Home BelgiëAntwerpen Wat te doen in Antwerpen? Zie deze 24 leuke tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Antwerpen? Zie deze 24 leuke tips en bezienswaardigheden

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Zin in een vakantiegevoel voor een dagje of een lekker lang weekend? Kies voor Antwerpen. Je bent er zó en toch is het heel anders dan een Nederlandse stad. Met allerlei leuke plekken om te eten en drinken, overnachten én activiteiten om te doen. Antwerpen verveelt nooit! In dit artikel deel ik al mijn wat te doen in Antwerpen tips. Van plekken die je ooit gezien moet hebben tot to do’s die je echt verrassen.  

Lees ook: 12x leuke en betaalbare hotels en B&B’s in Antwerpen

Bezoek Illusion Antwerpen

Water dat naar boven stroomt, wandelen over het plafond, zichtbaar krimpen… In Illusion Antwerpen ervaar je meer dan 30 optische illusies en fenomenen. Een leuke activiteit voor volwassenen én kinderen.

Je vindt Illusion Antwerpen tegenover de Opera, vlak bij het Centraal Station en de bekende shoppingstraat de Meir. In deze attractie volg je een traject door een bijzonder herenhuis. Kamer na kamer ontdek je verrassende en ongelooflijke optische illusies en ervaringen. Goocheltrucs, technologische wonderen en fata morgana’s: je gelooft je ogen niet.

In deze attractie is bijna alles interactief. Leuke filmpjes (in de taal van jouw voorkeur) geven je uitleg over de illusies en de belevingen. Je mag ook dingen aanraken en zelf testen. En je bekijkt 3D-video’s zonder een bril te dragen. Een leuke te doen in Antwerpen tip voor jong en oud.

Fotocredit: Illusion Antwerpen

Struin over De Meir

In hartje stad vind je een lange straat: de Meir. Hier kun je naar hartenlust shoppen in allerlei winkels en je vind er ook veel toffe hotspots om bij te eten en drinken. Het is autovrij en de historische pandjes zijn prachtig om te zien.

Fotocredit: Mike van Cleven

Bezoek het oudste gebouw van de stad

Het Steen is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen, de eerste stenen dateren uit de 11e-eeuw. Door de eeuwen heen heeft het tal van functies vervuld (zelfs als gevangenis), maar het lijkt toch echt het meest op een kasteel. Terwijl je erlangs wandelt waan je een ridder of jonkvrouw in het kasteeldecor. Het ligt aan de Schelde ter hoogte van het vroegere schiereiland de Werf (Steenplein 1).

Met de trein naar Antwerpen? Bestel snel en voordelig je tickets bij NSInternational.com

Rij thematische fietsroutes

Wil je zoveel mogelijk van Antwerpen ontdekken in korte tijd? Dan zijn de thematische fietsroutes in de stad ideaal. Met de Easy-going route fiets je langs verschillende bezienswaardigheden, mooie panorama’s en culturele hoogtepunten.

De Urban Jungle route zorgt voor wat meer uitdaging en voert je over kasseien naar de Antwerpse haven terwijl je onderweg unieke streetart en architectuur kunt bewonderen. De Bollekesroute start aan brouwerij de De Koninck, de thuishaven van ‘het bolleke’, en combineert moeiteloos Antwerpse blikvangers met ontspannende drinkstops.

Liever een georganiseerde fietstocht maken? Ontdek Antwerpen op de fiets tijdens een fietstour met een gids. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Fotocredit: Jonathan Ramael

Ontdek de Diamantwijk

Wist jij dat Antwerpen één van de belangrijkste steden voor de handel in diamanten is? De Diamantwijk, gelegen nabij het Centraal Station, vormt het hart van de Antwerpse diamantindustrie.

Van oorsprong kent deze wijk een sterke joodse bevolking, waaronder het grootste aantal Orthodoxe Joden in West-Europa. Dit is wel minder geworden, maar de sfeer van toen proef je nog steeds. De meeste juweliers vind je in de Pelikaanstraat, maar ook in de Vestingstraat, Rijfstraat en Hoeveniersstraat kun je je vergapen aan alles wat blinkt op het gebied van diamanten.

Bezoek de chocolade hemel

Het Chocolate Nation ligt recht tegenover het Centraal station en is het grootste Belgische chocolademuseum ter wereld! Volledig gewijd aan de Belgische chocolade. Chocolate Nation vertelt het verhaal van de Belgische chocolade.

Een plek vol belevenissen en verhalen van chocolademerken en chocolatiers. Je krijgt een unieke inkijk in de Belgische chocoladetradities en in de innovaties. Absoluut één van de leukste dingen om te doen in Antwerpen voor jong en oud.

Fotocredit: Chocolat Nation

Ga ondergronds

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens een avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Een bezoek aan De Ruien is een wandeling langs oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen. Je neemt een kijkje in de onderbuik van de stad en luistert naar geheimzinnige anekdotes en boeiende weetjes uit een ver en recent verleden. Meer weten? Zie deze website.

Pak een terrasje op de Grote Markt

Rondom de Grote Markt in Antwerpen vind je meerdere gezellige cafés en restaurants. Hier kun je heerlijk een terrasje pakken en mensen kijken. Bewonder vooral ook de prachtige Gildehuizen die aan dit plein staan.

Pal voor het Stadhuis staat de Brabofontein. Dit standbeeld van brons stelt Silvius Brabo voor en dateert uit 1887. Zeker doen: kom hier eens in december. Dan is er een sfeervolle kerstmarkt met een ijsbaan voor het ultieme decemberfeestgevoel.

Lees ook: 10x de leukste kerstmarkten in België

Ontdek de de Vlaeykensgang

Eén van de meest gefotografeerde plaatsen van Antwerpen is ongetwijfeld de Vlaeykensgang; een prachtig stukje 16e-eeuw dat mooi bewaard is gebleven. Toch blijft het een verborgen parel, verscholen achter het poortje aan de Oude Koornmarkt 16.

Bezoek het Museum aan de Stroom (het MAS)

Geopend in 2011 en inmiddels niet meer weg te denken. Het Museum aan de Stroom in de oude haven toont collecties van het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Volkskundemuseum en het Vleeshuis. Ook kun je er tijdelijke tentoonstellingen zien.

Het torengebouw is maar liefst 62 meter hoog. Mooi uitzicht gegarandeerd dus! Hou je niet zo van musea, maar wel van bijzondere architectuur? Bewonder het pand dan sowieso even van buiten.

Verken Het Eilandje

Nu je toch bij het MAS bent; in de oude haven ligt het Eilandje. Deze wijk is zó leuk dat je er met gemak een volle dag kunt doorbrengen. Bezoek bijvoorbeeld het Felix Pakhuis, een prachtig voormalig pakhuis, waar je nu lekker kunt eten. Je kunt er gewoon naar binnen lopen.

Ook zijn er meerdere galleries om te bezoeken en als je van street art houdt zit je hier ook goed. Ga naar de Kattendijkedok voor verschillende murals. Trek gekregen? Twee van mijn favorieten om bij te eten en drinken zijn: De Burgerij en ROEST.

Lees ook: 35x eten en drinken in Antwerpen [de leukste food hotspots]

De Burgerij.

Bezoek het Middelheim Museum

Het Middelheim Museum is een speciale plek waar kunst en natuur hand in hand gaan. Naast de in het kunstpark en paviljoenen opgestelde werken die samen een overzicht bieden van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst, vinden er met grote regelmaat bijzondere solo- en groepstentoonstellingen plaats. Het park is bovendien een sterk staaltje landschapskunst. Cultuur snuiven in de buitenlucht was nog nooit zo leuk.

Ga op pad met een gids op een e-step

Wil jij graag van een local horen wat er allemaal te zien te doen is in Antwerpen? Je kunt met een gids op pad. Dit kan natuurlijk te voet, maar ook per fiets of zelfs met een bus. Het leukst: met een e-step. Rij een parcours door Antwerpen van 15 kilometer. Hierin zie je alle highlights van Antwerpen die je te voet moeilijk kan bereiken.

Ga woonwinkelen in de Kloosterstraat

Als je houdt van woonwinkelen mag je De Kloosterstraat zeker niet overslaan. Ook vestigen steeds meer jonge ontwerpers en duurzame winkeltjes zich in het hippe Antwerpen. Kortom; shoppen is zeker één van de leukste dingen om te doen in Antwerpen.

Lees ook: Woonshoppen in Antwerpen? Ga naar de Kloosterstraat [dit zijn de leukste adresjes]

Bewonder varend erfgoed

Varend erfgoed? Jawel, het Kerkschip van Antwerpen is dat zeker. Gebouwd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers als bevoorradingsschip. Daarna kreeg het de functie van opslagplaats voor steenkool tot het in handen kwam van het Aartsbisdom Mechelen.

Deze instantie had een bijzonder plan: het schip verbouwen tot een kerk voor binnenvaartschippers. Zo werden er twee kapellen gebouwd. Sinds 2012 ligt het Kerkschip van Antwerpen aan het Houtdok. Bijzonder om te zien!

Bezoek de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal

Op de Groenplaats kun je niet om dit imposante bouwwerk heen. De faam van de kathedraal van Antwerpen is niet overdreven. Het is één van de meesterwerken van de gotische architectuur, gebouwd in 1559.

In het hart van dit historische monument vind je drie meesterwerken van Rubens. De Kruisafneming en De Tenhemelopneming van Maria zijn gemaakt voor de plaats waar ze vandaag te zien zijn. Dat vind je nergens ter wereld. Doen: proef het kathedraalbier in de bistro. Zie de website voor meer info.

Ontmoet Nello

Het verhaal van het jongetje Nello en zijn hond Patrasche is wereldberoemd en speelt zich af in Antwerpen! Je hebt dit kunstwerk vast weleens op een foto voorbij zien komen.

Nello en Patrasche zijn de hoofdpersonages uit de Engelse roman A Dog of Flanders uit 1872. Het verhaal speelt zich af in Hoboken en Antwerpen. Onder meer de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de schilderijen van Rubens spelen er een belangrijke rol in. Kunstenaar Batist Vermeulen (‘Tist’) ontwierp een nieuw beeld van de jongen en zijn hond. Je kan het bewonderen op de Handschoenmarkt, voor de kathedraal.

Spot street art

Terwijl je door de stad wandelt kom je veel verschillende werken tegen. Bekijk vooral even deze website met allerlei informatie over waar je moet zijn en wat er te zien is. Bijzonder: in Antwerpen Berchem vind je één van de langste graffitimuren in Europa! Je kunt er een wandeling van 11 kilometer langs allerlei werken lopen.

Verken de Linkeroever

Geen zin in de drukte van de stad? Verken de Linkeroever. De weidse uitzichten over de stad, de haven en de rivier geven je een extra vakantiegevoel. Er is onder andere een leuk strand, er zijn speeltuinen voor de kids, er is een groot urban sports park en meer. Meer weten? Zie deze website.

Beleef brouwerij De Koninck

Zeg je België, dan zeg je bier. Echt goed bier. Sinds jaar en dag worden de bieren van De Koninck, waaronder het befaamde “Bolleke”, gebrouwen  aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen.

Stadsbrouwerij De Koninck opende in 2015 een belevingscentrum en zette daarmee zijn deuren open voor het grote publiek. In het centrum volg je een parcours waarbij je het verhaal van de brouwerij hoort, ziet en proeft. Ook bij de brouwerij zelf vind je een culinair mini-stadje, waar je chocolade, kaas, vleeswaren en brood proeft.  

Fotocredit: Stadsbrouwerij De Koninck

Bewonder Het Begijnhof

Een verborgen, stil plekje naast de universiteit in de binnenstad. Het Begijnhof met zijn huisjes en Sint-Catharinakerkje heeft een prachtige binnentuin en een boomgaard. Geniet van een wandeling over de gekasseide straatjes in deze oase van rust uit de 17e-eeuw. Zeker één van de leukste dingen om te doen in Antwerpen.

Ontdek het duurzame hart PAKT

PAKT is het duurzame hart van het Groen Kwartier in Antwerpen. De perfecte plek om van lokaal geproduceerde koffie en maaltijden te genieten in een unieke setting, omringd door prachtige daktuinen.

Hier heeft industrie plaats gemaakt voor verschillende creatieve bedrijven, een koffiebar en restaurants. En die werken allemaal duurzaam samen. Zo wordt de hitte van de pizzaovens op de begane grond gebruikt om de kantoren op de bovenverdiepingen te verwarmen. Het water dat op de daktuinen wordt verzameld, wordt gebruikt door de koffiebar- en branderij. En hetzelfde gaat op voor de groenten en kruiden die gekweekt worden op de daken: die dienen als de belangrijkste ingrediënten voor de gerechten van lunchbar Racine. Tof!

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Antwerpen in de zomer

Bezoek Park Spoor Noord

Zin in vertier in de buitenlucht? Park Spoor Noord is een zeer ruim, open en groen park dat het accent legt op groen, licht, ruimte, ontspanning, cultuur, sport en evenementen.

Het park is aangelegd op een 24 hectaren groot oud spoorwegcomplex dat er al jaren verlaten bij lag. Het heeft enkele speeltuinen, een spectaculaire bmx- en skatebowl, twee heerlijke waterspeeltuinen en tijdelijk zomerterras van bar Cargo. Hier vertoeven de locals graag bij mooi weer. Adres: Damplein 27.

Lees ook: Met de auto naar Antwerpen of Gent? Dit moet je weten!

Ontdek Spoor Oost

Ook supertof: Spoor Oost. Dit is de nieuwste plek in Antwerpen om te spelen, sporten of ontspannen. Op het voormalige spoorwegterrein kun je terecht voor grote evenementen zoals de Sinksenfoor maar ook voor kleinschalige sport- en ontspanningsactiviteiten.

Het ruim 10 hectare groot terrein langs de Noordersingel in Borgerhout biedt voor ieder wat wils. In de groene zone op het onverharde deel van het terrein vind je een speelheuvel met speeltoestellen, een zittribune en picknicktafels. Op het verharde deel van Spoor Oost zijn een loopparcour, skateramp, volleybal-, basketbal- en voetbalvelden afgebakend.

Met een overduidelijke knipoog naar het industriële verleden van Spoor Oost zijn er vier oude treintoestellen geplaatst met elk een eigen functie en karakter. De wagons vind je aan een perron dat dé plek is om lekker met het hele gezin te blijven hangen. In de zomer kun je genieten van een hapje en een drankje in de zon op het leuke terras van Bar Oost

Fotocredit: Bar Oost

Andere leuke stedentrip tips in België:
5x de leukste dingen om te doen in Brugge in de zomer
Wat te doen in Gent? Zie deze 17 leuke tips en bezienswaardigheden
15x leuke B&B’s in Brugge
10x bijzondere accommodaties in Gent
Wat te doen in Leuven? Zie deze 13 leuke tips en bezienswaardigheden
– 34x eten en drinken in Brugge bij de leukste food hotspots
50x eten en drinken in Gent bij de leukste food hotspots
20x bijzonder overnachten in Brussel? Dit zijn de leukste hotels!
Stedentrip België met de trein? Dit zijn de leukste!
22x eten en drinken in Brussel bij allerlei leuke plekjes
21x bijzondere hotels in Brugge
40x eten en drinken in Hasselt (België) bij de leukste plekjes

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Daan Fenne 13/06/2022 - 09:41

Wat een goeie tips! Ik heb zelf een tassie tour in Antwerpen gedaan, was ook echt een dikke aanrader. Dan ga je zelf op pad en ontdek je allerlei bijzondere verhalen en street art! Misschien ook leuk om te benoemen.

Reply
Nathalie 13/06/2022 - 09:47

Klinkt leuk, dank voor het delen!

Reply
Helen Shevell 29/11/2023 - 12:12

Wauw, dit artikel over dingen om te doen in Antwerpen is een absoluut juweeltje! Nathalie heeft een uitgebreide lijst van activiteiten en bezienswaardigheden samengesteld die echt de essentie van de stad vastleggen. Van het verkennen van illusies in Illusion Antwerpen tot het ontdekken van het oudste gebouw van de stad, Het Steen, en het onderdompelen in de wereld van diamanten in de Diamantwijk, biedt deze gids een gevarieerd scala aan ervaringen voor alle interesses.

Wat echt fantastisch is, is de aandacht voor detail in Nathalie’s beschrijvingen. De manier waarop ze elke attractie beschrijft, zoals de unieke ervaringen bij Chocolate Nation of de ondergrondse verkenning van De Ruien, creëert een levendig beeld en wekt opwinding om deze plekken te bezoeken.

Daarnaast maken de praktische tips, zoals thematische fietsroutes of suggesties voor eet- en drinkgelegenheden onderweg, dit artikel ongelooflijk nuttig voor iedereen die een bezoek aan Antwerpen plant. Nathalie’s grondigheid en passie voor het tonen van de hoogtepunten van de stad komen echt naar voren, waardoor het een boeiende en uitgebreide gids is. Als iemand die op zoek is naar reisinspiratie, levert dit artikel echt!

Reply
Nathalie 29/11/2023 - 12:49

Wauw, bedankt voor je mooie woorden Helen.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.