou betekenen dat het voor ons Nederlanders nog mogelijk is om de actieve vulkaan in het echt te zien later in 2021, als we weer kunnen reizen, en misschien nog wel lang daarna.

Lees ook: 10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland [roadtrip route]

Wandelen naar de Fagradalsfjall vulkaan

Voor mij is het echt een lang gekoesterde droom om een actieve vulkaan te zien, dus ik wil als het weer kan zeker terug naar IJsland om deze vulkaan te zien. Het speciale aan de Fagradalsfjall vulkaan is ook dat hij voor IJslandse begrippen klein is. Ze noemen het zelfs een “toeristische vulkaan”. Hij is goed toegankelijk en als je de regels in acht neemt loop je geen gevaar.  

Momenteel is er een pad van zo’n 7 kilometer gemarkeerd waar je ongeveer 2 uur over doet. Maar denk erom; je moet deze afstand natuurlijk ook weer teruglopen. Op dit moment is er plek voor zo’n 1000 auto’s naast de weg, maar wellicht komt er meer ruimte in de toekomst als de vulkaan een toeristische trekpleister wordt.

Námafjall, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Geothermische activiteit bij Námafjall.

Via het gemarkeerde pad kun je dus relatief snel en makkelijk wandelen naar de Fagradalsfjall vulkaan. Het is en blijft wel IJsland. Hier ervaar je vrijwel altijd alle seizoenen op één dag en het terrein waar je over loopt is niet mooi vlak. Denk eraan om goed voorbereid aan deze wandeling te beginnen met de juiste kleding en schoenen en genoeg eten en drinken.

Daarnaast is het zeer verstandig om de wind in de gaten te houden. Uit de vulkaan komen namelijk giftige gassen. Die wil je niet inademen. Verder blijf je natuurlijk op veilige afstand, hou je de regels die ter plekke gelden in de gaten, ga je niet naar afgesloten plekken en lijkt het me onnodig te zeggen dat je de lava niet moet aanraken.

Ook de gestolde lava blijft nog maanden warm. Ik heb meerdere filmpjes op Instagram voorbij zien komen van mensen die worstjes braden op de lava. Dit is niet aan te raden. De lava kan barsten en de hitte die van de lava komt kan zelfs de contactlenzen in je ogen doen smelten.  

Lees ook: Planning + route 5-daagse roadtrip Zuid-IJsland

Waar ligt vulkaan Fagradalsfjall precies?

Op onderstaande afbeelding zie je waar vulkaan Fagradalsfjall precies gelegen is op schiereiland Reykjanes. De weg van Vogar naar Grindavik (of andersom) is de weg die langs The Blue Lagoon loopt. Je kunt dit dus met elkaar combineren. Op dit moment (april 2021) kiezen de meeste bezoekers ervoor om te parkeren bij The Blue Lagoon en vanaf daar naar vulkaan Fagradalsfjall te wandelen. Zie deze website voor een handige kaart van de wandelroute van The Blue Lagoon naar vulkaan Fagradalsfjall.

Waar je vulkaan Fagradalsfjall kunt volgen

Op Instragam volg ik graag EverydayIceland voor updates over vulkaan Fagradalsfjall. Zij delen veel informatie en ontzettend mooie beelden. Op YouTube zijn verschillende livestreams te vinden, zie een voorbeeld hieronder door op de video te klikken.

Ook kun je op YouTube het kanaal The Reykjavik Grapevine volgen. Zij maken korte reportages van vulkaan Fagradalsfjall met veel tips en informatie en prachtige beelden. Sowieso als IJsland liefhebber een leuk kanaal om te volgen. 

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route]

Update: nieuwe uitbarsting 6 april en 10 april 2021

Op 6 april is, op ongeveer 1 kilometer afstand van de eerste uitbarstingen, een nieuwe uitbarsting ontstaan. Deze is heel bijzonder, want hij ontstond in het veld (je ziet de aarde echt openbarsten) en vanuit een spleet stroomt nu in een lange sliert lava door de bergen heen. In de video hieronder zie je de uitbarsting ontstaan en leer je er meer over.

Op 10 april is nóg een nieuwe krater ontstaan. Bekijk de video hieronder voor meer info.

Laat een reactie achter