Home dichtbij op reis Wat te doen in het Vechtdal? Leuke tips voor een dagje uit in deze Overijsselse regio

Wat te doen in het Vechtdal? Leuke tips voor een dagje uit in deze Overijsselse regio

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Gek op natuur en cultuur en een oase van rust? Dan is Overijssel dé provincie voor jou om te verkennen. In dit artikel neem ik je mee naar het Vechtdal in de Overijsselse regio. Je ontdekt wat te doen in het Vechtdal en ik deel verschillende leuke tips. Van een lange wandeling door de natuur tot waar je terecht kunt voor een lekkere lunch. En wist je al dat je het Vechtdal ook vanaf grote hoogte kunt bewonderen? Lees snel verder.

Wat is het Vechtdal en waar ligt het?

Het Vechtdal is gelegen in Overijssel. Kort gezegd kun je het een plek noemen waar natuur en cultuur elkaar moeiteloos afwisselen. Het is een heerlijke, landelijke omgeving voor de rustzoeker. De mensen zijn er gastvrij en er zijn veel bijzondere plekken waar je fijn kunt overnachten en lekker kunt eten en drinken.

De vele wandel- en fietsroutes zijn een lust voor het oog, maar je kunt er bijvoorbeeld ook het water op. Ook vragen dorpen en steden als Dalfsen, Ommen en Hardenberg erom om ontdekt te worden. Doe je liever eventjes niets? Het is ook een regio waar je perfect kunt onthaasten.

Maar wat je absoluut wel even zou moeten doen? De regio vanaf een hoger gelegen punt bewonderen. Je raakt er echt ondersteboven van Overijssel. In dit artikel ontdek je twee plekken waar je dat goed kunt doen. Meer weten over het Vechtdal? Zie deze website.

Vilsteren

Bekijk het Vechtdal vanaf grote hoogte

Het letterlijke hoogtepunt van een dagje Vechtdal kun je beleven bij uitkijktoren De Stokte bij Dalfsen. Het geeft je de kans om het Vechtdal eens op een compleet andere manier te bekijken. Het is een kleine klim, maar absoluut de moeite absoluut waard. Hier verrijk je je blik over het Vechtdal. Dit wil je niet missen!

Vanaf 20 meter hoogte kijk je uit over de prachtige omgeving. Rijk aan bossen, weidse vergezichten en natuurlijk de rivier De Vecht. Neem net als ik een verrekijker mee als je vogels wilt spotten. Ik had geluk en zag zelfs ooievaars.

Het is ook nog eens een mooie uitkijktoren om te zien. De trappen zijn gemaakt van staal, maar de bekleding van de toren is van hout. Je kijkt als het ware door houten lamellen. Op ongeveer 18 meter hoogte bevindt zich het uitkijkplatform, waarvan de laagste zijde naar het Vechtdal is gekeerd. 

Hoe je er komt? Navigeer naar parkeerplaats De Stokte, daarna is het nog maar een paar honderd meter wandelen naar de uitkijktoren. Je kunt hem niet missen, want het mooie bouwwerk steekt trots boven het landschap uit.

Strijk neer bij Boscafé Lemeler Esch

Verborgen aan de voet van de Lemeler- en Archemerberg vind je het Boscafé van De Lemeler Esch. Een echt bijzondere plek met lekkers op de kaart als verse koffie en huisgemaakte appeltaart, gemaakt van speltmeel van molen De Lelie uit Ommen. Maar ook streekbiertjes en biologische schulp sapjes zijn te bestellen. Je kunt lekker buiten zitten, in de schaduw of in het zonnetje, en luisteren naar de fluitende vogeltjes. Vakantiegevoel gegarandeerd.

Ook binnen in de moderne, gezellige serre is het heerlijk toeven. Er is zelfs een open haard om het sfeertje op koude dagen helemaal compleet te maken. Goed om te weten: honden zijn welkom op het terras.  Een heerlijk plekje om een wandeling mee te starten of te eindigen. De wandeling hieronder kun je direct vanaf hier starten.

Wandel de Archemerbergroute

Dat het Vechtdal rijk is aan bijzondere natuur ontdek je al snel na het wandelen van de eerste meters van de Archemerbergroute. Het prachtige natuurgebied de Archemer- en Lemelerberg is een heuvelachtig terrein dat ongeveer 1000 ha. groot is met veel heide, maar ook wat bos. Het hele jaar door loop je hier met hartjes in je ogen rond, maar in augustus, als de heide in bloei staat, is dit echt een pareltje.

Op de Archemerbergroute wandel je 12,5 kilometer onverhard over de flanken van de Archemerberg en de Lemelerberg. Niet voor niets is de gemeente Ommen met deze wandeling in 2013 gekozen tot wandelgemeente van Nederland. Wat mij ook opvalt is de rust. Ik wandelde hier op een mooie lentedag en kwam slechts een handje vol mensen tegen. Heel bijzonder!

Ongeveer in het midden van het gebied ligt het hoogste punt. Ook hier kun je het Vechtdal weer vanuit een hoog perspectief zien. Je staat hier maar liefst 76,5 meter boven de zeespiegel! Bij dit uitkijkpunt kun je bij helder weer zelfs Zwolle zien liggen. Het glooiende landschap is vanaf dit uitkijkpunt simpelweg schitterend.

Leuk om te weten: om te zorgen dat het gebied open blijft en het gras niet te hoog wordt loopt er vrijwel het hele jaar een schaapskudde rond. ’s Morgens vertrekt herder Anita Wichers met haar kudde van zo’n 150 schapen en 4 honden naar het gebied. Pas in de avond keert ze weer terug bij de schaapskooi. Je kunt de kudde tegenkomen tijdens je wandeling.

Op pad met de hond? Lees ook het artikel met de hond wandelen in het Vechtdal op mijn andere website Woef Welkom, over het wandelen van de Archemerbergroute met de hond.

Het hoogste punt.

Ga lekker lunchen bij Herberg de Klomp

Via slingerende landweggetjes op naar het monumentendorpje Vilsteren. Je kunt nog een stop maken bij de schaapskooi in Giethmen, dat op de route ligt. Zeker in de lente leuk, want dan zijn er lammetjes.

Heb je trek? Kies dan voor een lekkere lunch bij Herberg de Klomp, waar persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staat. Zowel binnen als buiten kun je genieten van de kaart. Is je hond mee? Buiten zijn honden welkom.

Het eten is er heerlijk en ook de presentatie is oogstrelend. Aanrader: de salade met kipfilet, parel couscous, aceto balsamico en vadouvan. Watertanden! En als je je tijd in het Vechtdal wilt verlengen dan kun je hier in de herberg heerlijk op één oor.

Verken monumentendorp Vilsteren

Nu je er toch bent is het een aanrader om het dorp Vilsteren te verkennen. Het is een klein monumentendorp. Bijzonder is dat het gehele dorp gebouwd is op het Landgoed Vilsteren. Je ziet er mooie, authentieke boerderijen, maar sla ook de molen, de kerk en het landhuis Groot Spijker niet over. Zeer fotogeniek!

Lees ook:
27x eten en drinken in Zwolle de grootste Hanzestad van Overijssel
Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!
Slapen in een safaritent in Nederland? Dit zijn de leukste! Overijssel zit er ook bij
33x luxe vakantieparken in Nederland [met wellness!] met natuurlijk ook opties in Overijssel

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate links of gesponsorde links/artikelen. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Met dank aan Visit Oost voor de uitnodiging om het Vechtdal te verkennen.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.