Home dichtbij op reis Wat te doen op de Noord-Veluwe? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Wat te doen op de Noord-Veluwe? Allerlei tips en bezienswaardigheden

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Heidevelden, kastelen, Hanzesteden. Op de Noord-Veluwe vind je een verrassende mix aan natuur en cultuur. Als trotse inwoner van de Noord-Veluwe deel ik in dit artikel over wat te doen op de Noord-Veluwe allerlei tips en bezienswaardigheden. Voor een dagje uit, weekendje weg of langere vakantie.

Kasteel Cannenburch

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het ligt in het Veluwse dorp Vaassen en daardoor kun je het perfect combineren met een heerlijke wandeling of fietstocht.

Het is een statig edelman huis, gebouwd op de ruïne van een middeleeuwse burcht door de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. In het kasteel zie je een imposante collectie meubels, porselein en schilderijen.

Bijzonder: er is ook een kasteelwinkel, gevestigd in het Bouwhuis op het voorplein van het kasteel. Je kunt er streekproducten, boeken, bijzondere tuinartikelen, fraaie souvenirs en cadeauartikelen kopen. Voor de kleine ridders en jonkvrouwen die het kasteel bezoeken is een kinderhoek met houten zwaarden, leuke spellen, zachte knuffels en meer leuks.

En voor koffie met iets lekkers of stevige trek kun je neerstijken in Restaurant ’t Koetshuis. Met in de zomer een heerlijk terras én een moestuin in volle bloei, die je zeker ook even gezien wilt hebben. Alles bij elkaar een geweldig middagje uit!

Lees ook: 30x de mooiste plekken op de Veluwe [+ te doen tips]

Landgoed Oud Groevenbeek

Verstopt in de bossen tussen Putten, Ermelo en Drie vind je het kleine, maar bijzondere Landgoed Oud Groevenbeek, wat een geweldige sfeer heeft. Voor je gevoel waan je je in vervlogen tijden als je naar de oude villa (uit 1908), druivenkas en watertoren kijkt. En de natuur is ook nog eens schitterend!

Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen langs bossen en heide. Een aanrader is de Wandelroute Oud Groevenbeek. In slechts 2.2 kilometer loop je langs het landhuis, de druivenkas, de bossen en de heide. Daarna kun je fijn uitrusten op het terras van het Theehuis. Honden mogen mee aan de lijn. Als je goed oplet kun je hier reeën spotten. Zie deze website voor meer info.

Hanzestad Hattem

In het uiterste noordelijke puntje van de Veluwe ligt Hattem. Een eeuwenoud Hanzestadje vlak bij Zwolle. Alleen al het zien van de prachtige 14e-eeuwse Dijkpoort met luiken en torentjes maakt een bezoek aan dit stadje de moeite waard.

Je vindt hier geschiedenis, cultuur en natuur op één plek. De historische binnenstad met haar musea, terrasjes en leuke winkels staan garant voor een leuk dagje uit op de Veluwe. Meer weten over Hattem? Lees ook het artikel Wat te doen in Hattem? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

De Zandenplas

Een grote waterplas, omringd door bos, met emerald gekleurd water als de zon erop schijnt. Dat klinkt als een plekje in Canada of Zweden, maar je vind het ook op de Veluwe! Bij Nunspeet om precies te zijn. Op loopafstand van mijn huis, dus je kunt mij er in het wild tegenkomen.

Middenin de eeuwenoude bossen van de Veluwe ligt dit recreatiegebied. Je kunt hier het hele jaar door heerlijk wandelen of fietsen, maar in de zomer kun je er ook zwemmen. Het biedt een zandstrand, lig- en speelweide en diverse voorzieningen, zoals een kiosk, met groot terras aan het water. Toegang is gratis, alleen als je met de auto komt, betaal je parkeergeld. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: 10x bijzondere accommodaties in Nunspeet

De Dellen en Heerder Sprengen

Op landgoed De Dellen wisselen bos en heide elkaar af. Het landgoed herbergt een rijke historie aan natuur en cultuur. Veel dieren voelen zich hier thuis. Niet zo gek, want De Dellen is onderdeel van de vrije wildbaan van de Noordoost-Veluwe. 

Hier vind je allerlei fauna, van de zandhagedis tot het edelhert. Ook kun je hier de rondtrekkende schaapskudde tegenkomen. Zie deze website met meer informatie over wandelroutes over De Dellen en Heerder Sprengen. Het fijne is dat deze mooie wandelingen over de Noord-Veluwe niet erg lang zijn en daardoor voor iedereen goed te doen zijn. Ze variëren van 3 tot 4.5 kilometer.

Lees ook: De mooiste heidegebieden op de Veluwe [en wat je er kunt doen]

Hanzestad Harderwijk

Harderwijk is véél meer dan de stad van het dolfinarium. Het is een mooi Hanzestadje waar je fijn doorheen kunt struinen en op mooie dagen lekker aan de boulevard kunt zitten met zicht op het water.  

Niet missen: de historische bezienswaardigheden de Vischpoort, de Grote Kerk, het Stadsmuseum en de Vischmarkt. Of je nu wilt shoppen, genieten op het terras of een wandeling wilt maken langs alle historische bezienswaardigheden; Harderwijk biedt het allemaal.

Lees ook: 10x eten en drinken in Harderwijk bij de leukste plekjes

Landgoed Staverden

Bij Ermelo, vind je het prachtige kasteel Staverden. Het is meer dan een mooi kasteel, het is totaalbelevenis. Op het landgoed vind je namelijk ook een brasserie en een bierbrouwerij en je kunt er heerlijk wandelen. Ook de kasteeltuinen en het verblijf van de witte pauwen wil je zeker een keer gezien hebben.

Wat wandelen betreft is Klompenpad Het Speuldepad een aanrader. Deze is wel lang, namelijk 16 kilometer. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maar een deel ervan te wandelen. Ook kun je kiezen voor de rode, gele en blauwe route van 3 tot 3.5 kilometer lang. Klik hier voor meer informatie.

De tuinen in de zomer, met daarachter de brasserie en de kas van de brasserie.

Tongerense Heide

In het buitengebied van Epe liggen de natuurgebieden Tongerense Heide, Tongerense Veen en Wisselse Veen. Een afwisselend gebied met mooie beken en veel hoogteverschillen op de grens van de hoge droge Veluwe en lage natte gebieden rond Tongeren. Maar het is vooral het heidegebied dat deze plek zo bijzonder maakt.

Op de Tongerense Heide zie je alle vijf de heidesoorten die op de Veluwe voorkomen. Dit zijn dopheide, kraaiheide, struikheide en rode en blauwe bosbes. Het afwisselende gebied is ideaal voor wandelen, fietsen of paardrijden. Er is een parkeerplaats bij het Wisselse Veen en er zijn wandelroutes uitgezet.

Het Wisselse Veen is bijzonder leuk, omdat je er over een houten vlonderpad doorheen kunt lopen. Klik hier voor meer informatie. Zeer fotogeniek plekje!

Lees ook: Mooiste wandelingen op de Noord-Veluwe

Het Speulderbos en het Solse Gat

Het Speulderbos (ook wel bekend als het Sprielderbos en het Putterbos, deze zijn onderdeel van elkaar) is volgens velen één van de mooiste bossen van Nederland. Ik kom er ook heel graag, want het is inderdaad prachtig. Terwijl je er wandelt zie je eeuwenoude natuur en cultuur.

Het bijzondere is dat Staatsbosbeheer hier de natuur haar gang laat gaan. En dat is te zien. Je ziet er allerlei bomen in verschillende vormen die lijken te dansen. Daarnaast zie je er bijvoorbeeld ook varens, mos en paddenstoelen. Ook kun je er wild spotten! Als je goed oplet kun je tijdens je wandeling sporen zien van het wild dat in de bossen leeft, vooral wroet-en schuursporen van wilde zwijnen zijn makkelijk te herkennen.

Lees ook het uitgebreide artikel: Wandelen in het Speulderbos: allerlei handige tips en informatie

Niet missen: het Solse Gat. Omringd door de oeroude bomen zie je een groot en mysterieus “gat” (meer een soort kleine vallei) in het landschap. Volgens volksverhalen stond hier vroeger een klooster, waar dingen gebeurden die niet door de beugel konden. Op een dag was het klooster opeens verdwenen in een gat. Meer weten? Klik hier voor een verhaal over de legende.

Met de hond naar het Speulderbos? Lees ook: hondenlosloopgebied in het Speulderbos op mijn andere website Woef Welkom.

mooiste plekken op de veluwe
mooiste plekken op de veluwe
Het Solse Gat in het Speulderbos.

Hulshorster Zand

Een andere plek in het noorden van de Veluwe waar ik enorm graag kom: het Hulshorster Zand. Als je over de A28 rijdt kun je er al door de bomen heen een glimp van opvangen, maar als je er wandelt zie je pas echt dat dit zeker één van de mooiste plekken op de Veluwe is.

Het is er vaak heerlijk rustig, ongerept en mooi. Een gigantische zandvlakte, afgewisseld met bomen waar je heerlijk doorheen kunt struinen en een hert kunt tegenkomen. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en wordt ook wel de woestijn van de Veluwe genoemd. Klik hier voor een leuke wandeling van Natuurmonumenten.

Wandelen met hond in Hulshorsterzand Veluwe - Map of Joy

Het Vierhouterbos

Niet zo bekend, maar absoluut één van de mooiste plekken van de Veluwe is het Vierhouterbos. Het doet mij denken aan het Speulderbos, maar dan een stuk minder druk! Het is een veelzijdig bos, waar je ook wild kunt spotten. Eigenlijk een tip op de Veluwe die ik niet wil delen, omdat ik er zelf zo graag kom om van de rust, stilte en natuurpracht te genieten.

mooiste plekken op de veluwe

Elspeetse Heide (natuurgebied Stakenberg)

Wandelen of fietsen in een prachtig heidegebied? Kies voor de Elspeetse Heide bij Elspeet. Zéker als je kids hebt, want hier is ook een leuk speelveld voor kinderen én het bijzondere Tijdkijkerpad, aangegeven met rode pijlen.

Je komt onderweg zogenaamde “tijdkijkers” tegen; een soort telescoop met een plaatje erin. Als je door de tijdkijker kijkt ga je terug in de tijd en zie je bijvoorbeeld een mammoet over de heide lopen. Je ontdekt op speelse wijze hoe dit gebied er duizenden jaren geleden uit heeft gezien.

Genieten van mijlenver uitzicht over dit prachtige gebied? Beklim zeker ook even de 20 meter hoge uitkijktoren op de Elspeetse Heide (niet ver van het parkeerterrein). Ook het geluid klinkt vanaf deze hoogte heel bijzonder. Het lijkt wel alsof je alles op de grond extra goed kunt horen. LET OP: de uitkijktoren is op dit moment (augustus 2023) voorlopig gesloten, vanwege houtrot.

Hanzestad Elburg

Misschien is Elburg wel het allermooiste stadje op de Veluwe. De vesting van Elburg, met prachtige wallen, knusse grachten en delen van de oude stadsmuur is werkelijk prachtig. Terwijl je door dit oude Hanzestadje loopt kijk je je ogen uit en er is ook nog eens volop leuks te doen in Elburg. Lees voor meer info het artikel over de leukste bezienswaardigheden en handige tips voor een bezoek aan Elburg (de vesting).

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Het Veluwemeer

Hou je van water en ben je gek op varen? Op de Veluwe kun je terecht op het Veluwemeer voor allerlei vormen van waterpret! Het Veluwemeer is een langwerpig meer dat ontstaan is in 1956, bij de inpoldering van Oost-Flevoland. In het noorden grenst het aan Elburg, in het zuiden aan Harderwijk.

Langs het Veluwemeer zijn er veel mogelijkheden voor water- en strandrecreatie. Ook ligt er een aantal campings en jachthavens langs het water. Het Veluwemeer maakt deel uit van de recreatieve Randmerenroute. Ook bijzonder: het Veluwemeer is ’s winters, als het hard gevroren heeft, het decor van de Veluwemeertocht. 

Het Erkermederstrand aan het Veluwemeer.

Leuvenumsebos

De Leuvenumse bossen bij Ermelo staan garant voor urenlang wandelplezier op één van de mooiste plekken van de Veluwe. Het is een prachtig gebied met oude, statige beuken en een mooie beek. Ook hier vind je altijd sporen van dieren als het edelhert, de ree en het wilde zwijn. Met wat geluk spot je ze zelfs terwijl je er wandelt.

Hier een bijzondere wandeling maken die niet te lang is? Start op de parkeerplaats aan de Poolseweg en sla linksaf over het wildrooster. Volg daarna de blauwe paaltjes. Deze wandelroute van 5.5 kilometer voert je langs de Leuvenumse beek en door de bossen. Honden mogen aangelijnd mee. Klik hier voor meer informatie.

Wezepsche Heide

De Wezepsche Heide is echt een heel bijzonder natuurgebied, want het is een waterwingebied van Vitens. Onderdeel van een stuwwal uit de IJstijd! Er leven allerlei wilde dieren.

Elke keer als ik er wandel verbaas ik me weer over de grote aantallen sporen in het zand. Er leven wilde zwijnen, edelherten en reeën, maar ook de das is meer dan eens gesignaleerd. Kijk vooral ook naar boven, want de havik en de buizerd leeft hier ook.

Het zijn echter vooral de Schotse Hooglanders die hier wonen die een wandeling door dit gebied extra bijzonder maken. Zij grazen het gras tussen de heides weg en eten jonge uitlopers van de hei op, zodat dit niet gemaaid hoeft te worden. Je mag ze bewonderen op afstand (zeker 25 meter).

Het Verscholen Dorp in Vierhouten

Absoluut bezoeken als je op de Noord-Veluwe bent: het Verscholen Dorp in Vierhouten. Het is vrij toegankelijk, tussen zonsopkomst en zonsondergang, en vertelt je het indrukwekkende verhaal van een onderduikerskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kamp bestond uit 9 hutten, sommige half-ondergronds, andere geheel boven de grond.

Tachtig tot 100 mensen die op de vlucht waren voor de Duitse bezetter hebben in wisselende samenstellingen hier een veilige plaats gevonden tussen april 1943 en oktober 1944. Het kamp bood onder andere onderdak aan joden, verzetsmensen, geallieerden, een Rus en een Duitse deserteur.

Er is een expositie in hotel De Vossenberg en er zijn twee nagebouwde onderduikershutten te zien bij de Pas Opweg. Daarnaast is er een verhaal bij de gedenkstenen aan de Tongerenseweg te lezen. Je kunt een rondleiding boeken als je meer te weten wilt komen over deze bijzondere plek. Zie deze website voor meer informatie.

Landgoed Schovenhorst (met de Bostoren)

Een ander landgoed op de Noord-Veluwe dat nooit zal vervelen en het hele jaar door prachtig is om te zien is Landgoed Schovenhorst. Vooral in de herfst vind ik het telkens weer magisch mooi. Je kunt er meerdere wandelingen maken, maar “de boswandeling” van 4 kilometer is mijn favoriet. Hierin ontdek je het afwisselende bos. Zie deze website voor meer informatie over wandelen op Schovenhorst.

Maar er is meer! Je kunt er ook de bostoren beklimmen. Entree is 4,- (je kunt contactloos betalen). Wat ik zo bijzonder vind aan deze toren -naast het uitzicht- zijn de bomen hoog boven op de toren. Daarnaast kun je genieten van 5 bomentuinen waar je doorheen kunt wandelen! Hieronder zie je foto’s die ik daar maakte in de zomer en de herfst.

Trek of toe aan koffie? Strijk neer bij de leuke Brasserie Schovenhorst met groot, sfeervol terras. Met speeltuintje, waterbak voor de hond, insectenhotel, vuurkorf en meer. Hier voel je je echt welkom. En de kaart biedt allerlei lekkers.

Lees ook: Wat te doen in Nunspeet en omgeving? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Overnachten op de Veluwe

Genieten van al het moois dat de Veluwe te bieden heeft? Dat doe je op en top op een vakantiepark waar het je aan niets ontbreekt. Ontdek hier: de leukste vakantieparken op de Veluwe. Van een verblijf in een tiny house tot een wellness lodge met sauna en uiteraard kun je ook gebruikmaken van alle faciliteiten die het vakantiepark biedt. Welke kies jij?

Liever een andere bijzondere accommodatie op de Veluwe? Denk aan overnachten in een knus boshuisje, luxe boetiekhotel of een stoere glamping tent. Even helemaal weg in eigen land. Bekijk dan het artikel bijzonder overnachten op de Veluwe met allerlei toffe tips!

Genieten van wellness op de Veluwe? Zie het artikel leuke accommodaties op de Veluwe met een hottub of jacuzzi. Dat wordt nog lastig kiezen!

9x bijzonder overnachten op de Veluwe - Map of Joy
Buitenplaats Beekhuizen.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.