Home België Wat te doen in Brugge? Originele tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Brugge? Originele tips en bezienswaardigheden

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

De stad Brugge verkennen? Je kunt er vol bewondering kijken naar de monumentale panden en historische straatjes, maar er is zoveel meer dat Brugge biedt. In dit artikel over wat te doen in Brugge ontdek je originele tips en bezienswaardigheden. Van street art spotten tot brughoppen en genieten van de groene kant van Brugge.

Met de trein naar Brugge? Bestel snel en voordelig je tickets bij NSInternational.com

Ga “brughoppen”

Dat Brugge veel bruggen telt is geen verrassing, maar wist jij dat ze stuk voor stuk uniek zijn? Sommige zijn eeuwenoud, andere juist gloednieuw. Elke brug levert sowieso mooie uitzichten op de stad op.

Niet te missen: De Carmersbrug. Gelegen in het hart van de bekendste reien en één van de allermooiste plekjes van Brugge. Ook de Koningsbrug is ontzettend fotogeniek. Met een beetje geluk is het water spiegelglad en zie je waar de Spiegelrei zijn naam aan te danken heeft.

De Spiegelrei.

Zoek het groen op

Je wist het misschien niet, maar Brugge is een hele groene stad. Er zijn 11 parken te bezoeken, waar je vooral in de zomer verrast wordt door alles wat er groeit en bloeit. Deze groene oases van Brugge zijn de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte in de straatjes van Brugge en lekker te picknicken, zonnen of om doorheen te wandelen.

Zo kun je in het hart van de stad, vlakbij de Vismarkt, de Burg en in de schaduw van de Heilige Magdalenakerk, het Koningin Astridpark bezoeken. Dit is een botanisch park met veel bomen, een vijver met een fontein en een grote speeltuin voor kids.

Liever een groter park bezoeken? Dan is de Brugse Vesten een aanrader. Met 26 hectare groen en meer dan 3000 bomen waan je je echt in de natuur. Op het afgeschermde fietspad van de stadsomwalling kun je een mooie lus rond Brugge maken (7 kilometer lang).

Lees ook: 15x leuke B&B’s in Brugge

Volg een workshop chocolade maken

België is niet alleen het land van de biertjes, maar zeker ook van uitstekende chocola. Dompel jezelf onder in de rijke chocoladetraditie van België en volg in Brugge een leuke, interactieve workshop. Onder leiding van een deskundige chocolatier leer je hoe je chocoladelolly’s en mendiants maakt.

Sluit je workshop af met een bezoek aan het chocolademuseum. Binnen zie je een breed scala aan interactieve tentoonstellingen die de 4000 jaar oude geschiedenis van chocolade tot leven brengen in woord, beeld en smaken. Er is een privécollectie met meer dan 1000 objecten ondergebracht. Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Goed om te weten: je mag de boeking tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Bewonder Brugse street art-straatjes

Er is kunst in overvloed in de Brugse musea te vinden, maar niet alleen daar kom je als kunstliefhebber aan je trekken. De Brugse straatjes worden steeds meer als schilderdoek gebruikt door street art-artiesten van over de hele wereld. Een lust voor het oog!

Zo bots je in de Hauwersstraat op een metershoge muurschildering van Maria van Bourgondië en op het Kapucijnenplein staan vier Brugse Zotten te schitteren op de muur. Het blijft niet alleen bij verf, zelfs een houtsculptuur kun je bewonderen aan de zijgevel van ’t Santpoortje. 

Lees ook: 21x bijzondere hotels in Brugge

Bezoek Brugse brouwerijen

Bruggelingen zijn dol op een “frisse pint”. Je vindt dan ook meerdere lokale brouwerijen in en rond de stad. De Halve Maan, die onder andere de Brugse Zot brouwt, pronkt in het hart van Brugge. Nog in het stadscentrum vind je Bourgogne des Flanders, waar je het volledige brouwproces leert kennen.

Aan de rand van de stad vind je nog 2 leuke brouwerijen: Fort Lapin en Bryggja Brewery. Elk met hun interessante verhaal en breed aanbod aan bieren. Zei er iemand brouwerij-tocht? Achteraf kun je je bierkennis trouwens testen in Bruges Beer Experience!

Lees ook: 34x eten en drinken in Brugge bij de leukste food hotspots

Fotocredit: Bourgogne des Flandres.

Strijk neer in de Tuin Gezellehuis

Het geboortehuis van Guido Gezelle (1830 – 1899), één van Vlaanderens bekendste dichters, is een bezoek waard. Want hier, vlakbij de Vesten, mag je de ommuurde tuin betreden. Het is een prachtig, rustig plekje waar je even kunt bijkomen tijdens je stedentrip of lekker kunt picknicken.

Lees ook: 5x de leukste dingen om te doen in Brugge in de zomer

Loop door de Pottenmakersstraat

Dit straatje is een beetje een onontdekte parel in Brugge. Het slingert deels langs het water. Je ziet er niet alleen mooie pandjes in verschillende kleuren, maar ook een eeuwenoude halfronde versterkingstoren. Het enige restant van de eerste stadsomwalling uit 1127-1128.

Zoek het Oud Waterhuis

In het groen van de Vesten kun je het Oud Waterhuis vinden. Dit middeleeuwse bouwwerk voorzag de stad van water en was dan ook één van Brugges wonderen. Als je naar de restanten van het Oud Waterhuis kijkt is het bijna niet voor te stellen dat een uitgebreid, ondergronds netwerk van loden buizen het water naar de openbare waterputten verspreid door de stad leidde.

Lees ook: 16x bijzonder overnachten aan de Belgische kust. Perfect te combineren met Brugge!

Bezoek het Frietmuseum

Nog een lekkernij in België die niet te versmaden is: Vlaamse frieten! Bezoek het frietmuseum in Brugge en kom alles te weten over de geschiedenis van de aardappel, de Vlaamse friet en de verschillende sauzen en dressings die bij deze heerlijke en bekendste Belgische snack horen. Koop hier alvast je ticket. Goed om te weten: je mag de boeking tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Ontdek de Tuinwijk

Nog niet ontdekt door de massa: de Tuinwijk. En als je er bent begrijp je niet hoe dat kan. De Albrecht Rodenbachstraat en Hugo Verrieststraat zijn namelijk prachtige kasseistraten. Je ziet er een opeenvolging van trap- en andere gevels. Elk huis is uitgerust met een voortuintje met een lage haag of een smeedijzeren hek. Mooi!

Bezoek creatieve broedplaats House of Time

Een unieke plek met een binnen- en buitenatelier, een yurt, een keuken in een bunker, een container die dienst doet als polyvalente ruimte/bar en veel buitenruimte. Kortom; een creatieve broedplaats en dat in de binnenstad.

Bij House of Time kun je bijvoorbeeld je eigen houtproject uitvoeren, een verse pizza in de pizzaoven bakken, klimmen in een boomhut of alleen een koffietje drinken. Gaat dat zien. Zie deze website voor meer info.

Fotocredit: House of Time.

Spot de Dumeryklok

Op het Dumeryklokplein staat de Dumeryklok. Een opvallende verschijning! Het is een eerbetoon aan de klokkengieter Joris Dumery die de klokken van het Belfort goot. Hij woonde in de 18e-eeuw in deze buurt. Ook de Dumeryklok komt uit het Belfort.

Het is een oude brandklok die veilig in een staketsel is opgesteld. Dat is een versperring van houten palen of staken (staketten) die op korte afstand van elkaar in de grond geplaatst zijn en aan elkaar gemaakt zijn met traliewerk, prikkeldraad of ander materiaal. Bij bijzondere festiviteiten wordt de Dumeryklok nog met de voet geluid. Dat gaat niet zo makkelijk, want de klokkenluider moet daarvoor op het staketsel klimmen.

Andere leuke stedentrip tips in België:
22x eten en drinken in Brussel bij allerlei leuke plekjes
Wat te doen in Antwerpen? Zie deze 23 leuke tips en bezienswaardigheden
12x leuke en betaalbare hotels en B&B’s in Antwerpen
35x eten en drinken in Antwerpen [de leukste food hotspots]
Wat te doen in Leuven? Zie deze 13 leuke tips en bezienswaardigheden
50x eten en drinken in Gent bij de leukste food hotspots
20x bijzonder overnachten in Brussel? Dit zijn de leukste hotels!
Stedentrip België met de trein? Dit zijn de leukste!
35x eten en drinken in Leuven bij de leukste plekjes
40x eten en drinken in Hasselt (België) bij de leukste plekjes

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.