Home NederlandGelderland Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is wat mij betreft het allermooiste nationale park van Nederland. Niet alleen vanwege het overweldigende natuurlandschap, met bossen, zandvlakten en heidevelden, maar ook vanwege de vele dieren die je er kunt zien. In dit artikel deel ik mijn wild kijken op de Hoge Veluwe tips.

Lees ook: bijzonder overnachten op de Veluwe

Welke grote dieren leven er op de Hoge Veluwe?

In het Nationaal Park De Hoge Veluwe woont de zogenaamde “Big 4”. Dit zijn het edelhert, wild zwijn, moeflon en ree. Daarnaast kun je vossen, dassen of uilen spotten. Fantastisch toch?

Lees ook: Safarigevoel in Nederland? Ga wandelen in Natuurpark Lelystad

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Ga vroeg of laat op pad

Net als bij een safari in Afrika is de kans om wild te kunnen kijken op de Hoge Veluwe het grootst op twee momenten van de dag: vroeg in de ochtend of laat in de avond. Ga dus zodra het park opent het park in of zorg ervoor dat je tot sluitingstijd blijft.

Hoe het komt dat je op die momenten van de dag het beste wild kunt kijken? Dieren gaan op deze momenten op pad om te grazen en dat doen ze op open plekken in de natuur. Vooral langs de bosranden moet je goed kijken, want dat is waar je het vaakst dieren kunt spotten. Mochten ze onraad ruiken, dan kunnen ze direct wegschieten in het bos.

Lees ook: Slapen in een safaritent in Nederland? Dit zijn de leukste!

Draag donkere kleding en wees stil

Als je wilde dieren wilt kijken op de Hoge Veluwe dan is het aan te raden om te letten op je kleding. Je kunt het beste donkere kleding dragen, want dieren houden niet van felle kleuren. Let er ook op dat je kleding niet ritselt (zoals een regenpak bijvoorbeeld doet). Daarnaast is het belangrijk dat je geen geluid maakt. Wilde dieren zijn ontzettend alert en zodra ze iets horen is de kans groot dat ze de benen nemen.

Lees ook: Wandelen in het Speulderbos: allerlei handige tips en informatie

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Ga naar een wildobservatieplaats

Je kunt door het Nationaal Park De Hoge Veluwe wandelen, fietsen of rijden met de auto en ondertussen je ogen goed openhouden om wild te spotten. Lukt het niet of vind je het leuker om ergens stil af te wachten of er wild tevoorschijn komt? Dan is een wildobservatieplaats een aanrader.

Er zijn in het Nationaal Park De Hoge Veluwe meerdere wildobservatieplaatsen. Sommige zijn overdekt en enkele zijn ook voorzien van zitplaatsen. De kans dat je hier wild kunt kijken is erg groot, want ze zijn geplaatst op prachtige plekken middenin de natuur.

Lees ook: leuke vakantieparken op de Veluwe

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Beste plekken om wild te kijken op de Hoge Veluwe

Mijn persoonlijke ervaringen zijn dat je edelherten het best kunt zien op het open veld aan de linkerkant van de weg, vlak nadat je het park bent ingereden in Hoenderloo. Een andere goeie plek voor het zien van edelherten is de heide aan de Wildbaan. Daar heb ik ze op meerdere plekken aan beide kanten van de weg gezien, zowel groepen mannetjes als groepen vrouwtjes.

Langs deze Wildbaan heb ik altijd mazzel, ik zag er onlangs ook wilde zwijnen. Wilde zwijnen kun je trouwens het beste wandelend tegenkomen. Ze lopen namelijk graag door het bos. Hou vooral je oren goed open, want ze scharrelen vrij luid.

Wil je moeflons zien? Een zijweg van de Wildbaan is de Reemsterweg. Daar vind je observatiepunt ‘Bosje van Staf’. Ik zag daar een enorme kudde moeflons langs de bosrand en over de heide grazen. Dit was rond 20.30 in de avond in augustus.

Lees ook: de mooiste plekken op de Veluwe

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]
Moeflons op de heide tegen sluitingstijd van het park.

Burlende edelherten zien op de Hoge Veluwe

September is de maand die bekend staat als dé periode om burlende edelherten te zien en te horen op de Hoge Veluwe. Dit heet de bronsttijd. Edelherten leven vrijwel het hele jaar in aparte groepen. Je hebt groepen (roedels) met alleen mannen en groepen met alleen vrouwen.

Tijdens de bronsttijd verlaten de mannetjes hun groep en trekken ze er alleen op uit om een vrouwtje te vinden. Door te burlen (het klinkt als een soort brul) proberen ze andere mannetjes op afstand te houden. Het is een heel bijzonder schouwspel om te zien en te horen.

Lees ook: leuke accommodaties op de Veluwe met een hottub of jacuzzi

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Verrekijker en camera

Wil je echt goed wild kunnen kijken op de Hoge Veluwe dan is het aan te raden om een verrekijker mee te nemen. Er zijn verrekijkers in allerlei soorten en maten verkrijgbaar, neem hier een kijkje voor aanbiedingen.

Voor het maken van foto’s van wilde dieren op de Hoge Veluwe is het handig om een camera met een flinke zoomlens te hebben. Zet je camera op een statief voor het beste resultaat. Heb je geen statief? Dan wil het nog wel eens helpen om tegen een boom te leunen voor stevigheid en je sluitertijd te verkorten. Zo is de kans op een scherpe foto groter.

Lees ook: Mooiste wandelingen op de Noord-Veluwe

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]
Een foto van edelhert Hubertus, gemaakt met een telelens.

Tot slot

Wees je ervan bewust dat het om wilde dieren gaat. Het is daardoor een kwestie van geluk hebben of je wel of niet een wild dier gaat zien. Dat is ook zo als je op safari gaat. En dit maakt het juist extra bijzonder en spannend!

Lees ook: De mooiste heidegebieden op de Veluwe [en wat je er kunt doen]

Daarnaast is het van groot belang dat je afstand houdt en de dieren niet tot last bent. Bij het Jachthuis Sint Hubertus loopt een edelhert rond die erg tam is. Hij heeft de naam Hubertus gekregen en iedereen die regelmatig in het park komt kent hem. Het is een prachtig groot mannetjes edelhert om te zien, maar ik heb groepen mensen om dit edelhert heen zien staan die doen alsof ze op een kinderboerderij zijn. Ze proberen hem te aaien en te voeren. Vreselijk om te zien en totaal niet de bedoeling. Doe dit alsjeblieft niet. Zie voor meer informatie over Nationaal Park De Hoge Veluwe deze website.
[Update: Hubertus is helaas tijdens de bronst in september 2021 overleden]

Lees ook: Wat te doen in Apeldoorn en omgeving [bezienswaardigheden en tips]

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.