Home NederlandGelderland Wat te doen in Nunspeet en omgeving? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Nunspeet en omgeving? Allerlei tips en bezienswaardigheden

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Nunspeet is niet alleen een mooi dorp, het biedt ook een prachtig natuurgebied met bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Het heeft alles voor een dagje uit, heerlijk weekendje weg of een langere vakantie. Maar ook de omgeving van Nunspeet heeft veel te bieden. In dit artikel over wat te doen in Nunspeet en omgeving ontdek je allerlei tips en bezienswaardigheden. Van mij, een local!

Over Nunspeet en dit artikel

Nunspeet is een dorp in de provincie Gelderland. Gelegen aan de rand van de Veluwe in het noordwestelijke deel ervan. Als een typisch Nederlands dorp heeft Nunspeet een charmante en schilderachtige uitstraling, met traditionele architectuur en een rustige, landelijke sfeer. Het dorp heeft een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en heeft nog steeds enkele historische gebouwen en monumenten die het bezoeken waard zijn.

Nunspeet staat bekend om zijn prachtige omgeving, wat het een populaire bestemming maakt voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Naast de natuurlijke schoonheid heeft Nunspeet ook verschillende lokale winkels, restaurants en culturele voorzieningen die het dorp een gezellige sfeer geven. Het is een plek waar mensen kunnen genieten van de rustige omgeving en de gastvrije gemeenschap.

Alle tips en bezienswaardigheden in dit artikel zijn niet verder dan ongeveer 20 minuten rijden vanaf het centrum van Nunspeet. Ik woon zelf in Nunspeet, dus alle wat te doen in Nunspeet en omgeving tips en bezienswaardigheden die ik noem heb ik zelf getest. Bovendien weet ik dat zowel locals als toeristen graag de plekken bezoeken die ik noem. Heel veel plezier ermee en als je een vraag/opmerking hebt; laat het alsjeblieft weten in een reactie onder dit artikel.

Bezoekerscentrum Nunspeet

Een handige, inspirerende plek om je bezoek aan Nunspeet te starten is Bezoekerscentrum Nunspeet. Gelegen aan de rand van het dorp, direct aan het Veluwetransferium. Het wordt ook wel de ‘poort naar de natuur’ genoemd. Je vindt bij Bezoekerscentrum Nunspeet een expositie over de Veluwse natuur, informatie over wandel-, fiets- of ruiterroutes en een uitgebreide souvenirwinkel. Perfect om je wat te doen in Nunspeet en omgeving uitjes te planen. Leuk met kids: het kabouterpad!

De Zandenplas en het Zandenbos

Een grote waterplas, omringd door bos, met emerald gekleurd water als de zon erop schijnt. Dat klinkt als een plekje in Canada of Zweden, maar je vind het ook in Nunspeet. Een niet te missen wat te doen in Nunspeet en omgeving tip!

Middenin de eeuwenoude bossen van de Veluwe ligt dit recreatiegebied. Je kunt hier het hele jaar door heerlijk wandelen of fietsen, maar in de zomer kun je er ook zwemmen. Het biedt een zandstrand, lig- en speelweide en diverse voorzieningen, zoals een kiosk, met groot terras aan het water. Toegang is gratis, alleen als je met de auto komt, betaal je parkeergeld. Klik hier voor meer informatie.

En wil je een mooie boswandeling maken? Dan loop je zo het Zandenbos in waar je kilometers lang kunt wandelen (of fietsen). Enkele bijzondere plekken in het Zandenbos zijn Het Ronde Huis en de Waschkolk.

De Dellen en Heerder Sprengen

Op landgoed De Dellen in Heerde wisselen bos en heide elkaar af. Het landgoed herbergt een rijke historie aan natuur en cultuur. Veel dieren voelen zich hier thuis. Niet zo gek, want De Dellen is onderdeel van de vrije wildbaan van de Noordoost-Veluwe. 

Hier vind je allerlei fauna, van de zandhagedis tot het edelhert. Ook kun je hier de rondtrekkende schaapskudde tegenkomen. Zie deze website met meer informatie over wandelroutes over De Dellen en Heerder Sprengen. Het fijne is dat deze mooie wandelingen over de Noord-Veluwe niet erg lang zijn en daardoor voor iedereen goed te doen zijn. Ze variëren van 3 tot 4.5 kilometer.

Kasteel Cannenburch

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het ligt in het Veluwse dorp Vaassen en daardoor kun je het perfect combineren met een heerlijke wandeling of fietstocht.

Het is een statig edelman huis, gebouwd op de ruïne van een middeleeuwse burcht door de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. In het kasteel zie je een imposante collectie meubels, porselein en schilderijen.

Bijzonder: er is ook een kasteelwinkel, gevestigd in het Bouwhuis op het voorplein van het kasteel. Je kunt er streekproducten, boeken, bijzondere tuinartikelen, fraaie souvenirs en cadeauartikelen kopen. Voor de kleine ridders en jonkvrouwen die het kasteel bezoeken is een kinderhoek met houten zwaarden, leuke spellen, zachte knuffels en meer leuks.

En voor koffie met iets lekkers of stevige trek kun je neerstijken in Restaurant ’t Koetshuis. Met in de zomer een heerlijk terras én een moestuin in volle bloei, die je zeker ook even gezien wilt hebben. Alles bij elkaar een geweldig middagje uit en één van de leukste wat te doen in Nunspeet en omgeving activiteiten.

Hanzestad Hattem

In het uiterste noordelijke puntje van de Veluwe ligt Hattem. Een eeuwenoud Hanzestadje vlak bij Zwolle en vanaf Nunspeet zo’n 20 minuten rijden. Alleen al het zien van de prachtige 14e-eeuwse Dijkpoort met luiken en torentjes maakt een bezoek aan dit stadje de moeite waard.

Je vindt hier geschiedenis, cultuur en natuur op één plek. De historische binnenstad met haar musea, terrasjes en leuke winkels staan garant voor een leuk dagje uit op de Veluwe. Makkelijk te voet te verkennen, sfeervol en authentiek. Meer weten over Hattem? Lees ook het artikel Wat te doen in Hattem? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Molen De Duif

De historische windmolen Molen De Duif in Nunspeet is zeker een bezoek waard. Deze oude korenmolen geeft je inzicht in het traditionele Nederlandse leven. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd (zie de agenda hier) en er is een landwinkel waar je onder andere meel kunt kopen die door de molen zelf is gemalen.

Landgoed Oud Groevenbeek

Verstopt in de bossen tussen Putten, Ermelo en Drie vind je het kleine, maar bijzondere Landgoed Oud Groevenbeek. Voor je gevoel waan je je in vervlogen tijden als je naar de oude villa (uit 1908), druivenkas en watertoren kijkt. Prachtig!

Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen langs bossen en heide. Een aanrader is de wandelroute Oud Groevenbeek. In slechts 2.2 kilometer loop je langs het landhuis, de druivenkas, de bossen en de heide. Daarna kun je fijn uitrusten op het terras van het Theehuis. Honden mogen mee aan de lijn. Als je goed op let kun je hier reeën spotten. Zie deze website voor meer info.

Lees ook: 12x leuke accommodaties op de Veluwe met een hottub of jacuzzi

Noord-Veluws Museum

In Nunspeet kun je ook een bijzonder museum bezoeken: het Noord-Veluws Museum. Dit is de plek waar je kunst en geschiedenis uit de regio kunt ontdekken. Het is vooral een kunstmuseum dat werk toont van Noord-Veluwse kunstenaars en daar verhalen bij vertelt. Verhalen van de schilders en de bewoners van dit deel van de Veluwe die hier van 1880 tot 1950 woonden en werkten.

Hanzestad Harderwijk

Op een kwartiertje rij afstand vind je Harderwijk. Deze leukerd is véél meer dan de stad van het dolfinarium. Het is een mooi Hanzestadje waar je fijn doorheen kunt struinen en op mooie dagen lekker aan de boulevard kunt zitten met zicht op het water.  

Niet missen: de historische bezienswaardigheden de Vischpoort, de Grote Kerk, het Stadsmuseum en de Vischmarkt. Of je nu wilt shoppen, genieten op het terras of een wandeling wilt maken langs alle historische bezienswaardigheden; Harderwijk biedt het allemaal. Lees ook het artikel: eten en drinken in Harderwijk bij de leukste plekjes.

Tongerense Heide

In het buitengebied van Epe liggen de natuurgebieden Tongerense Heide, Tongerense Veen en Wisselse Veen. Een afwisselend gebied met mooie beken en veel hoogteverschillen op de grens van de hoge droge Veluwe en lage natte gebieden rond Tongeren. Maar het is vooral het heidegebied dat deze plek zo bijzonder maakt.

Op de Tongerense Heide zie je alle vijf de heidesoorten die op de Veluwe voorkomen. Dit zijn dopheide, kraaiheide, struikheide en rode en blauwe bosbes. Het afwisselende gebied is ideaal voor wandelen, fietsen of paardrijden. Er is een parkeerplaats bij het Wisselse Veen en er zijn wandelroutes uitgezet.

Het Wisselse Veen is bijzonder leuk, omdat je er over een houten vlonderpad doorheen kunt lopen. Klik hier voor meer informatie. Zeer fotogeniek plekje en zeker een wat te doen in Nunspeet en omgeving aanrader!

Het Verscholen Dorp

Een indrukwekkende plek is Het Verscholen Dorp dat in de bossen van de gemeente Nunspeet ligt. Het is een nagebouwd onderduikersdorp uit de Tweede Wereldoorlog. Dit monument bestaat uit drie hutten en een herdenkingsmaquette die de plek aangeven waar het dorp zich bevond. Een informatiepaneel geeft tekst en uitleg over het onderduikersdorp. Je mag dit op eigen gelegenheid gratis bezoeken.

Het Speulderbos en het Solse Gat

Het Speulderbos (ook wel bekend als het Sprielderbos en het Putterbos, deze zijn onderdeel van elkaar) is volgens velen één van de mooiste bossen van Nederland. Ik kom er ook heel graag, want het is inderdaad prachtig. Terwijl je er wandelt zie je eeuwenoude natuur en cultuur.

Het bijzondere is dat Staatsbosbeheer hier de natuur haar gang laat gaan. En dat is te zien. Je ziet er allerlei bomen in verschillende vormen die lijken te dansen. Daarnaast zie je er bijvoorbeeld ook varens, mos en paddenstoelen. Ook kun je er wild spotten! Als je goed oplet kun je tijdens je wandeling sporen zien van het wild dat in de bossen leeft, vooral wroet-en schuursporen van wilde zwijnen zijn makkelijk te herkennen.

Lees ook het uitgebreide artikel: Wandelen in het Speulderbos: allerlei handige tips en informatie

Niet missen: het Solse Gat. Omringd door de oeroude bomen zie je een groot en mysterieus “gat” (meer een soort kleine vallei) in het landschap. Volgens volksverhalen stond hier vroeger een klooster, waar dingen gebeurden die niet door de beugel konden. Op een dag was het klooster opeens verdwenen in een gat. Meer weten? Klik hier voor een verhaal over de legende.

Met de hond naar het Speulderbos? Lees ook: hondenlosloopgebied in het Speulderbos op mijn andere website Woef Welkom.

Landgoed Staverden

Bij Ermelo, vind je het prachtige kasteel Staverden. Het is meer dan een mooi kasteel, het is totaalbelevenis. Op het landgoed vind je namelijk ook een brasserie en een bierbrouwerij en je kunt er heerlijk wandelen. Ook de kasteeltuinen en het verblijf van de witte pauwen wil je zeker een keer gezien hebben.

Wat wandelen betreft is Klompenpad Het Speuldepad een aanrader. Deze is wel lang, namelijk 16 kilometer. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maar een deel ervan te wandelen. Ook kun je kiezen voor de rode, gele en blauwe route van 3 tot 3.5 kilometer lang. Klik hier voor meer informatie.

Hulshorster Zand

Het Hulshorster Zand is simpelweg prachtig. Als je over de A28 rijdt kun je er al door de bomen heen een glimp van opvangen, maar als je er wandelt zie je pas echt dat dit zeker één van de mooiste plekken op de Veluwe is.

Het is er vaak heerlijk rustig, ongerept en mooi. Een gigantische zandvlakte, afgewisseld met bomen waar je heerlijk doorheen kunt struinen en een hert kunt tegenkomen. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en wordt ook wel de woestijn van de Veluwe genoemd. Klik hier voor een leuke wandeling van Natuurmonumenten.

Uitkijktoren Veluwetransferium Nunspeet

Bij het Veluwetransferium (waar ook het bezoekerscentrum zit) in Nunspeet staat een uitkijktoren van 30 meter hoog. Vanaf deze uitkijktoren kun je kilometers ver kijken over Nunspeet en omgeving. Vooral in de herfst mooi, als de blaadjes alle tinten bruin en oranje hebben, want je ziet heel veel bomen vanaf dit punt. Entree is gratis.

Het Vierhouterbos

Niet zo bekend, maar absoluut één van de mooiste plekken van de Veluwe is het Vierhouterbos in Vierhouten. Het doet mij denken aan het Speulderbos, maar dan een stuk minder druk! Het is een veelzijdig bos, waar je ook wild kunt spotten.

Elspeetse Heide (natuurgebied Stakenberg)

Wandelen of fietsen in een prachtig heidegebied? Kies voor de Elspeetse Heide bij Elspeet. Zéker als je kids hebt, want hier is ook een leuk speelveld voor kinderen én het bijzondere Tijdkijkerpad, aangegeven met rode pijlen.

Je komt onderweg zogenaamde “tijdkijkers” tegen; een soort telescoop met een plaatje erin. Als je door de tijdkijker kijkt ga je terug in de tijd en zie je bijvoorbeeld een mammoet over de heide lopen. Je ontdekt op speelse wijze hoe dit gebied er duizenden jaren geleden uit heeft gezien.

Genieten van mijlenver uitzicht over dit prachtige gebied? Beklim zeker ook even de 20 meter hoge uitkijktoren op de Elspeetse Heide (niet ver van het parkeerterrein). Ook het geluid klinkt vanaf deze hoogte heel bijzonder. Het lijkt wel alsof je alles op de grond extra goed kunt horen. Een niet te missen wat te doen in Nunspeet en omgeving tip! LET OP: de uitkijktoren is op dit moment (augustus 2023) voorlopig gesloten, vanwege houtrot.

Hanzestad Elburg

Misschien is Elburg wel het allermooiste stadje op de Veluwe. De vesting van Elburg, met prachtige wallen, knusse grachten en delen van de oude stadsmuur is werkelijk prachtig. Terwijl je door dit oude Hanzestadje loopt kijk je je ogen uit en er is ook nog eens volop leuks te doen in Elburg. Deze wat te doen in Nunspeet en omgeving tip wil je niet overslaan. Lees voor meer info het artikel over de leukste bezienswaardigheden en handige tips voor een bezoek aan Elburg (de vesting).

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Het Veluwemeer

Hou je van water en ben je gek op varen? Gekscherend noemen wij in Nunspeet het Veluwemeer ook wel Veluwe aan zee. Op het Veluwemeer kun je terecht voor allerlei vormen van waterpret! Het Veluwemeer is een langwerpig meer dat ontstaan is in 1956, bij de inpoldering van Oost-Flevoland. In het noorden grenst het aan Elburg, in het zuiden aan Harderwijk.

Langs het Veluwemeer zijn er veel mogelijkheden voor water- en strandrecreatie. Ook ligt er een aantal campings en jachthavens langs het water. Het Veluwemeer maakt deel uit van de recreatieve Randmerenroute. Ook bijzonder: het Veluwemeer is ’s winters, als het hard gevroren heeft, het decor van de Veluwemeertocht.

Leuvenumsebos

De Leuvenumse bossen bij Ermelo staan garant voor urenlang wandelplezier op één van de mooiste plekken van de Veluwe. Het is een prachtig gebied met oude, statige beuken en een mooie beek. Ook hier vind je altijd sporen van dieren als het edelhert, de ree en het wilde zwijn. Met wat geluk spot je ze zelfs terwijl je er wandelt.

Hier een bijzondere wandeling maken die niet te lang is? Start op de parkeerplaats aan de Poolseweg en sla linksaf over het wildrooster. Volg daarna de blauwe paaltjes. Deze wandelroute van 5.5 kilometer voert je langs de Leuvenumse beek en door de bossen. Honden mogen aangelijnd mee. Klik hier voor meer informatie.

Wezepsche Heide

De Wezepsche Heide is echt een heel bijzonder natuurgebied, want het is een waterwingebied van Vitens. Onderdeel van een stuwwal uit de IJstijd! Er leven allerlei wilde dieren.

Elke keer als ik er wandel verbaas ik me weer over de grote aantallen sporen in het zand. Er leven wilde zwijnen, edelherten en reeën, maar ook de das is meer dan eens gesignaleerd. Kijk vooral ook naar boven, want de havik en de buizerd leeft hier ook.

Het zijn echter vooral de Schotse Hooglanders die hier wonen die een wandeling door dit gebied extra bijzonder maken. Zij grazen het gras tussen de heides weg en eten jonge uitlopers van de hei op, zodat dit niet gemaaid hoeft te worden. Je mag ze bewonderen op afstand (zeker 25 meter). Hele toffe wat te doen in Nunspeet en omgeving tip!

Kasteel de Essenburgh

Nog een kasteel op de Veluwe dat zeker een bezoekje waard is. Het ligt op een prachtig landgoed in Hierden. Kasteel de Essenburgh is gebouwd in de 17e-eeuw en beschikt over 37 kamers, waaronder enkele kasteelkamers, met uitzicht op de rustieke, Engelse landschapstuin en vijver. En het meest bijzondere: je kunt hier overnachten! Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Niet overnachten, maar wel van het kasteel genieten? Dat kan ook. Niet alleen kun je over het landgoed een leuke wandeling maken (Klompenpad het Heyderpad van 11 km), maar je kunt bij het kasteel ook neerstrijken (binnen of op het terras) voor koffie met gebak, lunch of diner.

Eten en drinken in Nunspeet

Keuze genoeg voor de inwendige mens in Nunspeet. Hieronder geef ik een aantal suggesties om bij te eten en drinken in Nunspeet. Leuk voor jong en oud en lekker laagdrempelig en gezellig.

De Roskam

Trek in koffie met iets lekkers, een lekkere lunch of een uitgebreid diner? Bij De Roskam is het heerlijk toeven. Voor mij is dit mijn tweede huiskamer in Nunspeet. Bij mooi weer kun je ook buiten zitten en lekker mensen kijken. Aanrader: de lunchplank met verschillende kleine broodjes, bitterballen en meer smakelijks.  

Pannenkoekenhuis De Boskabouter

Met kids in Nunspeet? Pannenkoekenhuis De Boskabouter is een topper! Hier smul je niet alleen van allerlei pannenkoeken, het is een totaalbeleving. Zo kunnen de kinderen rondjes rijden op de skelterbaan, knuffelen met de dieren of zich lekker uitleven op de speelweide. 

Brasserie 14

Naast het pannenkoekenhuis kun je ook terecht bij Brasserie 14. Bij mooi weer lonkt het terras, maar binnen is het ook gezellig en comfortabel. Of je nu gezellig een kopje koffie wilt doen, wilt genieten van een heerlijke lunch, een goed glas wijn of een eerlijk diner… het kan hier allemaal.

Herberg Nuwenspete

Dit vind ik vooral een heerlijk plekje als het mooi weer is, want het terras ligt in het bos. Herberg Nuwenspete is een no nonsense adres waar je simpelweg kunt genieten van een hapje en een drankje. Van een kop koffie tot een cocktail en van een steak tot een salade (met toe een tiramusu).

Banka

Bij Banka geniet je van huisgemaakte gerechten van eerlijke producten uit de regio. Binnen of buiten op het terras aan de Markt. 7 dagen per week geopend voor een lekker kopje koffie met heerlijk gebak, een smakelijke lunch, een high tea, een goed glas wijn of een gezellig diner.

Restaurant Bij Frans

Elke inwoner van Nunspeet kent Frans. Althans, het Restaurant Bij Frans. Op de website staat dan ook: “Iedereen is welkom, mensen met bosvoeten, hondjes en rolstoelen.” Bij Frans staat betaalbaarheid, kwaliteit en gezelligheid voorop. Ze doen er alles aan om je tevreden en met een goed gevulde buik naar huis te laten gaan.

Overnachten in Nunspeet

Wil je je bezoek aan Nunspeet en omgeving compleet maken? Kies dan voor een verblijf bij één van de bijzondere plekken in Nunspeet waar je kunt overnachten. Van een tof vakantiepark of een hotel in het hart van het dorp tot een luxe tiny house in het bos. Zie het uitgebreide artikel 14x bijzondere accommodaties in Nunspeet Hieronder zie je al een paar suggesties.

EuroParcs Bad Hoophuizen

Op een vakantiepark verblijven? Dat kan bij EuroParcs Bad Hoophuizen. Je vindt hier alles wat je nodig hebt tijdens je weekendje weg of langere vakantie in Nunspeet. Het is pal aan het Veluwemeer gelegen. Hier loop je vanaf het park zó het strand op, ga je wandelen, zwemmen, surfen of bootje varen. Of gewoon helemaal niks doen. Mag ook. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

leuke vakantieparken op de Veluwe

Dorpsherberg De Roskam

Graag in het hart van Nunspeet verblijven? Dorpsherberg De Roskam is een topper. Hier voel je je direct thuis. De Dorpsherberg is het oudste horecapand van Nunspeet. Het authentieke monument uit 1855 heeft niet alleen een café/restaurant en een leuk terras (hierboven al genoemd), maar ook 10 sfeervolle hotelkamers. Ingericht met oog voor detail en comfort. Een plaatje om te zien en een traktatie om te ervaren. Absoluut één van de meest bijzondere accommodaties in Nunspeet. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Mori tiny house

Bijzonder logeren én in bad in Nunspeet? In een prachtig Wabi Sabi tiny house voor 4 personen. In dit natuurhuisje geniet je van een minimalistisch verblijf in een prachtige omgeving. Dit tiny house ligt middenin het bos op het kleinschalige park De Vossenberg. Op loopafstand van de geweldige Zandenplas.

Het is slechts 31 m2 groot, maar er is op en top gebruikgemaakt van de ruimte. Er is rekening gehouden met functie, design en luxe, waardoor het mooi én comfortabel is. De master bedroom is de echte eye catcher, want de 3,5 meter hoge ramen zorgen ervoor dat het voelt alsof je in het bos slaapt. Nog een troef: de privé Plunge Pool, om heerlijk te verwarmen in de winter of voor een frisse duik in de zomer. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Lees ook deze artikelen over de Veluwe:
13x leuke accommodaties op de Veluwe met een hottub of jacuzzi
Wat te doen op de Noord-Veluwe? Allerlei tips en bezienswaardigheden
De mooiste heidegebieden op de Veluwe [en wat je er kunt doen]
Mooiste wandelingen op de Noord-Veluwe
20x leuke vakantieparken op de Veluwe
Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]
Radio Kootwijk bezoeken [handige informatie en tips]

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.