Home EngelandCotswolds Wat te doen in Oxford [bezienswaardigheden en tips]

Wat te doen in Oxford [bezienswaardigheden en tips]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

De wereldberoemde universiteitsstad Oxford bezoeken? Een heel goed idee! Hier wandel je voor je gevoel door een openluchtmuseum. Je kijkt er je ogen uit en valt van de ene “oeh” in de andere “aah”. In dit artikel over wat te doen in Oxford ontdek je allerlei bezienswaardigheden en tips. De niet te missen hoogtepunten en praktische weetjes.

Christ Church

In Oxford zijn maar liefst 45 colleges. Je kunt de meeste bezoeken en dat is dan ook een grote aanrader. Tijdens mijn bezoek aan Oxford bezocht ik er 3. Als je tijd hebt voor een bezoek aan slechts 1 college, of er maar 1 wilt bezoeken, dan raad ik Christ Church het meest aan.

Het werd in 1546 opgericht door koning Henry VIII. Vroeger was het een bedevaartsoord. Tegenwoordig is het één van de grootste colleges in Oxford. Met een mix van Engelse gotische en romaanse architectuur, is het een visueel feest.

Deze college lijkt wel een sprookje. Je komt er ogen te kort. Het biedt verschillende hoogtepunten die diepe indruk maken. Van de cloisters tot de Hall waar de studenten eten. Maar ook Oxford’s Cathedral en de Bodley staircase zijn schitterend. Je begrijpt als je hier loopt wel dat schrijver Lewis Carroll (die hier studeerde en later les gaf) hier Alice in Wonderland schreef.

Komen sommige plekken je bekend voor? Als je de Harry Potter films hebt gezien is het leuk om te weten dat de Bodley staircase schittert in de Steen der Wijzen en de Geheime Kamer. De Hall is gebruikt ter inspiratie voor de grote eetzaal in de films.

Tip: neem op een mooie dag eten en drinken mee en strijk neer op de meadow van Christ Church voor een picknick. Toegang tot de meadow is gratis. Entree tot Christ Church boek je van tevoren via deze website. Zo ben je verzekerd van een plek.

The Hall

Oxford University Museum of Natural History

Aan toffe musea geen gebrek in Oxford. De allermooiste vind ik het Oxford University Museum of Natural History. Opgericht in 1860 als het centrum voor wetenschappelijke studie aan de Universiteit van Oxford. Het bezit de internationaal belangrijke collecties van geologische en zoölogische specimenen van de universiteit.

Naast dat je er skeletten en opgezette dieren kunt bewonderen kun je er écht bijzondere dingen zien, zoals de enige zachte weefselresten van een dodo. En dat alles in een prachtig gebouw met neogotische architectuur. Hier vergeet je de tijd en dwaal je uren rond. Entree is gratis.

Pitt Rivers Museum

In hetzelfde pand als het Oxford University Museum of Natural History vind je het Pitt Rivers Museum. Absoluut de moeite waard om deze twee musea te combineren. Het Pitt Rivers Museum zou je een groot rariteitenkabinet kunnen noemen.

Er staan kasten en stellages vol met bijzondere objecten van over de hele wereld met verschillende thema’s. Van eeuwenoude schrijfwaren tot objecten waar verschillende culturen magie mee bedreef tot kostuums van diverse volkeren. Dikke aanrader! Entree is gratis.

Maak een Oxford Experience Cruise

Ook leuk om te doen in Oxford: bewonder de stad vanaf het water. Je kunt een zogenaamde Oxford Experience Cruise boeken. Met een elektrisch bootje waar ongeveer 10-12 personen op kunnen vaar je over de Thames terwijl de bestuurder je van alles over de omgeving vertelt. Je komt onder andere langs de eeuwenoude Folly Bridge, Christ Church en de meadows en de rowing houses van de universiteit. Je vaart richting de wijk Iffley village en weer terug. 

Bezoek Iffley village

Over Iffley village gesproken; dit deel van de stad is enorm leuk om ook bezocht te hebben. Het is nog niet bekend bij het grote publiek en dus echt een hidden gem. Omringd door groen, heerlijk rustig en karakteristiek.

Deze wijk voelt aan als een dorpje in de stad. Denk aan rustige straatjes met fotogenieke huisjes, maar ook Iffley Lock waar de locals genieten van de Thames en zwemmen en watersporten. Doen: strijk neer bij de pub The Prince of Wales of bij Isis Farmhouse aan het water. Bij beide adresjes kun je zowel binnen als buiten leuk en lekker eten en drinken.

Pak een punter

Net als in Cambridge kun je in Oxford ook een punter pakken. Het heet punting en je kunt je laten varen door een gids die je tijdens een tocht over de rivier Cherwell allerlei leuke weetjes over de stad vertelt. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Bezoek de Bodleian Library (en de Divinity School)

Voor nog meer historisch oogsnoep moet je echt een bezoek brengen aan de Bodleian Library. Helaas was de Bodleian Library deels gesloten tijdens mijn bezoek, maar als je naar de foto’s op de website kijkt weet je genoeg: dit is een must visit (en dan bedoel ik vooral de Duke Humfrey’s Library). Niet zo gek dat ook hier filmscènes van Harry Potter zijn geschoten.

Gelukkig was de Divinity School wel geopend en ik kan je verzekeren dat dit ook een magisch mooie plek is. Gebouwd tussen 1427 en 1483 en het oudste nog bestaande, speciaal gebouwde pand voor universitair gebruik. Hier vonden eeuwenlang lezingen, mondelinge examens en discussies over theologie plaats. Tegenwoordig is het niet meer in gebruik.

En ja, óók weer te zien in de Harry Potter films (de Steen der Wijzen en de Gevangene van Azkaban), namelijk als de ziekenzaal. Voor slechts £ 2,50 mag je er op eigen gelegenheid doorheen lopen. Tickets kun je op deze site boeken.

Bewonder de Radcliffe Camera

Er direct naast vind je de Radcliffe Camera op Radcliffe Square, die ook onderdeel uitmaakt van de Bodleian Libraries. Een enorme blikvanger. Laat de naam je niet op het verkeerde been zetten, het is geen camera en heeft ook niets van fotografie of film te maken, het is namelijk een bibliotheek.

Je kunt de Radcliffe Camera alleen met een gids bezoeken, maar ook vanbuiten is het een plaatje om te zien. Wil je hem echt goed kunnen bekijken? Doe dit dan vanaf de St Mary Church (zie de tip hieronder).

Nog meer excursies, leuke te doen dingen, tochten met een gids en meer ontdekken? Neem een kijkje op deze pagina van Get Your Guide.

Beklim de University Church of St Mary the Virgin Tower

De University Church of St Mary the Virgin is dé kerk van de universiteitsstad. Sinds 1086 staat er een kerk op deze plek. De kerk werd toen geadopteerd als onderdeel van de universiteit en tegen het begin van de 13e-eeuw werd het gebruikt als de zetel van de regering van de universiteit. En het is dus nog steeds in gebruik.

De kerk alleen is sowieso al een bezoek waard (gratis entree), maar het is echt een aanrader om ook de klim in de toren naar boven (127 treden) te maken voor het spectaculaire uitzicht op Radcliffe Square en de rest van de stad. Tickets kosten £ 5,- per persoon en zijn te koop in de gift shop. Het kan zijn dat je even in de rij moet staan, want de ruimte op de toren is beperkt en dus kunnen er maar een paar mensen tegelijk zijn.

Struin door de Oxford Botanic Garden

Zin in groen? Het is mogelijk een prachtige, groene oase in de stad te bezoeken: de Oxford Botanic Garden. Terwijl je door de botanische tuinen en plantenkassen loopt ben je voor je gevoel een beetje op wereldreis.

Ze zijn hier in staat om verschillende klimatologische omstandigheden te creëren in de 7 aanwezige plantenkassen. Er worden planten van over de hele wereld gekweekt. Zo waan je je in de tropische jungle, in een sijpelend moeras en dan weer in de woestijn- en alpiene omgevingen. En dat al 300 jaar lang. Je kunt een kaartje ter plekke kopen of via de website.

Geniet in de The Turf Tavern

Op zoek naar een bijzondere pub? The Eagle and Child, waar schrijvers Tolkien en Lewis vaak kwamen is een begrip in Oxford, maar helaas al een tijdje wegens een verbouwing gesloten. Je kunt momenteel wel terecht bij The Turf Tavern en die is minstens zo leuk! Verstopt in een steegje, in de straat die naar New College leidt.

Denk aan heel veel verschillende zitjes, zowel binnen als buiten. Het is echt een kruip-door-sluip-door-pub met veel verschillende plekjes waar je heerlijk van een drankje en/of de keuken kunt genieten. Op de kaart staat kwalitatieve pub food. Van fish & chips tot een salade met bulgur en een halve kip met friet. Leuk weetje: enkele beroemdheden, zoals Elizabeth Taylor en Bill Clinton gingen je voor. En bovendien zijn hier de afleveringen The Silent World of Nicholas Quinn en Absolute Conviction van Inspector Morse gefilmd.

Bewonder New College

Na Christ Church vond ik New College één van de mooiste colleges die je in Oxford kunt bezoeken. Te vinden in hartje stad. Het meest bijzonder aan deze college (opgericht in 1379) zijn de cloisters, de dining hall en de tuin, die prachtig wordt omringd door eeuwenoude stadsmuren uit de 12e-eeuw.

De cloisters en de boom die daar staat, zijn inmiddels wereldberoemd. Ook deze schitteren namelijk in een Harry Potter film. Herinner je je bijvoorbeeld de scène waarin Draco in een fret wordt veranderd in De Vuurbeker?  

Je kunt gewoon naar de ingang lopen en daar een kaartje kopen. Houd er rekening mee dat de college op speciale dagen gesloten kan zijn. Ook is niet alles altijd open. Zo was de dining hall helaas gesloten toen ik er was, omdat de studenten aan het lunchen waren.

Aanschouw de Bridge of Sighs

Als je naar de ingang van New College loopt zie hem gegarandeerd: de prachtige Bridge of Sighs. Hij lijkt inderdaad op de Brug der Zuchten van Venetië, maar eigenlijk nog meer op de Rialto Brug in deze Italiaanse stad. De Bridge of Sighs wordt nog steeds gebruikt door studenten van Hertford College. 

Bezoek het History of Science Museum

Er is nóg een museum dat je eigenlijk niet kunt overslaan: het History of Science Museum. Ook hier word je getrakteerd op een indrukwekkende collectie en tentoonstellingen.

Zie islamitische instrumenten uit de middeleeuwen, het schoolbord van Einstein en de eerste culturen van het levensreddende antibioticum penicilline. Deze ongeëvenaarde verzameling vroege wetenschappelijke instrumenten is gehuisvest in ’s werelds oudste openbare, speciaal gebouwde museumgebouw de Old Ashmolean. Entree is gratis.

Eet, drink en shop in de Covered Market

De overdekte markt de Covered Market, in hartje stad, is een leuke plek om te eten, drinken en shoppen. Het is al bijna 250 jaar oud en nog altijd een zintuiglijk feestje. Je vindt er 50 verschillende aanbieders van allerlei hebberigmakkende spullen. De hele week open: maandag-zaterdag van 8-17.30 uur en op zondag van 10-16 uur.

Bezoek Oxford Castle & Prison

Stap 1000 jaar terug in de tijd in het Oxford Castle & Prison. Aanrader: bezoek het kasteel met een gekostumeerde gids. Zo waan je je echt in het verleden en kom je alles te weten over deze bijzondere plek in Oxford. Maak zeker ook even een klim in de gevangenistoren. Vanaf hier heb je mooi overzicht over de stad.  Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Bewonder Magdalen College

Dit is de derde college die ik tip in dit artikel. Zoals ik al eerder zei zijn er maar liefst 45 colleges in Oxford. Na Christ Church en New College vind ik Magdalen College (opgericht in 1458) de allermooiste. De cloisters, de chapel en de dining hall zijn super fotogeniek! Bovendien is het terrein behoorlijk groot (100 hectare) en kun je er een hertenkamp (The Grove) zien en de Addison’s Walk langs de rivier wandelen.

Beroemde oud-studenten zijn onder andere de wereldberoemde schrijvers Oscar Wilde en C.S. Lewis. Je kunt gewoon naar de ingang lopen en daar een kaartje kopen. Houd er rekening mee dat de college op speciale dagen gesloten kan zijn. Ook is niet alles altijd open. Je krijgt een handig plattegrondje mee.

Ook leuk: een universiteits- en stadswandeling met een oud-student. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Doen in de omgeving van Oxford

De stad Oxford is heel gunstig gelegen voor een gevarieerde vakantie naar Engeland. Niet alleen kun je het makkelijk combineren met een stedentrip Londen (je bent er met de trein binnen een uur), maar ook de prachtige Cotswolds zijn dichtbij! Lees ook het artikel: 10x de mooiste dorpjes in de Cotswolds [+ wat je er kunt doen]

Zo kun je ook het prachtige Blenheim Palace (de geboorteplaats van Sir Winston Churchill) ten noorden van Oxford bezoeken. Doe mee aan een excursie vanuit Oxford die bestaat uit een begeleide wandeling van een halve dag door Blenheim Palace. Bekijk de residentie, het park, de formele tuinen en het graf van Churchill. Ook breng je een bezoek aan de stad Woodstock. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

De Cotswolds zijn altijd een goed idee. Het bestaat uit de meest schilderachtige dorpjes die je je kunt voorstellen. Vanuit Oxford kun je met een gids per comfortabele minibus een dagtocht door de Cotswolds maken. Je bezoekt onder begeleiding de mooiste plekjes. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Castle Combe: het mooiste dorp van de Cotswolds! - Map of Joy
Castle Combe

Oxford of Cambridge bezoeken?

Zowel Oxford als Cambridge zijn dé universiteitssteden van het Verenigd Koninkrijk. Twijfel jij welke van de twee je moet bezoeken? Hier deel ik mijn eerlijke, persoonlijke mening.

In mijn beleving vind ik Cambridge gezelliger dan Oxford. Het is een kleiner stadje en voelt daardoor knusser aan. Alles is op korte loopafstand van elkaar te vinden. Er zijn veel kleine straatjes en steegjes en wat minder grote drukke straten. Ook vind ik Cambridge iets minder druk en toeristisch dan Oxford. Lees ook mijn artikel: Wat te doen in Cambridge [bezienswaardigheden en tips]

Maar dat Oxford drukker en meer toeristisch is, heeft natuurlijk ook zijn redenen. Zo vind ik dat Oxford net iets mooiere bezienswaardigheden te bieden heeft. Cambridge is schitterend, maar in Oxford hebben ze overal een extra schepje bovenop gedaan. Zeker als je een Harry Potter fan bent moet je naar Oxford, want daar zijn verschillende filmlocaties te zien.

Het is wel goed om te weten dat Oxford groter is dan Cambridge. Je moet iets verder lopen van de ene naar de andere bezienswaardigheid, maar alles is nog steeds heel goed te voet te doen. In het centrum heb je meerdere grote, drukke straten met veel winkels en eetgelegenheden. Persoonlijk hou ik daar iets minder van en hou ik meer van een knusser centrum, zoals Cambridge dat heeft.

Eigenlijk kan ik niet kiezen en ben ik heel blij dat ik beide steden heb bezocht. Ze hebben elk hun eigen charme, bijzonderheden en oogsnoep en vullen elkaar heel goed aan. Het is niet zo dat als je de ene stad al hebt gezien je de andere makkelijk kunt overslaan. Beide zijn ook goed te bezoeken vanuit Londen voor een leuke dagtrip (uurtje met de trein).

Reizen naar Oxford

Christ Church

Verblijven in Oxford

Oxford biedt verschillende typen accommodaties voor verschillende budgetten aan. Zo kun je op één oor in een B&B of een hotel. Dit kan in het centrum, maar ook daarbuiten.

Zo verbleef ik in het eerder genoemde Iffley village, dat heerlijk rustig is en aanvoelt als een dorp in de stad. Het hotel waar ik verbleef heet het Mercure Oxford Hawkwell House Hotel. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. Een ontzettend stijlvol en gezellig hotel waarin het design is geïnspireerd op vintage mode in Oxford-stijl. Zo wordt de iconische brogue en kraag overal stijlvol weergegeven. Op je kamer ontbreekt het je aan niets. Het ontbijt(buffet) is niet te versmaden en er is ook een restaurant met een terras.

Meer weten over het Verenigd Koninkrijk en wat je er allemaal kunt doen? Je kunt ook een kijkje nemen op de site van Visit Britain. Meer weten over Oxford? Neem ook een kijkje op de website van Experience Oxfordshire.

Dit vind je misschien ook leuk:
Alles over Windsor Castle bezoeken [+ meer leuke te doen tips in Windsor]
13x doen in Brighton [de leukste tips!]
Castle Combe: het mooiste dorp van de Cotswolds!
De leukste dingen om te doen in Bristol (meer dan 30 tips!)
10x zéker doen tijdens je stedentrip Bath
– Alles wat je wilt weten over een stedentrip Londen in deze uitgebreide stedentrip gids

Disclaimer: Ik was op uitnodiging van Visit Britain en Experience Oxfordshire in Oxford. Dit heeft op geen enkele wijze mijn mening in dit artikel beïnvloed. In dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.