Wil jij een bijzondere lange wandeling door de Schotse Hooglanden maken? De West Highland Way is één van de meest toegankelijke lange wandelingen in Schotland en daardoor zeer geschikt voor beginners. Hij is 152 kilometer lang en loopt van Milngavie nabij Glasgow tot Fort William. Maar hoe werkt zo’n trektocht? Wat moet je allemaal regelen voor je op pad gaat? In dit artikel, vertelt Charlotte Bax van het blog Cherry Charlie, alles over de West Highland Way wandelen en lees je allerlei praktische informatie en tips.
Lees ook: 15x de mooiste bezienswaardigheden op Isle of Skye (+ handige tips)
Inhoudsopgave:
Reizen naar de West Highland Way
De meest milieuvriendelijke manier is reizen met de trein. Vanuit Amsterdam ben je in 4 uur in Londen! Charlotte tipt dat je dan de “Caledonian Sleeper” naar het noorden kunt pakken. Dit is een luxe trein waar je in kunt overnachten. Je vertrekt in de late avond vanuit Londen en wordt wakker in Schotland.
Vanuit Glasgow kun je met de trein makkelijk in Milngavie komen, maar je kunt er ook een extra wandeldag (16 km) van maken. Treinkaartjes kun je supermakkelijk scoren via Scotrail.co.uk. Als je vroeg boekt, krijg je behoorlijke korting en zeker bij lange afstanden kan dat enorm schelen. Daarnaast kun je op hun site zien op welke stations ze loketten en automaten hebben.
Voor de terugweg van Fort William naar Glasgow kan het lonen om de trein te vergelijken met de Citylink bus. Charlotte is uiteindelijk met de bus gegaan, omdat dat veel sneller en goedkoper was. Ook hier: maak gebruik van de vroegboekkorting.
Tijd besparen? Je kunt vanaf Schiphol vliegen naar Glasgow met EasyJet en KLM. Klik hier voor aanbiedingen. Op het vliegveld kun je een auto huren. Voor het huren van een auto in Schotland tipt Map of Joy Sunny Cars. Hier huur je altijd all-inclusive, dus automatisch inclusief verzekeringen, wat een zorgeloos gevoel geeft.
Ook EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken.
De meeste Schotlandbezoekers vanuit Nederland kiezen er echter voor om met de boot van IJmuiden naar Newcastle in Engeland te varen. Dit is erg betaalbaar en handig, want je kunt met je eigen auto reizen. Met eigen auto per boot naar Engeland? Klik hier voor aanbiedingen van DFDS Seaways.
Koop een wandelgids over de West Highland Way
Charlotte: “Het begint allemaal bij het begin: koop een wandelgidsje van de West Highland Way. Zo kun je je alvast inlezen. Ik ben fan van de reisgids van Trailblazer, omdat die ontzettend overzichtelijke kaartjes hebben en ook een hoop tips op het gebied van planning, overnachting en horeca langs de route. Daarnaast staan er ook handige dingen zoals openbare wc’s, supermarkten en uitzichtpunten aangegeven. Tip: Zelf heb ik met een felgekleurde stift het lijntje van de route nog eens extra overgetrokken. Zo zie je in één oogopslag waar je loopt!”
Lees ook: Roadtrip route: mooiste route door de Hooglanden van Schotland
Maak een planning om de West Higland Way te wandelen
“Het eerste wat je je moet afvragen wanneer je jouw West Highland Way wandeling plant, is hoe je gaat overnachten. Kamperen is het goedkoopst, maar je hebt dan wel een zwaardere rugzak. Andere opties zijn hostels, hotels en B&B’s.
Daarna kun je je wandeling gaan indelen. Hoeveel kilometer denk je dagelijks te kunnen wandelen? Ik liep in Nederland op een dag zo’n 25 kilometer zonder bepakking. Dat wordt dus een stukje minder als je ook nog hoogtemeters maakt en een rugzak van 10 kilo mee moet dragen. Je haalt dan echt geen 5 kilometer per uur en je wilt ook nog foto’s maken. Ik hield het op etappes van zo’n 15-20 kilometer per dag, waardoor ik uitkwam op een reisduur van 9 dagen.”
Accommodaties bij de West Highland Way
“De West Highland Way is behoorlijk populair, zeker in het hoogseizoen. Er is namelijk maar een klein tijdvak waarin het weinig regent, niet al te koud is én er nog geen midges zijn: de maand mei. Maar dan kom je dus ook heel veel mensen tegen. Ik ben dus iets eerder gegaan: eind april. Wél het mooie weer, maar geen hordes mensen.
Tijdens en rond het hoogseizoen raad ik je zeker aan om je accommodaties van tevoren te boeken voor zover dat kan. Je bent dan verzekerd van een plekje en komt niet voor verrassingen te staan. Ga je buiten het hoogseizoen, dan kun je vaak wel op de bonnefooi komen. Houd er dan echter wel rekening mee dat het minder mooi wandelweer is en dat sommige campings/hostels gesloten kunnen zijn. Wanneer je wildkampeert is dat natuurlijk geen probleem.”
Lees ook: Wat te doen in Glasgow? Zie deze 16 tips
Nodig om de West Highland Way te wandelen
“Wat je allemaal nodig hebt ligt helemaal aan hoe je gaat overnachten. Slaap je in accommodaties, dan heb je aan een dagrugzak en eventueel een slaapzak en kussensloop genoeg. Ga je kamperen, dan komt er natuurlijk wat meer bij kijken.
Tijdens je wandeling is het belangrijk om een aantal essentiële dingen mee te nemen. Ten eerste natuurlijk voldoende eten en drinken, je wandelgids en een kompas. Daarnaast regenkleding en een extra isolatielaagje. Contant geld, je telefoon en iets wat vaak over het hoofd wordt gezien: een wc-kitje. Als laatste wat items voor noodgevallen: een EHBO kit, zo’n shiny EHBO deken, een zaklamp en een fluitje.
Ga je kamperen, dan moet er natuurlijk meer mee. Ten eerste je tent, slaapzak en matje. Een brandertje en compacte pannenset. Eco-vriendelijke zeep, een sponsje, lucifers en een paar extra ziplockzakjes. Voor de zekerheid is het ook heel belangrijk om een waterfilter mee te nemen, vooral als je gaat wildkamperen en dus zonder kraanwater zit. En daarnaast wat basic toiletspulletjes.
Lees ook: Inpaklijst Schotland voor elk seizoen en type reis
Mocht je ruimte over hebben in je tas, dan kan ik je aanraden om een fleecedekentje mee te nemen. Het is trouwens ook handig om je haringen te vervangen door rotspennen. Is wat zwaarder, maar superfijn als je een rotsachtige bodem tegenkomt (en er ligt altijd wel een steen in de buurt die als hamer kan dienen).
Het weer in Schotland is onvoorspelbaar. Je moet dus voorbereid zijn op alle seizoenen in één dag. Het begint natuurlijk bij goed ingelopen wandelschoenen en je favoriete wandelsokken. Neem 1-2 extra paar mee. Misschien nog een paar als je ruimte over hebt. Droge sokken zijn essentieel.
Verder bestaat je outfit uit laagjes: comfortabel sportondergoed (+2 extra onderbroeken), een fijn shirt, flexibele broek of legging en een lekker vest. Katoenen kleding raad ik ten zeerste af: dat isoleert niet meer als het nat wordt en het wordt nooit meer droog. In Schotland wil je wol en synthetische stoffen dragen. Als laatste natuurlijk een goed regenpak, een muts en handschoenen.
Voor de kampeernachten kun je het beste een set wollen thermo-ondergoed meenemen als pyjama. Mocht je het alsnog koud hebben, dan helpt het om je vest, muts en handschoenen erbij aan te trekken. Neem vooral niet teveel extra kleding mee: je zweet het toch iedere dag onder en het is alleen maar extra gewicht. Ik had 1 extra T-shirt mee.”
Trainen voor het wandelen van de West Highland Way
“Zo’n trektocht loop je niet zomaar eventjes. Ook al heb je wel eens gekampeerd, ook al wandel je weleens: dat is niet voldoende. Als je gaat kamperen moet je absoluut een weekendje proefkamperen.
Pak je rugzak in zoals je voor een reis door Schotland zou doen, kies een camping in de buurt (iets verder dan je Schotland-etappes) en wandel daarheen. Leer je tent kennen, oefen met je kookset, kijk wat jij prettig vindt qua eten en drinken. Hoe lang duurt het om je tent af te breken en je tas weer in te pakken? Zijn er spullen die je mist, of die je toch niet nodig hebt? Dit kun je allemaal uitvinden tijdens zo’n weekend. Ga je niet wildkamperen dan is het verstandig om te oefenen met het lopen van lange afstanden. En vergeet je schoenen niet goed in te lopen!”
Lees ook: De leukste Outlander filmlocaties in Schotland die je zelf kunt bezoeken
Eten en drinken tijdens het wandelen van de West Highland Way
“Tijdens het wandelen van de West Highland Way kom je bijna dagelijks wel in de bewoonde wereld en om de 2-3 dagen heb je de gelegenheid om even wat inkopen te doen in een supermarkt. Je hoeft dus niet voor 10 dagen eten in je rugzak mee te nemen als je gaat kamperen en als je overnacht in accommodaties kun je daar vrijwel altijd ontbijten en vaak ook dineren.
Wat neem je dan wel mee (als je gaat kamperen)? Vul iedere ochtend je flessen of waterzak met zo’n 2-3 liter water. Eventueel kun je hier van die electrolyte tabletjes in doen voor smaak en extra mineralen (fijn tegen kramp en spierpijn). Zorg dat je eten compact is en veel calorieën bevat.
Gevriesdroogde maaltijden van outdoorzaken zijn makkelijk, lichtgewicht, verrassend smaakvol, maar ook duur. Omdat je toch maar voor zo’n 2-3 dagen per keer hoeft in te slaan, kom je ook echt wel weg met makkelijke maar iets zwaardere maaltijden zoals minute rice, of grotere items zoals broodjes. Neem vooral géén blikvoer mee, want dan ben je wel snel een aantal kilo’s verder.
Ik begon altijd met een stevig ontbijt van hot cross buns, potato scones of pancakes (eventueel met beleg), lunchten daar ook mee en at ‘s avonds een maaltijd waar je hooguit water aan hoeft toe te voegen. Als ik bij een supermarkt in de buurt kampeerde, kocht ik wat verse salade en fruit voor die avond en de volgende ochtend. Favoriete snacks voor overdag waren Snickers, Kitkat multipacks, flapjacks en dry roasted pinda’s. ‘s Avonds voor het slapen at ik vaak ook nog een snack om de interne kachel warm te houden.”
Lees ook: Wildkamperen in Schotland [alles wat je moet weten]
Laat geen sporen achter
“Tot slot: respecteer je omgeving. Take nothing but pictures, leave nothing but footsteps. Houd je afval netjes bij je tot je een prullenbak tegenkomt, ook als het composteerbaar is. In de open lucht duurt het veel langer tot iets is weggerot dan op een warme composthoop.
Houd rekening met andere natuurliefhebbers en bederf hun ervaring niet met jouw rondslingerende rommel en maak geen onnodig lawaai. Val wilde dieren of vee niet lastig. Provoceer ze niet, maar voer ze ook niet. Nu ben je er helemaal klaar voor. Tel lekker af naar je vertrekdatum en vooral: geniet ervan!”
Lees ook: 21x de leukste cadeaus voor wandelaars
1 comment
Is mooi geworden! Zal hem ook evne op mijn kanalen delen 🙂 Dankjewel voor de samenwerking!