Home IJsland Wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes

Wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Het kan bijna niemand ontgaan zijn. In het zuidwesten van IJsland, op schiereiland Reykjanes, is op 19 maart 2021 de vulkaan Fagradalsfjall uitgebarsten. Deze nieuwe vulkaan is een kleine uitbarsting. Er stroomt lava uit een spleet in de aarde van zo’n 500 à 700 meter. En het meest bijzondere: je kunt ernaartoe wandelen! Lees hier alles wat we nu weten over wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes.

Lees ook: Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!

UPDATE 10 juli 2023 nieuwe uitbarsting

Op 10 juli 2023 is er een nieuwe vulkaan uitgebarsten op het schiereiland Reykjanes. Wat je moet weten: je kunt deze vulkaan bezoeken, maar zie deze website voor meer info en het laatste nieuws mbt de vulkaan voordat je vertrekt! Een livestream zie je hier.

Je kunt parkeren op de parking bij Grindavik en vanaf daar in ruim 2 uur ernaartoe lopen. Onderschat deze wandeling niet. Hij is pittig! Denk eraan om genoeg eten en drinken mee te nemen en stevige schoenen en winddichte kleding is ook onmisbaar. Hou de wind in je rug; het gas van de vulkaan is gevaarlijk! Gasmaskers en gasmeters zijn eigenlijk ook een must.

Vulkanen in IJsland

Verspreid over heel IJsland zijn meer dan 200 vulkanen te vinden. Zo ongeveer om de 4 jaar is er één in het nieuws, omdat deze (deels) uitbarst, maar er ongeveer 30 vulkanen in IJsland die nooit stilstaan. Spannend!

De laatste grote uitbarstingen waren in 2010 (Fimmvorduhals en iets later Eyjafjallajökull), in 2011 (Grimsvotn) en in 2014-2015 (Holuhraun/Bárdabunga). Als je door IJsland reist kun je op meerdere plekken geothermische activiteit waarnemen. Eén van mijn favoriete plekken daarvoor is Seltún (in de buurt van de vulkaan Fagradalsfjall). In het noorden zijn het Leirhnjúkur lavaveld en Namafjall mijn favoriete plekken. Waanzinnig mooi!

Lees ook: 19x leuke hotels in het centrum van Reykjavik

Námafjall, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Tijdens een roadtrip door het noorden van IJsland bij Námafjall.
Leirhnjúkur,, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Gestold lava bij Leirhnjúkur.

Aardbevingen in IJsland begin 2021

Het werd extra spannend eind februari 2021. De IJslanders werden opgeschrikt door meerdere aardschokken op het schiereiland Reykjanes. De inwoners van die regio kregen in drie weken tijd met meer dan 50.000 aardbevingen te verduren.

Dat kun je je toch niet voorstellen hoe dat moet zijn? Ik heb zelf één aardbeving in IJsland meegemaakt, waar ik doorheen sliep. Bij het ontbijt kreeg ik de vraag of ik was geschrokken van de beving, maar ik had niets gemerkt (wat ik dus heel jammer vond).

Na al die schokken in drie weken tijd hadden de IJslanders niet meer uitleg van moeder natuur nodig: er komt een vulkaanuitbarsting aan! Wordt het de Keilir vulkaan op het schiereiland Reykjanes die gaat uitbarsten? Alle ogen waren daarop gericht, maar nee het magma vond zijn weg verder naar het zuidwesten. In de buurt van de berg Fagradalsfjall (zo’n 40 kilometer van Reykjavik) ging het los en vandaar dat IJsland nu een nieuwe vulkaan rijker is met de voorlopige naam Fagradalsfjall.

Lees ook: 22x de allermooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben

Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!
Roadtrip over het schiereiland Reykjanes.
Leirhnjúkur, IJsland - Map of Joy
Aan de wandel door lavaveld Leirhnjúkur.

Over vulkaan Fagradalsfjall

Vulkaan Fagradalsfjall ligt in de Geldingadalir vallei. De eerste eruptie vond plaats op 19 maart 2021. Wie (net als ik) de livestreams in de gaten hield zag al snel dat er op drie verschillende plekken lava omhoog werd gestuwd. De vulkaan (en het landschap trouwens ook) zijn inmiddels al flink veranderd van vorm. Je ziet met de dag nieuw land ontstaan. Uiteindelijk ontstonden er 7 kraters!

Lees ook: 18x leuke, bijzondere accommodaties in Zuid-IJsland

Hoelang blijft vulkaan Fagradalsfjall actief?

UPDATE: Op 10 juli 2023 is er een nieuwe vulkaan uitgebarsten op het schiereiland Reykjanes.

Lees ook: 10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland [roadtrip route]

Wandelen naar de Fagradalsfjall vulkaan

Voor mij is het echt een lang gekoesterde droom om een actieve vulkaan te zien, dus ik wil graag terug naar IJsland om deze vulkaan te zien. Het speciale aan de Fagradalsfjall vulkaan is ook dat hij voor IJslandse begrippen klein is. Ze noemen het zelfs een “toeristische vulkaan”. Hij is goed toegankelijk en als je de regels in acht neemt loop je geen gevaar.  

Momenteel zijn er 3 wandelpaden naar de vulkaan. Route C is een uur heen en een uur terug. Je wandelt naar de stromende lava in de Nátthagi vallei. Van hieruit kun je een moeilijkere hike maken naar Langihryggur. Hier heb je zicht op de open krater! Tel wel 1 a 2 uur bij de wandeling op. Je moet fit zijn voor deze hike.

Route B is 3-4 uur heen en weer terug, best pittig dus. Je ziet de krater (maar niet de opening!), maar deze wandeling is wel steiler en daardoor moeilijker dan route C. En dan is er nog Route A. Je wandelt over een steile heuvel en komt uiteindelijk op Route B terecht. Zie deze website voor meer info en het laatste nieuws mbt de vulkaan voordat je vertrekt!

Námafjall, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Geothermische activiteit bij Námafjall.

Via de gemarkeerde paden kun je dus relatief snel en makkelijk wandelen naar de Fagradalsfjall vulkaan. Het is en blijft wel IJsland. Hier ervaar je vrijwel altijd alle seizoenen op één dag en het terrein waar je over loopt is niet mooi vlak. Denk eraan om goed voorbereid aan deze wandeling te beginnen met de juiste kleding en schoenen en genoeg eten en drinken.

Daarnaast is het zeer verstandig om de wind in de gaten te houden. Uit de vulkaan komen namelijk giftige gassen. Die wil je niet inademen. Verder blijf je natuurlijk op veilige afstand, hou je de regels die ter plekke gelden in de gaten, ga je niet naar afgesloten plekken en lijkt het me onnodig te zeggen dat je de lava niet moet aanraken.

Ook de gestolde lava blijft nog maanden warm. Ik heb meerdere filmpjes op Instagram voorbij zien komen van mensen die worstjes braden op de lava. Dit is niet aan te raden. De lava kan barsten en de hitte die van de lava komt kan zelfs de contactlenzen in je ogen doen smelten.  

Lees ook: Planning + route 5-daagse roadtrip Zuid-IJsland

Waar ligt vulkaan Fagradalsfjall precies?

Op onderstaande afbeelding zie je waar vulkaan Fagradalsfjall precies gelegen is op schiereiland Reykjanes. De weg van Vogar naar Grindavik (of andersom) is de weg die langs The Blue Lagoon loopt. Je kunt dit dus met elkaar combineren. Op dit moment kiezen de meeste bezoekers ervoor om te parkeren bij The Blue Lagoon en vanaf daar naar vulkaan Fagradalsfjall te wandelen. Zie deze website voor een handige kaart van de wandelroute van The Blue Lagoon naar vulkaan Fagradalsfjall.

Waar je vulkaan Fagradalsfjall kunt volgen

Op Instragam volg ik graag EverydayIceland voor updates over vulkaan Fagradalsfjall. Zij delen veel informatie en ontzettend mooie beelden. Op YouTube zijn verschillende livestreams te vinden.

Ook kun je op YouTube het kanaal The Reykjavik Grapevine volgen. Zij maken korte reportages van vulkaan Fagradalsfjall met veel tips en informatie en prachtige beelden. Sowieso als IJsland liefhebber een leuk kanaal om te volgen. 

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route]

In deze video zie de ontwikkelingen van vulkaan Fagradalsfjall in een notendop. Hoe hij van 1 naar 7 kraters en weer terug naar 1 ging.

Reizen naar IJsland

  • Auto huren? Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door IJsland.
  • Op zoek naar een accommodatie in IJsland? Zie Booking.com, waar je vaak kunt boeken met gratis annuleren, zodat je reisplannen flexibel blijven.
  • Reisgids IJsland nodig? Neem hier een kijkje voor het aanbod.
  • Goedkoop, leuke activiteiten doen? Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.