Home Spanje Wandelen op Tenerife: 5 mooie routes!

Wandelen op Tenerife: 5 mooie routes!

door Nathalie
0 Reacties

Wist jij dat je op het Spaanse eiland Tenerife meer dan 1500 kilometer aan wandelpaden hebt? Ze slingeren door 43 prachtige natuurgebieden. Wandelen is dan ook dé manier bij uitstek om dichter bij de vulkanische gebieden, ruige kloven, grillige kustlijnen en de tropische laurierbossen van Tenerife te komen. In dit artikel over wandelen op Tenerife ontdek je 5 mooie routes.

Van Montaña Blanca naar Pico del Teide 

Deze wandeling van 8.3 kilometer is ongetwijfeld het meest bewandelde pad van Nationaal Park El Teide. En terecht, want het is er wonderschoon. Starten doe je aan het vulkanische puimsteengeweld en de lavaballen van de Montaña Blanca op zo’n 2300 meter hoogte.

Aangekomen bij de helling van de Teide brengt een oud pad je via hellingen van soms meer dan 60% richting de enige berghut op de berg: Altavista Refuge. Na de hut leiden iets minder steile lavapaden je naar het uitkijkpunt Mirador de La Fortaleza; het einde van de route.

Nog niet uitgewandeld? Dan kan je een gratis vergunning aanvragen om je vlag te planten op de top van de Teide. Hiervoor moet je wel een ervaren hiker zijn.


Malpaís de Güímar 

Hier maak je een lus van 6.1 kilometer in het natuurreservaat Malpaís de Güímar, van en naar het haventje van Güímar. Sinds 1987 is Malpaís de Güímar een beschermd gebied met een grote ecologische waarde. Je wandelt er door een uniek vulkaanlandschap. Door het milde klimaat tref je er ook tal van endemische planten- en boomsoorten aan. De route kent weinig tot geen hoogtemeters, waardoor het aangenaam wandelen is.  

Lees ook: Welk eiland van de Canarische eilanden moet je kiezen [+ te doen tips]

Van Vilaflor naar Paisaje Lunar en terug 

Deze route omvat een deel van de oude Camino Real de Chasna. Dit de historische verbindingsweg tussen de noord- en zuidkant van het eiland. De 12.9 kilometer lange lus start en eindigt in het dopje Vilaflor. Dit is het hoogstgelegen dorp van je heel Spanje.

De route brengt je via een dennenbos bij de kloof Barranco de las Mesas. Die steek je over waarna je bovenaan een heerlijk uitzicht hebt. Eenmaal terug in Vilaflor kun je fijn neerploffen bij één van de barretjes. 

Lees ook: Wat te doen op Tenerife [duurzame tips]

Afur en Taganana 

De volgende wandeling (5.5 kilometer) start op het centrale pleintje van Afur. Een traditioneel, hoger gelegen dorpje gelegen in Anaga waar grotwoningen het straatbeeld typeren. Tijdens de wandeling daal je af langs het ravijn van Afur tot aan het ruige strand van Tamadite.

Vervolgens gaat de route weer in stijgende lijn en klim je naar El Chorro en de stad Taganana. Dit is één van de oudste plaatsen op Tenerife. Via het bos van Las Vueltas keer je terug naar Afur, langs het bekende Inchirés-pad. 

Lees ook: 6x de mooiste stranden in het noorden van Tenerife

Van El Palmar naar Cumbre de Bolico 

Zin in een klim? Wandel 650 hoogtemeters van El Palmar naar Cumbre de Bolico. El Palmar kent één van de grotere woonkernen binnen het natuurpark Teno en bevindt zich in een groene vallei omringd door kliffen en bergen. Landwegen en onverharde paden brengen je via een impressionant laurierbos naar Las Casas de la Cumbre, met oude deelpachterswoningen op landgoed Finca de Bolico. 

Lees ook: 6x de mooiste natuurlijke zwembaden op Tenerife

Over Tenerife

Tenerife is het grootste Canarische eiland en wordt gekenmerkt door en een unieke combinatie van natuur, cultuur en eindeloos veel mogelijkheden voor zowel activiteiten als ontspanning. Dankzij het fijne klimaat met warme winters en zachte zomers, is het eiland een perfecte vakantiebestemming voor jong en oud. Er kan het gehele jaar door worden genoten van adembenemend natuurschoon, heerlijke stranden, gevarieerde gastronomie, avontuur, sport en wellness.

Of het nu gaat om het verkennen van het unieke landschap in het door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen Nationaal Park El Teide, een prachtige wandeling maken in natuurpark Anaga, eten in één van de vijf Michelinster restaurants, het bezoeken van de hoofdstad Santa Cruz of het nabijgelegen San Cristóbal de La Laguna of het ultiem relaxen op een van de heerlijke stranden in het zuiden van het eiland, er is voor ieder wat wils op Tenerife. Daarnaast biedt Tenerife accommodaties voor alle soorten reizigers; van unieke boutique hotels, accommodaties op het platteland tot aan luxe vijfsterrenhotels.

Reizen naar Tenerife

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Laat een reactie achter

©2023 Map of Joy – All Rights Reserved. Op deze website worden affiliate links gebruikt. Als je een aankoop doet kan het zijn dat Map of Joy daar een kleine commissie voor ontvangt.