Home Nederland Wat te doen in Amersfoort? Ontdek de leukste tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Amersfoort? Ontdek de leukste tips en bezienswaardigheden

by Nathalie
0 Reacties

Gek op historie, sfeervolle straatjes en allerlei bijzondere plekjes? Kies voor een stedentrip Amersfoort. In de vele monumenten, straatjes en grachten beleef je allerlei leuks in de middeleeuwse stad. Wat te doen in Amersfoort? Ontdek in dit artikel de leukste tips en bezienswaardigheden. Alles wat je niet wilt missen!

Bewonder de Koppelpoort

Wat een plaatje! De Koppelpoort is een unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort. Deze stamt uit 1425 en maakt deel uit van de tweede omwalling van de stad.

Doen: boek een rondleiding. In zo’n 30 minuten ontdek je alles over de Koppelpoort. Dit is exclusief en uitsluitend mogelijk onder leiding van een gids van Gilde Amersfoort. Zie deze website voor meer informatie.

Bezoek Museum Flehite

Een kijkje nemen in een middeleeuws muurhuis die je in de binnenstad van Amersfoort vindt? Dat kan bij Museum Flehite. Dit museum in hartje stad is gevestigd in drie muurhuizen, die rond 1540 werden gebouwd.

In de panden zijn allerlei sporen terug te vinden van de bewoners en gebruikers die er de afgelopen eeuwen hebben gewoond of gewerkt. Je waant je hierdoor echt in vervlogen tijden. Zie deze website voor meer informatie.

Maak een stadswandeling

Je kunt zelf de stad makkelijk te voet verkennen, maar als je de meest leuke en bijzondere plekjes van Amersfoort wilt ontdekken, dan kun je dat het beste met een gids doen. Er zijn via Amersfoorste Gidsen verschillende stadswandelingen te boeken.

Bezoek Kunsthal KAdE

Gek op kunst? Kunsthal KAdE biedt tentoonstellingen aan op het gebied van hedendaagse/moderne kunst, architectuur, vormgeving en design en eigentijdse beeldcultuur. 

Naast de tentoonstellingen organiseert Kunsthal KAdE een actief publieksprogramma van rondleidingen, workshops en lezingen. Ook fijn: bij het KAdECafé kun je terecht voor een goeie lunch of borrel. Zie deze website voor meer informatie.

Doe een Escape Tour

Verken Amersfoort op een unieke manier. Dwaal door de stad, op zoek naar nieuwe aanwijzingen en opdrachten om de geheime doorgang uit Amersfoort te vinden.

Kies je starttijd met je teamgenoten, beginnend op elk moment, dag of nacht. Baan je een weg door de stad en vink taken af om alle aanwijzingen te vinden die je nodig hebt om de geheime doorgang te bereiken. Terwijl je naar aanwijzingen zoekt, kun je je vergapen aan de prachtige bezienswaardigheden van de stad. Spannend! Meer weten of boeken? Klik hier.

Fiets de Streetart Fietsroute

Wist jij dat er is Amersfoort behoorlijk wat street art te spotten valt? Verspreid over de stad vind je verschillende kunstwerken die je snel en makkelijk op twee wielen kunt bekijken. De compacte streetart route #bikeride033 is hiervoor ideaal. Klik hier voor de downloadbare route.

Aanschouw De Monnikendam

Nog zo’n prachtig historisch plekje dat je gezien wilt hebben is De Monnikendam. Dit is een poort die uit twee ronde muurtorens bestaat, die zijn verbonden door een boog. De waterdoorgang onder de boog kon vroeger worden afgesloten door een hek. Te vinden op Plantsoen-Oost 2.

Bezoek het Mondriaanhuis

Wist jij dat je het geboortehuis van Piet Mondriaan kunt bezoeken in Amersfoort? Piet Mondriaan is wereldberoemd geworden als één van de grondleggers van de (geometrisch) abstracte kunst. Als bezoeker van het Mondriaanhuis reis je als het ware door het leven van Mondriaan. Je ontdekt zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

Tof: de expositie eindigt in het doe-het-zelf-atelier. Dit is de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren. Zie deze website voor meer informatie.

Beklim de Onze Lieve Vrouwetoren

Je kunt hem niet missen tijdens een bezoek aan Amersfoort: de Onze Lieve Vrouwetoren, die ook wel de Lange Jan wordt genoemd. De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook in de wijde omgeving van zich horen met haar 100 klokken, waarvan 7 luidklokken.

Leuk weetje: de locatie van de toren is het kadastrale middelpunt van Nederland! Tijdens een rondleiding van een uur onder begeleiding van een gids hoor je meer over de legende van deze toren. Het beklimmen van de 346 treden wordt beloond met een prachtig uitzicht over Amersfoort! Zie deze website voor meer informatie.

Verken de Nieuwe Stad

Direct gelegen aan de Eemhaven is een bijzonder historisch gebied te bezichtigen. Hier zijn plekken als de oude zeepfabriek, de Rohm & Haas villa en de voormalige Prodentfabriek nieuw leven ingeblazen. Niet zo gek dat dit gebied de Nieuwe Stad wordt genoemd.  

Wat het zo tof maakt is de eigenzinnige sfeer en de rijke geschiedenis. Het is als het ware een stad in een stad waar je langs authentieke winkeltjes, exposities en ambachtelijke bedrijven, via hofjes en plantsoenen, kunt wandelen. Verrassend leuk!

Tip: strijk voor een hapje en een drankje neer bij Hoog Vuur in de oude fabriek van Prodent. Een hele fijne, creatieve plek om te lunchen of dineren. Er worden eerlijke en lokale producten gebruikt om op ambachtelijke wijze gerechten te maken.

Lees ook: 13x eten en drinken in Amersfoort bij de leukste hotspots

Ga suppen door de grachten

In Amersfoort kun je heerlijk door de grachten suppen, maar ook ietsje uit de stad is genoeg te zien vanaf je sup-board. Heb je geen sup, maar wil je wel graag suppen in Amersfoort? Bij de Aloha Supclub krijg je een opblaasbare sup mee in een rugzak met alle benodigdheden.

Struin over een markt

In Amersfoort kun je het hele jaar door verschillende markten bezoeken. Zo heb je de vrijdag- en zaterdagmarkt op het plein De Hof. Dit is een uitgebreide markt waar je van alles kunt vinden. Op vrijdag kun je op het Eemplein terecht voor een boerenmarkt met lekkere bio producten.

Gek op vintage? Op verschillende zaterdagen kun je de snuffelmarkt bezoeken. Zie deze website voor meer informatie.

Bezoek de Sint-Joriskerk

Nog een historische plek die je niet kunt missen is De Hof. Dit is één van de pleinen in de binnenstad. Hier pronkt de monumentale Sint-Joriskerk boven alles uit. De basis van het bouwwerk dateert uit 1200!

Er is veel te zien in deze prachtige kerk. Op zondag wordt de kerk nog gebruikt voor kerkdiensten en op de andere dagen van de week kun je er bijvoorbeeld terecht voor concerten. Zie deze website voor meer informatie.

Bezoek de Katoendrukkerij in de Volmolen

Alles te weten komen over het ambacht katoendrukken? Bezoek dan de Katoendrukkerij, gevestigd in rijksmonument de Volmolen. De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich in de 17e-eeuw ook in Amersfoort. 

De in 1645 gebouwde Volmolen is hét symbool van de eeuwenlange textielnijverheid in de stad. Deze voormalige watermolen werd destijds op de stadsmuur gebouwd en zit aan de ene zijde vast aan de 14e-eeuwse Koppelpoort. Doen: volg er een workshop en maak je eigen dessin op katoen. Zie deze website voor meer informatie.

Maak een rondvaart door de stad

Amersfoort kun je ook vanuit een rondvaartboot aan je voorbij zien trekken. Een hele leuke manier om de schoonheid van de stad te ontdekken. Er zijn verschillende rondvaarten waar je uit kunt kiezen. Zo kun je gaan voor de Heiligenbergerbeekroute.

De Heiligenbergerbeek slingert zich door het Heiligenbergerbeekdal als een groen lint dat de Amersfoortse binnenstad verbindt met de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Meer geïnteresseerd in de historie van de stad? Kies dan voor de Tweede Muurroute. Deze route volgt het traject van de tweede stadsmuur (14e-15e eeuw). De vaarroute eindigt vlakbij de Koppelpoort. Zie deze website voor meer informatie.

Blijf lekker logeren

Alles uit een stedentrip Amersfoort halen? Blijf dan logeren bij één van de vele leuke slaapadresjes die de stad rijk is. Van hotels tot B&B’s en tiny houses. Klik hier voor aanbiedingen van verschillende accommodaties. Tip: boek met de optie “gratis annuleren”. Dan blijf je flexibel.  

Nog meer stedentrip tips? Klik hier voor alle artikelen over stedentrips in Nederland.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Laat een reactie achter