Home Schotland Wat te doen op Isle of Lewis? Lees deze tips

Wat te doen op Isle of Lewis? Lees deze tips

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Op zoek naar een prachtige bestemming in Schotland om te bezoeken of staat Isle of Lewis al op je lijstje en ben je benieuwd wat je er kunt doen? Isle of Lewis is een eiland in de Buiten-Hebriden met witte zandstranden en azuurblauw water, maar ook ontzettend veel culturele bezienswaardigheden. Wat te doen op Isle of Lewis? Lees de tips in dit artikel.

Lees ook: Wat te doen op Isle of Harris? Lees deze tips

Callanish Standing Stones

Uiteraard bezoek je dé trekpleister van Isle of Lewis: de Callanish Standing Stones. Ze zijn meer dan 5.000 jaar oud en beroemd over de hele wereld. Niemand weet waarom ze daar staan en juist dat geeft ze een enorme aantrekkingskracht.

De grote steencirkel bestaat uit ongeveer 50 stenen en is kruisvormig aangelegd. De binnenste cirkel bestaat uit 13 stenen die tot 4 meter hoog zijn. Er is een bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over deze plek. Ook is er een winkel en kun je er iets eten en drinken. Klik hier voor meer informatie.

Dun Carloway

Aan de westkust van Isle of Lewis vind je Dun Carloway; een indrukwekkende broch die mooi bewaard is gebleven. Het is een fortachtig bouwwerk uit de ijzertijd. Dun Carloway is waarschijnlijk gebouwd in de 1e-eeuw na Christus. Echt oud dus!

Je kunt hier door de oude kamers wandelen en je in vervlogen tijden wanen. En dat helemaal gratis. Klik hier voor meer informatie.

Eoropie Beach

Onder de locals een grote favoriet; het strand Eoropie Beach. De zandduinen, en het witte, brede strand zijn heerlijk om te bewandelen, te picknicken of om te surfen. Te vinden in het noorden van het eiland. Klik hier voor meer informatie.

The Blackhouse Village

Een bijzonder stukje Lewis-cultuur ontdekken? Bezoek The Blackhouse Village in Gearrannan. Er zijn 9 gerestaureerde, historische blackhouses (zwarte huizen) met rieten daken te bewonderen. In het eerste zwarte huis kun je zien hoe een traditionele slaapkamer en woonkamer er vroeger uit hebben gezien. Je ontdekt dan ook waar de naam vandaan komt.

Oorspronkelijk hadden deze blackhouses een open vuurplaats in het midden van het huis waar men turf brandde. Dit creëerde natuurlijk behoorlijk wat rook in het huis. Die rook moest door een kleine opening in het plafond zijn weg naar buiten vinden, maar dat werkte nauwelijks. En zo ontstaan een zwarte aanslag in de huizen die de naam blackhouses opleverde.

In het tweede zwarte huis kun je een korte film over het dorp zien en meer lezen over de geschiedenis en restauratie op de displays. Er is ook een plek waar je kunt zien hoe Harris Tweed wordt geweven op traditionele wijze met een weefgetouw. Tijd over? Loop ook even naar de prachtige baai met een klein strandje. Een kustpad leid je naar de kliffen.

Lees ook: 15x de mooiste bezienswaardigheden op Isle of Skye (+ handige tips)

West Coastal Walk

Zin in een mooie wandeling? Het Lewis West Side coastal path ligt aan de kust tussen Gearrannan en Bragar. Je kunt starten achter de The Blackhouse Village. Onderweg heb je mooi uitzicht op de zee, de baaien en de natuur. Niet moeilijk te bewandelen, maar hou er wel rekening mee dat de route zo’n 6 á 7 uur in beslag kan nemen en dat betreft een “enkele reis”. 

Butt of Lewis Lighthouse

The Butt of Lewis is het meest noordelijke punt, met IJsland en Noorwegen “aan de overkant”. Op de rotsachtige punt staat de 37 meter hoge Butt of Lewis Lighthouse. Een plaatje!

Net als veel andere vuurtorens in Schotland werd deze gebouwd door David en Thomas Stevenson. Het licht van de vuurtoren reikt tot 27 meter boven het wateroppervlak en signaleert schepen op kilometers afstand. Ook de plek waar de vuurtoren staat is een bezoek waard.

De vuurtoren is namelijk omgeven door prachtige kliffen vanwaar je de golven tegen de rotsen kunt zien slaan. Ook zie je allerlei zeevogels naar hun nesten af en aan vliegen. Neem een verrekijker mee.

Dalbeg Beach

Het pittoreske Dalbeg strand ligt in het noordwesten van Isle of Lews in de Atlantische Oceaan. Denk aan zand, rotsen, kliffen en een zeestrand. Simpelweg prachtig. Er is een rotsblok aan de linkerkant van het strand en een klein meer achter het strand.

Port of Ness of Nis

Een klein havendorpje met de naam Port of Ness, maar het wordt ook wel Port of Nis genoemd. Het is klein, maar fijn en erg fotogeniek. Er is een mooi strand, een haventje, een speeltuin en meer, Zeker zien: de Trussel stone. Dit is de grootste staande steen in heel Schotland. Klik hier  voor meer informatie.

Stornoway

Beetje winkelen en ergens lekker lunchen? Dat lukt zeker in Stornoway. Het is de grootste stad van de Outer Hebrides. In deze havenstad vind je veel onafhankelijke winkels voor lokaal gemaakte ambachtelijke producten. Hier scoor je gegarandeerd mooie souvenirs voor thuis. Klik hier voor meer informatie.

Bosta Beach

Bosta Beach ligt in het noorden van Great Bernera, een eiland dat door een brug met Lewis is verbonden. Het duurt ongeveer 50 minuten om er vanaf Stornoway heen te rijden.

Het strandje is onbeschrijflijk mooi. Het lijkt wel alsof je in Nieuw-Zeeland bent. Achter het strand is een opgegraven dorp uit de ijzertijd, voorzien van een replica van een huis uit die tijd met de naam Iron Age House. In de zomer kun je het bezoeken. Klik hier voor meer informatie.

Waar verblijven op Isle of Lewis?

Wil jij Isle of Lewis in een rustig tempo verkennen en er zo lang als mogelijk van genieten? Overweeg dan om te verblijven op Isle of Lewis. Verspreid over het eiland zijn allerlei hotels, Inn’s, cottages en B&B’s te vinden. Klik hier voor aanbiedingen.

Reizen naar Isle of Lewis

Je kunt op verschillende manieren reizen naar Isle of Lewis. Reis je met eigen auto? Begin dan met het lezen van het artikel met de auto naar Schotland: alles wat je moet weten. Wil je Schotland met het vliegtuig bezoeken en een auto huren? Lees dan het artikel Auto huren in Schotland? Lees deze tips. Ook het artikel autorijden in Schotland: alles wat je moet weten helpt je op weg.

Ga je met je eigen auto of een huurauto naar Isle of Lewis? Kijk dan hier voor meer informatie over de ferry. Het is ook mogelijk om naar Isle of Lewis te vliegen met Loganair. Dit kan alleen vanaf Glasgow, Edinburgh en Inverness. Klik hier voor meer informatie.  

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.