Home Duitsland Wat te doen in Rothenburg ob der Tauber? Mooiste bezienswaardigheden + handige tips

Wat te doen in Rothenburg ob der Tauber? Mooiste bezienswaardigheden + handige tips

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Wie kent het Duitse stadje niet? Dat volstaat met vakwerkhuisjes in allerlei snoeperige tinten. Rothenburg ob der Tauber wil je zeker één keer in je leven bezocht hebben. Het is sprookjesachtig! In dit artikel over wat te doen in Rothenburg ob der Tauber deel ik de leukste bezienswaardigheden en handige tips. Wat moet je echt gezien hebben? Waar kun je overnachten? Wat zijn goeie restaurants en meer vragen worden beantwoord.

Wat maakt Rothenburg ob der Tauber zo bijzonder?

Voordat je begint aan dit artikel met allerlei tips over Rothenburg ob der Tauber is het leuk om wat meer over dit Duitse stadje te weten te komen. Rothenburg ob der Tauber is een middeleeuwse vestingstad in Beieren. Vrijwel het gehele historische centrum is in de middeleeuwen gebouwd. Het bestaat uit heel veel prachtige vakwerkhuizen, maar ook stadsmuren, stadspoorten en meer moois.

Wat het zo bijzonder maakt is dat het enorm goed bewaard is gebleven en heel mooi is hersteld na de Tweede Wereldoorlog. Op 31 maart 1945 werd bijna 45% van de gebouwen door een Amerikaanse luchtaanval beschadigd of verwoest. Dankzij donaties van over de hele wereld is de stad weer in ere hersteld en dat is heel goed gelukt. Hierdoor heb je het gevoel alsof je door een geschiedenisboek loopt.

Als bezoeker kun je heerlijk dwalen door de smalle straatjes en stegen. Met je hoofd in je nek bewonder je de vele, kleurrijke geveltjes. Je blijft hier foto’s maken.

De mooiste bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber

Het mag dan wel een klein stadje zijn, maar dat zou je niet zeggen als je opsomt wat je er allemaal kunt zien en doen. Hieronder benoem ik de mooiste bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber. Het zijn ze dus niet allemaal, maar de bezienswaardigheden waarvan ik denk dat je ze echt niet wilt missen. Het zijn dan ook de populairste attracties in Rothenburg ob der Tauber.

Deze 5 populaire stedentrip artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:
eten en drinken in Antwerpen [de leukste food hotspots]
25x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg
eten en drinken in Amersfoort bij de leukste hotspots
30x leuke dingen die je gratis kunt doen in Londen [originele tips!]
5x leukste wijken in Berlijn [+ wat te doen, waar eten en hoteltips]

Stadsmuren

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Rothenburg ob der Tauber zijn de stadsmuren. De binnenstad van Rothenburg ob der Tauber is bijna in zijn geheel omringd door stadsmuren. Je kunt over deze stadsmuren heen lopen en zo de stad vanaf boven bewonderen.

Er zijn verschillende plekken waar je door middel van een trap aan deze wandeling kunt beginnen of van de route af kunt wijken. In totaal duurt de wandeling ongeveer 3.2 kilometer. Je moet goed ter been zijn om de stadsmuren per trap te kunnen betreden. Het wandelen over de stadsmuren zelf is niet lastig.

6 imposante stadspoorten

Rothenburg ob der Tauber is maar liefst rijk aan 6 imposante stadspoorten. Stuk voor stuk zijn ze om in te lijsten zo mooi. Toen ik Rothenburg ob der Tauber bezocht kwam ik de stad binnen via de Röderpoort bij de Röderturm en mijn mond viel echt open van verbazing. Wat een entree!

Het is net alsof je een filmset betreed. Het is zó mooi dat je je bijna afvraagt of het wel echt is wat je ziet. Naast de Röderpoort (die overduidelijk mijn favoriet is), wil je ook de Kobolzeller poort niet missen. Hier waan je je echt in de middeleeuwen. Je ziet er een aantal poorten achter elkaar. Het laat perfect zien hoeveel kracht er nodig was om vijanden buiten de stadspoorten te houden.

Röderpoort
Kobolzeller poort

Spitaltor en Spitalbastei

Er zijn meerdere prachtige torens in Rothenburg ob der Tauber, maar de Spitaltor is het extra uitlichten waard. Het heeft namelijk een indrukwekkend bastion! Gebouwd in de 17e-eeuw met twee muren met tussenruimtes en maar liefst 7 torens.

Hierdoor is het de machtigste vestiging van de stad. Je kunt over het terrein voor geschut lopen. Ook de oude vestinggracht is nog te bewonderen. Ook hier kijk je weer je ogen uit.

Plönlein

Dit is hét plein dat wereldberoemd is. Je hebt er ongetwijfeld al eens een foto van gezien. Het Plönlein is erg fotogeniek en hier drommen op drukke dagen de toeristen samen om het te bewonderen. Tip: bezoek dit pleintje in de ochtend of in de namiddag. Ik deed dat half maart en had het rijk bijna alleen!

Schmiedgasse

Als je van het Plönlein naar de Marktplatz loopt (of andersom), dan doe je dat via de straat met de naam Schmiedgasse. Dit is volgens velen de allermooiste straat van Rothenburg ob der Tauber. Persoonlijk vind ik het meest fotogenieke punt in deze straat deze: ga bij het Plönlein met je rug naar het Plönlein staan en kijk richting de Marktplatz.

Zo zie je alle vakwerkhuizen schitterend naast elkaar naar elkaar toelopend. Let vooral ook op de uithangborden van de winkels, hotels, restaurants etc. Het zijn rijk gedecoreerde meesterwerkjes. Oogsnoep!

Ook als je onder de Siebertoren doorloopt (van het Plönlein een stukje naar het zuiden) heb je als je onder de poort doorkijkt geweldig uitzicht op de Schmiedgasse. Hier kun je los gaan met je camera!

De Schmiedgasse vanachter de Siebertoren gezien.

Rathaus

Op de Marktplatz vind je het gigantische stadhuis (Rathaus). Vooral de renaissancegevel geeft het de uitstraling van een paleis. Het achterste deel is gebouwd in gotische stijl.

Als je Rothenburg ob der Tauber vanaf grote hoogte wilt zien moet je de 220 treden van de raadhuistoren beklimmen. De toren is 60 meter hoog. Als je een verrekijker meeneemt kun je nog meer van de omgeving zien.

Leuk om te weten: ieder uur tussen 10 en 22 uur kun je op de Marktplatz de astronomische klok van de Ratstrinkstube, de gelagkamer van het raadhuis, bewonderen. Deze klok (uit 1683) gaat dan open en toont het legendarische verhaal van de ‘Meistertrunk’.

De Marktplatz.

Burgtor en Burggarten

Loop onder de Burgtor door en kijk achterom. Plaatje he? Leuk om te weten: er zit een masker in de gedecoreerde buitenpoort. Vanuit de mond daarvan gooide men vroeger hete pek over de aanvallers heen.

Als je doorloopt sta je in de Burggarten. Deze burchttuin bied je uniek uitzicht over het Tauberdal. In de late lente en de zomer kun je hier fijn picknicken, omringd door bloeiende bloemen.

De Burgtor vanuit de Burggarten gezien.

St. Jakobskirche

Nog een blikvanger in de stad is de grote kathedraal die de St. Jakobskirche wordt genoemd. Je kunt hem niet missen. Gebouwd tussen de 14e– en 15e-eeuw. Oorspronkelijk was het een katholieke kerk, maar na de reformatie werd het protestants.

Ook bijzonder: de kerk fungeert ook als pelgrimsoord, voor pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostela. Zij komen voor het Heilig Bloedaltaar van Tilman Riemenschneider. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankenland.

Leukste museums in Rothenburg ob der Tauber

Wil je cultuur snuiven tijdens je bezoek aan Rothenburg ob der Tauber? De stad heeft een aantal musea die erg de moeite waard zijn.

Zo is het misdaadmuseum (Mittelalterliches Kriminalmuseum) het belangrijkste Duitse museum over de rechtsgeschiedenis van de afgelopen 1000 jaar. Gek op kerstmis? In Rothenburg is het Duitse Weihnachtsmuseum te vinden, waar je je het hele jaar door in kerstsferen kunt hullen. Ook het Handwerkerhaus is een bijzonder museum. Het toont het alledaagse leven van de handwerkslieden van Rothenburg ob der Tauber.

Het Weihnachtsmuseum.

Schneeballen eten in Rothenburg ob der Tauber

Geen bezienswaardigheid, maar wel iets wat je eigenlijk moet doen als je in Rothenburg ob der Tauber bent: schneeballen eten. Zo vind je in de Schmiedgasse een aantal bakkerijen waar je deze lokale lekkernij in allerlei soorten kunt kopen, zoals de Zuckerbäckerei (op huisnummer 10) met klein terrasje.

Wat een Schneebal is? Het is een rond gebakje, in de vorm van een sneeuwbal, gemaakt van zanddeeg. Het wordt al zeker 3 eeuwen gebakken in Rothenburg ob der Tauber. Je kunt kiezen voor de traditionele Schneebal met een laagje poedersuiker, maar bijvoorbeeld ook voor een variant met kaneel, glazuur, chocolade of marsepeinvulling.

Wat biedt de omgeving van Rothenburg ob der Tauber?

Best veel! Een stedentrip Rothenburg ob der Tauber kun je heel makkelijk uitbreiden met leuke dingen die te doen zijn in de omgeving van Rothenburg ob der Tauber. Het heuvelachtige landschap is schitterend.

Buiten de ommuring van de binnenstad is langs de oostelijke en noordelijke kant een wandelgebied aangelegd met veel groen. Vooral in de zomer is het hier fijn wandelen, als alles in bloei staat. Er staan veel fruitbomen met onder andere appels die je gerust zelf mag plukken. Er zijn talloze wandelroutes te vinden. Klik hier voor een handig overzicht van Komoot.

Ten zuiden van de Spitaltor vind je het Taubertal, direct aan de rivier. Er is een mooi park en een kasteel (Evangelische Tagungsstätte Wildbad KdöR) waar je zelfs in kunt overnachten. Maar ook hier kun je vooral lekker wandelen, picknicken of een lange fietstocht maken.

Waar ligt Rothenburg ob der Tauber?

Rothenburg ob der Tauber ligt in de deelstaat Beieren. Vanaf Utrecht is het een kleine 6 uur rijden. Het fijne aan de locatie van Rothenburg ob der Tauber is dat je het makkelijk mee kunt pakken als tussenstop naar het zuiden van Duitsland, Oostenrijk of zelfs Italië.

Ik bezocht Rothenburg ob der Tauber als tussenstop vanuit het Oostenrijkse Salzburgerland naar Nederland, maar ook vanuit Tirol, Vorarlberg of de Dolomieten is het makkelijk in te plannen. Wat jij wilt.

Kaart van Rothenburg ob der Tauber

Verspreid door de binnenstad van Rothenburg ob der Tauber zijn stadsplattegronden geplaatst. De belangrijkste bezienswaardigheden en herkenningspunten van Rothenburg ob der Tauber staan op deze vermeld. Heel handig!

Je kunt ook binnenlopen bij de Rothenburg Tourismus Service op de Marktplatz (huisnummer 2) voor een plattegrond voor € 0,10. Hieronder een foto van de kaart van Rothenburg ob der Tauber die ik heb gebruikt tijdens mijn bezoek aan de stad. Deze is zelfs Nederlandstalig.

Hoeveel tijd heb je nodig in Rothenburg ob der Tauber?

Dat hangt af van wat je leuk vind, maar als je echt het gevoel wilt hebben dat je Rothenburg ob der Tauber hebt kunnen ontdekken zou ik zeggen minstens een hele dag. Een halve dag kan prima, maar het is goed om je te realiseren dat je dan slechts een paar mooiste bezienswaardigheden zult zien.

Ik had niet heel veel tijd in Rothenburg ob der Tauber, omdat ik het bezocht als tussenstop, maar besloot daarom wel om er een overnachting in de binnenstad aan vast te plakken. Ik kwam aan in de namiddag en vertrok de volgende ochtend rond 11.30 uur. Dit was sowieso ideaal, want het was op deze tijdstippen heerlijk rustig. Ik heb heel veel gewandeld en vond het geweldig om de stad ook in het avonddonker en de vroege ochtend te kunnen zien.

Restaurants in Rothenburg ob der Tauber

In de binnenstad van Rothenburg ob der Tauber vind je meerdere leuke restaurants die aan te raden zijn. Wat mij opviel was dat er niet alleen typisch Fränkische restaurants waren, maar ook Italiaanse en Aziatische. Zo heb je wat te kiezen.

Café Einzigartig doet zijn neem eer aan. Dit is een eigenzinnig rariteitenkabinet waar je ook terecht kunt voor goeie koffie met iets lekkers. Een heerlijke pitstop tijdens je stedentrip.

Café EinzigARTig

Voor lunch is Brot & Zeit een aanrader. Hier smul je van ambachtelijke broodjes. Het is een bakkerij dus ook de zoetigheden zijn niet te versmaden.

Zin in een goed bord eten zonder poespas? Alter Keller is favoriet voor een schnitzel met patat. Vriendelijk personeel en normale prijzen. Simpelweg goed.  

Zin in Italiaans? Strijk neer bij Profumo Di Pasta Da Giuseppe (Hafengasse 14). Een klein en gezellig restaurant met een heerlijke kaart.

Ratsstube op de Marktplatz is een hele leuke plek om lekker mensen te kijken vanaf het terras. Ook binnen in het middeleeuwse pand is het gezellig. Hier heb je veel keus uit traditionele, Duitse gerechten.

Ratsstube

Liever Aziatisch? Ik vind China Restaurant Peking bij het Plönlein (op huisnummer 4) echt een aanrader. Het is heel betaalbaar en alles is heerlijk vers. Je krijgt zelfs een warmteplaat op tafel om je bestelling lekker warm te houden. 

Niet vergeten: neem contant geld mee. Het is niet gebruikelijk om te pinnen of met creditcard te betalen. Vrijwel overal heb je contant geld nodig in Rothenburg ob der Tauber in horecagelegenheden.

Parkeren in Rothenburg ob der Tauber

Het is goed om te weten dat je zowel binnen als buiten de stadsmuren van Rothenburg ob der Tauber kunt parkeren. Ikzelf parkeerde binnen de stadsmuren op de Schrannenplatz. Dit is wel ietsje duurder, namelijk € 1,70 per uur, terwijl je buiten de stadsmuren € 1,10 per uur betaalt (deze prijzen gelden voor auto’s). Handig om te weten: tussen 18-9 uur is parkeren gratis!

Buiten de stadsmuren kun je parkeren op één van de 5 parkeerplaatsen rondom de stad. Zie het schema hieronder. Hierbij is het handig om te weten dat je ook een dagkaart van € 5,50 (deze prijs geldt voor auto’s) kunt kopen.

P1 – Am Friedrich-Hörner-Weg (voor bussen, vrachtwagens en auto’s)
P2 – Nördlinger Straße (voor bussen, auto’s en camper vans)
P3 – Schweinsdorfer Straße (voor bussen, vrachtwagens, camper vans en auto’s)
P4 – Hornburgweg (alleen voor auto’s)
P5 – Bezoldweg (alleen voor auto’s). Op deze parking staat ook een oplaadpaal voor elektrische auto’s.

Geen gedoe met parkeergeld? Maak gebruik van de handige Parkster app. Via de app geef je aan wanneer je begint en eindigt met parkeren.

Overnachten in Rothenburg ob der Tauber

In Rothenburg ob der Tauber zijn geen grote hotelketens te vinden, maar wel verschillende, kleinschalige accommodaties waar het je aan niets ontbreekt. Hieronder geef ik een aantal suggesties voor overnachten in Rothenburg ob der Tauber. Algemene tip: wacht niet te lang met boeken als je in het hoogseizoen wilt blijven overnachten.

Een leuk hotel in Rothenburg ob der Tauber

Zelf verbleef ik in het Akzent Hotel Schranne. Dit hotel ligt direct tegenover de parkeerplaats in de binnenstad. Handig! Het biedt comfortabele kamers en een gezellig restaurant met terras. Je kunt hier ook lekker ontbijten. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Een andere bijzonder leuke optie is het Romantik Hotel Markusturm. Dit historische hotel is gebouwd in 1264 en ligt aan de Markusturm (naast het Plönlein). Misschien wel het mooiste plekje van heel Rothenburg ob der Tauber (zie foto 1 in dit artikel). De kamers zijn modern en sfeervol ingericht. In de ochtend staat een uitgebreid ontbijtbuffet klaar en het restaurant biedt tal van regionale en gastronomische gerechten. Specialiteiten zijn wijnsoep en zelfgebrouwen bier. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Op en top authentiek is de Altfraenkische Weinstube. Alles ademt hier historie, maar dan wel met het comfort van nu. Denk aan kamers met veel hout(snijwerk). Enorm knus! Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Altfraenkische Weinstube. Foto van Booking.com

Hoeveel kost een verblijf in Rothenburg ob der Tauber?

Ik heb op Booking.com rondgekeken waar 74 accommodaties in Rothenburg ob der Tauber op staan (in april 2022). Je kunt al een goeie kamer met eigen badkamer boeken voor twee personen vanaf € 65,-. Er zitten duurdere en nog goedkopere opties tussen. Dat valt enorm mee dus voor zo’n populaire bestemming!

Kerstmarkt in Rothenburg ob der Tauber

Zelf niet bezocht, maar het staat hoog op de wensenlijst: de kerstmarkt van Rothenburg ob der Tauber bezoeken. Er is natuurlijk niet voor niets een kerstmuseum in deze stad. Hier wordt groots uitgepakt met de feestdagen!

Elk jaar verandert Rothenburg ob der Tauber rond de feestdagen in een waar winterwonderland. De kerstmarkt van Rothenburg heet de “Reiterlesmark”. Deze kerstmarkt wordt al gehouden sinds de 15e-eeuw en is dus één van oudste in Duitsland. Alles staat in het teken van kerst.

Op de Marktplatz is een enorm kerstdorp te vinden. Er staan 60 kramen die dagelijks geopend zijn van de vrijdag voor de eerste advent tot 23 december. Blaasgroepen uit de regio Rothenburg spelen elke dag op het podium van de Grüner Markt. Zie voor meer informatie deze website.

Stockfoto
Stockfoto

Is Rothenburg ob der Tauber erg toeristisch?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje huiverig was om Rothenburg ob der Tauber te bezoeken. Het heeft de reputatie van een heel toeristisch stadje. Nu was ik er half maart 2022 in een weekend en het is mij alles meegevallen.

Het zal ongetwijfeld meespelen dat het nog in coronatijd was en in de winter, maar dan nog had ik het drukker verwacht. Bij het Plönlein, in de Schmiedgasse en op de Marktplatz zul je de meeste mensen tegenkomen, maar zodra je gaat struinen door de vele straatjes waaiert het aantal mensen uit. 

Romantische straβe en Rothenburg ob der Tauber

Ooit van de Romantische straβe gehoord? Rothenburg ob der Tauber maakt er deel van uit. De Romantische Straβe is één van de populairste toeristische routes in Duitsland. Hij is 385 kilometer lang en loopt van de rivier de Main tot aan de Duitse Alpen.

De Romantische Straβe biedt een perfecte combinatie van cultuur, gastvrijheid, geschiedenis en natuurschoon. Het loopt van Würzburg naar Füssen aan de voet van de Alpen. Op de route kom je verschillende landschappen tegen: van rivierdalen tot bossen en van groene weiden tot witte Alpentoppen. En dus ook Rothenburg ob der Tauber.

Lees ook deze Duitse stedentips:
Wat te doen in Osnabrück: de leukste tips en bezienswaardigheden
Wat te doen in Neurenberg? Tips en bezienswaardigheden die je niet wilt missen
8x doen in Kassel in het voorjaar [kunst en cultuur tips]
De allerleukste dingen om te doen in Hannover
Wat te doen in Frankfurt am Main? Zie deze leuke bezienswaardigheden en tips
De leukste bezienswaardigheden in Bad Bentheim
Leuke wijk in Bremen: Schnoor Viertel [alles wat je wilt weten]
10x leuke hotels in Keulen
Dit zijn de 12 leukste steden in Duitsland [+ te doen tips]
4x de mooiste steden in de Harz [en wat je er kunt doen]
18x leuke hotels in Hamburg voor je stedentrip
De allerleukste dingen om te doen in Hannover
5x leukste wijken in Berlijn [+ wat te doen, waar eten en hoteltips]
Wat te doen in Hamelen [bezienswaardigheden en tips]
20x de mooiste bezienswaardigheden in het Zwarte Woud [dit wil je niet missen]
Wat te doen in Münster: de leukste tips en bezienswaardigheden

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.