Home Spanje Welk eiland van de Balearen kiezen? Handige tips!

Welk eiland van de Balearen kiezen? Handige tips!

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Op zoek naar een zonvakantie, maar wil je niet te ver vliegen? Al eens aan de Balearen gedacht? Deze eilandengroep in Spanje biedt het hele jaar door zon, de mooiste baaitjes en stranden en bijzondere cultuur. Welk eiland van de Spaanse Balearen kiezen? Ontdek het in dit artikel met allerlei handige tips.

Wat zijn de Balearen

Wat zijn de Balearen nu eigenlijk en welke eilanden behoren tot de Balearen? De Balearen is een eilandengroep ten oosten van het vaste land van het Iberisch Schiereiland dat we kennen als Spanje. Het bestaat uit de vier grote eilanden Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca, die bewoond zijn en waar toerisme is.

Er zijn nog meer eilanden, zoals Cabrera en Dragonera, en nog enkele kleine eilandjes die niet worden bewoond. Daar is dus ook vrijwel geen toerisme. Als je het hebt over de eilanden van de Balearen wordt eigenlijk altijd Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca bedoeld.  

Ibiza

Dit eiland heeft eigenlijk geen toelichting meer nodig. Wie kent Ibiza niet? Ibiza is het hele jaar door fijn om te bezoeken. Niet zo gek dus dat het zo enorm populair is. Het Spaanse eiland kent milde winters en hete zomers. In het hoogseizoen kan het erg druk worden, hou daar rekening mee. 

Het fijne aan Ibiza is dat het niet heel groot is, maar ook niet zo klein dat je niets te kiezen hebt. Zo is het noorden heerlijk voor iedereen die rust, zon en zee wil, terwijl het westen erom bekend staat dat je er kunt feesten tot de zon opkomt.

Ook heb je Ibiza-Stad dat door de locals Eivissa wordt genoemd. Het is een mooi, gezellig stadje met een mix van oud en nieuw. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar kent ook moderne straten met allerlei bekende winkels.

 • Wil je een accommodatie op Ibiza boeken? Zie dan het artikel 10x leuke en betaalbare accommodaties op Ibiza met tips.
 • Autohuren op Ibiza? EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. Dit is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken. 
 • Reisgids Ibiza nodig? Klik hier voor het aanbod.

Formentera

Het kleine zusje van Ibiza is Formentera. Dit Spaanse eiland van de Balearen wordt omringd door een intens blauwe zee en mooie stranden. Grootste troef: het is er nog relatief rustig. Je komt er door vanuit Ibiza-Stad de boot te pakken, er is dus geen vliegveld. De afstand tussen de twee eilanden is maar 7 kilometer dus je bent er zo en de boot gaat zo’n 20x per dag.

Formentera kun je perfect wandelend of met de fiets verkennen. Het eiland is namelijk slechts 19 kilometer lang en vrij vlak. Het bijzondere aan Formentera is dat er toerisme is, maar dat het nog altijd vrij rustig en authentiek gebleven is. De dorpjes zijn knus, de stranden bieden de ruimte, en dat terwijl Formentera echt prachtig is.

De grootste stad van Formentera is Sant Francesc Xavier en ligt in het hart van het eiland. Als je zin hebt om een terrasje te pakken of cultuur te snuiven, dan kan dat hier. Liever iets actiefs doen? Duiken, snorkelen, kajakken, paardrijden; het kan allemaal op Formentera.

 • Wil je een accommodatie op Formentera boeken? Zie dan het artikel 12x leuke accommodaties op Formentera.
 • Denk erom; je komt op Formentera door vanuit Ibiza-Stad de boot te pakken, er is dus geen vliegveld. De afstand tussen de twee eilanden is maar 7 kilometer dus je bent er zo en de boot gaat zo’n 20x per dag. Wil je meer weten over Formentera? Zie ook de website www.formentera.es/nl.
 • Reisgids nodig voor Formentera? Kijk hier voor het aanbod.
Formentera

Mallorca

Mallorca is weer een eiland van de Balearen met een heel ander gezicht. Het is er dusdanig groot (vergelijkbaar met de provincie Groningen) dat je er bijna niet uitgekeken raakt. Mallorca vraagt erom om meerdere keren bezocht te worden.

Je vindt er bruisende badplaatsen als El Arenal en Playa de Palma met gezellige terrasjes en mooie stranden, maar ook de hoofdstad Palma de Mallorca met vele bezienswaardigheden. En dan heb je nog de natuur. Zelfs als je geen strandganger bent, maar wel van wandelen door waanzinnige natuur houdt, is Mallorca een goed idee.

Maar de meeste mensen komen voor de 80 uitgestrekte zandstranden. Stuk voor stuk pareltjes aan de helderblauwe Balearische Zee. Het fijne aan Mallorca is ook dat je hier zelfs in de winter nog het geluk kunt hebben dat je in een t-shirt kunt rondlopen.

 • Autohuren op Mallorca? EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. Dit is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken. 
 • Reisgids nodig voor Mallorca? Kijk hier voor het aanbod.

Menorca

Formentera staat bekend als het kleine zusje van Ibiza en Menorca wordt het kleine broertje van Mallorca genoemd. Dit eiland van de Balearen kent geen massatoerisme. Het is er nog vrij rustig en dat terwijl het oogstrelend is!

Je vindt er prachtig natuurschoon. Denk aan turquoise gekleurde baaien, grillige rotspartijen en parelwitte stranden. Dit Spaanse eiland is niet voor niks door UNESCO uitgeroepen tot beschermd natuurgebied!

Ook kun je je er volop onderdompelen in cultuur en historie. Op Menorca zijn namelijk nog zeer veel prehistorische bouwwerken te zien. De oudste dateren tot 4000 tot 5000 jaar terug. Zo zie je in de hoofdstad Mahon de Placa de s’Esplanada waar prachtige huisjes uit de 18e-eeuw staan.

 • Wil je een accommodatie op Menorca boeken? Zie dan het artikel leuke, bijzondere hotels op Menorca
 • Autohuren op Menorca? EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. Dit is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken. 
 • Reisgids nodig voor Menorca? Kijk hier voor het aanbod.

Bonustip: bootexcursie Cabrera

Het eilandje Cabrera behoort, zoals eerder uitgelegd ook tot de Balearen, maar daar is vrijwel geen toerisme. Toch is het leuk om vanuit Mallorca dit bijzondere eilandje te bezoeken door middel van een bootexcursie.

Ontdek het eiland Cabrera tijdens een rondleiding van een hele dag met zwem stops, een bezoek aan de Blauwe Grot, vrije tijd in het Nationaal Park en tijd om te ontspannen op het ongerepte strand van Ses Covetes. Je kunt volop de natuurlijke schoonheid van Cabrera bewonderen. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Beste reistijd Balearen?

Eigenlijk kun je het hele jaar door goed vakantie vieren op de Balearen. Op de eilanden zijn de winters mild, maar de zomers kunnen erg warm worden. Als je drukte wilt vermijden kun je het beste niet in de maanden juli en augustus naar de Balearen reizen.

De allerbeste maanden zijn mei, juni en september. Dan is het minder druk en het weer op zijn best, maar zelfs in de winter kun je hier dagen treffen waarop je in een t-shirt kunt rondlopen. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Mooiste eiland Balearen?

Wat het mooiste eiland van de Balearen is, is een lastige vraag om te beantwoorden. Het ligt er namelijk maar net aan waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Over het algemeen wordt van Mallorca gezegd dat het het mooiste eiland van de Balearen is. Je vindt hier namelijk bergen, baaien, helderblauw zeewater, witte stranden en eeuwenoude plekken die goed bewaard zijn gebleven.

Wat is het grootste eiland van de Balearen?

Dat is zonder twijfel Mallorca. Met een totale oppervlakte van 3625 km², een lengte van 100 kilometer en een breedte van 70 kilometer kun je het qua grootte vergelijken met de provincie Groningen. Er is dus genoeg te ontdekken!

Canarische eilanden of Balearen?

De Canarische eilanden en de Balearen zijn eigenlijk niet goed met elkaar te vergelijken. Dat komt vooral door de ligging. De Canarische Eilanden liggen naast de westkust van Afrika en hebben daardoor een ander klimaat. Ook zijn dit eilanden met vulkanische activiteit.

De Balearen liggen in De Balearische Zee of Iberische Zee. Dat is het gedeelte van de Middellandse Zee dat de Balearen scheidt van het Iberisch Schiereiland (Spanje). De Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan.

Wil je meer weten over de Canarische Eilanden? Lees ook het artikel: Welk eiland van de Canarische eilanden moet je kiezen [+ te doen tips]

Balearen op de kaart

Op onderstaande afbeelding van Google Maps kun je goed zien waar de vier grote eilanden van de Balearen liggen ten opzichte van het vaste land van Spanje. Formentera ligt onder Ibiza. Menorca ligt rechts naast Mallorca. Zoals je ziet is Formentera duidelijk het kleinste eiland van de vier en Mallorca het grootste.

Vliegtijd naar de Balearen?

Gelukkig zijn de eilanden van de Balearen niet ver weg. Als je ervoor kiest om naar Ibiza te gaan dan ben je vanaf Schiphol 2.40 uur onderweg. Kies je voor Mallorca dan is de vliegtijd vanaf Schiphol 2.30 uur. Voor een vliegreis naar Menorca zit je vanaf Schiphol 2.20 uur in het vliegtuig. Formentera is, zoals eerder gezegd, alleen per boot vanuit de haven van Ibiza-Stad te bereiken. Je doet er een klein half uur over.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.