Home dichtbij op reis Wat te doen in Zeeland? De leukste tips voor foodies!

Wat te doen in Zeeland? De leukste tips voor foodies!

by Nathalie
0 Reacties

Een weekendje weg naar Zeeland of genieten van een langere vakantie? Trakteer jezelf terwijl je daar bent op allerlei smaakvolle activiteiten. De rijke Zeeuwse wateren zijn kweekvijvers van zilte zaligheden. Ontdek het zelf terwijl je bijvoorbeeld meevaart met een kreeftenvisser of Zeeuwse bessenwijn proeft. Ontdek dit en meer in dit artikel over wat te doen in Zeeland? De leukste tips voor foodies!

Lees ook: 9x leuke vakantieparken in Zeeland

Vaar mee met een kreeftenvisser 

Wat het culinaire klimaat in Zeeland uniek maakt, is de Oosterscheldekreeft. Pas na zeven jaar zijn de kreeften volgroeid en dat verklaart de malse, zoetere en subtiele smaak van het kreeftenvlees.

Wil je het zelf ontdekken? Treed dan aan boord van een prachtig jacht dat je meeneemt op Oosterscheldekreeft-tocht! Na een sprankelend glas bubbels en een bezoek aan het Nationaal Park de Oosterschelde ontmoet je een professionele kreeftenvisser.

Achteraf staat er op het jacht een heerlijke kreeftenbisque op je te wachten. De trots van de Zeeuwse keuken kun je onder andere ook proeven in toppers als Codium in Goes en De Kleine Toren in Baarland. 

Lees ook: Wat te doen op Voorne-Putten? Zie deze leuke tips Een eiland op nog geen 30 minuten rijden van Rotterdam.

Bezoek een eeuwenoude oesterkwekerij

De Oesterij in Yerseke is misschien wel de bekendste van heel Zeeland. Sinds 1906 kweekt de familie Dhooge er schaal- en schelpdieren. Iedere dag beoefenen ze verschillende oesterkweekmethodes, varen eigen schepen uit en beschermen ze oesters tegen hun natuurlijke vijanden.

Tijdens je bezoek aan de kwekerij heb je een uniek uitzicht over de historische oesterputten en de Oosterschelde. Maar, hoe kan het ook anders: je kunt er naast deze plek bezoeken, ook proeven. Op de prachtige terrassen geniet je van de pure oesters, mosselen, kreeft of fruits de mer. Begin je al te watertanden? 

Lees ook: 13x leuke accommodaties in Zeeland

Ontdek het assortiment zeegroenten

Naast de heerlijke vis en schaaldieren, vind je in Zeeland ook zeegroenten als garnering op je bord. Denk aan zeewieren en zeekraal, maar ook aan wilde zeekruiden zoals Schorrenkruid en oesterblad.

Wanneer je op de dijken in Zeeland wandelt, word je omringd door zoutwatermeren en de zee. Die combinatie biedt de unieke omstandigheid om zilte groenten te kweken. Je kunt ze lekker zelf plukken in de duinen of kopen bij een ambachtelijke, gastvrije zeegroentenboer. Bijvoorbeeld bij het familiebedrijf Zeeuws Zilt ZeeKraal. Daar experimenteren ze zelfs met exotische zeebanaantjes. 

Lees ook: Wat te doen op Walcheren? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Proef Zeeuwse bessenwijn

Jawel, in Zeeland wordt ook wijn gemaakt. En dat van blauwe bessen. Boonman’s Wijnmakerij in Nieuwdorp bestaat al vanaf 1993 en ontstond door een deel van de bessenteelt te gaan gebruiken om wijn te maken.

Tegenwoordig wordt er niet alleen wijn gemaakt op de boerderij maar ook gezonde bessensap, confituren, chutneys en sauzen. Je kunt een excursie volgen op de boerderij en in de zomer genieten van een tentoonstelling over ‘de bessenteelt vroeger en nu’.

Lees ook: Wellness aan zee? Dat kan op deze leuke vakantieparken!

Zet je tanden in de bolus

De Zeeuwse chefs verwennen je van aperitief tot dessert. Zo staat Zeeland bekend om een zoete specialiteit: de bolus. Het gebak heeft nog wortels in Spanje en Portugal, maar vind je nu bij iedere Zeeuwse bakker in de toog.

Het zoet, smeuïg, gesuikerd broodje past het best bij een lekkere kop koffie, een theekransje of een heerlijk chocomelk-momentje. Oh ja, vergeet er geen toef Zeeuwse roomboter op te smeren.  

Ook niet te missen plekjes

Mezger – Domburg: een prachtige serre tussen twee villa’s, waar het interieur even puur is als de Zeeuwse smaken op je bord.

Cristó – Zierikzee: waar de chef de ambitie heeft om het beste restaurant van Zierikzee te worden. Franse gerechten in de hedendaagse uitvoering, maar ook de Baskische keuken kun je hier proeven. En het interieur is een plaatje om te zien.

Pure C – Cadzand-Bad: pure magie gebracht door Sergio Herman en Syrco Bakker. Met twee Michelin-sterren op zak weet je dat je hier in de culinaire watten wordt gelegd. Onvergetelijk!

© Beelden: MooiBelicht Fotografie

Zie voor meer informatie de website van Visit Zeeland.

Laat een reactie achter