Home dichtbij op reis Wandelen op Texel? Dit zijn de 7 leukste wandelingen

Wandelen op Texel? Dit zijn de 7 leukste wandelingen

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Op Texel kun je volop wandelen. Over het strand, door de duinen, velden vol heide én het bos. Het hele jaar door is het veelzijdige landschap een lust voor het oog én op sommige plekken kun je wilde dieren tegenkomen! In dit artikel over wandelen op Texel deel ik 7 leuke wandelingen. Allemaal makkelijk en niet te lang. Ter plekke kun je je eigen route, of die van Staatsbosbeheer, volgen.

Lees ook: 25x de leukste dingen om te doen op Texel

Strandwandeling De Cocksdorp

Mijn favoriete strand om over te wandelen op Texel is die in het uiterste noorden bij Paal 33 in De Cocksdorp. Een heerlijk gemoedelijk strandje, weg van de massa waar je helemaal naar de vuurtoren kunt lopen en weer terug. Je kunt er ook voor kiezen om het in een rondje te lopen door het weggetje achter de duinen te bewandelen op de terug- of de heenweg van de wandeling.

 

Een goed start- en eindpunt is Strandpaviljoen Kaap Noord. Na je strandwandeling kun je hier heerlijk buiten zitten. Met je voeten in het zand op een plofbank van steigerhout en zachte kussens of op het terras aan een tafeltje. Met uitzicht tot Vlieland aan de koffie met appelgebak.

Goed om te weten: de hond is welkom op dit strand en bij het strandpaviljoen. Op Texel wordt over het algemeen niet zo moeilijk gedaan over het meenemen van je trouwe viervoeter. Tussen 1 september en 1 maart mogen honden op alle stranden van Texel los en op de onbewaakte stranden (deze is er één van) mogen ze het hele jaar door los. Lees ook: 5x hondenstranden in Nederland [altijd loslopen]

Lees ook: hond mee naar Texel op vakantie [al onze tips] op mijn andere website Woef Welkom.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, strand in het noorden met hond
25x de leukste dingen om te doen op Texel, rode vuurtoren
De vuurtoren vanaf het weggetje achter de duinen.
25x de leukste dingen om te doen op Texel, Strandpaviljoen Kaap Noord
Strandpaviljoen Kaap Noord

Wandelen door Het Dennenbos

Een boswandeling maken op Texel? Ja dat kan, en hoe! In Het Dennenbos kun je heerlijk wandelen. Eind 19e-eeuw werd het bos aangelegd met dennenbomen, maar inmiddels zijn er ook loofbomen te vinden, waardoor het een mooi, gevarieerd bos is geworden. Je kunt hier urenlang wandelen!

Doen: bezoek hier De Fonteinsnol. Dit is één van de bekendste uitkijkpunten van het eiland. Vanaf de houten toren heb je prachtig uitzicht over Het Dennenbos en het eiland. De toren staat op een duin (nol) midden in het bos en is gemakkelijk bereikbaar via een wandelpad. Toegang is gratis. De hond is welkom in Het Dennenbos, maar moet wel aan de lijn. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: 21x de leukste cadeaus voor wandelaars

bos texel
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door Het Dennenbos

Wandelen door de Sluftervallei

De natuur van Texel blaast je omver van schoonheid. Met als hoogtepunt (wat mij betreft) de Sluftervallei. Dit is het bekendste natuurgebied van het eiland en dat is niet voor niets. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Het bijzondere is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. Er groeien alleen planten die zout water kunnen verdragen.

Het grootste deel van de Slufter is afgesloten, want daar broeden eidereenden en veldleeuweriken, maar het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk en gedeeltelijk ook voor rolstoelen bereikbaar. Neem een verrekijker mee, maar luister ook eens met je ogen dicht naar de vele vogelsoorten die hier leven. Dit wil je niet missen! De hond mag aangelijnd mee. Kijk op deze website voor meer informatie.

Lees ook: 20x eten en drinken op Texel [dit zijn de leukste adresjes]

25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Slufter
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Slufter
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Slufter

Wandelen door De Ploegelanden

Wil je een wandeling maken die je gevarieerde natuur laat zien? De Ploegelanden is een mooi gebied met een waterplas, verschillende soorten bos, een heide én een kudde Schotse Hooglanders! Terwijl je wandelt moet je uitkijken voor deze grote grazers, want ze kunnen zo ineens van achter een boom opduiken. Ook kom je een vogelkijkscherm tegen, dus neem je verrekijker mee, want er is genoeg te zien hier. De hond mag aangelijnd mee. Kijk hier voor een wandelroute door De Ploegelanden.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Ploegelanden
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Ploegelanden
Wandelen op Texel? Dit zijn de 7 leukste wandelingen

Wandelen door De Bollekamer

Een mooie wandeling maken in het zuidwesten van Texel? Kies voor De Bollekamer, waar je een beetje een safarigevoel krijgt. Je kunt er namelijk Schotse hooglanders en Exmoorpony’s tegenkomen!
Het is een prachtig duingebied met brede valleien die veelal met duinheide zijn begroeid. Vooral in de nazomer is het hier prachtig, want dan bloeit de heide volop. Ook kun je hier in het landschap een bunker zien. De hond mag aangelijnd mee. Kijk hier voor meer informatie.

Ook leuk: niet ver van de Bollekamer ligt Strandpaviljoen Paal 9. Een héle fijne strandtent met lekkere loungebanken met vol zicht op zee en fijne zitplekken onder schaduwdoeken. Hier kun je lunchen, dineren en borrelen en uiteraard een Texels biertje drinken.

Lees ook: Wellness aan zee? Dat kan op deze leuke vakantieparken!

25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Bollekamer
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Bollekamer
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Bollekamer
25x de leukste dingen om te doen op Texel, Strandpaviljoen Paal 9
Strandpaviljoen Paal 9

Wandelen over Het Hanepad

Bij het Vakantiepark De Krim in De Cocksdorp kun je de wandeling “Het Hanepad” lopen, ook wel als Hanenplaswandeling aangegeven. Deze loopt grotendeels door het duinlandschap heen. Je kunt hier weer veel verschillende vogels zien, vooral de fazant, die door de duinen hupst, is een opvallende verschijning. Ook de waterlelies in het water zijn prachtig om te zien in de lente en de zomer. De hond mag aangelijnd mee.

Lees ook: Oosterend: het mooiste dorp van Texel [en dit kun je er doen]

Wandelen op Texel? Dit zijn de 7 leukste wandelingen
Wandelen op Texel? Dit zijn de 7 leukste wandelingen

Wandelen door de Horspolders

Nog een bijzondere wandeling door de natuur van Texel maken? Kies voor deze wandeling van Staatsbosbeheer. Je loopt door natte duinvalleien (die je aan de sahara doen denken) op de Hors op Texel, vol bijzondere planten als de vleeskleurige orchis. De hond mag aangelijnd mee.

Lees ook: Wandelen op Terschelling? Dit zijn de 6 mooiste wandelingen

Verblijven op Texel

Op zoek naar een leuke accommodatie op Texel? Zie mijn artikel leuke accommodaties op Texel. Van een knusse B&B tot een vakantiepark en een boetiekhotel. Voor elke smaak en wens iets anders.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.