Home NederlandLimburg Wat te doen in Sittard? Allerlei bezienswaardigheden en tips

Wat te doen in Sittard? Allerlei bezienswaardigheden en tips

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Zin in een stedentrip in het zuiden van Limburg? Kies voor het verrassende Sittard. Het staat niet voor niets sinds 2021 in de ANWB-top 5 lijst van Nederlands mooiste vestingsteden. Het biedt volop historie, sfeer en vertier en is makkelijk te voet te verkennen. In dit artikel over wat te doen in Sittard ontdek je allerlei bezienswaardigheden en tips voor jouw stedentrip Sittard.

Start bij de Visit Zuid-Limburg Experience (VVV-informatiepunt)

Nu klinkt het misschien wat stoffig om een VVV-informatiepunt te bezoeken, maar ik beloof je; die in Sittard is andere koek. Het is een ware belevenis. Natuurlijk kun je er allerlei handige folders halen, maar je kunt er ook op interactieve wijze meer over de stad te weten komen en lekkere streekproducten kopen.

Bewonder de oude omwalling

Van de middeleeuwse aarden omwalling rondom de historische binnenstad van Sittard is driekwart behouden gebleven, de Agnetenwal, de Begijnenhofwal en de Dominicanenwal vormen daar een onderdeel van en kun je nog bewonderen. Alsof je door een geschiedenisboek loopt.  

Bezoek de basiliek en het Mariapark

Zodra je over de drempel van de neogotische basiliek Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart stapt, gaat je hoofd in je nek. De prachtige hoge gewelven van het schip en glas-in-lood ramen benemen je de adem! Hier kom je ogen te kort. Je kunt de basiliek gratis bezoeken. Zie de website voor meer informatie.

Ook mooi: het ertegenover gelegen Mariapark, van origine een rustplaats voor pelgrims. De basiliek werd al snel te klein om het aantal pelgrims te herbergen en daarom werd tegenover de kerk een Mariapark aangelegd dat mooi bewaard is gebleven.

Bewonder het Kloosterkwartier

Hou je van eeuwenoude architectuur? Sla dan ook Het Kloosterkwartier niet over. Het bestaat uit 7 rijksmonumenten! Het bestond ooit uit twee aparte kloosters: het Dominicanenklooster en het Ursulinenklooster, gelegen aan weerszijden van de basiliek. In de loop der eeuwen zijn de gebouwen steeds uitgebreid, waardoor het tegenwoordig een aaneengesloten complex is. Je kunt er nu zelfs logeren in het Merici Hotel of uit eten gaan in Bistro Volt of Restaurant George. 

Strijk neer op de historische Markt

Zin in een hapje en een drankje? De enorm sfeervolle historische Markt in het hart van Sittard is daar een perfecte plek voor. Hier staan nog een aantal Maaslandse huizen die schitterend zijn.

Kies voor koffie en verse vlaai bij De Limbourg of ga bijvoorbeeld lekker lunchen bij Restaurant Meds met fijn terras, maar ook binnen is het enorm sfeervol. Hun menukaart kent een voorliefde voor de mediterrane keuken, met name de Italiaanse. Op zaterdag is er een weekmarkt op het plein en is het extra mensen kijken geblazen vanaf de terrassen.

Ga naar het Stadspark

Sittard is niet alleen omringd door groen, ook in Sittard zelf kun je de natuur opzoeken. Het Stadspark vormt de verbinding tussen Sittard en Geleen, ook wel bekend als het Geleenbeekdal. Je kunt hier bij mooi weer bijvoorbeeld heerlijk picknicken op het gras. In de lente bloeit er een rij prachtige roze bloesembomen.

Zin in koffie met iets lekkers, een lunch, borrel of diner? Probeer dan een plekje te bemachtigen bij De Vief Heringe. Gevestigd in een oud pand bij de oude watermolen, die nog altijd draait. Een laagdrempelig restaurant voor levensgenieters waar je leuk en lekker kunt eten en drinken aan het water.

Bekijk het fort en de wijngaard

Dat de historische binnenstad van Sittard veel bijzondere plekken kent is wel duidelijk. Eén daarvan is Fort Sanderbout. Verscholen in de oostelijke schootsvelden bij de Putstraat ligt dit enige zichtbare bolwerk uit de oude vestingwerken van Sittard.

Er direct tegenover ligt Wijngaard Fort Sanderbout. Hier wordt op ambachtelijke wijze heerlijke wijn van pinot noir en pinot gris druiven gemaakt. Het is mogelijk om hier een rondleiding te krijgen. Zie deze website voor meer informatie.

Ga shoppen

In de binnenstad vind je meer dan 100 verschillende speciaalzaken waar je allerlei bijzondere vondsten kunt scoren. Er zijn 3 shoppingroutes die je kunt volgen: de Conceptstore route, Meiden van Sittard route en de Duurzaam winkelen route. Een paar tips: conceptstore Fee voor geweldige kleding, Joy Urban Jungle voor allerlei toffe planten en attributen en Soof waar mode en interieur hand in hand gaan.

Bewonder de Begijnenhofstraat

Een prachtig straatje in het hart van de stad dat je zeker gezien moet hebben is de Begijnenhofstraat. Hier vind je onder andere het oude woonhuis van Toon Hermans (op nummer 5). In de middeleeuwen was het Begijnhof één van de sociale instellingen van de stad. Nu is het een mooie mix van oud en nieuw.

Ga kunst- en cultuursnuiven

Er zijn verschillende musea in Sittard die je kunt bezoeken en waar je kunst- en cultuur kunt snuiven. Zelf bezocht ik Het Nieuwe Domein. Dit zijn twee musea onder één naam, op twee locaties. Op de Ligne kun je wisselende tentoonstellingen zien met moderne kunst. In de Kapittelstraat kun je binnenlopen bij het Erfgoedcentrum in een voormalige 19e-eeuwse stadsschool. Hier ontdek je onder andere meer over de regionale geschiedenis.

Kapittelstraat

Bezoek een evenement

Tijdens mijn bezoek had ik geluk, want het jaarlijkse Fabulous event werd georganiseerd met activiteiten door de hele binnenstad. Denk aan fashionshows, een vintage markt, heerlijke hapjes van de lokale horeca en meer. Maar de rest van het jaar wordt er nog veel meer leuks georganiseerd.

Zo is het Oktoberfeest Sittard niet meer weg te denken uit de stad. Volgens National Geographic één van de beste 10 Oktoberfeesten ter wereld. De Sint Joep Markt is een gezellige jaarmarkt die elk jaar in maart wordt gehouden. Een markt met ruim 300 verschillende marktkramen verspreid over 5 kilometer dwars door de historische binnenstad van Sittard. Kijk hier voor een overzicht van alle evenementen in Sittard.

Ga dineren bij G7 food and drinks

Wil je gastronomisch genieten in Sittard? Reserveer dan een tafeltje bij G7 food and drinks. Hier word je getrakteerd op pure, eerlijke gerechten van regionale herkomst voor een goede prijs-kwaliteit. Je kunt kiezen uit 5 of 7 gangen, met bijpassende wijnen of non-alcoholische drankjes. Ik kan je verzekeren dat het een onvergetelijke ervaring is. Alle gangen zijn niet te versmaden en ook nog eens een lust voor het oog. En dat alles speelt zich af in het historische Gruizenkerkje.

Fiets de Route vol Verwondering

Wil je Sittard en omgeving op twee wielen verkennen? Dan is de Route vol Verwondering een aanrader. Een route door de Zuid-Limburgse Grensmaasvallei (gemeente Beek, Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Stein). Onderweg laat deze route je verwonderen over de schitterende natuur, de vergezichten, het RivierPark Maasvallei, het Geleenbeekdal, het culturele erfgoed en meer. Even uitrusten? Geen probleem bij één van de vele gezellige horecagelegenheden onderweg.

Wandel de Routes des Vins

De paden op en de lanen in. Want Sittard zelf is prachtig, maar wist jij dat je hier ook prachtige wijngaarden in het heuvellandschap vindt? Je kunt op pad langs de bewegwijzerde wijnroute Route Des Vins van ongeveer 10 kilometer, waarbij je langs 3 wijngaarden komt.

Vanuit het centrum begin je aan de wandeling die duidelijk aangegeven staat met bordjes (zie foto). Eerste stop is het hierboven eerder genoemde Wijngaard Fort Sanderbout. Vanaf hier loop je steeds verder de stad uit en begin je de hoogteverschillen in het landschap te merken.

Bovenop de Kollenberg ligt de Sint Rosakapel, omgeven door groen. Een klein gebouwtje met een grote en rijke historie. De kapel is in 1675 gebouwd ter ere van de Heilige Rosa, de patroonheilige van Sittard. Vanaf hier loop je verder richting Windraak.

In Windraak kun je een stop maken bij Windraak 31 met leuk terras voor koffie of een lekkere lunch. Absoluut doen: reserveer een proeverijtje bij Domaine de Winteraecke in Windraak via deze website. Dit is de tweede wijngaard die je op de route tegenkomt. Een vrijwilliger vertelt je hier vol plezier alles over het reilen en zeilen van de wijngaard en over de Sint Rosawijn die ze maken. Een deel van de opbrengst gaat naar het in stand houden van de Sint Rosakapel.

De route gaat verder via een leuk Natuurpad die je langs Wijngoed Wanenberg leidt. Vanaf hier loop je verder weer terug richting Sittard via het eerdergenoemde Stadspark. Alles bij elkaar een makkelijke, mooie en veelzijdige route die je stedentrip Sittard echt compleet maakt.

Meer informatie over de route vind je hier. Van hieruit kan de route ook gedownload worden, of start de wandeling direct vanaf deze webpagina met je smartphone. De route kun je dan makkelijk volgen dankzij de ‘real-time navigatiemodus’.

Overnachten in Sittard

Ik verbleef in Hotel De Limbourg aan de historische Markt. Het bestaat al sinds 1688 en biedt al het comfort anno nu. Lokaal genieten is het sleutelwoord. De kamers zijn fijn, de locatie is top en het ontbijt waar je je dag mee kunt starten is simpelweg heerlijk. Bij mooi weer kun je ook op het terras ontbijten (of lunchen, borrelen of dineren).

Deze artikelen over Limburg vind je misschien ook leuk:
15x leuke vakantieparken in Limburg
18x eten en drinken in Venlo bij de leukste plekjes
13x royaal slapen in een kasteel in Limburg
Wat te doen in Maastricht? Allerlei tips en bezienswaardigheden
20x leuke hotels in Maastricht
47x eten en drinken in Maastricht bij de leukste plekjes

Disclaimer: Ik was op uitnodiging van Stadslabs Sittard-Geleen, Centrummanagement Sittard en Visit Zuid-Limburg in Sittard. Dit heeft op geen enkele wijze mijn mening in dit artikel beïnvloed.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.